![]()
9. Match PhotoFunktionen Match Photo används för att forma en bild efter en modell man skapat. Man kan alltså skapa exempelvis ett hus och sedan få en bild på ett hus att fästas på modellens olika ytor, så huset i bilden får form i SketchUp. Det går till så att man först hämtar in ett foto på objektet man vill skapa i SketchUp (eller vars utseende man vill använda på en modell). Sedan ställer man in ritningens axlar så de anpassar sig efter fotots perspektiv och lutning. Därefter använder man sig av de nyinställda axlarna för att rita en modell som liknar bildens motiv (bilden ligger kvar i bakgrunden för att göra det hela enklare), och när man är klar låter man SketchUp "paketera" modellen i bilden så dess delar hamnar på modellens olika ytor. Match Photo är väldigt vanligt särskilt när man gör större ritningar, exempelvis stadsplaneringar eller en överblick av ett helt område med olika byggnader i. Då kan man alltså använda match Photo för att relativt enkelt skapa trovärdiga modeller av byggnaderna som redan finns där. Fördelen med Match Photo är att detaljerna redan är klara: De finns färdiga i fotot modellen paketeras i, så man behöver inte skapa dem för hand, utan det räcker vanligtvis att bara skapa en grov modell. När bilden väl fästs på modellens ytor följer ju detaljerna med. Det går att använda hurdana bilder man vill i Match Photo, men man brukar i regel hålla sig till bilder som visar motivets hörn, exempelvis så här:
När man ser hörnet rakt på så får vi bildmaterial för två sidor i vår modell utan att endera sidas bild blir alltför utdragen eller suddig. Det går även att använda bilder som visar en vägg rakt på, men då är det egentligen onödigt att använda Match Photo utan man kan lika gärna importera den bilden som ett vanligt material istället. Här är bilden vi använder i den här genomgången. Den visar också ett hörn sett rakt på, så vi får bildmaterial för både husets gavel och långsida till vår modell.
Om du vill använda samma bild kan du högerklicka på den och spara den som vanligt. Stegen vi går igenom är: 9.1. Förbered ritningen
9.1. Förbered ritningenOm du skapar en ny ritning (vilket jag gör) så bör du radera figuren som automatiskt läggs in i den. Det beror på att när vi väl är klara med Match Photo och vill föra över bilden till den färdiga modellen så kan man tänka sig att bilden strålas ut ur kameran. Det innebär att om exempelvis figuren då står framför en av modellens väggar så kommer det bildområdet att fästas på figuren istället för på väggen -- och bakom figuren blir det då ett vitt hål i bilden som annars täcker hela väggen. Så vi kan skapa en ny ritning, markera figuren som skapas i den...
... och radera den som vanligt.
9.2. Starta Match Photo och hämta in en bildFunktionen Match Photo har en egen palett vi kan ta fram. Gå in på Window > Match Photo.
Då öppnas paletten. Klicka på plusknappen uppe till vänster...
... så får du ange vilken bild du vill göra en modell efter. Jag väljer bilden meeting_house och klickar på Öppna.
Nu öppnas bilden i SketchUp, och det lär se ganska stökigt ut på den -- men vi ska titta närmare på paletten Match Photo först.
9.3. Paletten Match PhotoMarkera Auto vid Grid. Det får funktionen rutnät att bara visas när du positionerar axellinjerna, vilket gör det hela mindre rörigt.
I det här fallet föreställer bilden en utomhusmiljö, så vi kan se till att knappen Outside, den tredje knappen vid Style, är intryckt. Det gör att perspektivet anpassas mer efter större ytor. Om man markerar Inside (den första av de tre knapparna) så anpassas perspektivet mer efter inomhusmiljöer.
När man är klar med inställningarna klickar man faktiskt inte på Done: Man klickar bara på Done efter man ställt in axlarna, vilket vi kommer till strax. Vi kan istället helt enkelt stänga paletten genom att kryssa bort den (men det är inget krav, om du hellre vill ha den framme).
Om du stängt paletten och vill ta fram den igen så går du in på Window > Match Photo...
... och en annan sak som är bra att känna till är att du bara kan zooma samt panorera med kameran (alltså flytta den höjd- och sidledes) medan du använder Match Photo. Om du försöker vrida på kameran så stängs Match Photo av och SketchUp återgår till vanligt ritningsläge. Om det händer dig kan du ta fram Match Photo-funktionen igen genom att klicka på den lilla scenfliken som dykt uppe i det övre vänstra hörnet.
