![]()
7. Bilder och vinklarNär man använder en bild som ett material i SketchUp så är det vanligt att den "börjar om" på varje ny yta. Därmed är det svårt att få en bild att se sömlös ut från yta till yta. Vi ska se hur vi kan motverka det. Jag ska använda en bild jag hämtat från www.freeimages.com (tidigare www.sxc.hu; ditt sxc-konto fungerar på freeimages.com) -- om du vill använda samma bild kan du klicka här: http://www.freeimages.com/photo/1441833
7.1. Krymp bilden i PixlrNär man sparar en bild från sxc eller freeimages så är den ju vanligtvis alldeles för stor för att kunna användas i SketchUp på något effektivt vis. Därmed behöver vi krympa den innan vi använder den. Jag har sparat bilden på min dator och öppnar den nu i Pixlr, på www.pixlr.com.
Där går jag in på menyn Bild > Bildstorlek...
... och gör bilden 700 pixlar bred. Det tycker jag är en lagom storlek.
Sedan går jag in på Arkiv > Spara...
... och sparar bilden med namnet horisont, i formatet JPEG, och ger det en litet lägre kvalitet än 80 bara för att sänka filstorleken så mycket det går utan att bilden blir suddig eller ful.
7.2. Importera den ändrade bilden i SketchUpJag har gjort en låda jag vill använda bilden på. (Det går lika bra att t ex göra ett par väggar som möts i ett hörn.) Nu ska jag importera bilden i SketchUp.
Jag går in på File > Import...
... och väljer bilden horisont. Jag ser till att valet Use as texture ("Använd som material") är markerat. Sedan klickar jag på Öppna.
Då fästs bilden vid pekaren. (Om du inte ritat någon yta du kan fästa bilden vid behöver du trycka på Esc, rita en yta, och sedan importera bilden igen.)
Jag klickar fast bilden i ett av lådans nedre hörn...
... och klickar sedan på samma sidas övre hörn.
Då fästs bilden som ett material på den sidan.
Om jag nu tar fram paletten Materials och går in i kategorin In Model så finns bilden där. (Den dyker inte upp i paletten förrän man klickat in den i ritningen.) Om jag nu klickar på bilden...
... och klickar på ytan intill så läggs bilden in även på den ytan.
Men här ser vi att den högra ytans bild inte automatiskt fortsätter där den vänstra ytans bild klipptes av, utan den högra ytans bild börjar om från början (alltså från bildens vänsterkant).
Jag tvättar bort bilden från den högra ytan genom att måla över den med standardmaterialet.
7.3. Gör den importerade bilden sömlösFör att få en bild att sömlöst fortsätta runt ett hörn eller efter en vinkel så behöver man göra en liten inställning. Jag högerklickar på ytan med bilden så menyn visas. Där väljer jag Texture > Position.
Texturen öppnas för redigering. Det går bra att skala om den eller placera den om du vill, men det behövs inte.
När du är klar högerklickar man på texturen och väljer Done, alltså "klar". Anledningen till varför man gör så här är för att få SketchUp att förstå att man godkänner bildens positionering på ytan. Det gör att SketchUp kan räkna ut hur bilden då ska fortsätta om den t ex går runt ett hörn.
Så nu kan jag välja verktyget Paint Bucket (om det inte redan är valt)...
... och hålla ned tangenten Alt (Windows) eller Cmd (Mac) så hinken blir till en pipett. Jag klickar med pipetten på ytan med bilden...
... och släpper sedan tangenten så pekaren återgår till att bli en hink.
Då klickar jag med hinken på den högra ytan, så färgas den med samma bild -- men den här gången börjar bilden exakt där bilden slutade på den vänstra ytan.
Resultatet blir alltså en sömlös bild. Det här går lika bra runt ett inre hörn som ett yttre.
8. Outer ShellFunktionen Outer Shell skär bort alla onödiga linjer som ändå inte skulle synas. Det är ett bra sätt att begränsa en ritnings linjeantal och göra den lättare att jobba med. Men Outer Shell är något man vanligtvis använder allra sist eftersom den bara går att använda på grupper och instanser, och den slår samman de den används på till en enda grupp (även om de var instanser förut). Vi ska se hur funktionen används. Jag har skapat en modell där kuben och pinnarna är samlade i varsina enskilda grupper. (Det går även att använda instanser, eller en blandning av grupper och instanser.)
Jag ritar en enkel yta bredvid modellen bara för att visa vad som händer med ytor som inte är samlade i grupper eller instanser. Men det här är alltså inget man måste göra.
Om jag aktiverar X-Ray (heller inget man måste göra)...
... så ser vi tydligt hur de olika objekten korsar varandra. Det anses kanske inte "fel" men åtminstone slösaktigt att ha linjer som går rakt igenom andra saker utan att någonsin synas. De kunde lika gärna raderas, vilket alltså är vad funktionen Outer Shell gör.
Vi ska se hur den fungerar. Jag går in på menyn Tools > Outer Shell.
Outer Shell-funktionen känner endast av "solids", vilket innebär grupper eller instanser. Så när jag nu pekar där det är tomt så visas ett stoppmärke vid pekaren, eftersom jag inte pekar på vare sig en grupp eller en instans.
Och när jag pekar på den fria ytan visas också ett stoppmärke samt etiketten "Not a solid" som förklaring -- jag kan alltså inte välja den ytan eftersom den inte är i en grupp eller instans.
Men när jag pekar på någon av grupperna så visas en liten siffra vid pekaren ("1") och etiketten Solid Group visas. Då kan jag klicka.
När jag sedan flyttar på pekaren så visas en tvåa vid den. (Siffrorna 1 och 2 visas bara för att man måste korsa minst två grupper eller komponenter -- man kan klicka på fler objekt än så, men siffran går inte över 2.)
Jag klickar på den stående pinnen...
... så slås den och den övre liggande pinnen samman till en enda grupp. (De påverkas inte bortom det eftersom de inte tar i varandra.)
Jag klickar på den nedre liggande pinnen...
... så utökas gruppen till att omsluta den med. Hittills korsar ingen av grupperna varandra, så det enda som händer är att de nu ligger i samma grupp där de tidigare var enskilda.
Men nu klickar jag på den stora klossen alla pinnarna korsar.
Då händer två saker: Klossen placeras i samma grupp som pinnarna, och pinnarna beskärs så områdena som går igenom klossen raderas.
Alla objekt man klickar på med Outer Shell placeras alltså i samma grupp (och om de är instanser omvandlas de automatiskt till grupper så de inte påverkar sina komponenter), och om de korsar varandra så beskärs de automatiskt för att minska på antalet linjer som används.
Jag stänger av X-Ray...
... så ser vi tydliga skarvar där pinnarna sticker ut ur kuben. De fanns inte där förut, när varje pinne var en egen grupp. Men nu är alltså alla pinnar samlade i samma grupp med kuben, så de bildar en enda enhetlig modell. Outer Shell används främst på t ex hus man bygger i större ritningar. Det är inget man använder hela tiden, men så snart du placerar grupper så de korsar varandra kan Outer Shell vara av intresse, dels för att beskära onödiga linjer som ändå är dolda samt dels för att få de olika objekten att bilda en enhetlig modell.
|