8. Verktyg: RotateVi ska se hur vi kan rotera modeller i ritningen. Det är vanligast att man roterar hela grupper. Man kan rotera med två olika verktyg: Move och Rotate. De fungerar litet olika, så vi ska titta på båda.
8.1. Rotera med verktyget MoveMan använder ofta Move för att vända på olika saker (oftast grupper) så de behåller sin position men vänds åt ett annat håll. Till exempel så kanske vi har en stol vid ett fönster, och stolen är vänd in mot rummet. Vi vill vända stolen mot fönstret istället, men utan att stolen hamnar på en annan plats. Då kan vi använda verktyget Move för att vända stolen. När man roterar med Move så centreras rotationen på gruppens mitt, ungefär som om du lyfter upp en stol, vänder den åt ett annat håll, och ställer ned den på samma ställe.
1. Välj verktyget Move.
2. Peka på gruppen du vill rotera. Fyra röda plus visas.
3. Peka på ett av de röda plusen. Då visas en gradskiva tryckt mot gruppens sida. Du ser direkt på gradskivan hur den kommer att rotera gruppen: Tänk dig att gradskivan är fäst vid gruppen och att gradskivan kan vridas som en ratt, så gruppen följer med. Om du vill fästa gradskivan vid en annan sida, peka på ett av de röda plusen som visas på den sidan istället.
4. När gradskivan ligger som du vill ha den, klicka för att börja rotera.
5. För pekaren runt gradskivan för att rotera. Varje hack i gradskivan representerar 15°, så det är lätt att rotera gruppen exempelvis 45° (tre hack) eller 90° (sex hack) från sin nuvarande position. Ju närmare gradskivan du håller pekaren medan du roterar desto snabbare och skarpare blir rotationen. Om du vill ha en mjukare och lugnare rotering, håll pekaren en bit bort från gradskivan. Klicka när du är nöjd.
8.2. Rotera med verktyget RotateMan använder oftast verktyget Rotate för att rotera saker som ska vara i förhållande till något annat. Till exempel så kanske du gjort en dörröppning i ett rum. Sedan har du skapat en dörr som ligger i en egen grupp. Men du att dörren ska vara litet öppen, inte helt stängd. Då bör du rotera dörren först. Sedan kan du sätta in den i öppningen. (Det går naturligtvis även att rotera dörren efter den placerats i öppningen -- men då behöver du kunna se genom ytor först, så du lätt kommer åt rätt punkter. Det är något vi kommer till senare.) För att rotera dörren så den ser litet öppen ut så kan du använda verktyget Rotate och välja dörrens "gångjärnssida" som roteringens centerpunkt. Det gör att när du nu flyttar pekaren runt gradskivan så ser dörren ut att öppnas eller stängas naturligt: gångjärnssidan ligger kvar på samma position medan resten av dörren svänger. (Om du istället hade roterat dörren med verktyget Move så hade det blivit fel eftersom dörren då alltid hade roterats med dörrens mitt som centerpunkt, och det hade förstås inte sett bra ut.) Verktyget Rotate låter oss alltså själva välja exakt vad som ska vara centret för roteringen.
1. Välj verktyget Rotate.
2. Peka, utan att klicka, på den av gruppens punkter du vill att roteringen ska fokuseras på -- alltså den punkt som resten av gruppen ska roteras runt. (Det går att peka på vad som helst, men man pekar oftast på en ändpunkt.) När du pekar på punkten så visas en gradskiva. Se då hur gradskivan är färgad: Om den är blå så kommer gruppen att roteras längs blå axel, en röd gradskiva kommer att rotera längs röd axel, och en grön skiva längs grön axel. Tänk dig igen att gradskivan är en ratt som fästs vid gruppen. Sedan vrider du på ratten för att rotera gruppen. Då är det lätt att se om roteringen blir åt rätt håll eller inte. Om gradskivan är svart så kommer gruppen att roteras axelfritt, vilket brukar göra att gruppen blir sned på något vis. Det är sällan så man vill ha det, så håll dig till axlarna! Och det här är en detalj inte många känner till: Du kan få gradskivan att riktas mot vilken axel du vill oavsett hur den ser ut när du pekar på en punkt. Håll bara ned musknappen på punkten du vill fästa gradskivan vid och flytta på pekaren tills gradskivan hittar den axel du vill ha. Så om gradskivan är röd eller grön när du pekar på en punkt men du vill ha en blå gradskiva, håll ned musknappen på den punkten och flytta på pekaren tills gradskivan blir blå.
