Kapitel 5: Automation

[ Tillbaka till kapitellistan ]

 

Att använda sig av automation är ett av de kraftfullaste verktygen vi har när vi mixar. Ursprungligen (när alla satt med analoga mixerbord) så var det ett himla pillande när man mixade. Teknikerna satte tejpbitar bredvid alla reglar och gjorde små markeringar för att veta vilken nivå regeln skulle upp till under t.ex. refrängen eller ett solo. Det var dessutom kanske inte en regel, utan sju som skulle ändras. Man var tvungen att vara minst tre personer för att kunna genomföra en mix. Idag, när vi nästa uteslutande mixar direkt i programvaran, och då professionella mixerbord har inbyggd automation, har tejpbitarna försvunnit, men det är fortfarande viktigt med automation. Oerhört viktigt. Och roligt!

Om du inte vet hur du automatiserar saker i ditt inspelningsprogram så måste du ta en titt på det så att du har koll. Det är en så viktig del av mixprocessen.

Automationen används till många saker, t.ex. för att framhäva saker i mixen, eller att göra den intressantare. Idag, i datorn, går det att automatisera nästan varenda parameter som finns i ett program: EQ, regel, panoreringar etc. Det brukar även gå att automatisera parametrar i effekter. Man kan göra en åkning av ett ljud från vänster till höger, bredda stereobilden på refrängerna, ändra reverbtiden på sticket, etc. En viktig sak när man mixar är att, när man närmar sig en färdig mix, lyssna igenom låten med fräscha öron och fundera på om allting kommer fram.

Är det något gitarrfill som försvinner, så gör en anteckning om det.

Försvinner något ord i texten, gör en notering om det.

Sen är det bara att gå in och automatisera volymen på de ställen där det behövs. Kanske det finns ett intro där det skulle vara kul att låta gitarren åka från vänster till höger för att sen hamna i mitten? Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för oss.

 

Muteautomation

Volymautomation

Panoreringsautomation

EQ-automation

Övrigt

Förslag på arbetsgång