12. Skapa och ändra på material i SketchUpI förra stycket gick vi ju igenom hur vi kan hämta en bild från nätet och krympa ned den till en användbar storlek. Nu ska vi se hur vi kan skapa ett material i SketchUp, och hur vi kan ändra på materialen i våra ritningar. Det går till på helt olika vis beroende på om du använder Windows eller Mac. Klicka på den länk som gäller för din dator. (Observera: Det kan hända att din dator rullar ned till slutet av texten när du klickat på länken. I så fall är det bara klicka på länken "Upp" längst ned i texten.)
Windows: Skapa och ändra på material i SketchUp Mac: Skapa och ändra på material i SketchUp
Windows: Nya material i SketchUp12.1.Windows: Skapa ett nytt material i SketchUp
12.1.Windows: Skapa ett nytt material i SketchUpKlicka på verktyget Paint Bucket för att ta fram materialpaletten och klicka på husknappen så du kommer till kategorin In Model. Klicka där på knappen för standardfärgen (alltså "ingen färg alls"). Det är den grå/vita rutan uppe till höger. Anledningen till varför man först bör göra så här är för att om en viss färg eller ett visst material är valt så kommer nästa steg att skapa en kopia på den färgen eller det materialet. Det är inget fel i sig, men om man först nollställer färgvalet genom att klicka på knappen för standardfärg blir det mindre virrigt.
Sedan klickar man på knappen Create Material ("Skapa material"), den svarta lådan med en rund plusknapp på sig.
Fönstret Create Material visas. I rutan högst upp kan du skriva in vad materialet ska heta. Det går alltid att ändra på namnet, även efter materialet är klart.
Klicka sedan i rutan Use texture image ("Använd texturbild")...
... så får du ange vilken bild i din dator du vill använda som material. Välj bilden du krympte ned och sparade. I mitt fall finns den bilden i mappen sketchup-material > mindre versioner...
... och heter rutigt tyg. Jag klickar på den bilden och klickar på Öppna.
Då laddas den valda bilden in i SketchUp. Den visas uppe i fönstrets vänstra hörn så du ser att du valt rätt bild. Det går att göra andra inställningar här, men vi kommer till dem litet senare. Klicka på OK längst ned för att färdigställa materialet.
Då är materialet klart att användas: Det är bara att klicka på det, och sedan klicka med hinken på den yta du vill färga.
12.2.Windows: Ändra på ett materialDet är sällan ett material ser perfekt ut från början, så de material som finns i kategorin In Model går alltid att ändra på. (Du kan alltså bara ändra på de färger eller material som ligger i kategorin In Model i materialpaletten: Du kan inte öppna exempelvis kategorin Wood och börja ändra på materialen som finns där, utan du måste först använda materialet i din ritning så det kopieras in i kategorin In Model. Där kan du ändra på materialet. Vi har alltså tillåtelse att ändra på kopiorna som skapas när vi använder ett material, men inte på originalmaterialen.) För att ändra på ett material i kategorin In Model, klicka på det och klicka sedan på fliken Edit ("Redigera").
Då visas det valda materialets inställningar. Här kan du ändra på det mesta, inklusive namnet i rutan högst upp. Vi går igenom de olika valmöjligheterna strax, men just nu vill jag göra materialet litet större. Då kan man gå till de två storleksrutorna nästan längst ned i paletten, vid de två dubbelhövdade pilarna. Den övre rutan gäller materialbildens bredd, och den nedre gäller dess höjd. De är sammankopplade, så om man ändrar i den ena ändras den andra automatiskt. Just nu är materialbilden 100 mm bred (man behöver inte bry sig om decimalerna i rutorna), vilket även gör den ungefär 72 mm hög. Men det är alltså för litet, som vi ser på ytan jag använde materialet på. Så då kan vi ändra på materialets storlek här.
Jag klickar i rutan för bredd och ändrar värdet från 100 mm till 500 mm. Höjden ändras automatiskt, och materialet blir genast större i ritningen.
När man är klar med ändringarna klickar man på fliken Select...
... så kommer man tillbaka till standardpaletten.
12.3.Windows: Skapa en ny version av ett materialOm man vill skapa ett nytt material baserat på ett annat börjar man med att se till att det man vill använda som grund är markerat i paletten. (I det här fallet går det att även använda material som inte ligger i kategorin In Model.) När materialet är valt klickar man på knappen Create Material, näst högst upp till höger i paletten.