3. När gradskivan ser ut som du vill så kan du släppa musknappen. Nu är gradskivan fäst vid punkten du klickade på. Det betyder att roteringen använder den punkten som center.
4. När du klickat fast gradskivan kan du flytta på pekaren. Då drar du ut en "hävstång" ur gradskivan. Nu får du klicka på det du vill ska vara roteringens hävstångspunkt. Det är den punkten du "tar tag i" för att rotera gruppen runt centerpunkten. Du kan klicka var du vill (men som vanligt bör du alltid följa en axel, annars finns risken att roteringen blir skev). Men du får oftast bättre resultat om du klickar på en naturlig "slutpunkt" för roteringen. Om vi använder dörren som exempel igen: Vi vill att dörren ska öppnas en aning. Då använder vi Rotate. Dörren ska ju förbli stående, så vi behöver rotera den längs blå axel. (Tänk dig att axeln fungerar som en stång som går rakt genom gruppen, och gruppen roteras runt stången.) Vi kan peka med Rotate på en av dörrens övre punkter som är närmast dörrens "gångjärnssida", i det här fallet vänster sida. När gradskivan är blå kan vi klicka. (Och om du inte hittar blå gradskiva så kan du flytta kameran så du ser dörren mer från ovansidan. Då blir det enklare. Du kan även hålla ned musknappen på punkten och flytta pekaren tills gradskivan är blå. Sedan kan du släppa.) Då har vi valt den punkten som roteringens centerpunkt.
Nu ska vi klicka fast roteringens hävstångspunkt. Hävstångspunkten är den punkt vi "tar tag i" när vi roterar gruppen runt centerpunkten. När du flyttar på pekaren efter du klickat fast gradskivain så drar du ut en "hävstång" ur centerpunkten. Du kan klicka fast hävstångspunkten var du vill, till och med mitt i luften, men du bör alltid följa en axel. Ju längre hävstång du drar fram desto mjukare blir roteringen. Men för det mest naturliga resultatet kan vi klicka på den rakt motsatta punkten från vår centerpunkt, i det här fallet motsvarande punkt närmast "handtagssidan" på dörrens ovansida. Då centreras alltså roteringen på dörrens gångjärnssida, och vi "tar tag i" hörnet på dörrens handtagssida för att rotera den.
Då kan vi rotera dörren. Det är bara att flytta pekaren åt det håll du vill vrida den, så roteras dörren runt centerpunkten.
Klicka när du är nöjd. Då har du roterat gruppen.
Det blev som vanligt mycket text för att beskriva en kort handling, men när du väl roterat något ett par gånger så sitter det i ryggmärgen. Anledningen till varför du alltid bör dra ut hävstången längs en axel är för att det då är lätt att när som helst rotera gruppen tillbaka till hur den var innan: det är bara att klicka med Rotatea på samma centerpunkt och dra ut hävstången längs samma axel som tidigare. Då kan du rotera gruppen lika många grader åt andra hållet. Om du däremot dragit ut hävstången axelfritt, alltså utan att den var fäst vid röd, blå eller grön axel, så är det mycket svårare att återställa gruppens rotering till hur den var förut.
Exempel 1: Rotera med Move och RotateJag har en stol och vill rotera den. Det finns olika sätt att göra det på, men det snabbaste är att använda verktyget Move, särskilt om det man vill rotera ska vändas men ändå stå kvar på samma plats. Det beror på att Moves rotering alltid centreras på gruppens mittpunkt. När man pekar med Move på en grupp visas fyra röda plustecken på den gruppens sida.
