2. Flytta en hel modell och vad det kan medföraFör att flytta på en hel modell måste man först markera den. Det gör man enklast genom att trippelklicka på den med verktyget Select. Då markeras alla dess ytor och linjer. När man sedan klickar på någon av de markerade ytorna eller linjerna med Move så flyttas alltså alla samtidigt. Men innan man flyttar en hel modell bör man veta var man vill ha den. I den här genomgången vill jag flytta lådan så den ligger tryckt mot den ena väggen. Lådan ska dessutom stå platt mot golvet. Då måste jag flytta lådan på ett särskilt vis.
Jag ska börjar med att flytta lådan på "fel" sätt, så vi får se vad det innebär: Jag trippelklickar på lådan med verktyget Select så alla dess linjer och ytor markeras.
Sedan väljer jag verktyget Move, klickar på någon av de markerade delarna, och flyttar in lådan mot väggen. Det fungerar, men det är svårt att få exakt. Det här är alltså det "fel" sättet att flytta modeller på.
Jag avbryter flyttningen genom att trycka på tangenten Esc (eller, om jag hann klicka fast lådan, ångrar flyttningen genom att gå in på Edit > Undo) så lådan hamnar tillbaka utanför rummet. Det här är det korrekta sättet att flytta modeller på: Jag trippelklickar på lådan med verktyget Select så dess linjer och ytor markeras. Sedan väljer jag verktyget Move och klickar på en av lådans punkter. Exakt vilken punkt man ska klicka på beror på var man vill ha modellen: Jag vill ha lådan tryckt mot väggen, och den ska även vara tryckt mot golvet. Då blir det enklast om jag klickar på någon av lådans nedre högra ändpunkter, eftersom de ligger både närmast väggen och närmast golvytan. Punkten man klickar på är den punkt som fästs vid pekaren när man flyttar på objektet.
Då blir det mycket lättare att ge lådan en mer exakt placering: Om jag nu pekar på golvytan så kommer punkten jag drar i att tryckas mot den. Det gör att lådan "står" på golvet oavsett var jag pekar här. (Om jag hade dragit i någon av lådans övre punkter istället så hade lådan sjunkit ned genom golvet tills den ändpunkten tog i golvytan, och det hade ju varit fel. Eftersom jag vet att lådan ska stå på golvet bör jag alltså dra i en punkt som ska vara tryckt mot golvytan när lådan väl är placerad där den ska vara.)
Samma punkt gör det även enkelt att placera lådan mot väggen, eftersom punkten jag drar i är en av de punkter som ska vara tryckt mot väggen. Jag för pekaren mot linjen där golvet och väggen möts och klickar.
Då har lådan placerats precis där jag ville ha den. Jag avmarkerar lådan genom att välja Select och klicka någonstans där det är tomt.
Men här stöter jag på ett problem: Om jag nu vill flytta lådan någon annanstans och trippelklickar på den med Select så blir inte bara lådan markerad, utan även väggarna och golvet! Det beror på att jag placerade lådan så den nuddade vid golvet och väggarna, och när jag sedan avmarkerade lådan så fastnade den där. Det beror på att alla ytor och linjer i SketchUp är "klibbiga": Om de nuddar vid varandra så växer de fast i varandra. Så nu har lådan alltså blivit en del av rummet.
Jag ångrar tills lådan hamnar utanför rummet igen. Vi ska gå igenom lösningen på det här problemet nu. Den lösningen heter "grupper".
3. GrupperMan kan göra modeller till grupper. En grupp är en samling ytor och linjer som alltid hålls separata från alla andra, även om man placerat dem så de rör vid andra ytor. Genom att göra modeller till grupper undviker man att de växer fast i något. Nu ska vi se hur grupper fungerar. 3.1. Skapa grupper
3.1. Skapa grupperJag ska göra lådan till en grupp. Då kommer inte lådan att fastna i någon annan yta oavsett var jag placerar den.
Jag använder Select och trippelklickar på lådan så alla dess linjer och ytor markeras.
Då kan jag högerklicka med Select på någon av de markerade delarna så visas en meny. Där väljer jag Make Group (alltså "Skapa grupp").
Alla markerade delar placeras nu i en egen grupp. Man ser tydligt vad som är en grupp när man klickar på det med Select: Istället för att ytan man klickar på blir prickig så får hela gruppen en blå kantlinje runt sig. Det räcker med att bara klicka en gång på en grupp för att den ska bli vald.
Då väljer jag Move och klickar på gruppens nedre högra punkt, eftersom det ju är den som ska vara tryckt mot både golvet och väggen, precis som tidigare. (Observera att etiketten nu säger "Endpoint in group", alltså att jag pekar på en ändpunkt som finns i en grupp.)
Jag pekar och klickar på linjen mellan golvet och väggen. Då trycks punkten jag drar i mot den linjen.
Nu vill jag placera lådan så dem hamnar precis i hörnet. Jag zoomar in på lådans bakre del och klickar med Move på den punkt som verkar bäst att dra i: Den som ligger närmast hörnet.