Då skapas en kopia på det valda materialet som man kan ändra på. De ändringar man kan göra här är exakt desamma man kan göra när man bara valt att ändra på ett material, så de fungerar precis likadant.
Ändra namn
Color: Ändra grundfärg
Color: Ändra grundfärgens ljushet
Color: Återställ grundfärgen
Texture: Ändra materialbilden
Texture: Ändra storlek
Texture: Gör materialet enfärgat med Colorize
Texture: Återställ materialet med Reset Color
Opacity: Gör materialet genomskinligt
När du gjort dina ändringar kan du klicka på OK.
Då får det nya materialet de inställningar du gjorde...
... och kan användas som vanligt.
Om du vill ändra på ett material du skapat är det bara att markera det i In Model och klicka på fliken Edit.
Då kan du göra dina ändringar. I det här fallet väljer jag att ändra grundfärgen från blått till grönt...
... och se hur det blir om man gör materialet genomskinligt genom att dra i knappen under titlen Opacity.
Det var inte så snyggt som jag trodde med neongrönt, skotskrutigt glas, så jag återställer genomskinligheten till 100 och klickar på Select...
... så återvänder jag till den vanliga materialpaletten.
12.4.Windows: Skapa egna materialkategorierDu kan skapa egna materialkategorier, såsom Wood och Tiles, så du snabbt kan ladda in dina egna material i dina ritningar. Börja med att ladda in de material du vill använda så de finns i kategorin In Model i materialpaletten. Klicka sedan på den högerpekande pilknappen och välj Open or create a collection ("Öppna eller skapa en samling").
Man måste skapa en mapp för den nya kategorin. Jag väljer att bläddra till mappen sketchup-material, som jag ju skapade tidigare, och klickar på Skapa ny mapp.
Jag döper den nya mappen till rutiga tyger och klickar på OK.
Materialpaletten ställs då in på den nya kategorin, rutiga tyger, som ju är tom. För att sätta in material i den kan man klicka på den översta knappen till höger, en liten pil som pekar på ett plustecken. Den får ett extra materialfält att visas längst ned i paletten.
Ställ in det nedre materialfältet på den kategori du vill hämta material från. Det går bra att blanda, men i mitt fall finns materialen bara i kategorin In Model, så jag klickar på huset där.
Alla material som finns den valda kategorin (i det här fallet In Model, ritningens minne) visas i den nedre halvan. Då kan du hålla ned musknappen på det material du vill ha i din nya kategori...
... och dra in den i den övre halvan av paletten. Släpp musknappen där...
... så har materialet du drog i kopierats in i den.
Gör så med alla material du vill ha i din nya kategori.
När du är klar kan du stänga den nedre halvan genom att klicka på knappen högst uppe till höger igen, men det är inget krav.
Den nya kategorin har fått sina material, men än finns den bara i den aktiva ritningen. För att få kategorin att kunna väljas bland de övriga behöver vi klicka på den högerpekande pilknappen och välja Add collection to favorites ("Lägg till en samling till favoriterna"). Med "favoriter" menas kategorilistan.
Då får vi välja samlingen som ska läggas till i kategorilistan. SketchUp är inte så smart att det begriper att vi vill lägga till vår nyss skapade kategori, så vi måste peka ut mappen vi just skapade -- i det här fallet rutiga tyger. Det är bara att klicka på mappen så den blir vald och sedan klicka på OK.
Nu finns vår nya kategori längst ned i kategorilistan. Alla egna kategorier läggs till där, så vi inte behöver leta efter dem bland standardkategorierna.
För att se om det fungerar kan vi göra en helt ny ritning.
Om vi då klickar på verktyget Paint Bucket så materialpaletten visas kan vi välja den nya kategorin även där...
... och använda dess material som vanligt. Precis som med de övriga kategorierna kommer de material vi använder att läggas till i ritningens minne, alltså kategorin In Model.
12.5.Windows: Ta bort en egen materialkategori ur listanOm du någon gång vill ta bort en viss egen samling ur SketchUps kategorilista klickar du på den högerpekande pilen i kategoripaletten och väljer Remove collection from favorites ("Ta bort samling från favoriterna").
Då visas de kategorier du skapat i ett fönster. Markera den du vill ta bort och klicka på knappen Remove...
... så försvinner den ur kategorilistan.
Materialen du använt finns dock fortfarande kvar i In Model.
12.6.Windows: Spara alla material i In Model som en samlingDu kan spara alla material som finns i In Model-kategorin som en egen samling. Klicka på husknappen om inte In Model-kategorin redan visas och klicka sedan på den högerpekande pilen. Välj Save collection as ("Spara samling som").