Om man pekar på ett av plustecknen visas en gradskiva. Gradskivan visar åt vilket håll gruppen är på väg att roteras: Tänk dig att gradskivan vrids som en ratt. Då ser du hur gruppen kommer att roteras. I det här fallet ligger gradskivan mot gruppens ovansida. (Du behöver inte bry dig om gradskivans färger när du roterar med Move.) Om jag skulle kunna vrida skivan som en ratt skulle ju stolen vändas åt olika håll men förbli stående. Jag klickar för att fästa den här gradskivan vid gruppen.
Då kan jag föra pekaren runt gradskivan för att vrida stolen. Pekaren snärtar till mot hacken i gradskivan. Varje hack representerar 15°, så det är lätt att vrida stolen t. ex. 45° (tre hack) eller 90° (sex hack). Jag vänder stolen 90° åt höger och klickar. Då fastnar stolen så. Roteringen skedde alltså runt stolens mittpunkt, så stolen står kvar på samma plats som tidigare. Den har bara vänts åt ett annat håll.
Om jag nu pekar med Move på gruppens ena sida så visas fyra plus på den. Om jag då pekar på ett av de plusen så dyker en stående gradskiva upp. Och om vi tänker oss att gradskivan kan vridas som en ratt så kommer alltså den här roteringen att få stolen att tippa framåt eller bakåt. Jag klickar...
... och för pekaren runt gradskivan. Stolen tippas alltså åt det hållet jag för pekaren. Om man vill avbryta en rotering trycker man på tangenten Esc. Annars klickar man när man är nöjd.
Det går även att rotera med verktyget Rotate. Det är en litet friare rotering där man själv får välja centerpunkt. När man använder Move för att rotera är det ju mitten i gruppen som automatiskt blir fokuspunkten. Jag har en matta jag vill vända på. (Mattan är en grupp.) Jag väljer verktyget Rotate.
Rotate fungerar i stort sett på samma sätt som Move-roteringen av grupper, men gradskivan är flytande så man får placera den själv. Det är viktigt att vara noga med hur gradskivan ser ut innan man klickar fast den: Den färgas av de axlar den följer. Om gradskivan är svart så kommer roteringen att bli sned, vilket man sällan vill ha om man inte vet exakt vad man gör. I det här fallet vill jag rotera mattan ovanfrån så att den ligger åt ett annat håll på golvet. Jag väljer verktyget Rotate och pekar på en av mattans övre ändpunkter tills gradskivan är blå. Det betyder att gradskivan hittat blå axel, så mattan kommer att roteras rakt uppifrån. Då klickar jag, så blir den punkten till rotationens center. (Om gradskivan hade varit svart eller någon annan färg hade jag kunnat hålla ned musknappen på hörnpunkten och flytta runt pekaren till gradskivan hittade rätt axel.)
Sedan klickar jag på en annan punkt på mattan. Det blir roteringens hävstångspunkt. Hävstångspunkten är den punkt man "tar tag i" för att rotera gruppen runt centerpunkten man klickade fast tidigare. Nu har jag alltså fäst själva rotationen...
... och kan då flytta på pekaren runt gradskivan. Då vänds mattan, och det är bara att klicka för att fästa den i sitt nya läge.
Den här rotationen skedde alltså med verktyget Rotate. Det hade även fungerat med Move, men då hade jag nog även behövt flytta på mattan efteråt eftersom den rotationen automatiskt hade centrerats på mattans mittpunkt. Men eftersom jag använde verktyget Rotate så centrerades ju rotationen istället på hörnpunkten jag först klickade på. Det är det som är skillnaderna mellan de två verktygen.
Exempel 2: Rotera med Move och RotateJag har ritat en dörr som jag gjort till en grupp.
Jag vill rotera dörren så den ser ut som att den står öppen. Jag väljer verktyget Move...
... och pekar på dörrens ovansida. Då visas ett par plustecken. Jag pekar på ett av dem så visas en gradskiva tryckt mot ovansidan. Det är så jag vill ha gradskivan, så dörren roteras stående. Men när jag då klickar och flyttar på pekaren...
... så roteras dörren helt fel: När man roterar med verktyget Move centreras alltid rotationen på gruppens mittpunkt. det här fallet roteras dörren visserligen åt rätt håll, men på fel sätt. (Jag trycker på Esc för att avbryta, eller går in på Edit > Undo för att ångra rotationen.)
