4. Flimrande ytorVi säger att du byggt ett rum och gjort hela rummet till en grupp. Sedan vill du skapa en matta i rummet, så du ritar en rektangel på rummets golv -- men du gör det utan att du först öppnat rumsgruppen genom att dubbelklicka på den med verktyget Select. (Du kanske skapar mattan utanför rummets grupp av en anledning; den kanske ska vara en helt egen grupp så du lätt kan flytta på den.) Då hamnar ju mattans yta utanpå rummets grupp istället för inuti den.
Sedan färgar du mattans form som vanligt, med verktyget Paint Bucket.
När du nu flyttar på kameran så ser du att mattan flimrar: Den ser aldrig ut att vara hel.
Flimrandet beror på att mattytan och golvytan konkurrerar om exakt samma område, så SketchUp vet inte vilken av de två ytorna som ska visas. Och det kommer sig av att mattan och golvet finns i olika grupper -- rummet är en egen grupp, och allt som är utanför egna grupper räknas som en egen gemensam "grupp". Så både mattan och den del av golvet mattan täcker försöker visas samtidigt. Om mattan hade legat inuti rummets grupp så hade ju mattans yta "skurits in" direkt i golvets yta, och då hade det inte varit någon tvist om det området. Men nu ligger alltså mattan och rummet i olika grupper, så nu är det en konflikt mellan de två ytorna eftersom de är separata från varandra men ändå ligger på samma plats. Det finns flera lösningar på det här problemet, men vi håller oss till en enklaste. Du behöver inte sätta in mattan i rummets grupp för att få den att sluta flimra. De platta ytor vi skapar i SketchUp är 0 mm tjocka. De är alltså så tunna att de knappt finns. Så lösningen här är att ge mattytan en tjocklek. Då höjs mattans ovansida en aning från golvet, och då slutar den att bråka med golvet eftersom den och golvet inte längre ligger på exakt samma ställe i ritningen. Det är alltså bara att välja Push/Pull och klicka på mattans yta.
Då kan du lyfta upp ytan och ange en höjd. Det spelar ingen roll hur hög mattan blir -- så litet som en enda millimeters höjd kommer att lösa problemet. Det viktiga är att mattans ovansida, som tidigare var tryckt mot golvet, hamnar en liten bit ovanför golvytan så de inte längre är i konflikt. Vi kan ange en höjd på 5 och trycka på Enter. I det här fallet blir mattan alltså en halv centimeter tjock.
Då slutar mattan att flimra. Det beror alltså på att mattans ovansida nu befinner sig ovanför golvytan, så de konkurrerar inte längre om samma område. (Mattans undersida ligger däremot tryckt mot golvet, så den flimrar när vi rör kameran -- men vi ser inte undersidan om vi inte tittar på rummet underifrån, så det spelar ingen roll.)
Samma sak gäller om du t. ex. ritar en alldeles platt tavla på väggen eller liknande: Ge den en tjocklek med Push/Pull (eller använd Move och flytta den någon millimeter från väggen) så slutar den flimra.
5. Constrain: Flytta med axeltvångDet här är något vi tittade på litet snabbt tidigare, men det är bra att ta upp det igen: SketchUp-hjälpmedlet Constrain används när man ska flytta modeller. Constrain är egentligen precis samma sak som Inference-hjälpmedlet som vi tittade på i förra lektionen: Det låser flyttningen tillfälligt så den endast kan ske längs en viss axel, oavsett var man placerar pekaren. Att använda Constrain underlättar betydligt när modellen ska flyttas i en mer komplicerad eller detaljerad ritning. Vi ska se hur Constrain fungerar. Jag har ett rum som är en grupp. Jag har skapat en enkel hylla och gjort den till en grupp som jag placerat i rummets ena hörn. Sedan har jag skapat en låda som också är en egen grupp. Lådan ska nu flyttas: Den ska ställas i hörnet under hyllan. Men det är svårt att se hörnet utan att börja vinkla kameran och zooma -- och dessutom så skulle ju själva lådan komma i vägen för kameran. Här kan jag då använda hjälpmedlet Constrain, alltså axelllåsningar, medan jag flyttar lådan.
