Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

5. Kameraverktyg: Position Camera, Look Around och Walk

Du har säkert råkat ut för att kameran glider in i väggen när du jobbar med detaljer i en ritning. Det beror på att de kameraverktyg vi använt hittills inte är anpassade för att vara så nära ytor.

Verktygen vi ska använda här heter Position Camera, Look Around och Walk. Vi går igenom vad de är till för, och sedan ser vi hur vi kan kombinera dem för att ta oss runt inuti en ritning.

De tre knapparna finns i verktygsfältet Large Tool Set som vi tog fram i grundkursen. Om du inte har det framme i ditt SketchUp kan du göra så här:

Windows: Gå in på View > Toolbars. Bocka för Large Tool Set. Klicka på OK.

Mac: Gå in på View > Tool Palettes > Large Tool Set.

 

Position Camera ser ut som en liten gubbe eftersom det är det den får kameran att bete sig som: När vi klickat på den här knappen kan vi klicka på en liggande yta i vår ritning (alltså ett golv eller mark). Då placeras kameran på ungefär "huvudhöjd" från den ytan, ungefär 1.7 meter ovanför den.

 

Look Around vrider på kameran som om gubben vi placerade ut via Position Camera vänder på huvudet. Det här verktyget får alltså kameran att stanna kvar där den är och bara vrida sig för att titta åt olika håll. Det skiljer sig från verktyget Orbit vi vanligtvis använder för att flytta kameran med: Orbit betyder ju "kretsa" och får kameran att just kretsa runt det man ser på. Det är därför kameran flyger in i väggen så lätt, eftersom den flyttas sid- eller höjdledes. Men när man använder Look Around stannar alltså kameran kvar där den är, vilket gör att den kan vändas hur man vill även i trånga utrymmen.

 

Walk låter oss flytta kameran utan att den kan gå igenom väggar, så som den gör om vi t ex rullar på mushjulet. Genom att flytta kameran med verktyget Walk kan man till och med får den att gå upp för trappor och liknande.

 

Nu ska vi se hur vi kan använda de här verktygen för att göra en liten vandring genom en ritning som jag förberett.

Ladda ned ritningen position-look-walk.skp genom att klicka här: position-look-walk.zip

Spara ritningen på din dator. När du sparat den, dubbelklicka på filen position-look-walk.zip.

Windows: Filen öppnas. Där ser du SketchUp-filen position-look-walk.skp. Dubbelklicka på den för att öppna den.

Mac: Filen packas upp och SketchUp-filen position-look-walk.skp klistras in på samma ställe där zip-filen är. Dubbelklicka på SketchUp-filen för att öppna den.

 

Stegen vi går igenom är:

5.1. Placera kameran med Position Camera
5.2. Titta runt med Look Around
5.3. Vandra med Walk och Look Around

 

 

 

5.1. Placera kameran med Position Camera

När du öppnat ritningen position-look-walk ser den ut ungefär så här:

 

Om du kikar in genom öppningen ser du ett räcke ovanför soffan. Vi ska använda verktygen Position Camera för att placera kameran i samma rum som sofforna. Sedan ska vi använda Look Around och Walk för att vandra med kameran uppför trapporna tills vi slutligen står bakom räcket, och kan då titta ned mot öppningen vi kikar in genom nu. Det hade varit mer eller mindre omöjligt med de vanliga kameraverktygen vi vanligtvis använder: Vi hade fastnat i någon vägg på en gång. Men de tre verktygen vi ska använda nu förhindrar alltså att det händer, så vi kan flytta kameran genom ritningen som om den vore en person.

 

Vi ska börja med att placera kameran på punkten där vi vill börja. Klicka på verktyget Position Camera.

 

Klicka sedan på mattan i vardagsrummet.

 

Då placeras kameran där vi klickade.

Du lär märka att kamerans vy är extremt begränsad i det här läget: Det finns inget periferiseende så som vi är vana vid i riktiga livet, utan det är som om vi skulle titta genom en pappersrulle eller liknande. Men det är ändå bättre än alternativet.

