![]()
9. Skapa komplexa former med funktionen Intersect FacesFunktionen Intersect Faces låter oss beskära former genom att först få dem att överlappa varandra. Sedan använder vi Intersect, så beskär de varandra. Därefter kan vi radera ett av objekten så lämnas dess linjer kvar där det skar in i det andra, vilket gör att vi då kan radera ytorna mellan de nya linjerna för att ta fram den komplexa formen. På så vis kan man alltså skapa former som ofta hade varit omöjliga att göra för hand. Det finns tre olika typer av Intersect Faces-funktioner. De gör samma saker men fungerar i olika sammanhang:
Vi ska gå igenom hur de kan användas.
10. Intersect Faces With SelectionDen vanligaste typen av Intersect Faces-funktion heter Intersect Faces With Selection. Den kräver att objekten man vill ska beskära varandra inte får befinna sig i grupper eller instanser, utan deras linjer och ytor ska vara fria. Det gör att det kan vara svårt att placera objekten där man vill ha dem innan de växer fast i varandra, men slutresultatet blir i regel bättre än med de två andra Intersect-funktionerna. 1. Skapa en form. 2. Skapa en annan form. 3. Markera den ena formen genom att trippelklicka på den med Select. 4. Använd Move på den markerade formen för att placera den så den genomskär den första formen. Du kan behöva tänka ut hur den markerade formen ska flyttas i förväg så den hamnar helt rätt eftersom den ju växer fast i den andra formen så snart flyttningen som får dem att överlappa varandra är färdig. Kom ihåg att du alltid kan ångra flyttningen ifall du råkar göra fel. 5. När de två formerna överlappar varandra kan du markera dem med Select så båda formernas ytor markeras. 6. Högerklicka på en av ytorna och välj Intersect Faces > With Selection. 7. Nu kan du radera den ena formen så märker du att den lämnat linjer efter sig där den skurit in i den andra formen. 8. Radera ytorna mellan den andra formens nya linjer så tar du fram de beskurna områdena. Vi ska se hur det hela fungerar i några exempel.
Exempel: Intersect Faces With Selection, 1Jag har skapat en låda och ett klot. Båda är fria former -- de är alltså inte placerade i någon grupp eller instans.
Jag markerar och flyttar klotet...
... och placerar det så det överlappar lådans ena hörn.
Nu har alltså klotet och lådan vuxit fast i varandra.
Då kan jag markera båda formerna...
... och högerklicka på någon av de markerade ytorna för att ta fram menyn. Där väljer jag Intersect Faces > With Selection (alltså "Korsa ytor som är markerade").
Det ser ut som om ingenting hänt...
... men om jag nu markerar klotet...
... och raderar det så ser vi att det lämnat linjer efter sig där det överlappade lådan.
Och om jag nu raderar linjerna som håller upp lådans hörn...
... får vi fram klotets böjning i hörnet. Den här formen hade varit väldigt svår att skapa för hand i SketchUp, men med hjälp av Intersect Faces behövdes alltså bara ett par klick.
Exempel: Intersect Faces With Selection, 2Intersect Faces with Selection får de överlappande ytor som är markerade att beskära varandra. Vi ska se vad det innebär. Här har jag en tre former som överlappar varandra. Vi ser tydligt både på klotet och den lilla lådan att båda är "insjunkna" i den stora lådan: Det finns inga linjer som separerar deras ytor från den stora lådan, utan de ser ut att smälta samman.
Jag markerar klotet genom att klicka en gång på dess runda yta.
Sedan håller jag ned Shift och markerar den stora lådans ovansida samt de två närmaste sidorna.
Sedan högerklickar jag på någon av de markerade ytorna och väljer Intersect Faces > With Selection.
Nu ser vi att klotet fått en linje längs skarven där det sjunker in i den stora lådan. Det betyder att klotet och lådan nu beskurit varandra.
Då kan jag markera och radera klotet så ser vi linjerna det lämnat efter sig...
... och om jag raderar ytorna mellan klotets linjer får vi fram klotets beskärning av lådan.
Om jag däremot raderar den lilla lådan så ser vi att den inte lämnat någonting efter sig. Det berodde på att den inte var markerad när jag använde Intersect Faces > With Selection.
Exempel: Intersect Faces With Selection, 3Genom att korsa olika former kan man skapa i princip hur komplexa former som helst. Vi ska titta på ett tredje exempel där vi använder litet mer avancerade former än bara lådor och klot. Jag ritar en liggande linje...
... och fäster en ny linje vid dess mittpunkt.
Jag drar ut den nya linjen...
... och skapar en sluten form.
Jag skapar en likadan form åt andra hållet...
... och raderar mittlinjen.
Nu ska jag göra sidorna böjda istället för släta. Jag väljer 2 Point Arc och klickar fast bågens startpunkt vid den vänstra nedre hörnpunkten...
... och klickar fast bågens slutpunkt vid den övre vänstra hörnpunkten.