Jag väljer verktyget Rotate och pekar på den hörnpunkt jag vill att rotationen ska centreras på -- den sida av dörren gångjärnen borde sitta på. Gradskivan blir grön när jag pekar på punkten, men jag vill att den ska vara blå. Då kan jag hålla ned musknappen på punkten...
... och flytta pekaren tills gradskivan hittar blå axel. Då kan jag släppa musknappen, så fastnar gradskivan i det läget.
Nu är gradskivan fäst vid punkten jag klickade på. Det betyder att den punkten blir centrum för rotationen. När jag drar ut pekaren från gradskivan visas en "hävstång" som jag kan klicka fast, antingen bara någonstans längs en axel eller på en särskild punkt jag vill ta tag i. Jag klickar på en ändpunkt.
När jag nu flyttar pekaren roteras dörren med centrum på punkten jag först klickade på. Jag kan klicka när rotationen är klar.
9. Verktyg: ScaleMan kan skala om grupper eller valda modeller med verktyget Scale.
1. Klicka på verktyget Scale.
2. Klicka på den grupp eller helmarkerade modell du vill ändra skala på.
3. Ett nät med gröna rutor visas kring gruppen eller modellen. När du pekar på en ruta markeras den med röd färg. Då kan du klicka och flytta på pekaren, så skalas gruppen eller modellen om åt det håll du pekar. Om man klickar på rutan i mitten på någon sida, eller i mitten på ovan- eller undersidan, så skalar man om gruppens bredd eller höjd. Om man däremot klickar på en ruta i ett hörn och flyttar på pekaren så skalar man om både bredden och höjden samtidigt. Det är det vanligaste valet.
4. Det finns två sätt att ange värden för en omskalning: Det proportionella värdet och det exakta måttvärdet. När du börjar skala om något ser du dess proportionella skalvärde i måttrutan nere till höger. Det står 1 där just nu. Med 1 menas gruppens nuvarande storlek. Om du skriver 2 och trycker på Enter så blir gruppen dubbelt så stor som innan. Om du skulle skriva 0,5 så blir gruppen hälften så stor, och så vidare. Men det går lika bra att flytta pekaren och klicka när du är nöjd med ändringen. Observera att om du skalar om något och sedan tänker skala det igen så kommer dess nya storlek att vara skalvärde 1. Men oftast vill man ju ange ett exakt mått när man skalar något, om man inte nöjer sig med att bara peka och klicka. För att ange ett exakt mått börjar du med att klicka på en av skalningsrutorna och dra ut den åt något håll. Sedan skriver du måttvärdet följt av själva måttenheten: mm för millimeter, cm för centimeter, m för meter, och så vidare. När du trycker på Enter så kommer det du skalar om att bli så stort (eller litet) åt det håll du pekade. Det här verktyget kommer till användning när vi börjar använda komponenter (en litet mer avancerad form av grupper) och t. ex. behöver göra ett fönster bredare för att passa i en öppning.
Exempel: Verktyget Scale, proportionell skalningJag väljer verktyget Scale och klickar på en grupp.
Då visas ett rutnät med gröna rutor runt gruppen. Om jag då klickar t ex på en ruta i mitten vid ena sidan...
... så kan jag dra ut (eller trycka ihop) gruppen på bredden. (Jag avbryter genom att trycka på tangenten Esc.)
Om jag klickar på rutan i mitten vid ovansidan...
... så kan jag skala om gruppen på höjden. (Jag avbryter detta med.)
Det vanligaste är att klicka på en hörnruta. När man då flyttar pekaren...
... ändrar man både bredden och höjden samtidigt.
Man ser direkt i måttrutan vad skalan är. Värde 1 är storleken man började med; 2 är dubbelt så stor som innan, 0,5 är hälften så stor, och så vidare. I det här fallet blev stolen en och en halv gånger så stor som innan. (Jag avbryter detta.)
Om man håller ned tangenten Ctrl (Windows) eller Alt (Mac) efter man klickat på en av skalrutorna så placeras en röd ruta i mitten.