Då får du skapa en ny mapp för den nuvarande In Model-kategorin. Jag väljer att skapa en ny mapp inuti mappen sketchup-material...
... som jag döper till materialen för ritningen i juli. Ofta är ju In Model-kategorin en salig röra av olika material, så det är sällan den har ett genomgående tema.
När man sparat en kategori läggs den tillfälligt in i kategorilistan.
Även om man skapar en ny ritning finns den med, tills man väljer en annan kategori. Så snart man väljer en annan kategori, även In Model, så försvinner den nyss sparade samlingen ur listan.
Om man vill ha kvar samlingen i kategorilistan behöver man lägga in den på samma sätt som tidigare, genom att klicka på den högerpekande pilen och välja Add collection to favorites.
12.7.Windows: Ladda in en kategoris material tillfälligtFör att tillfälligt ladda in en kategori i listan så klickar man på den högerpekande pilen i paletten och väljer Open or create a collection.
Klicka på den mapp vars material du vill ladda in och klicka på Öppna.
Då läggs den kategorin till i listan...
... och du kan använda dess material som vanligt. De material du använder läggs till i kategorin In Model.
Men när du stänger SketchUp försvinner din kategori ur listan. (Du kan alltså skapa nya ritningar utan att förlora kategorin; det är inte förrän du stänger av SketchUp som den försvinner.) Om kategorin är vald medan du stänger SketchUp kan det hända att den hänger med även nästa gång du startar programmet. Men i så fall försvinner den så fort du väljer någon annan kategori. För att få en kategori du gjort att permanent läggs till i listan (tills du väljer att ta bort den) så använder du valet Add collection to favorites, som vi gick igenom ovan.
Mac: Nya material i SketchUp 12.1.Mac: Skapa ett nytt material i SketchUp
12.1.Mac: Skapa ett nytt material i SketchUpKlicka på verktyget Paint Bucket för att ta fram materialpaletten och klicka på husknappen så du kommer till kategorin Colors in Model. Klicka där på rutan Color längst ned och välj New Texture i menyn som visas.
Då får du välja vilken bild som ska användas i materialet. Klicka på den bild du vill använda och klicka på Open. Jag går in i mappen Dokument > sketchup-material > mindre versioner. Där klickar jag på bilden rutigt tyg. Det är viktigt att välja den mindre versionen av bilden, annars tyngs ritningen ned onödigt mycket: Originalet var ju ungefär 400 KB stort medan den mindre versionen är ungefär 11 KB stor, vilket gör den mycket lättare att jobba med.
En ruta visas där du får ange vad materialet ska heta samt hur stor bilden ska vara i SketchUp. Det går alltid att ändra på senare, så klicka på OK.
Då är materialet skapat och du kan använda det på en yta som vanligt.
12.2.Mac: Ändra på ett materialDet är sällan ett material ser perfekt ut från början, så de material som finns i kategorin In Model går alltid att ändra på. (Du kan alltså bara ändra på de färger eller material som ligger i kategorin In Model i materialpaletten: Du kan inte öppna exempelvis kategorin Wood och börja ändra på materialen som finns där, utan du måste först använda materialet i din ritning så det kopieras in i kategorin In Model. Där kan du ändra på materialet. Vi har alltså tillåtelse att ändra på kopiorna som skapas när vi använder ett material, men inte på originalmaterialen.) För att ändra på ett material i kategorin In Model, klicka på det så det blir valt. Klicka sedan på knappen Color och välj Edit ("Redigera").
Då får du ändra i det valda materialet. Name ("Namn") låter dig ändra på materialets namn. Width och Height ("Bredd" och "Höjd") låter dig ändra på materialets storlek. De två rutorna är sammankopplade, så när du ändrar i den ena ändras den andra automatiskt. I det här fallet tycker jag att materialet är litet för stort, så jag klickar i rutan Width...
... och byter ut 1000 mm mot 500 mm. Då blir materialet hälften så stort i ritningen.
Ändringen syns ofta inte förrän man klickar någon annanstans (t ex i namnrutan). Då ser vi att materialet blev mindre på sin yta.
När ändringarna är klara klickar man på Close.
12.3.Mac: Skapa en ny version av ett materialOm man vill skapa ett nytt material baserat på ett annat börjar man med att se till att det man vill använda som grund är markerat i paletten. (I det här fallet går det att även använda material som inte ligger i kategorin In Model.) Sedan klickar man på knappen Color och väljer Duplicate ("Duplicera", alltså "fördubbla").
