10. Efterbehandling: Skärpedjup, nivåer och vignettVi ska titta på ett par enkla sätt att efterbehandla de bilder vi tar av våra ritningar så de får litet mer färg och svärta, samt en populär specialeffekt, än de obehandlade bilderna har. Jag ska ta en bild på ett hus av många i ritningen jag skapade i förra stycket och använda den som grund medan vi går igenom de olika efterbehandlingssätten. (Om du vill använda exakt samma bild jag tar nu så kan du klicka här för att öppna den i en ny flik. Då kan du högerklicka på bilden och spara den där du vill ha den. Den är ganska stor, så jag kunde inte infoga den i den här sidan utan att förstöra designen.) Jag zoomar in på ett av husen i min ritning...
... och går in på File > Export > 2D Graphic.
Då tar SketchUp ett foto av det kameran ser och vill nu spara det som en fil. Jag bläddrar dit jag vill att filen ska hamna, ser till att rutan Export Type är inställd på JPEG, och ger filen namnet kvarter. Sedan klickar jag på Export. Då sparas ritningen. Allt det här kan vi ju redan (och du kan som sagt spara exakt den bild jag just tog via länken ovan ifall du hellre använder den än en egen) -- men nu ska vi alltså se hur vi kan efterbehandla bilden.
Stegen vi går igenom är: 10.1. Öppna bilden i Pixlr
10.1. Öppna bilden i PixlrVi ska göra vår efterbehandling i Pixlr. Gå in på www.pixlr.com och klicka på Pixlr Editor.
Klicka på Öppna en bild från din dator...
... och välj bilden du just tog.
Då öppnas den i Pixlr. Nu ska vi titta på tre populära sätt att efterbehandla bilder på (och du måste inte använda alla tre sätt på en och samma bild, utan du väljer förstås själv vilket, eller vilka, du vill använda).
10.2. Efterbehandling: Tilt Shift (miniatyrfoto)Det finns en väldigt populär fotoeffekt som heter Tilt Shift. Den används för att få det man tagit en bild på att uppfattas som en miniatyr, vilket man uppnår genom att göra allt i bilden oskarpt utom det man vill ska vara i fokus. Om bilden är väl anpassad för effekten kommer oskärpan att lura hjärnan att tro att det man tittar på i själva verket är pyttelitet. Här är ett par bilder där Tilt Shift använts till stor effekt: En amerikansk fotbollsmatch...
... och ett par grävmaskiner.
Bilderna ovan är alltså helt vanliga foton där allt utom mittenpartierna gjorts oskarpa. Effekten simulerar förlusten av periferiseende som uppstår när vi verkligen fokuserar blicken på något, vilket får vår hjärna att tro att bilderna föreställer miniatyrer. Den förhöjda svärtan och färgstyrkan ökar intrycket ytterligare. Tilt Shift-effekten fungerar inte lika bra på alla bilder, utan det finns ett par lösa "regler" man bör hålla sig till (fast de är egentligen bara rekommendationer för att lättare få bra resultat):
Effekten Tilt Shift är så pass populär att man inte behöver skapa den för hand, utan det finns redan en färdig effekt i Pixlr (och i stort sett alla andra grafikprogram) man kan använda: Man behöver bara ställa in den så fokus hamnar på rätt plats i bilden. Gå in på menyn Filter > Tilt shift.
Då visas funktionens fönster. Här finns tre saker vi använder: Focus size. Våra ögon är smala och framåtvända, så när vi fäster blicken på något blir vårt fokusfält liggande och avlångt. Därmed blir fokusfältet Tilt Shift-effekten skapar också liggande och avlångt, så effekten ser naturlig ut för oss. Vi använder knappen Focus size för att ange hur högt det liggande fokusfältet ska vara. Focus location. Anger var i bilden fokusfältet ska vara: När knappen är längst till vänster är fokusfältet placerat vid bildens överkant; när knappen är längst till höger är fokusfältet i bildens nederkant. Saturate ökar bildens färgmättnad vilket ofta förhöjer miniatyreffekten.
Det är ofta enklast att först placera fokusfältet. Sedan kan man öka dess höjd och finjustera positionen. Därmed håller jag ned musknappen på Focus Location-knappen och drar den en bit åt vänster.
Sedan letar jag rätt på det område som är skarpt i bilden (effekten gör ju allt annat oskarpt automatiskt). När Focus Location är inställd på ungefär 20 så ser jag att fokusfältet ligger nära överkanten i bilden.
Då drar jag Focus Location åt höger...
... tills fokusfältet hamnar på huset i mitten av bilden. Det ser vi alltså på att det husets detaljer blir skarpa. (Det gäller inte hela huset eftersom fokusfältet inte är tillräckligt högt för att kunna omgärda det.)
Taket är suddigt medan gaveln är skarp. Det är egentligen inte fel: Ofta blir effekten bättre om delar av motivet lämnas oskarpa. Men i det här fallet vill jag ha i stort sett hela huset i fokus, så jag drar knappen Focus Size åt höger. Det får fokusfältet att öka på höjden.