Det innebär att skaländringen mäts från mitten av gruppen istället för från kant till kant.
Exempel: Verktyget Scale, exakt skalningJag har gjort en grupp för hand utan att använda några specifika mått och vill nu veta hur hög den är. Det kan jag mäta genom att välja Tape Measure, klicka på en av gruppens nedersta punkter (det är enklast att börja nedifrån i det här fallet eftersom ovansidan på den här gruppen är välvd) och föra måttlinjen rakt upp längs blå axel. Då håller jag ned tangenten Shift, så fastnar mätningen längs blå axel. Och då kan jag peka (utan att klicka) på den punkt som ser högst ut i gruppen, så visas en etikett där måttpilens exakta höjd anges: Den är cirka 800 mm hög. (Jag avbryter måttet genom att trycka på Esc.)
Gruppen är alltså ungefär 800 mm hög. Jag vill att den ska vara 1500 mm hög istället. Jag klickar med verktyget Scale på gruppen. Då visas de gröna skalningsrutorna runt den. Jag vill bara skala om gruppen på höjden, så jag pekar och klickar på mittenrutan vid gruppens ovansida. Det gör att den bara ändras på höjden, inte på bredden eller djupet. (Om jag hade klickat på en hörnpunkt hade jag ju ändrat skalningen åt alla håll -- men då kan det bli svårt att få rätt mått. Det blir enklast om man gör flera skalningar efter varandra om man vill att något t. ex. ska bli både bredare och högre med exakta mått.)
Jag för pekaren rakt uppåt för att visa SketchUp åt vilket håll jag vill ändra storleken...
... och kan då skriva 1500mm och trycka på Enter. Vanligtvis behöver vi inte ange mm efter måttvärdet, men här är det alltså viktigt, för annars hade jag angett en proportionell skalning: Om jag bara skrivit 1500 tryckt på Enter så hade gruppen blivit 1500 gånger så hög! Så när man ska ange ett exakt mått medan man skalar måste man skriva måttenheten efter värdet.
Då skalas gruppen om...
... och om jag nu mäter dess höjd så har den blivit 1500 mm hög.
9.1. Knip och tänj med ScaleMan kan använda Scale på enskilda ytor. Det är ett enkelt sätt att skapa former som annars vore svåra att göra.
1. Använd verktyget Select och klicka på den yta du vill ändra så den markeras. (Om ytan ligger i en grupp måste du först öppna gruppen genom att dubbelklicka på den med Select. Då kan du klicka på ytan så den markeras.)
2. Välj verktyget Scale. Den markerade ytan visar ett rutnät med åtta gröna rutor: Mittenrutan saknas, så du kan bara skala ytan åt sidorna, inte dra den rakt ut eller trycka in den.
3. Klicka på en av de gröna rutorna och flytta på pekaren. Då skalar du om den ytan. De andra ytorna anpassar sig efter ändringen du gör. Om du håller ned tangenten Ctrl (Windows) eller Alt (Mac) så centreras skalningen. Det är vanligtvis så man vill ha det. Annars kommer skalningen ske mot den motsatta kanten från rutan du drar i. Om du skriver ett mått för skalningen så måste du ange måttenheten, vanligtvis mm, efter värdet, t. ex. 140mm. Om du inte skriver mm blir skalningen proportionerlig istället: I det här fallet skulle skalan alltså bli 140 gånger så stor istället för 140 mm.
4. Klicka när du är nöjd med skalningen.
Exempel: Knip och tänj med ScaleJag har en grupp och vill använda Scale på dess ena yta.
Då måste jag först markera den ytan. Jag dubbelklickar på gruppen med verktyget Select så den öppnas. Sedan klickar jag på ytan så den markeras.
Då kan jag klicka på verktyget Scale. Åtta punkter visas runt ytan.
Om jag klickar på en hörnpunkt och drar så kommer ytan att tänjas ut eller knipas ihop åt det hållet. (Jag avbryter genom att trycka på Esc.)
