13. Skapa en vanlig trappaAtt skapa en trappa kan förstås göras på många olika vis, och det är lätt att räkna ut de enklare sätten. Men om man vill ha en trappa med litet mer detaljer, exempelvis separata stegskivor och en ledstång, så är det inte alltid så lätt att få allt att hamna där man vill ha det. Vi ska se hur vi kan göra en detaljerad men ändå normal trappa. Här blir både multikopieringsfunktionen och verktyget Follow Me viktiga inslag, och processen kan ge dig en bra inblick i hur båda kan användas. 13.1. Skapa det första trappsteget
13.1. Skapa det första trappstegetVi börjar med att rita ett trappsteg: Jag vinklar kameran så den tittar rakt ned och använder verktyget Line för att skapa en rektangel som är 1100 mm lång och 200 mm bred.
Det här är grunden för ett trappsteg. Jag vill ha totalt 11 steg i min trappa. Det går förstås att kopiera det här steget för hand, men vi ska multikopiera det så vi får 10 kopior (som med originalet ju blir totalt 11 trappsteg).
13.2. Multikopiera trappstegetJag börjar med att markera hela trappsteget med verktyget Select...
... och väljer sedan verktyget Move. Jag pekar på det markerade trappstegets ena hörn och klickar. Sedan trycker jag på tangenten Ctrl (Windows) eller Alt (Mac) för att aktivera verktygets kopieringsfunktion. Vi ser som bekant att kopieringsfunktionen aktiverats på att ett litet plustecken visas nere vid pekaren. Nu kommer alltså verktyget Move inte att flytta det markerade trappsteget, utan dra ut en kopia ur originalet.
Jag flyttar kopian tvärs över originalet så hörnpunkten jag drar i trycks mot originalets motsatta hörnpunkt. (Det skulle förstås även gå att ange ett fast mått för flyttningen -- 200 mm åt höger i det här fallet, eftersom trappsteget ju är 200 mm brett.) När de två hörnpunkterna är tryckta mot varandra så klickar jag.
Då fästs kopian där.
Nu ska jag använda multikopieringsfunktionen för att upprepa den här handlingen totalt 10 gånger (inklusive första kopian). För att kunna multikopiera är det ju viktigt att man inte klickar någonstans efter man slutfört kopieringen man vill upprepa, utan anger multikopieringskommandot direkt: Om du t ex byter verktyg eller klickar någonstans efter du gjort en kopia och sedan skriver t ex *10 eller x10 så kommer det inte att hända någonting. Det beror på att ditt senaste klick fick SketchUp att "glömma" kopieringen du just gjorde. I så fall behöver du ångra bort kopian, göra om den, och sedan prova ange multikopieringskommandot en gång till, den här gången utan att klicka någonstans efter du gjort den första kopian. Jag har precis gjort min kopia. Då skriver jag *10 (eller x10, eller 10x -- det spelar ingen roll hur man skriver kommandot) och trycker på Enter.
Resultatet blir 11 trappsteg som vart och ett ligger exakt 200 mm till höger om det förra, eftersom den första kopian ju placerades 200 mm till höger om originalet.
Då är grunden för trappstegen klar.
13.3. Höj trappstegenNu ska jag höja stegen så att varje steg är 150 mm högre än det förra (räknat från vänster i det här fallet). Det är den ungefärliga standardhöjden för trappsteg. Jag börjar med att välja verktyget Push/Pull och klicka på det första trappstegets yta.
Då kan jag lyfta upp den ytan som vanligt. Jag lyfter den utan att klicka...
... och skriver 150. Sedan trycker jag på Enter...
... så dras ytan ut så den blir exakt 150 mm hög. (Det går även att klicka fast höjdändringen för hand och sedan skriva in ett mått och trycka på Enter -- det är helt upp till en själv hur man väljer att göra.)
Första trappsteget är klart. Då klickar jag på nästa trappstegsyta med Push/Pull...
... och lyfter den.
Jag anger en höjd på 300 och trycker på Enter. (Varje steg ska ju vara 150 mm högre än det förra steget, och 150 + 150 blir 300.)
Då blir det andra trappsteget alltså 300 mm högt, 150 mm högre än det förra.
Jag gör det tredje trappsteget 450 mm högt...
... och fortsätter så tills alla trappsteg lyfts upp. (Jag har skrivit in hur högt varje trappsteg är i bilden nedan ifall du vill slippa huvudräkningen!)
13.4. Gör trappans stomme enhetligDå är trappans stomme klar. Jag vill göra den till en enhetlig form istället för en serie med lådor, så jag väljer verktyget Eraser...
... och suddar bort skiljelinjerna mellan trappstegen.
Jag suddar bort dem på undersidan med...
... samt på den andra sidan.
Nu har trappans stomme blivit till en enhetlig form. Jag markerar den med Select...
