EQ-automation

[ Kapitel 5: Automation ]

 

Ibland behöver instrument olika behandling i olika partier. Det kan vara något enkelt, som att en akustisk gitarr är ensam under ett intro och då behöver mera bas, för att sedan under resten av låten behöva mindre bas. Vi kan då automatisera basavskärningen så att den blir större efter introt. Det kan också vara mer komplicerade saker vi vill åstadkomma. Vi kanske vill skapa en radioröst under ett visst parti, eller att det ska bli ett filtersvep från ett stick till sista refrängen.

Vi kan använda oss av två metoder för att göra detta. Antingen så automatiserar vi en parameter i EQ:n, t.ex. basavskärning. Då använder vi oss av en EQ och automatiserar en parameter. Eller så använder vi oss av två EQ:ar och automatisera bypass på båda. Det gör det enklare att ändra parametrarna i EQ:n, då det bara är bypass som automatiseras. De var på det sättet man gjorde när man mixade analogt. Det enda som kunde automatiseras på de analoga borden var regelåkningar och mute/cut. Man lade då upp två kanaler, med samma ljud men med olika EQ-inställningar och automatiserade mute mellan kanalerna. Idag kan man göra på samma sätt, men det är enklare och mer resurssnålt att använda två EQ:ar på samma kanal.


Här kan vi nu se ett HPF inställt på 80Hz. Den gråa pricken i den grafiska ytan visar var 80 Hz är. Den här inställningen ändras sedan till 225 Hz. (Bilden är tagen från Pro Tools.)

 


Här har nu HPF ändrats till 225 Hz. Den gröna pricken under HPF-ratten visar att den är aktiverad för automation. (Bilden är tagen från Pro Tools.)

 

Muteautomation

Volymautomation

Panoreringsautomation

EQ-automation

Övrigt

Förslag på arbetsgång

 

 

[ Kapitel 5: Automation ]