![]()
12.3. Hämta in byggnadens långsidaNu ska vi hämta in bilder på byggnaden sedd från sidan och fästa dem vid modellens ytor. Högerklicka med Select på modellens ena yta och välj Add Photo Texture i menyn som visas. Jag högerklickar på lådans vänstra långsida.
Då öppnas fönstret Photo Textures på din senaste position i Google Earth, och kartan är inställd på "Street View" -- gatuläget som fotats av Googles kamerabilar. Du har en översiktskarta längst ned i fönstret som visar var du är. I mitt fall står gubben precis utanför byggnaden jag just hämtade in eftersom det var den positionen jag var på senast.
Du kan flytta kameran längs gatan som går förbi byggnaden: Klicka på pilarna som pekar framåt eller bakåt på gatan. Du kan även klicka med cirkeln dit du vill att kamerabilen ska köra (fast den kan bara köra på gator; du kan inte t ex köra in bakom ett hus eftersom kamerabilen aldrig kört dit på riktigt). Du kan vrida på kameran genom att klicka-och-dra när pekaren ser ut som en cirkel. Jag ställer bilen strax utanför byggnaden jag just såg uppifrån (det är huset till höger i mitt fönster)...
... och vrider kameran så jag tittar rakt på det husets vänstra långsida -- samma sida jag högerklickade på i min modell. Kameran har en väldigt stark fiskögeeffekt, så det är lätt att bli förvirrad av perspektivet -- men det är något man vänjer sig vid. Jag vrider på kameran tills husets långsida ser någorlunda normal ut. (Det går även att zooma in eller ut med rullningshjulet.)
När du är nöjd klickar du på Select Region-knappen...
... så får du ange vilken del av bilden du vill ha genom att placera fyra nålar. Det är bara att klicka-och-dra på dem tills de mutar in delen du vill använda på din markerade yta.
Jag klickar-och-drar på nålarna tills de mer eller mindre exakt omsluter husets sida.
När du är klar klickar du på knappen Grab.
Då fästs bilden du mutat in vid din markerade yta i modellen.
12.4. Hämta in byggnadens kortsidaNu vill jag hämta in kortsidan på samma sätt: Jag högerklickar på den ytan med Select...
... och väljer Add Photo Texture.
Då får jag backa och vrida kameran i fönstret Photo Textures så jag ser husets motsvarande kortsida någorlunda väl.
Om det är svårt att komma nära kan du alltid zooma in.
Klicka sedan på Select Region...
... och muta in delen du vill använda med nålarna. Anpassa rutan efter bildens perspektiv.
Avsluta med att klicka på Grab.
Då hämtas bilden in, och den anpassas automatiskt efter den markerade ytans form. Det innebär att även om den var skev i fönstret Photo Textures så blir den rakare på modellens yta.
12.5. Positionera materialet på en ytaDet här är något vi gjort förut: Du kommer att vilja positionera eller skeva bilderna på dina ytor. Då är det bara att högerklicka på dem med Select och välja Texture > Position.
De fyra positioneringsnålarna visas. Du kan nu klicka-och-dra på materialet för att placera det på ytan, eller klicka-och-dra på de fyra nålarna för att modifiera materialet på olika vis.
Men det är vanligare att man vill skeva materialet så det passar in bättre. Då kan man högerklicka på materialet och välja Fixed Pins...
... så nålarna blir gula (om de inte redan var det, annars är det bara att välja Fixed Pins igen). När nålarna är gula kan du klicka-och-dra på den för att försöka få materialbilden att passa in bättre på ytan.
När du är nöjd kan du antingen klicka utanför materialet eller högerklicka på det och välja Done.
Då verkställs ändringen.
12.6. Hämta in byggnadens andra kortsidaNu vill jag ha den andra kortsidan. Jag markerar den med Select.
Om fönstret Photo Textures är stängt så kan du högerklicka på den valda ytan och välja Add Photo Texture. Annars, om fönstret Photo Texture redan är öppet, så är det nu bara att positionera bilen och vrida kameran så du ser byggnadens andra kortsida.
Då kan du klicka på Select Region...
... och muta in delen du vill använda på din markerade yta.
Avsluta med att klicka på Grab.
Då förs den delen av bilden in på den markerade ytan i din modell.
12.7. Skapa taketTaket är något man nästan aldrig ser i Street View, och taken man ser i satellitläget är nästan alltid väldigt suddiga, så det är vanligt att göra taken för hand. (Om du ska göra ett mer invecklat tak än det jag skapar här kan du med fördel först göra modellen till en grupp eller instans så taket inte växer fast i ovansidan.) Jag ritar ett par linjer tvärs över modellens ovansida. Sedan markerar jag dem med Select, klickar på dem med Move, och fäster flyttningen vid blå axel.
Sedan lyfter jag linjerna. Då får taket ungefär samma form som det har på riktigt.