Om jag däremot håller ned tangenten Ctrl (Windows) eller Alt (Mac) så visas en punkt i mitten. Medan den punkten visas kommer skalningen jag gör att centreras på ytan. Det är oftast så man vill ha det. Så jag håller ned tangenten...
... och klickar på en punkt.
I det här fallet för jag punkten inåt så ytan knips ihop. Då får jag en konform. När jag är nöjd med ändringen kan jag klicka...
... och stänga gruppen genom att klicka med Select utanför dess grå kantlinjer.
Jag har ritat en ny form. Den här är inte i någon grupp, så jag kan markera en yta på den genom att bara klicka en gång med Select.
Sedan klickar jag på verktyget Scale. Då visas åtta punkter runt ytan.
Jag håller ned Ctrl (Win) / Alt (Mac) och klickar på en hörnpunkt...
... så kan jag skala om just den ytan. De övriga ytorna anpassar sig automatiskt. När jag är nöjd kan jag klicka...
... så fastnar skalningen.
Då kan jag stänga skalningsverktyget genom att välja något annat, t. ex. Select.
10. Knapprad: ViewsKnapparna i samlingen Views låter oss placera kameran i olika förbestämda riktningar. De är bra att använda när man snabbt vill t. ex. återställa kameran till ett översiktsläge. Man tar fram knapparna på olika vis beroende på om man använder Windows eller Mac.
10.1.Windows: ViewsGå in på menyn View > Toolbars.
Bocka för valet Views längst ned och klicka på Close. (Du kanske märker i exempelbilden nedan hur valet Large Tool Set är avbockat medan jag har ett val som heter "Liggande verktygsrad" förbockat. Det kommer sig av att jag gjorde en liggande version av verktygsfältet Large Tool Set i grundlektion 2, punkt 3.1.1. eftersom jag föredrar att ha det liggande än stående. Detta har ingen påverkan på hur mitt eller ditt SketchUp fungerar, utan det är endast en kosmetisk detalj.)
Då läggs en rad med husknappar till under den vanliga knappraden högst upp. (Den kan även visas som flytande i ett eget fönster någonstans på skärmen. Då kan du lägga till den i en knapprad genom att hålla ned musknappen på fönstrets namnlist, dra upp den till området under menyraden, och släppa musknappen.)
Du kan flytta husknappsfältet om du vill, så det inte tar upp en hel rad själv. För att flytta ett knappfält placerar du pekaren på den streckiga randen till vänster om fältets första knapp. Då blir pekaren till ett kors.
Håll då ned musknappen så kan du flytta knappfältet dit du vill ha det. Själv har jag plats till höger om den vanliga knappraden, så jag drar Views-knapparna dit.
Gå till stycke 10.2. längre ned.
10.1.Mac: ViewsDu tar fram Views-knapparna genom att visa knappraden under menyerna igen (om du ens gömt den). Jag gömde den knappraden i förra lektionen, men nu är det alltså dags att ta fram den igen. Man tar fram knappraden genom att gå in på View > Show Toolbar.
Då visas knappraden under menyerna igen. Om vi tittar till höger i den finns det en rad med husknappar. Det är knapparna för Views.
Det här är egentligen allt som behövs. Nästa steg i det här stycket är frivilligt, så om du hellre vill gå direkt till hur du använder Views-knapparna kan du rulla ned till stycke 10.2. nedan. Vi ska fortsätta här med att gå igenom hur du kan snygga till knappraden. Det här är alltså helt frivilligt, även om det nog är bra att göra (eller åtminstone känna till hur man gör) eftersom det finns ont om plats för fler knappar: Vi ska se hur vi kan ta bort de knappar i den övre raden som redan finns i Large Tool Set-raden till vänster. På så vis skapar vi tomrum för andra knappar vi behöver hämta in längre fram. För att ändra på vilka knappar som ska visas i den övre knappraden kan du gå in på View > Customize Toolbar.
Då visas ett ljusgrått fält över hela skärmen. Här finns alla knappar SketchUp kan använda. (Du kan rulla nedåt i fältet för att se fler knappar.) Om du vill lägga till en verktygsknapp i raden under menyerna så kan du peka på den knappen i det ljusgrå fältet. Håll ned musknappen på verktyget och dra upp det till raden under menyerna. När du ser att verktygsknappen får plats så kan du släppa musknappen. Då fastnar verktyget där. Men man kan alltså även ta bort knappar ur raden. Det är det vi ska göra nu.