Då kan jag föra lådan längs en axel (så den flyttas rakt åt det hållet utan att t. ex. råka sjunka ned genom golvet) och peka på linjen i hörnet. Där klickar jag, så stannar lådan där.
Då är lådan placerad. (Men det här är en bra detalj att känna till: När lådan väl stod på golvet så hade jag kunnat bara klicka någonstans mitt på den med Move och flyttat pekaren längs grön axel. Då hade lådan flyttats på samma sätt. Den enda skillnaden är att när man flyttar något genom att bara klicka någonstans på det med Move så kan det vara svårt att trycka det mot en annan punkt eller yta. Det är alltså det som är fördelen med att klicka fast Move på en viss ändpunkt eller en specifik yta.) Eftersom lådan är en grupp så har den inte vuxit fast i hörnet: Om jag vill flytta på den så är det bara att använda Move så får jag placera om den.
Jag vill även göra själva rummet till en egen grupp. Jag trippelklickar med Select på en av rummets ytor.
Sedan högerklickar jag på en av de markerade delarna och väljer Make Group.
Då har även rummet blivit till en grupp. Lådan ligger inte inuti rummets grupp även om det ser ut så, utan rummet och lådan är fortfarande helt separata: Om jag klickar på lådan med Select så blir den vald, och om jag klickar på en vägg eller på golvet så blir rummets grupp vald. De har inget med varandra att göra.
3.2. Ändra i grupperGrupper är skyddade från ändringar på de vis vi hittills gjort. 3.1. Färga om ytor i grupper
3.1. Färga om ytor i grupperJag vill färga om ena väggen i rummet. Jag klickar på knappen Paint Bucket så färgpaletten visas. Där väljer jag en färg ur kategorin Colors och klickar med hinken på väggen. Då händer ingenting!
Det beror på att man inte kan påverka en grupp "utifrån". Man måste alltid öppna gruppen man vill göra ändringar i. Sedan kan man ändra i den och t. ex. färga om ytor. I det här fallet behöver jag alltså först öppna rummets grupp innan jag kan färga om väggen. För att enklast öppna en grupp väljer man verktyget Select...
... och dubbelklickar någonstans på gruppen man vill öppna. Då blir den gruppen "öppnad för redigering", som det kallas. Det betyder att man nu kan ändra på de ytor och linjer som finns i den gruppen. Man ser att en grupp är öppen för redigering på att en grå ramlinje visas runt dess innehåll, och allt som inte finns inuti den gruppen blir blekt. (I det här fallet blir alltså lådan blek eftersom den inte finns i samma grupp som rummets ytor.)
När en grupp är öppen kan man göra sina ändringar i den. Jag klickar på Paint Bucket, och kan nu färga väggen genom att klicka på den med min valda färg.
När ändringarna är klara stänger man gruppen. En grupp kan stängas på olika vis. Ett sätt är att högerklicka någonstans mellan den grå ramlinjen och gruppens ytor. Då visas knappen Close Group, som man kan klicka på.
Ett annat sätt att stänga en grupp på är att klicka med Select någonstans utanför gruppens grå kantlinjer.
Oavsett vilket sätt man använder stängs nu gruppen: Den grå ramlinjen försvinner, och det som var blekt återfår sina färger. Nu har vi ändrat i rum-gruppen: Vi öppnade den genom att dubbelklicka på den med Select. Sedan färgade vi om väggen. Slutligen stängde vi gruppen.
3.2. Lägg till nya ytor i grupperOm man vill skapa nya ytor på något som finns i en grupp så bör man inte rita dem rakt på gruppen. Då blir nämligen den nya ytan inte del av gruppen, utan den blir bara bara fastklistrad utanpå gruppens osynliga "skal".
När man då t. ex. använder Push/Pull och försöker göra en öppning genom att trycka den nya ytan genom en av gruppens ytor så blir det ingen öppning oavsett hur man än försöker.
Precis som när vi färgade väggen så beror detta på att gruppen inte var öppen när vi skapade den nya ytan. Så ytan jag just ritade var alltså inte en del av gruppen, utan den var bara "påklistrad". (Jag suddar bort den nya ytans linjer så den försvinner.)
För att kunna göra en ny yta på väggen måste jag först öppna gruppen genom att dubbelklicka på den med Select. När de grå kantlinjerna visas är den gruppen öppen för redigering.
Nu kan jag rita en ny yta på väggen. Då hamnar den där på rätt sätt.
Och då är det heller inga problem med att trycka igenom den med Push/Pull.
När ändringen är klar kan man stänga gruppen genom att högerklicka i mellanrummet mellan gruppens ytor och den grå kantlinjen. Då visas knappen Close Group. Klicka på den.
Man kan som sagt även stänga grupper genom att klicka en gång med Select utanför dess grå kantlinje. Du väljer själv hur du vill göra. Så när du ska ändra på något i en grupp, oavsett om det bara är att färga om något eller att skapa en ny yta och göra något med den, så måste gruppen först öppnas. Då kan du göra det du tänkt dig. Och när du är klar så stänger du gruppen.