Sedan justerar jag fältets position genom att dra knappen Focus Location ytterligare en liten bit åt höger. Nu är jag nöjd med bildens fokus.
Då kan jag bocka för rutan Saturate (som betyder "Mätta"). Det ökar bildens färgstyrka, vilket underlättar miniatyreffekten eftersom små saker vi tittar noga på ofta uppfattas som mer färgstarka.
Sedan klickar jag på OK.
Då har jag använt Tilt Shift-effekten på bilden: Huset i mitten är skarpt medan resten är oskarpt.
10.2.1. Öka Tilt Shift-effektens oskärpa och dämpa fokusfältets bredd(Det här är inget man måste göra, men det kan göra bilden mer effektfull.) Jag är inte helt nöjd med Tilt Shift-funktionen ännu: Jag tycker att det avlånga fokusfältet gör att husen intill det i mitten är för skarpa, vilket förtar en del av det jag vill uppnå. Dessutom tycker jag inte att resten av bilden är tillräckligt suddig. Jag vill alltså att hela Tilt Shift-effekten ska bli starkare. Ett enkelt sätt att göra det på är att kopiera hela bilden och klistra in kopian i ett lager ovanpå originalet. Sedan gör man hela kopian suddigare med hjälp av ett filter, och suddar därefter ett hål i kopian som får originalets skarpa hus att synas. Därefter kan man slå samman de två lagren så de blir till ett enda. Resultatet blir att resten av bilden -- inklusive husen till höger och vänster om det i mitten -- blir suddigare. Vi ska se hur det går till. Jag högerklickar på raden Bakgrund i paletten Lager, längst till höger i Pixlr. Då visas en meny. Där väljer jag Dubblera lager...
... så skapas en kopia på lagret Bakgrund. Kopian hamnar automatiskt ovanför originalet i paletten Lager, vilket är precis där vi vill ha den: Det innebär att kopian ligger ovanpå originalet i själva bilden. Jag ser till att lagret Bakgrund kopia är markerat -- det är viktigt, annars kommer det vi nu gör att drabba originalet istället, och då blir det fel.
Sedan går jag in på menyn Filter > Gaussian Blur. "Gaussian Blur" är det vanligaste filtret man använder för att skapa oskärpa i en bild.
Filtrets fönster visas. Det innehåller bara en knapp som man kan dra i för att öka eller minska oskärpan. Jag drar knappen åt höger så oskärpan ökas. När bilden ser lagomt suddig ut klickar jag på OK...
... så verkställs filtrets effekt. Nu är alltså kopian på bilden suddig medan originalet som ligger under den fortfarande är skarp i mitten.
Då ska jag sudda ett hål i kopian så det skarpa huset i mitten syns. Jag väljer Suddningsverktyg...
... och klickar på knappen Pensel i raden under menyerna.
Då får jag välja form och storlek på suddet. Man får alltid bättre resultat om suddet har mjuka kanter, så jag klickar på någon av de tonade runda formerna i den andra raden (det spelar ingen roll vilken, det är bara utseendet som räknas här). Sedan håller jag ned musknappen på dragknappen Diameter längst ned till vänster i fönstret...
... och drar den åt höger för att öka suddets storlek. Man kan kolla storleken genom att föra pekaren över bilden (utan att klicka). En storlek på 430 passar bra här. Man bör hellre ha ett sudd som känns för stort än för litet, annars finns risken att hålet man suddar fram får för skarpa kanter. Om suddet har helt fel storlek så är det förstås bara att dra i Diameter-knappen igen.
Jag är nöjd med suddets storlek. Då klickar jag någonstans på den grå randen under menyerna...
... så stängs form- och storleksfönstret. Nu kan jag använda suddet i bilden. Jag placerar suddets pekare på huset i mitten, det som är skarpt i original-lagret Bakgrund...
... och klickar. Då suddar jag ett hål i den suddiga kopian, vilket får det skarpa huset i lagret nedanför att synas.
Jag klickar runt på lagerkopians oskarpa hus med suddet. För varje klick blir det skarpa huset i originallagret under allt tydligare.
Nu är jag nöjd med hålet.
Då kan jag sammanfoga de två lagren till ett enda (det är inget man måste göra, men det kan bespara oss en del förvirring längre fram): Jag går in på menyn Lager > Sammanfoga synliga lager.
Det får alltså kopian och originalet att slås samman till ett enda lager. Det ser vi på att det nu bara finns en rad kvar i paletten Lager.
10.2.2. Fokusera bilden ytterligare genom att beskära denDet här är heller inget man måste göra, men man får ofta en bild att kännas ännu klarare och mer fokuserad genom att beskära den så onödiga detaljer längs kanterna försvinner. Jag klickar på knappen Beskärningsverktyg...
... och placerar pekaren nära bildens ena hörn. Där håller jag ned musknappen...
... ochdrar pekaren ned till bildens motsatta hörn. Där släpper jag musknappen...
