Förslag på arbetsgång, pop/rockmusik

[ Kapitel 5: Automation ]

 

För att man inte ska tappa bort sig i mixandet och hoppa för mycket i sitt mixande, kan det vara bra att lägga upp en strategi och en arbetsplan. Här kommer ett förslag på arbetsplan. Det är en bearbetad version av den arbetsplan som man kan läsa om i boken ”Sound FX” av Alexander U. Case. Kom ihåg att det är ett förslag. Det finns egentligen inget rätt eller fel så länge slutresultatet blir bra. Hitta din arbetsgång, det som passar dig.

 

1 – Balans

Tänk igenom de steg som det tar att få till en bra mix. Lyssna på låten och skaffa dig en uppfattning om vart du vill ta den och vart den vill ta dig. Ställ nivåer mellan instrumenten. Tänkt på sång och virvel, de starkaste elementen i låten, placerade i mitten av ljudbilden.  Tätt följda av bas och baskagge, även de placerade i mitten av ljudbilden. De andra elementen ligger sedan under och runt dessa hörnpelare. Gitarrer och ”pianon” ska inte maskera sången och göra den otydlig på något sätt. Varje instruments musikaliska funktion måste framgå och balanseras därefter, så att instrumenten arbetar tillsammans eller som kontrapunkt. Här tycker jag man ska lägga ner tid och energi för att hitta en balans som är skön att lyssna på, som lyfter låten och som tar fram den på ett positivt sätt.

Det vi inte gör nu är – automation

 

2 – Signalbearbetning

Efter att vi har hittat en bra grundbalans så kommer vi till den mer sofistikerade signalbehandlingen. Vi finjusterar EQ, lägger till olika effekter, kompression, gate, distorsion, chorus, flanger, delay, pitch-shift, reverb etc. Vi lägger till effekter, testar, prövar, tar bort effekter som inte fungerar, testar nya saker osv. För varje ny effekt som läggs till måste vi gå tillbaka till punkt 1 och kolla av balansen igen. Medförde effekten att något försvann i mixen? Blev virveln för stark med reverbet på? Hur påverkade delayet på gitarren sångens tydlighet? Varje sak som vi lägger till kommer att påverka helheten. Vi få aldrig glömma helheten, det är den som är viktig. Det ska sitta ihop i slutändan.

Kom ihåg att redan här ska det fungera. Utan en massa automation och specialeffekter så ska mixen låta bra efter de 2 första stegen. Det är egentligen på de här två stegen, balans och signalbearbetning, som vi ska lägga mest tid. Nu blir det sällan så, för det är så fruktansvärt roligt att jobba med automation.

Här kommer man förmodligen att hoppa mellan steg 1 och steg 2 många gånger, innan man går till steg 3.

(Den enda automation som jag själv kan tänka mig att trycka in så här tidigt är volymautomation på sången. Ingenting annat.)

 

3 – Mute

Första steget i automationen skall vara eventuella mutar. Saker som inte tillför något tas bort. Behövs tamburinen genom hela låten? Det kanske räcker att den kommer in på refrängerna, eller kanske bara på bryggan? Även om två element är fantastiska var för sig så kan de ju tillsammans motverka varandra och då måste man ta ett beslut på vilket av elementen som får stryka på foten. Det är viktigt att arrangemanget fungerar och lyfter låten. Mer behöver inte nödvändigtvis betyda bättre. När arrangemanget fungerar, alla delar är på plats och de delar som inte fungerar är bortplockade, så är det enklare att lyssna på helheten och få en klarare uppfattning om låten. Nu går det att luta sig tillbaka, blunda och känna efter. Fungerar det här?

 

4 – Åkningar

Nu kommer vi till lite automation, av reglar. Här gäller det att lyfta fram element i vissa partier i låtar. Behöver gitarrerna komma fram lite mera i refrängerna? Ska vi lyfta blåset i bryggan? Blir det bättre om vi sänker pianot under solot? Det är ganska små förändringar, som gör det där lilla, men samtidigt stora, det börjar låta mer som en professionell mix.

 

5 – Finjusteringar och specialeffekter.

Efter att vi har en fint sammanhållen mix så kan vi börja kolla på finjusteringar och specialeffekter. Kanske vi vill lägga till ett 8-dels delay på något ord på sången? Automatisera in det på rätt plats! Nu kan vi gå in på varje enskild not i solot och kolla, är det något som vi måste höja, eller sänka? Gör det! Här går vi in och pillar i små detaljer, det är roligt och tar ofta mycket tid. Ju mer man arbetar och lyssnar på hur musik är mixad, desto fortare kommer man på idéer som kan appliceras på låtar inom specifika genrer. Det tar tid att bli kreativ. När allt börjar vara automatiserat och klar och mixen känns klar kan man ta sig mer experimentella friheter. Det är nu man kan tänka sig att man testar att ta pianot, skicka det genom en distbox, som sedan går till en gate, som är styrd av ett 8-dels delay, som i sin tur triggas av virveln. ;-)

 

Kom ihåg nu att det här är ett förslag! Ingen behöver följa det här, men det kan vara värt att testa. Försök att hitta er egen arbetsgång. Att ha rutin på hur man gör saker, i vilken ordning, underlättar arbetet och gör att det blir lättare att få till en bra mix.

 

 

Muteautomation

Volymautomation

Panoreringsautomation

EQ-automation

Övrigt

Förslag på arbetsgång

 

 

[ Kapitel 5: Automation ]