Sedan drar jag in bågens buktning.
Jag vill ha en likadan fast spegelvänd båge på andra sidan, så jag markerar bågen med Select...
... och kopierar den.
Sedan använder jag verktyget Scale och klickar på en av skalningsrutorna som ligger mitt på sidlinjerna...
... och skriver -1 och trycker på Enter.
Det får bågen att spegelvändas. Jag klickar fast Move vid en av bågens ändpunkter...
... och klickar på den motsvarande punkten vid formens högra sida.
Sedan raderar jag de släta linjerna längs formens sidor.
Jag lyfter upp formen med Push/Pull.
Då är den ena formen klar.
Jag ritar en rektangel intill formen...
... och delar rektangeln diagonalt.
Sedan drar jag ut kilformen jag just skapat. Det är viktigt att den blir bredare än den första formen jag gjorde.
Jag markerar kilformen med Select...
... och använder Move för att flytta den så den överlappar den första formen.
Därefter markerar jag båda två genom att t ex trippelklicka på någon av de överlappande formernas ytor...
... och högerklickar sedan på en av dem och väljer Intersect Faces > With Selection.
Då ser vi att de beskurit varandra på att det dyker upp linjer i skarvarna mellan de två formerna.
Jag väljer Eraser och suddar bort kilformens yttre linjer...
... och då visas linjerna som skapades där kilformen genomskar den första formen.
Jag raderar allt ovanför linjen kilformen lämnade efter sig, så förvandlas den första formen till en ramp. (Just detta hade faktiskt gått att skapa på ett betydligt enklare sätt, med hjälp av Move -- men det här är ju bara ett exempel.)
Nu vill jag göra ett hål i formens sida. Eftersom sidan ju är böjd så vore det väldigt krångligt att skapa ett hål med exempelvis Line och Push/Pull, så det här är ett bra läge för oss att använda Intersect istället. Det är faktiskt främst det Intersect används till: Att göra hål i böjda ytor.
Jag skapar en rektangel vid formen och ritar ytan för hur hålet ska se ut på den.
Sedan raderar jag linjerna som inte behövs...
... och drar ut hålformen med Push/Pull.
Jag trippelklickar på den med Select...
... och flyttar den så den går rakt igenom den första formen.
Sedan trippeklickar jag för att markera de överlappande objektens ytor...
... och högerklickar på någon av dem. Jag väljer Intersect Faces > With Selection.
Då beskär de två formerna varandra.
Jag suddar bort hålformens yttre linjer så bara dess beskärning lämnas kvar.
Sedan markerar jag ytan innanför beskärningslinjerna...
... och raderar den. (Jag gör samma sak på andra sidan.) Då har jag en tunnel som går rakt genom den första formen, trots att dess sidor är böjda.
Det är alltså bara ett par exempel på hur man kan använda Intersect Faces > With Selection.
Exempel: Intersect Faces With Selection, 4Även om formerna inte får ligga i grupper när man använder Intersect Faces > With Selection så får de gärna ligga i grupper medan man placerar dem. Vi ska titta på ett sätt att göra en komplicerad form med hjälp av objekt som ligger i grupper. Jag har ritat en låda och har skapat ett svarvat objekt med hjälp av Follow Me, som vi ju tittade på i den första fortsättningslektionen.
Jag gör en grupp av det svarvade objektet...
... och placerar det så det överlappar lådan.
Jag kopierar objektet och placerar en kopia vid varje hörn.
Om jag nu skulle försöka använda Intersect Faces > With Selection så skulle det inte fungera eftersom de svarvade objekten som överlappar lådan ju ligger i egna grupper. Då är lösningen att bara markera grupperna med Select...
... och explodera dem.
Då upplöses grupperna så deras ytor blir fria. Men så länge de var samlade i varsina grupper var det ju betydligt enklare att placera dem utan att de växte fast i de andra ytorna. Nu kan jag markera alla ytor...
... och välja Intersect Faces > With Selection. (Observera att det här kan dröja ett tag då de svarvade objekten består av många ytor -- men det är bara att vänta i så fall.)
Nu har de överlappande objekten beskurit varandra. Då kan jag använda Select och markera och radera bitarna jag vill ta bort. (Var försiktig om du klickar-och-drar med Select för att markera något så du inte råkar markera linjer du egentligen vill ha kvar. Du får alltid bäst resultat om du först vinklar kameran så det du vill radera ligger någorlunda fritt från allt annat.)
När den första svarvade formens yttre delar är borta ser vi tydligt dess beskärningslinjer. Om vi nu markerar ytorna mellan beskärningslinjerna...
... så får vi fram ett avtryck av den svarvade formen.
Jag gör likadant med de svarvade formerna i de andra hörnen.
Så här kan man alltså skapa väldigt komplexa former som hade varit mer eller mindre omöjliga att rita för hand. Man gör ofta så här när man exempelvis ska skapa maskindelar.
|