... och gör den till en grupp så inga andra ytor växer fast i den. (Jag skulle även kunna göra den till en komponent, såklart, men i det här fallet tänker jag bara ha en enda trappstomme i min ritning. Då går det bra att göra den till en grupp. Men som du ju minns så är det alltid smartare att göra något till en komponent ifall du vet, eller bara misstänker, att du behöver ha flera sådana modeller i en och samma ritning.)
Nu är gruppen klar. Det ser vi på att den får blå linjer runt sig. Nu är det dags att skapa själva plattorna som ska ligga på trappstegen.
13.5. Skapa trappstegsplattanJag avmarkerar stommens grupp...
... och väljer verktyget Rectangle (fast det skulle gå lika bra med Line). Jag klickar på en av hörnpunkterna längs det nedersta stegets ovansida...
... och klickar sedan på den ytans diagonalt motsatta hörnpunkt. Då skapas en rektangel som täcker hela trappstegets ovansida. (Om du använder verktyget Line istället för Rectangle så behöver du förstås rita linjer längs alla fyra kanter runt trappstegets ovansida så de bildar en sluten rektangel.)
Nu kan jag välja Push/Pull och peka på den nya rektangeln. Den reagerar genom att bli prickig. Då klickar jag...
... och lyfter upp den. Eftersom den här ytan skapades utanpå trappstommens grupp har den inte blivit en del av stommen. Det är så vi vill ha det; då kan vi lätt ändra på den och flytta på den utan att stommen påverkas på något vis.
Jag ger plattan en höjd på 10.
Då blir plattan 10 mm hög. Nu vill jag att plattan ska ha en "läpp": Den ska sticka ut en kort bit över det föregående trappsteget. Då klickar jag med Push/Pull på plattans framsida...
... och drar ut den en aning.
Jag låter den skjuta ut 10 mm.
Då är grunden för plattan klar.
Nu vill jag skapa en yta för en matta på plattan. Mattan ska inte nå hela vägen ut till kanterna, så jag behöver använda verktyget Tape Measure för att skapa stödlinjer som jag kan ange exakta avstånd för. Jag väljer alltså verktyget Tape Measure och klickar på en av kantlinjerna längs plattans ovansida. (Du måste som bekant klicka på själva linjen, inte på någon hörn- eller mittpunkt, annars skapar du en stödpunkt istället för en linje. Du kan läsa mer om verktyget i grundlektion 2.)
Då får jag flytta in en stödlinje som är vinklad åt samma håll som linjen jag klickade på. Jag för in stödlinjen över trappstegets ovansida...
... och skriver 30 och trycker på Enter.
Då hamnar stödlinjen exakt 30 mm från kanten jag drog fram den ur.
Sedan klickar jag med Tape Measure på den övre linjen längs plattans andra kortsida...
... och drar in en stödlinje över plattan från den.
Den här linjen ska också fästas 30 mm från kanten.
Nu har jag två stödlinjer som ligger 30 mm från plattans två kortsidor.
Sedan klickar jag med Tape Measure på den övre linjen längs plattans främre långsida...
... och flyttar in stödlinjen över trappsteget.
Den här ska vara 15 mm från kanten.
Då är stödlinjerna klara.
Jag väljer verktyget Line och ska nu rita linjer längs stödlinjerna så att de, tillsammans med kantlinjen längs plattans bakre långsida, bildar en sluten rektangel. Jag börjar med att klicka där en stödlinje korsar plattans bakre långsida...
... och ritar ett streck fram till punkten där stödlinjen korsar en annan (det ser man dels på att etiketten Intersection -- alltså "korsning" -- visas, samt att det dyker upp ett kryss under pekaren). Där klickar jag...
... och följer den långa stödlinjen fram till nästa korsning, där jag klickar...
... och sluter formen genom att klicka där den tredje stödlinjen korsar plattans bakre kantlinje.
Nu har jag en ny sluten yta mitt på plattan. Stödlinjerna behövs inte längre...
... så jag suddar bort dem med verktyget Eraser.
Sedan färgar jag den nya ytan på plattan, så har trappsteget fått en matta på sig.
Då är plattan klar. Nu ska den multikopieras så varje trappsteg får en platta. Jag börjar med att trippelklicka på plattan så alla dess ytor och linjer markeras. (Stommen påverkas ju inte eftersom den ligger i en egen, stängd grupp.)
Sedan högerklickar jag på den markerade plattan och väljer Make Component. Plattan bör alltså göras till en komponent eftersom det ska finnas flera kopior av den i en och samma ritning. Om man skulle göra plattan till en grupp istället så kommer ju varje grupps linjer att räknas som unika, vilket skulle blåsa upp ritningens filstorlek i onödan. Men genom att göra plattan till en komponent kommer varje komponents linje att räknas som en "spegling" från originalet, vilket tar upp bara en bråkdel av samma utrymme i ritningens minne. Så om du någon gång tvekar på om du ska göra något till en grupp eller en komponent, välj komponent.
