![]()
12. Geo-locationSketchUp är automatiskt kopplat till Google Earth, Googles enorma kartläggningsservice, och innehåller en funktion som gör att vi kan hämta in bilder direkt från Google Earth och använda dem på våra modeller. På så vis kan vi enkelt skapa existerande byggnader i våra ritningar. Det här används väldigt mycket när man t ex gör ritningar över städer eller områden så betraktaren lätt känner igen sig. Precis som med Match Photo så blir resultatet aldrig helt perfekt, men det är ändå en imponerande funktion som är väl värd att kunna använda.
12.1. Välj ett objekt i Google EarthGå in på menyn File > Geo-location > Add Location.
Då visas ett nytt fönster i SketchUp: Add Location. Kryssa bort pratbubblan som visas i fönstret...
... och klicka-och-dra på kartan så du ser det område du vill zooma in på. Den vita fyrkanten i fönstrets mitt hjälper dig att sikta. Jag siktar in mig på Sverige. Jag vill hämta en byggnad från Haparanda, som ligger på gränsen mellan Sverige och Finland, så jag placerar den vita fyrkanten på det området. Du kan förstås välja ett helt annat område om du vill det. Du kan även skriva in en adress för hand i sökrutan högst upp.
När du siktar på ungefär rätt område kan du rulla framåt med musens rullningshjul eller klicka på plusknappen till vänster i fönstret. Då zoomar du in.
Jag zoomar in tills jag hittar Haparanda. Då zoomar jag in ytterligare...
... tills jag hittar byggnaden jag vill ha. Jag väljer den eftersom det är en ganska enkel byggnad -- välj inte något alltför avancerat så här till en början! (Om du också zoomar in på Haparanda så hittar du samma byggnad på adressen Torggatan 40, mellan korsningarna Torggatan – Sundellsgatan och Torggatan – Fabriksgatan, strax söder om torget.
När du hittat byggnaden du vill ha klickar du på knappen Select Region...
... så visas en ruta med nålar i hörnen. Du kan flytta på rutan genom att klicka-och-dra i den...
... och du kan ge rutan en passande storlek genom att klicka-och-dra på nålarna.
När du rutat in byggnaden du vill ha kan du klicka på knappen Grab ("Ta").
Det här händer för vissa: Du får en vit ruta. I så fall har du råkat ut för en bugg som kan uppstå när man hämtar in en bild från Google Earth. Prova att starta en ny ritning genom att gå in på File > New och testa igen. Din förra position finns kvar i SketchUps minne, så du borde få fram precis samma plats som tidigare när du går in på File > Geo-location > Add Location.
När allt går rätt till så hämtas den inrutade delen in i SketchUp som en bild. Den är oftast mer eller mindre skalenlig (särskilt om du zoomat in till max innan du klickade på Grab), men om den inte är det så är det ju lätt åtgärdat i efterhand. Man använder den inhämtade bilden för att skapa modellens grund. Sedan kan man slänga bilden.
12.2. Rotera den inhämtade bilden så den blir axelrätFörst ska vi se hur vi enklast kan rotera bilden så den blir någorlunda axelrät. Då kan vi klicka med Line på något av byggnadens hörn vid en vägg vi vet ska vara helt rak.
Sedan kan vi dra fram en linje som följer den axel vi vill att väggen också ska följa -- i mitt fall grön axel. Då kan vi använda den linjen som guide när vi ska rotera bilden så byggnaden i den blir axelrät.
Men om vi klickar på bilden med Select så får den en röd ram runt sig. Den röda ramen betyder att bilden är låst för redigeringar. Vi måste låsa upp den för att kunna rotera den.
Därmed kan vi högerklicka på bilden med Select och välja Unlock i menyn som då visas.
Då blir bildens ram blå istället, vilket innebär att den nu går att redigera. Se till att bilden är markerad. Om den inte är det, klicka på den med Select så du ser dess blå kantlinjer.
Nu kan vi använda Rotate för att vrida på bilden. Klicka med Rotate på linjens ändpunkt som ligger i byggnadens hörn. Eftersom bilden redan är markerad spelar det ingen roll att vi klickar på ändpunkten -- gradskivan fästs ändå bara vid den markerade bilden.
Klicka nu på det andra hörnet längs sidan du fokuserar roteringen på....
... och klicka på linjens närmaste ändpunkt. Då vrids bilden så sidan nu ligger exakt längs linjen. (Om det ändå blev snett så går det bra att ångra och prova igen.)
Då är byggnadens ena sida klar. (Om du råkade göra din linje för lång eller för kort så går det alltid att rita om den. Byggnaden stannar kvar där den är så länge du inte roterar den igen eller ångrar bort vridningen du just gjorde.)
Nu kan vi omgärda byggnaden med de linjer vi tycker behövs...
... tills vi får en sluten form. Det här blir byggnadens grund i vår ritning.
Då kan vi radera bilden...
... och höja grunden med Push/Pull. Det kan underlätta om du vet hur hög byggnaden är på riktigt, annars är det bara att gissa.
|