3.3. Grupper i grupperMan kan samla grupper i en större grupp om man vill. Det är ett bra sätt att ha litet bättre kontroll över saker i ritningen -- men det kan även bli litet förvirrande om man inte är uppmärksam på vad man gör. Jag vill placera lådan och rummet i en enda grupp så att jag kan flytta båda genom att bara använda Move på en av dem. Då börjar jag med att klicka på en av de två grupperna med verktyget Select så den blir markerad.
Sedan håller jag ned tangenten Shift. Då visas ett plus- och minustecken vid Select-pekaren. Då kan jag klicka på den andra gruppen, så blir den också markerad. Nu är alltså båda grupperna markerade. Det ser vi på att båda grupperna visar sina blå kantlinjer.
Då kan jag högerklicka på en av de markerade grupperna (vilken som helst) så visas en meny. Där väljer jag Make Group.
Nu är både lådan och rummet samlade i en enda stor grupp. Lådan och rummet är fortfarande två separata grupper, men de är nu samlade i en större grupp tillsammans. Det märker man om man t. ex. flyttar på rummet med Move: Då följer lådan med automatiskt. Det skulle den inte ha gjort annars.
Att göra ändringar i en djupare grupp fungerar på samma sätt som tidigare, fast man kan behöva öppna fler grupper. Jag vill färga om lådan. Då börjar jag med att dubbelklicka på den med Select.
Då öppnas yttergruppen som omsluter både rummet och lådan. När jag då klickar på lådan ser jag att den fortfarande är en stängd grupp (lådanas blå kantlinjer visas). Det betyder att jag måste dubbelklicka på lådan med Select.
Då kommer jag in i lådgruppen och kan nu ändra på dess innehåll. Vi ser att det är lådans grupp jag är inne i nu på att rummets väggar blivit bleka, samt att lådans yta blir prickig när jag klickar på den med Select. Det är ett enkelt sätt att se om man är inne i rätt grupp eller om man behöver dubbelklicka ytterligare för att öppna fler grupper. Nu blir alltså lådans yta prickig när jag klickar på den med Select. Det betyder att jag tagit mig in hela vägen i lådans grupp.
Då kan jag färga om ytor på den. Jag bara trippelklickar på lådan med Select för att markera alla dess ytor. Sedan väljer jag Paint Bucket, väljer en färg och klickar på någon av lådans markerade ytor. Då får lådans markerade ytor den valda färgen.
Nu är ändringen klar. Då måste jag stänga grupperna. Jag börjar med att klicka med Select utanför de grå kantlinjerna.
Då stängs lådgruppen, eftersom det är den som är "djupast". Nu är jag alltså inuti gruppen som omsluter både rummet och lådan. Det ser vi på att de grå kantlinjerna syns runt rummet. Då klickar jag med Select utanför de grå kantlinjerna igen...
... så stängs även den stora gruppen som omsluter både rummet och lådan. Nu är alltså alla grupper stängda: Inga grå kantlinjer syns någonstans.
3.4. Explodera grupperMan kan upplösa grupper. Det kallas för att "explodera" dem. Det är tyvärr inte lika dramatiskt som det låter, men det är ändå något du måste känna till om du ska jobba med grupper. Jag vill lösa upp gruppen som omsluter både rummet och väggen, så inte rummet och lådan längre hänger ihop. Då kan jag högerklicka på gruppen med Select.
En meny visas. Där väljer jag Explode.
Då löses den stora gruppen upp. Tidigare markerades ju både lådan och rummet när jag klickade på någon av dem eftersom båda låg samlade i samma grupp. Men när jag nu klickar på golvet så är det bara rumsgruppen som blir vald; lådan förblir omarkerad.
Och om jag klickar på lådan så blir bara den gruppen vald medan rummet blir avmarkerat. Den stora gruppen är alltså upplöst nu -- den är "exploderad".
Om jag nu vill explodera rumsgruppen så kan jag högerklicka på en av dess ytor med Select. Då blir den gruppen vald och en meny visas. Där väljer jag Explode.
Då har även rummets grupp upplösts: Nu är dess linjer och ytor helt fria, så som de var när jag först ritade dem.
Om jag t. ex. vill färga om väggarna så är det nu bara att välja Paint Bucket, välja en färg, och klicka på väggarna med hinken. Eftersom de inte ligger i någon grupp längre så behöver jag inte dubbelklicka någonstans. (Jag hade förstås kunnat färga om ytorna inuti gruppen med; man måste alltså inte explodera en grupp för att kunna färga om den, som vi ju såg litet tidigare.)
Grupper är ett mycket viktigt hjälpmedel i SketchUp. Det är mycket bättre att skapa för många grupper än inga alls, för med grupper slipper man som bekant riskera att saker växer fast i varandra, och man kan med lätthet flytta på dem utan först att behöva markera alla linjer och ytor för hand, något som dessutom kan vara väldigt svårt i en mer detaljerad ritning.
|