... så visas ett rutnät över bilden. Allt utanför rutnätet kommer att skäras bort när funktionen väl verkställs. Man kan dra i de blå rutorna för att ändra på rutnätets position och storlek. När man är nöjd kan man dubbelklicka någonstans i rutnätet...
... så beskärs alltså bilden. Bara att skära bort kanterna på det här viset kan ofta ge en bild ett tydligare fokus och göra att den känns mer kompakt och koncentrerad.
10.3. Efterbehandling: NivåerNu ska vi öka bildens svärta och färgstyrka genom att ändra på dess nivåer, eller Levels. Jag går in på menyn Justeringar > Levels.
Då visas ett fönster med ett histogram i, en vågform som representerar bildens olika nyanser. Vågformens spetsar visar hur många nyanser av en viss ljushet som finns i bilden, från vänster (svart) till höger (vitt). I det här fallet ser vi att histogrammet inte riktigt når fram till vare sig vänster- eller högerkanten i sin ruta. Det innebär att bilden är grådaskig och saknar både rent svart och rent vitt i sig. Vi ska rätta till detta så bilden blir klarare, får mer svärta, och starkare färger. Jag placerar pekaren på den vita rutan nere till höger om histogrammet i fönstret. Den vita rutan representerar vit färg i bilden: Ju längre åt vänster man drar den vita rutan desto ljusare blir bildens färger. Målet är vanligtvis att dra rutan tills dess pil pekar på vågformens högra kant. Så jag håller ned musknappen på den vita rutan...
... och drar den åt vänster tills dess pil pekar på den närmaste delen av vågformen -- en liten bit som ligger strax till höger om resten av formen. Det gör att bildens nyanser ljusnar så den ljusaste nyansen blir helt vit. Om jag nu skulle dra rutan ännu längre åt vänster så kan bilden bli för ljus (men du kan alltid testa och se vad som händer).
Sedan gör jag samma sak med den svarta rutan längst till vänster under histogrammet: Jag håller ned musknappen på den...
... och drar den åt höger tills rutans pil pekar på histogrammets början (fast i det här fallet drar jag rutan en bit förbi början för att öka svärtan i bilden ytterligare).
Man måste inte ha någon närmare koll på exakt vad som händer när man drar i rutorna under histogrammet, det enda som räknas är hur bilden ser ut. Jag är nöjd med klarheten och svärtan som uppstod när jag drog i den vita och svarta rutan under histogrammet, så jag klickar på OK.
Då har bilden fått betydligt starkare färger och ser mycket livligare ut än innan.
10.4. Efterbehandling: VignetteDet finns en klassisk effekt som heter vignette. Den ökar svärtan runt bildens kanter så betraktarens blick styrs mot mitten. Jag går in på Filter > Vignette...
... så aktiveras funktionen. Det ser vi på att bildens kanter redan får en svart toning kring sig. Dessutom så visas Vignette- funktionens fönster. Det innehåller en dragknapp och en färgruta.
Om jag drar knappen åt höger så blir toningen runt bildens kanter tjockare...
... och om jag drar den åt vänster så bleknar toningen.
Jag tycker Vignette-effekten är tillräckligt kraftfull redan när knappen ligger helt åt vänster, så jag lämnar den där. Man kan byta färg på toningen genom att klicka på färgrutan, men jag föredrar att ha den svart. Jag klickar på OK...
... så är vignette-effekten klar: Det ligger nu en mjuk, mörk toning runt bildens kanter.
10.5. Krymp och spara bildenJag ska krympa bilden så den blir 800 pixlar bred. Det är inget man måste göra, utan allt beror förstås på vad man tänker använda bilden till. Men om den ska användas i något program som Word eller Powerpoint (eller liknande) så kan man med fördel krympa ned den så den blir lättare att hantera. Jag går in på Bild > Bildstorlek...
... och ser till att rutan Behåll proportioner är markerad, så bilden inte blir utdragen åt något håll. Sedan klickar jag i rutan Bredd, skriver 800, och klickar på OK.
Bilden kan se ut att krympas rejält på skärmen, men det beror i så fall bara på att den är utzoomad. Vi kan zooma in den igen genom att dra knappen i paletten Navigator åt höger tills det står 100% i rutan intill.
Då visas bilden i sin rätta storlek, vilken i det här fallet är 800 pixlars bredd.
Nu sparar jag bilden genom att gå in på Arkiv > Spara.
Jag döper bilden till kvarter-foto, ser till att den sparas i formatet JPEG, och låter Kvaliteten vara inställd på 80 -- det är ett bra standardvärde man inte behöver ändra på såvida inte storleken är närmare 100 KB. I det här fallet är storleken bara strax över 60, så jag låter Kvaliteten vara. Sedan klickar jag på OK...
... så får jag ange var bilden ska sparas. Jag bläddrar till en passande mapp (samma som originalet) och klickar på Spara.
Då har bilden efterbehandlats: Här är originalet...
... och här är slutresultatet.
Och man måste som sagt inte använda alla effekter på ens bild, utan om du hellre bara ändrar dess nivåer, eller ger bilden en vignett, så går det bra. Du väljer helt själv vad och hur du vill göra.
|