Knappen Eraser (suddgummit) finns ju redan i Large Tool Set-raden till vänster, så jag ska ta bort den ur raden under menyerna. Jag pekar på den övre radens Eraser-knapp och håller ned musknappen.
Då kan jag dra in suddknappen i det stora ljusgrå fältet mitt på skärmen, någonstans där det är tomt...
... och släppa musknappen. Då har suddet försvunnit ur knappraden under menyerna. (Om jag skulle vilja lägga tillbaka suddet kan jag leta rätt på suddknappen i det ljusgrå fältet, hålla ned musknappen på den, och dra in den i raden under menyerna igen.)
Jag gör så med alla knappar i den övre raden som redan finns i Large Tool Set till vänster. Det är nästan alla: Kvar blir bara några knappar samt Views-raden.
Nu är jag nöjd med hur den övre knappraden ser ut. Då kan jag klicka på knappen Done nere till höger.
Det ljusgrå fältet stängs. (Om jag vill ändra i knappraden igen så är det bara att gå in på View > Customize Toolbar.) Nu kan jag använda Views-knapparna.
10.2. Views-knapparnaSketchUps axlar visar inte bara sidled, höjdled och djup, de representerar även väderstreck:
Solid grön axellinje är norrut. Solid röd axellinje är österut. (Solid blå axellinje är dessutom uppåt och prickig blå axellinje är nedåt.) När vi använder Views-knapparna riktas kameran längs olika väderstreck.
10.2.1. Views-knapp: IsoIso-knappen vinklar kameran så den tittar snett nedåt på din ritning. Det ger snabb översikt över ritningen.
10.2.2. Views-knapp: TopTop placerar kameran så den tittar rakt ned på ritningen. Det är är ett särskilt användbart läge för att göra planritningar i.
10.2.3. Views-knapp: FrontFront vänder kameran norrut, längs solid grön axel.
10.2.4. Views-knapp: RightRight vänder kameran västerut, så den tittar längs prickig röd axel.
10.2.5. Views-knapp: BackBack vänder kameran söderut, så den tittar längs prickig grön axel.
10.2.6. Views-knapp: LeftLeft vänder kameran så den tittar österut, längs solid röd axel.
11. Ändra på ett redan angivet måttDu kan ändra på det mått du skrev in senast: Det är bara att skriva in ett nytt mått direkt och trycka på Enter så ändras det förra måttet du skrev. Det enda kravet är att du måste skriva in det nytt måttet direkt efter det förra (och avsluta med Enter): Om du hinner klicka någonstans efter du skrev in det förra måttet så kan du inte längre ändra det. Om du fortfarande vill använda ett annat mått behöver du i så fall ångra bort det förra genom att gå in på Edit > Undo, eller radera det du mätte upp och göra om det.
Exempel: Ändra angivna måttJag ritar en linje med verktyget Line. Jag har inte klickat fast dess slutpunkt än...
... utan skriver måttet 500 och trycker på Enter.
Då blir ju linjen exakt 500 mm lång åt det håll jag pekade. Jag avbryter verktyget genom att trycka på tangenten Esc, men märker nu att jag behövde göra linjen 1000 mm lång istället. Då behöver jag inte sudda bort och göra om den, eller ens gå in på Edit > Undo. Istället kan jag skriva in det nya måttet på en gång.
Så jag skriver 1000 och trycker på Enter...
... och då blir linjen 1000 mm lång istället. (När man använder Line måste man avbryta med tangenten Esc innan man skriver in ett nytt värde för ens senaste linje, annars kommer det värde man skriver att gälla för nästa linje istället.) Det enda viktiga är att jag inte får klicka någonstans efter jag skrev in det första måttet: Om jag hade gjort det så hade SketchUp antagit att jag var nöjd med den förra linjen, och då hade jag inte kunnat skriva in ett nytt mått för den på det här viset. (Att avbryta med tangenten Esc räknas inte som att klicka någonstans.)