Det underlättar om man delar upp sin tänkta flyttning i flera mindre steg längs olika axlar: Lådan ska ju till hörnet under hyllan, så först vill jag dra lådan längs grön axel (åt vänster i det här fallet) tills lådan når väggen. Sedan kan jag dra lådan längs röd axel (bortåt) tills den hamnar i hörnet under hyllan. Jag börjar med att klicka med Move på någon av lådans punkter som ligger närmast den vänstra väggen. Det är viktigt att träffa en punkt på lådans utsida: Om jag skulle råka dra i en punkt vid lådans insida så skulle ju den punkten tryckas mot väggen, och då skulle lådans kant gå igenom väggens yta. (Det är förstås något som lätt går att reparera genom att helt enkelt flytta ut lådan ur väggen och försöka igen, men det är bäst att slippa göra det misstaget alls.)
Jag har alltså klickat med verktyget Move på en av lådans yttre punkter som ska tryckas mot väggen, och för nu lådan längs grön axel -- mot väggen -- utan att klicka.
Då håller jag ned tangenten Shift på tangentbordet. Så länge Shift är nedtryckt så blir flytten låst längs just grön axel, eftersom det är den jag flyttar lådan längs just nu. Det innebär att så länge jag håller ned Shift så kan jag nu kan peka precis var jag vill, lådan flyttas ändå endast längs grön axel oavsett var pekaren hamnar. Ett knep när man använder Constrain är att placera pekaren någonstans där det är tomt. Då kommer inte pekaren att snärta till mot alla linjer och punkter som finns i ritningen, utan flytten sker mjukt och smidigt. Det är särskilt bra att känna till när man jobbar med detaljerade ritningar, t. ex. i möblerade rum, där det är fullt med linjer och punkter som rycker i pekaren när man kommer nära. Etiketten Constrain ("Begränsning") visas vid pekaren, följt av vad den begränsar flytten till. Exakt vad det är spelar ingen roll: Constrain betyder att flytten är låst längs axeln du flyttade modellen längs när du började hålla ned Shift.
För att få lådan att flyttas längs grön axel tills den trycker sig mot väggen kan jag, med Shift fortfarande nedtryckt, placera pekaren på väggens yta, eller på en punkt eller linje runt väggytan. Då trycks lådpunkten jag drar i mot just den ytan, och då kan jag klicka så fastnar lådan där. Sedan kan jag upp Shift-tangenten. (Det är viktigt att släppa Shift efter du klickat fast flytten, annars slutar Constrain att låsa flytten vid axeln för tidigt.) Och här ser vi att om jag hade klickat med Move på en punkt på lådans insida så hade alltså just den punkten tryckts mot väggytan, och det hade fått lådans vänstra sida att i sin tur sjunka genom väggen. Det är därför det var viktigt att klicka fast Move på den punkt som låg allra närmast väggen jag ville dra lådan till.
När jag klickat så fastnar alltså lådan på den positionen.
Nu ska jag flytta lådan mot den andra väggen, så att lådan hamnar under hyllan i hörnet. Jag klickar med Move på en av de punkter på lådan som ligger allra närmast den bortre väggen.
Sedan börjar jag flytta lådan längs röd axel...
... och håller ned tangenten Shift. Då låses flytten längs just röd axel. Då kan jag peka på den bortre väggens yta eller kantlinje, så trycks punkten jag drar i mot just den väggen.
Nu kan jag klicka och släppa upp Shift-tangenten, så fastnar lådan på den positionen.
6. Placera modeller mot en ytaVi ska titta extra noga på hur man kan placera modeller mot en yta (t. ex. ett golv eller en vägg, men man bygger förstås även andra saker än rum i SketchUp) så vi får repetera de viktiga punkterna. Att kunna det här kommer att bespara dig en hel del tid och arbete. Jag har ritat en stol och gjort den till en grupp. Nu vill jag placera den på golvet i rummet.