Då får du ange vad den nya versionen av det valda materialet ska heta. Jag döper den till Nytt rutigt tyg och klickar på OK.
Då har man två versioner av samma material i paletten. Det nya materialet går att välja...
... och kan användas som vanligt.
För att ändra på det nya materialet ser man till att det är valt i paletten och klickar sedan på Color > Edit. De ändringar vi tittar på nedan går att göra även i material du inte kopierat.
Ändra färg Här kan man klicka på den nyans man vill att materialet ska ha som grundfärg. Jag klickar på en blå nyans, så färgas materialet med den.
... samt ändra dess ljushet i genom att dra på knappen i stapeln intill. Jag gör min blå nyans litet ljusare genom att dra knappen uppåt i stapeln.
Om man vill ångra färgändringen kan man klicka på knappen Texture och välja Reset Color.
Ändra storlek
Gör materialet genomskinligt
När du är klar med ändringarna kan du klicka på knappen Close...
... så stängs ändringarna. Klicka på tegelstenen om du inte förs tillbaka till materialdelen av paletten. Nu visas ditt nya, ändrade material i kategorin Colors In Model, och de förekomster av materialet som redan finns ute i ritningen har automatiskt ändrats för att visa dess nya utseende.
Det går att ändra på ett färdigt kopierat materials egenskaper som vanligt: Det är bara att se till att det är valt i paletten och klicka på Color > Edit.
Då kan man ändra på det man vill. Jag gör materialet knallgrönt istället för blått. Sedan klickar jag på Close.
Då har materialet blivit grönt istället, både i paletten och i ritningen.
12.4.Mac: Skapa egna materialkategorierDu kan skapa egna materialkategorier, såsom Wood och Tiles, så du snabbt kan ladda in dina egna material i dina ritningar. Börja med att ladda in de material du vill använda så de finns i kategorin In Model i materialpaletten. Använd sedan de materialen på ytor i din ritning. Det enda sättet att hämta in materialen i din nya kategori är nämligen att kopiera dem från ytorna i ritningen. I det här fallet vill jag sätta in de två tygerna i en egen kategori, så då måste de finnas på varsin yta i ritningen. Klicka sedan på knappen List och välj New.
Då får du ange vad din nya kategori ska heta. Jag ska sätta in de två rutiga tygerna i en egen kategori, så jag döper den till rutiga tyger och klickar på OK.
Det här är en bugg som hemsökt Mac i många år: Din nya kategori visas i kategorirutan, men inget ser ut att hända i själva materialfältet. Samma material som visades tidigare visas även nu. Då kan du göra så här: För pekaren över palettens ena kant tills pekaren ser ut som en liten dubbelhövdad pil. Håll ned musknappen och flytta kanten en aning. När palettens storlek ändras laddas den om, och då visas innehållet i din nya kategori: Inget alls. Kategorin är ju helt ny, så den är förstås tom. Det är så det ska se ut.
För att sätta in ett material i den nya kategorin ser du till att verktyget Paint Bucket är valt. För då pekaren över en yta som visar materialet du vill ha och håll ned tangenten Cmd. Pekaren blir till en pipett. Klicka med dess spets på ytan, så förs det materialet över till rutan högst upp i materialpaletten.
Håll ned musknappen på rutan högst upp i materialpaletten...
... och dra det ned i det tomma fältet. Där kan du släppa musknappen...
... så har det valda materialet kopierats in i din nya kategori.
Gör likadant med alla material du vill ha: För pekaren över ytan som visar det materialet och håll ned Cmd så pekaren blir till en pipett (verktyget Paint Bucket måste vara valt för att detta ska fungera). Klicka med pipettens spets på materialet...
... så kopieras det in i rutan högst upp i materialpaletten. Håll då ned musknappen på materialet i den rutan...
... och dra ned den till fältet under kategorirutan. Där kan du släppa.
Den nya kategorin sparas automatiskt: Om du gör en ny ritning så kan du ta fram materialpaletten och klicka på kategorirutan...
... så kan du välja din nya kategori där. (Om den av någon anledning inte visas i listan kan du prova att skapa om kategorin, men spara ritningen efteråt. Sedan kan du skapa en ny ritning och prova detta igen. Om det fungerar kan du slänga den sparade ritningen om du vill.)
Då kan den nya kategorins material användas som vanligt.
|