9. DimmaDet finns en funktion som låter oss skapa dimma i SketchUp. Dimman har två användningsområden: Dels så används den för att för att gömma linjer i riktigt stora ritningar så det blir litet lättare att jobba med dem, och den används även som grafisk effekt för att simulera skala. Med det menas den naturliga suddighet som uppstår när du tittar ned på ett stort område från hög höjd: Partiklarna i luften gör att det ser dimmigt ut längre bort -- det är sällan allt ser lika kristallklart ut som det gör i SketchUp. Vi ska se hur vi kan skapa dimma.
9.1. Skapa dimmaJag har skapat en ritning med några hus i. Nu vill jag lägga in dimma i ritningen.
Då går jag in på menyn Window > Fog...
... så öppnas paletten med samma namn. Det finns fyra saker man kan göra i den: Display Fog aktiverar eller gömmer dimman. Distance låter dig ange hur långt bort från kameran dimman ska börja samt var i din ritning dimman ska bli som tjockast. Use background color anger om dimman ska ha samma färg som stilens inställda bakgrundsfärg. Färgrutan nere till höger låter dig ange en annan färg för dimman, såvida rutan Use background color är avbockad.
Jag klickar i rutan Display Fog så dimman aktiveras. Då syns den genast i ritningen.
Nu kan jag ställa in hur tjock dimman ska vara. Den vänstra av de två dragknapparna under Distance anger hur långt från kameran dimman ska börja. Jag håller ned musknappen på den...
... och drar den hela vägen till vänster. Då börjar dimman precis där kameran är.
Om jag däremot drar knappen åt höger så hamnar dimmans början längre in i ritningen.
Jag ställer in dimman så den börjar en bit bort från kameran.
Den andra dragknappen anger var dimman ska bli som tjockast -- alltså från vilken punkt dimman ska bli så tjock att den döljer de linjer och ytor som ligger bakom den, vilket kan bespara datorn en del arbete. Jag håller ned musknappen på den högra dragknappen...
... och drar den hela vägen åt höger. Då blir det som om dimman lättas upp helt och hållet.
Ju längre åt vänster jag drar den desto tätare blir dimman.
Jag drar knappen ungefär en fjärdedel av linjens längd åt vänster. Då är dimman så tjock som jag vill ha den.
Rutan Use background color är förbockad. Det innebär att dimman automatiskt får exakt samma nyans som bakgrunden i ritningens stil har. Det får den ofta att se mer naturlig ut, då den smälter in i miljön.
Om man däremot bockar av rutan...
... så kan man välja en annan färg genom att klicka på färgknappen nere till höger. Jag klickar på den...
... och väljer en nästan vit nyans. Sedan klickar jag på OK...
... så får dimman den färgen istället.
Och om man vill avaktivera dimman kan man bocka av rutan Display Fog igen. Det kan vara värt att känna till att man kan styra dimman i scener med, på samma sätt som man kan styra skuggor.
9.2. Skapa distans med dimmanVi ska se hur vi kan använda dimma för att skapa intrycket av distans i vår ritning. Jag multikopierar mina hus tills jag har totalt ungefär 4000 i min ritning. Det här är förstås inget du behöver göra om du använder en svagare dator, annars kan det bli ganska tungt för den.
Om jag zoomar ut så ser jag alla husen. De är kristallklara hela vägen.
Men om jag aktiverar dimman så ser det genast mer riktigt ut (fast jag har överdrivit tjockleken en aning). Det är vanligt att använda dimman på det här viset när man t ex skapar stadsplaner och andra storskaliga ritningar.
|