Jag zoomar in på stolens ena ben och klickar med Move på någon av de punkter jag vill ska vara tryckta mot golvytan. (Om det här hade varit t. ex. en tavla istället för en stol så hade jag alltså klickat på den punkt som skulle vara tryckt mot väggen.)
Då kan jag peka på ytan jag vill trycka punkten mot och klicka.
Då står stolen på golvet. Nu vill jag placera stolen vid hyllan. Stolen står redan på golvet, så jag behöver egentligen inte ta tag i någon punkt vid dess fötter. Istället går det lika bra att klicka med Move direkt på någon av stolens ytor -- särskilt eftersom jag inte vill att stolen ska vara tryckt mot väggen utan bara ställa den en liten bit vid väggen, annars hade det nog sett litet onaturligt ut. (När du pekar med Move på en grupp så visas fyra röda plus på gruppens sida. Klicka inte på något av plusen; de aktiverar roteringsfunktionen för den gruppen. Om du klickat på ett plus, tryck på tangenten Esc för att avbryta och försök igen.)
Då kan jag dra stolen längs en axel för att placera den. Jag drar den längs grön axel och placerar den vid väggen. (Du kan aktivera Constrain, alltså axellåsningen, genom att hålla ned Shift om du vill.) Sedan klickar jag. Då fästs stolen där nära väggen.
Nu skulle jag kunna klicka med Move på stolen igen och flytta den längs en annan axel, men jag är nöjd med var den står.
Jag ritar en matta (bara en rektangel som jag höjer 5 mm med Push/Pull och gör till en grupp). Mattan ska ligga på golvet i rummet.
Jag zoomar in på mattan och klickar med Move på en av de punkter jag vill ska tryckas mot golvytan, alltså en av mattans nedre punkter.
Sedan pekar jag på golvet. Då trycks den punkten mot golvet.
Då kan jag klicka så fästs mattan där.
Jag vill nu flytta mattan en bit närmare den "övre" väggen och in mot hörnet. Jag klickar med Move på mattans yta.
Sedan drar jag mattan längs röd axel tills den ligger nära väggen. Då klickar jag för att fästa mattan där. (Det går förstås även att skriva in ett måttvärde och trycka på Enter för att flytta gruppen ett exakt avstånd åt det håll man pekar.)
Sedan klickar jag med Move på mattans yta igen.
Den här gången drar jag mattan längs grön axel, mot hörnet, och klickar när jag är klar.
Nu har jag placerat både stolen och mattan. Det är alltså enkelt att flytta modeller så snart deras punkter är tryckta mot rätt yta: Då är det ofta bara att klicka mitt på modellen med Move och dra den längs axlar tills man är nöjd. Det är när flytten sker utan att vara fäst vid en axel som det man drar i lätt börjar sjunka in i- eller igenom olika ytor.
7. Flytta med måttHittills har vi mest bara klickat med Move på ytor eller ändpunkter och flyttat saker för hand. Men man kan förstås flytta saker med mått också. Det fungerar precis som när vi t. ex. anger ett mått för en linje. När man flyttar med mått klickar man oftast fast verktyget Move på en ändpunkt. När man då anger måttet så är det den ändpunkten som flyttas, och resten av gruppen följer efter.
Exempel: Flytta med måttJag har en grupp som jag vill flytta 1000 mm längs röd axel och 500 mm längs grön. Då väljer jag verktyget Move och klickar på en av gruppens ändpunkter.
Jag för pekaren längs röd axel åt det håll jag vill flytta gruppen...
... och skriver 1000 och trycker på Enter.
Då flyttas den ändpunkten 1000 mm åt det hållet, och resten av dess grupp följer efter. (Om man klickar med Move på en icke-grupperad modells ändpunkt så kommer endast den ändpunkten att flyttas medan resten stannar kvar, såvida inte hela modellen var markerad först.)
Nu vill jag flytta gruppen 500 mm längs grön axel. Jag klickar med Move på den ändpunkt jag vill att flytten ska mätas från...
... och för pekaren längs grön axel åt det håll flytten ska ske.
Sedan skriver jag 500 och trycker på Enter.
Då har gruppen flyttats 1000 mm längs röd axel och 500 mm längs grön.
|