Det går lika bra att ändra mått på cirklar. Jag ritar en vanlig cirkel...
... och skriver in måttet 200 och trycker på Enter.
Då får cirkeln en radie på 200 mm. Men nu ångrar jag mig och vill göra cirkelns radie 500 mm istället. Så länge jag inte klickar någonstans...
... kan jag skriva in 500 och trycka på Enter.
Då får cirkeln en radie på 500 mm istället.
Det här fungerar även med flyttar. Jag har gjort en grupp som jag flyttar med verktyget Move. Jag vill att den punkt jag klickade på ska flyttas 600 mm åt det håll jag pekar, så jag klickar med Move på den punkten och flyttar pekaren längs en axel.
Sedan skriver 600 och trycker på Enter.
Då flyttas gruppen så att punkten jag tog tag i med Move hamnar 600 mm från sin förra position. Men nu inser jag att jag egentligen behövde flytta gruppen 1000 mm åt det hållet. Då kan jag, så länge jag inte klickar någonstans...
... direkt skriva 1000 och trycka på Enter.
Då flyttas gruppen 1000 mm istället för 600.
Övningar, grundkurslektion 31. Bygg ett lekrum Vi ska bygga ett lekrum för ett litet barn. Rummet ska vara 5 meter längs ena sidan och 4 meter längs den andra. Det ska ha två väggar som är 2,4 meter höga (vi gör bara två väggar för att ha inblick i rummet). Ena väggen ska ha minst en fönsteröppning. Den andra väggen ska ha en dörröppning. Du behöver inte placera något i öppningarna om du inte vill. Dekorera rummet så som du själv tycker blir bra, men jag vill att du åtminstone gör följande: • Gör en matta som är 2 meter lång och 1,4 meter bred. Ge mattan de färger eller material du vill att den ska ha. Gör mattan till en grupp och placera den ungefär mitt i rummet. Var noga med att mattan ligger platt mot golvet, och att den inte flimrar när du rör på kameran. • Bygg en liten leksaksbil. Den ska bestå av fyra hjul och en kaross -- en vanlig bil, alltså. Det får vara hurdan sorts bil du vill -- en sportbil, brandbil, polisbil, vad som helst. Färga bilen och ge den de material du tycker passar. Gör bilen till en grupp och placera den på golvet i ditt rum. • Bygg en nalle eller docka. Den ska ha två armar, två ben, kropp, samt ett huvud med två stora öron. Ge nallen eller dockan den färg och de material du tycker passar. Gör den till en grupp. Rotera och placera den så att den sitter i ena hörnet och tittar in i rummet. Vi har ju inte gått igenom hur man kan mjukar upp former ännu, så det gör absolut ingenting om din nalle eller docka blir alldeles kantig. • Bygg en liten leksaksrobot. Den får se ut hur du vill. Färga den och gör den till en egen grupp. Roboten ska ligga omkullvält på mattan. • Bygg en liten säng. Det får vara en vanlig säng, en spjälsäng, en våningssäng -- det spelar ingen roll. Färga sängen, gör den till en grupp och placera den längs ena väggen. • Bygg en bokhylla. Den ska bestå av minst fyra hyllor. Du får fylla den med grejor om du vill. Gör bokhyllan till en grupp och placera den längs samma vägg som sängen. • Bygg två tavlor med ram. Gör varje tavla till en egen grupp. Sätt dem på väggarna där de passar. Tavlorna behöver inte ha något motiv i sig; det är också något vi tittar närmare på senare. Samma sak som gäller för mattan gäller även för tavlorna: Se till att de ligger platt mot väggen och att de inte fladdrar när du flyttar på kameran. • Bygg åtminstone två egna saker du vill ha i rummet, gör dem till grupper, och placera dem där de ska vara. När du är klar: klicka på verktyget Zoom Extents så att hela modellen syns. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "lekrum" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - lekrum", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
När du är klar...När du är klar meddelar du mig på olika vis beroende på hur du läser kursen. Klicka på den länk som gäller för dig och följ instruktionerna:
|