De inladdade bilderna anpassar sig automatiskt efter den utökade höjden, så vinklarna som tidigare beskars av modellens lådform dyker nu upp på kortsidorna.
Då kan man rätta till dem genom att högerklicka på dem med Select och välja Position > Texture. (För extra flexibilitet kan man gärna dela upp kortsidan i två ytor så man kan positionera överdelen oberoende av nederdelen, men jag tycker inte att det behövs i det här läget.)
Sedan kan man göra samma sak med den andra kortsidan (om det behövs).
Då är taket kvar. Jag färgar det med vanliga takpannor ur materialkategorin Roofing.
Sedan går jag in i kategorin In Model i paletten Materials så jag ser alla material som används i ritningen (här ser vi bilderna vi hämtat in från Google Earth). Jag markerar takpannematerialet och klickar på fliken Edit.
Här färgar jag materialet rött eftersom det ser ut så på riktigt.
Jag passar även på att göra materialet litet större.
Därefter klickar jag på Select så redigeringen avslutas.
Då är huset klart. Baksidan går det inte att göra så mycket åt då Googles kamerabil inte fotat den.
Då har jag en modell av ett hus jag går förbi varje dag jag går till jobbet!
Om du vill tömma den sparade Google Earth-positionen ur ritningens minne så kan du gå in på File > Geo-location > Clear Location.
Övningar, fortsättningslektion 71. Planritning • Skapa en planritning, gärna av lägenheten eller våningen du befinner dig i just nu, men du får även hitta på något eget. Planritningen ska innehålla minst fyra rum. • Varje rum ska ha minst en dörröppning. Varje dörröppning ska ha en dörrlinje med svängradie. • Det ska finnas minst fem fönsteröppningar i din ritning. Varje fönsteröppning ska ha en mittlinje som symboliserar fönstret. • Planritningen ska ha vit bakgrund. • Planritningens ändpunkter ska vara lika tunna som de vanliga linjerna -- du stänger alltså av Endpoints i ritningens stil. • Planritningen ska ha dimensionslinjer som visar hur rummens mått. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "planritning" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - planritning", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
2. Tredimensionell planritning • Använd ritningen i första övningen som grund. Gör den tredimensionell enligt beskrivningen i den här lektionen. Alla ytor ska vara vända så de visar den vita utsidan. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "planritning 3d" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - planritning 3d", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
3. Tärning • Skapa en tärning med rundade hörn enligt beskrivningen i den här lektionen. • Gör tärningen till en instans. • Skapa ett bord och tre stolar runt bordet. • Skapa ett spelbräde och placera det på bordet -- du får gärna använda en bild på spelbrädet som du fäster på en yta. • Placera fyra tärningar på bordet. Tärningarna ska ha olika siffror vända uppåt. • Du får gärna placera fler saker i ritningen. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "brädspel" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - brädspel", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
4. Lada • Spara bilden nedan på din dator:
• Öppna bilden i Match Photo i SketchUp. • Bygg en modell baserad på ladan i bilden. Var så noga du kan. Takets vinklar kan vara något av en utmaning, så ett knep är att börja med att göra en rektangel på kortsidans nederdel. Dra sedan ut rektangeln, eller utöka den med linjer, så den blir högre än hela kortsidan. Då har du gott om "pappersyta" att rita takets vinklar på. Sedan är det bara att radera linjerna som inte behövs. • Gör en dörröppning som du trycker in en aning. • Gör fönsteröppningar som du också trycker in en aning. • När ladan är klar, gör den till en komponent. • Skapa litet miljö med hjälp av Sandbox-verktygen From Scratch och Smoove, eller From Contours, och placera två instanser av ladan i miljön. Hämta gärna in tvådimensionella träd och djur som du placerar ut. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "lada" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - lada", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
5. Korsning • Spara bilden nedan på din dator:
• Använd Match Photo och skapa en modell av byggnadens närmaste del (du behöver alltså inte tänka på delarna längst till vänster eller höger i bilden). Du behöver heller inte göra skorstenen, såvida du inte vill ha en riktig utmaning. • När huset är klart, skapa en vägkorsning. Placera huset vid korsningen. Placera människor och en bil där du tycker de passar. Gör gärna övrig miljö runt byggnaden och korsningen så som du vill. • Ta fem bilder på ritningen, varav en ska vara en översiktsbild. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "korsning" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - korsning", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
6. Geo-Location • Gör en modell av en byggnad från Google Earth med funktionen File > Geo-Location enligt beskrivningen i den här lektionen. Du får gärna göra byggnaden du själv bor eller jobbar i, eller vilken du själv vill. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "geo-location" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - geo-location", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
När du är klar...När du är klar meddelar du mig på olika vis beroende på hur du läser kursen. Klicka på den länk som gäller för dig och följ instruktionerna:
|