Digitala reverb[ Kapitel 4: Reverb > Akustiska reverb ]
Grundprincipen för alla reverb är flera snabba delaystudsar. Då
delaystudsarna blir så många och korta så uppstår inget kamfilter då de
täcker upp för varandra. Den här principen ligger till grund för alla
digitala reverb idag, utom konvolverande (egentligen faltningsreverb
eng. convolution reverb). Det blir en himla massa studsar. Från början,
i de digital reverbens barndom, så var det elektroniskt omöjligt att
skapa jättemånga studsar, utan det landade någonstans runt 16 st, vilket
då lät väldigt bra. Idag, med datorernas utveckling, så går det att
skapa en nästan oändlig mängd.
Här motsvarar siffrorna RT60 vid en angiven frekvens. RT125 motsvarar således RT60 vid 125Hz, osv. Konserthallar är normalt ca. 10% längre i basen, dvs. en basratio på 1.1. Avatars ekokammare är 10% kortare men svår att mäta under 63Hz, dvs en basratio på 0.9. Den här parametern hittar man på digitala reverb just för att lättare kunna justera hur lång reverbtid man vill ha i basen. Ibland kan man styra det som kalla cross-over frequency. Det är den frekvens som skall vara gräns för när basration skall börja gälla. De viktigaste parametrarna när ni börjar med reverb är: Reverb Time – Som det stod innan, reverbtiden. Hur långt reverbet är. Man brukar också prata om hur stort reverbet är när man pratar om tiden. Det är här vi anger hur långt RT60 skall vara. Pre Delay – Hur lång tid det tar innan den första studsen når våra öron. Beroende på hur ett verkligt rum ser ut så kommer det att vara väggar, golv eller tak som skapar den första studsen. Genom att justera den här tiden kan vi laborera med känslan av hur stort rummet är. Bass Ratio – Hur mycket längre, eller kortare, RT60 är i basen. En viktig parameter för att skapa tydligare reverb eller mer naturliga.
Ni kommer att stöta på en hel uppsjö med parametrar när nu börjar undersöka reverb. Det är omöjligt att gå igenom alla, just för att tillverkarna använder olika parametrar. Ibland när man drar i en parameter så tycker man att det inte händer något. Det kan vara helt rätt, det kan vara så att vissa parametrar bara fungerar med vissa program, t.ex. att det finns något som bara påverkas om det är en ”plate” och inte om det är ett ”room”. Det är tråkigt att läsa manualer, men när det kommer till reverb och dess parametrar så är det tyvärr ett måste. Ställ frågor! Om det är någon parameter på ett reverb som ni använder som ni undrar över, så fråga. Vi ska i möjligaste mån försöka förklara vad det kan vara för kul parameter.
Faltande reverb – (Konvolverande reverb, eng. Convolution reverb) En av de stora sakerna som hänt i och med den digitala utvecklingen är möjligheten att spela in klangen i ett rum för att sen återskapa det som ett reverb. Enkelt förklarat så spelar men upp ett ljud, eller flera, i en lokal. Ljudet i lokalen spelas in och sen eliminerar man orginalljudet. Det som blir kvar är då efterklangen i rummet. Man har då skapat det som kallas för en impuls- responsfil. Impulsfilen laddas sedan i ett reverb för att kunna bearbeta våra ljud. Det här medför att vi enkelt kan placera ljud i kända lokaler. På samma sätt kan man skicka ljud genom dyra effektburkar för att återskapa dess klanger. Nackdelen med dessa reverb är att det är begränsat hur du kan påverka reverbet själv. Om vi spelar upp något i en impulsfil som motsvarar Sydneys operahus är det svårt att veta vad som ska hända om vi ändrar på någon parameter. Vi kan inte hur som helst bygga om den lokalen. Det har kommit några konvolverande reverb som har parameterförändringar tillgängligt. Men det vanliga är att det inte finns något att ändra på, eller väldigt lite. Det heter faltande reverb på svenska, enligt den matematiska principen;
faltning. Då det på engelska heter convolution reverb så försvenskades detta
uttryck, av glada amatörer, till just konvolverande reverb. Ordet
konvolverande brukar då av vissa sägas inte finnas, men jag tittar på det
jag skrev och det finns. Det viktiga här är ju att alla förstår vad det
pratas om.
|