Kapitel 4: Reverb

[ Tillbaka till kapitellistan ]

 

Reverb, eller rumsklang, är det ljud som uppstår i ett rum, med reflekterande ytor, när något låter i rummet. Rent praktiskt är ett reverb en väldig massa ekon som ungefär samtidigt når lyssnarens öron. När något låter i ett rum så åker ljudet i alla riktningar. En del av ljudet når våra öron direkt, en del kommer att reflekteras i golv, tak och väggar. Det är dessa reflektioner som är efterklangen – reverbet.


Reverbtid

 

Man brukar prata om hu långt ett reverb är, mätt i sekunder. Det man pratar om, och det som anges i digitala reverb, är hur lång tid det tar för reverbet att sjunka 60dB i nivå – RT60.

Om en reverbtid anges till 1s så innebär det alltså att efter 1 sekund har reverbet sjunkit i nivå med 60dB. Det innebär ju också att om vi inte har så starkt reverb kommer tiden inte att vara så lång som den angivna tiden. Om vi inte har 60dB att utgå från, kan ju inte ljudet sjunka så mycket. Det här är den parameter som på digitala reverb kallas för ”time” och anges i sekunder. Det här är ett förenklat sätt att förklara reverbtiden. Egentligen skiljer sig tiden åt vid olika frekvenser. Det kommer mer om det under digitala reverb.

 

 

Pre Delay

Pre-delay är den tid som det tar innan den första studsen når oss. Om vi tänker oss att vi står i ett stort rum så kommer det att ta lång tid för ljudet att komma till väggarna för att sedan nå oss. I ett litet rum kommer det att gå snabbare. Pre-delay är en viktig parameter för att skapa större reverb utan att göra reverbtiden längre. En längre pre-delaytid kan också göra reverbet tydligare.

 

Här i bilden kan vi se vad som menas. Varje ”pinne” motsvarar en studs. Avståndet från tid ”0” till första studsen är det som är pre-delay. Sen kommer varje studs att avta i styrka eftersom tiden går.

Man kan prata om att det finns 3 olika huvudtyper av reverb:

Akustiska reverb

Mekaniska reverb

Digitala reverb

Sen ska vi naturligtvis också prata om:

Användningsområden