9.4. Ställ in axlarna, 1: Den röda axelnNär man ska modellera något efter en bild i Match Photo så måste man först ställa in ritningens axlar efter bilden, annars blir ens linjer helt skeva jämfört med motivet. Så vi ska ange hur sidaxlarna -- de röda och gröna axlarna -- ska gå medan Match Photo är igång. Då kan vi rita linjer efter dem, så linjerna bättre anpassas efter hur motivet i bilden ser ut. När vi sedan stänger av Match Photo så återgår axlarna till standardläget, så det här är inget man behöver vara försiktig med. Vi ska börja med att ställa in den röda axeln. Det finns två streckiga linjer med röda rutor vid ändarna bland alla linjer som visas just nu. De två linjerna representerar den röda axeln. Man placerar de två linjerna längs två olika platser man tycker representerar den röda axeln bäst i bilden. Då beräknar SketchUp ett mellanvärde ur de två linjernas positioner, och får på så vis fram en röd axel som (förhoppningsvis) stämmer in med perspektivet i bilden.
Knepet med att placera de två linjerna är att hitta platser i bilden som kan anses gå så rakt som möjligt längs den axeln. Om det inte finns färdiga, tydliga linjer i bilden får man gå på känsla. I det här fallet antar jag att de två nedre fönstren på husets gavel (kortsida) ligger på samma höjd, och är vinkelräta. Då kan jag använda mig av dem som visuellt stöd för en av de röda linjerna: Jag håller ned musknappen på en av de röda linjernas rutor...
... och placerar den ovanför fönsterluckans övre hörn vid det högra fönstret på gaveln.
Sedan håller jag ned musknappen på linjens andra ruta...
... och placerar den så linjen mellan de två rutorna nuddar lika mycket vid överkanterna på båda fönstrens luckor. (Exakt var punkterna placeras spelar ingen roll, det är linjens lutning som är viktig. Man får bättre slutresultat ju längre man gör linjen.) Nu har jag placerat den ena röda röda linjen så den följer en (riktig eller imaginär) linje som kan sägas följa röd axel i bildens motiv. Det gör att SketchUp nu har en någorlunda uppfattning om hur den röda axeln ska lutas för att de tre axlarna bäst anpassas efter bildens perspektiv.
För att öka precisionen ska vi nu placera den andra röda linjen. Jag håller ned musknappen på den andra röda linjens ena ändpunkt...
... och placerar den precis där takets lutning börjar.
Sedan placerar jag den linjens andra ruta på samma plats på andra sidan gaveln -- jag antar helt enkelt att de två hörnen ligger på samma höjd i bilden. Då har jag två exempel på röd axel i bildens motiv.
9.5. Ställ in axlarna, 2: Den gröna axelnNu ska vi göra samma sak med de gröna linjerna. Det finns många tydliga linjer som man kan anta följer grön axel i den här bilden, så de här blir lättare att placera. Jag håller ned musknappen på en grön ruta...
... och placerar den på taknockens vänstra spets.
Sedan placerar jag den andra rutan på taknockens högra spets. Jag antar att taket inte är skevt utan utgör ett bra exempel på grön axel i bilden.
Sedan placerar jag den andra gröna linjen så den följer takets nederkant. Då har jag två bra exempel på grön axel i bilden.
9.6. Ställ in axlarna, 3: Den blå axelnNu ska vi ställa in den blå axeln i bilden. (En detalj om den blå axeln: Den tjocka blå linjen ska peka uppåt, den prickiga blå linjen ska peka nedåt. Om det blivit tvärtom så den tjocka blå linjen pekar nedåt så har du råkat kasta om någon av de gröna eller röda linjernas rutor. Då kan du prova att byta plats på linjens rutor och se om det löser felet.) Håll ned musknappen på den gula rutan den blå axeln sticker upp ur...
... och placera den på en passande punkt du vill börja rita modellens linjer vid, vanligtvis ett hörn. Då ser vi på en gång om den blå axeln har rätt lutning. Jag klickar-och-drar alltså den gula rutan så den placeras längst ned vid husets närmaste hörn så att den blå axeln kan jämföras med en tydlig stående linje i bilden. Den blå linjen täcker hörnlinjen ganska exakt, så den har en bra lutning. (Om den blå linjen skulle luta för mycket åt något håll så beror det antingen på att någon röd eller grön linje är skev, i vilket fall man kan zooma in på dem och se om någon av deras rutor kan placeras bättre, eller så beror det på att själva motivet i bilden är skevt. Det är viktigt att känna till att man aldrig får ett helt perfekt resultat med Match Photo eftersom fotografier alltid får viss fiskögeeffekt medan SketchUps linjer ju alltid är helt raka, så man måste ha överseende med åtminstone små skavanker.) När den blå axeln följer en stående linje utan att luta för mycket så är Match Photo-axlarna färdigt anpassade efter bildens motiv.
9.7. Godkänn axlarnaDe inställda axlarna ska godkännas i paletten Match Photo. Om den är stängd kan vi ta fram den genom att gå in på Window > Match Photo.
När du har framme paletten klickar du på knappen Done.
Då verkställs de inställda axlarna.
Om du vill komma åt axlarnas inställningar igen så kan du klicka på kugghjulsknappen i paletten Match Photo.
Annars kan du gömma paletten genom att kryssa bort den som vanligt.
Nu ska vi börja rita en modell enligt våra nyinställda axlar.
|