Nu ska vi titta runt med kameran.

 

 

 

5.2. Titta runt med Look Around

Du kanske märkte hur pekaren förvandlades till ett öga så snart du klickade in kameran med Position Camera. Det är för att kameran nu är positionerad, och då vill man vanligtvis titta runt för att se hur rummet ser ut. Därmed aktiveras verktyget Look Around automatiskt.

Om vi nu håller ned musknappen på skärmen och flyttar på pekaren så vrider vi kameran på samma sätt som om gubben kameran låtsas vara vrider på huvudet. Vi kan t ex hålla ned musknappen och flytta på kameran tills vi ser bordet. Du lär märka att du kan behöva klicka-och-dra åt samma håll flera gånger för att kunna vrida kameran åt det håll du vill.

 

Till höger om öppningen finns en trappa. Vrid kameran tills du ser den. Nu ska vi ta oss upp för den med hjälp av verktyget Walk.

 

 

 

5.3. Vandra med Walk och Look Around

Vi ska ta oss upp för trappan, men om vi skulle börja flytta kameran på samma sätt vi vanligtvis gör skulle vi åka genom någon vägg på en gång. Därmed måste vi använda verktyget Walk istället, som låter oss gå med vår kameragubbe utan att han fastnar i någon vägg.

Klicka på verktyget Walk...

 

... och placera pekaren ungefär mitt på skärmen. Håll då ned musknappen...

 

... och flytta pekaren uppåt. Då ser du ett plus på skärmen.

Tänk dig att pluset är din kameragubbe sedd uppifrån. Ju längre bort från pluset du för pekaren medan du håller ned musknappen desto snabbare går gubben åt det hållet. Så när du är riktad mot trappan, håll ned musknappen mitt på skärmen och flytta pekaren uppåt. Då börjar kameran att glida framåt mot trappan.

 

Kameran kan ta sig upp för små hinder som trappsteg utan problem, så det är bara att gå framåt.

 

Det svåra med att styra kameran på det här viset är att man alltid måste gå närmare än man hade gjort på riktigt för att hamna rätt: Vi ska ju följa trappan åt vänster, men om vi skulle vända oss åt vänster nu så skulle vi bara titta rakt in i väggen. Först måste vi passera trappans vänstra öppning med vad som känns som en bra bit, nästan så vi tar i fönstret.

 

När vi tycker att vi står rätt med kameran kan vi välja verktyget Look Around...

 

... och klicka-och-dra på skärmen för att vända på kameran. Det kändes som om min kameragubbe var på väg att hoppa ut genom fönstret, men han hade egentligen inte ens kommit förbi hörnet. Det är typiskt för den här typen av förflyttning, men det är lätt att vänja sig vid att man alltid måste flytta kameran längre än man tror.

 

När du vänt dig mot resten av trappan, välj Walk och klicka-och-dra uppåt på skärmen för att gå framåt. Du kan även dra åt sidorna för att vända dig.

Gå framåt...

 

... och vänd dig sedan åt vänster, antingen med Look Around eller genom att klicka-och-dra med Walk. Då ser du räcket vi kikade in på tidigare.

 

Använd Walk för att gå framåt...

 

... och använd sedan Look Around för att titta ned mot öppningen. Där hade vi kameran förut, och om vi hade försökt få in kameran där den är nu på det vanliga viset så hade vi fått prova länge.

 

Man kan använda Position Camera för att hoppa med kameragubben. Så om vi vill ta oss ned till nedre plan behöver vi inte gå ned för trapporna igen, utan vi kan alltså välja verktyget Position Camera och helt enkelt klicka på golvet där nere.

 

Då hamnar kameran där istället. I det här fallet riktas kameran ut mot öppningen, så den tittar ut i tomma intet. Men om jag vänder kameran med Look Around...

 

... ser jag att jag är tillbaka i vardagsrummet.

Nu ska vi se hur vi kan kombinera Position Camera, Look Around och Walk med scener för att skapa en animerad rundvandring genom en ritning.