Panoreringsautomation

[ Kapitel 5: Automation ]

 

När det kommer till panorering är automation ett effektivt sätt att utnyttja stereobilden på bästa sätt. Som någon noterade så var det ett litet problem med ”Are you gonna go my way”, att det stundtals bara fanns en gitarr. Att panorera ut den helt skapar bitvis en sned ljudbild, (även om det var så Lenny Kravits själv valde att mixa låten.) Om man istället låtit den ensamma gitarren ligga i mitten när den är själv för att sedan, med hjälp av automation, flyttat ut den i stereobilden, kunde en mer välbalanserad stereobild skapats.

Kom även ihåg att det är något som går att applicera på effekter. Att låta ett reverb vara mindre panorerat på verserna, för att sedan bli fullt panorerat på refrängerna är ett enkelt men effektivt sätt att se till att det händer något mer. Det här gäller även andra instrument som är inspelade i stereo. Olika pad-ljud, syntar, orglar, pianon etc. kan med fördel panoreras in en aning i verser för att sedan lyftas ut L-R på refrängerna. När det sker, i kombination med samma automation på eventuellt reverb, så kan resultatet bli riktigt bra.


Här kan vi se hur man valt att automatisera ett pad-ljud så att det succesivt blir smalare och smalare för att sedan öka på bryggan och bli fullt panorerat på refrängen. På pianot så har man inte valt att göra lika mycket. Där panoreras den in på post-chorus och på versen för att sedan bli kvar så på bryggan och först på refrängen bli fullt panorerad. (Bilden är tagen från Pro Tools)

 

Muteautomation

Volymautomation

Panoreringsautomation

EQ-automation

Övrigt

Förslag på arbetsgång

 

 

[ Kapitel 5: Automation ]