Jag döper den nya komponenten till trappsteg och klickar på Create.
Den markerade plattan ersätts automatiskt av en komponent (eftersom rutan Replace selection with component, alltså "ersätt det markerade objektet med en komponent", var förbockad i komponentfönstret nyss).
13.6. Multikopiera trappstegsplattanJag ser till att den nya komponenten är markerad...
... och väljer verktyget Move. Jag zoomar in på plattans kortsida och klickar med Move på plattans nedre, bakre hörnpunkt. Sedan trycker jag på Ctrl (PC) eller Alt (Mac) för att aktivera verktygets kopieringsfunktion...
... och klickar på samma punkt på nästa trappsteg.
Kopian är klar. Då kan jag multikopiera den. Jag är noga med att inte klicka någonstans efter jag placerade ut kopian...
... utan skriver bara *10 och trycker på Enter.
Då skapas totalt tio kopior som var och en flyttas lika långt från- och åt samma håll som den föregående. Resultatet blir sammanlagt 11 trappstegsplattor. (Om någon platta sjunkit in i trappstommen hos dig så har nog ett eller flera av din stommes trappsteg fått fel mått.)
Värt att känna till är som sagt att man kan ändra på multikopieringen, förutsatt att man skriver in ett nytt multikopieringskommando direkt efter det förra. I det här fallet skrev jag ju precis *10 och tryckte på Enter, vilket gjorde att jag fick tio trappstegskopior. Om jag nu direkt skriver *8 och trycker på Enter...
... så korrigeras multikopieringen: Nu har jag bara åtta kopior istället för tio.
Och om jag ångrar mig igen, skriver *12 och trycker på Enter...
... så får jag 12 kopior istället för åtta.
Men ville ju ha totalt tio kopior, så jag skriver *10 och trycker på Enter.
Då har jag rätt antal plattor för min trappa.
Själva trappan är klar. Då kan vi göra om den till en grupp (eller komponent, om du vill ha flera trappor i samma ritning). Jag markerar den med verktyget Select...
... och väljer Make Group, i det här fallet.
Nu har vi en grupp med trappans stomme längst in. Utanpå den ligger en ny grupp som innehåller trappstegsplattorna. Plattorna ser ut att vara fästa vid stommen, men stommen och plattorna ligger egentligen i två separata grupper. Den här modellen är alltså två grupper djup nu.
13.7. Beskär stommenJag vill göra trappan luftigare genom att skära bort det mesta av stommens kropp, så det går att placera möbler eller andra saker nedanför trappan. Då måste jag först in i stommens grupp, annars kan jag ju inte ändra på den. Jag väljer verktyget Select och dubbelklickar på trappan.
Då öppnas trappans yttersta grupp. I det här fallet är det gruppen som omsluter trappstegen. Det ser jag på att ett trappsteg markeras med blå linjer när jag klickar på det.
Men jag vill ju komma åt trappans stomme. Jag klickar en gång på den. Då får den en blå ram runt sig. Det innebär att jag nu markerat stommens grupp. Men jag måste in i den för att kunna ändra på stommen, så jag dubbelklickar på stommens grupp.
Då öppnas gruppen som innehåller stommen. Det ser vi på att den blå ramlinjen runt stommen blir gråa, och att allt annat i ritningen bleknar. Nu kan jag alltså ändra på själva stommen.
Jag använder verktyget Line och ritar en diagonal linje längs stommens sida. I det här fallet väljer jag att placera pekaren (utan att klicka) på det översta trappstegets nedre hörnpunkt...
... och sedan föra pekaren mot stommens baksida. En axelfärgad stödlinje dras ut mellan pekaren och punkten jag just pekade på, så jag ser att pekaren ligger precis vinkelrätt från punkten. Det är så jag vill ha det. När jag når fram till stommens bakre kantlinje klickar jag.
Då har jag fäst den diagonala linjens första punkt.
Sedan pekar jag (utan att klicka) på en av de punkter där det nedersta trappsteget möter det näst nedersta...
... och för pekaren rakt nedåt, längs axeln...
... tills jag når fram till stommens nedersta kantlinje. Då klickar jag.
Nu har den diagonala linjen delat upp stommen i två separata ytor. Då väljer jag verktyget Push/Pull och klickar på den nedre av de två ytorna. (Observera att om hela stommens sida reagerar fast du just ritat en linje tvärs över den så ligger linjen antagligen inte i rätt grupp. Prova i så fall att ångra bort linjen, välja Select, och sedan dubbelklicka på stommen tills dess grupp öppnas och hela stommens sida blir prickig. Då kan du avmarkera den, och bör nu kunna använda Line för att rita en diagonal linje på samma sätt jag just gjorde.)
Jag pekar och klickar på någon av linjerna längs trappans bortre långsida så den markerade ytan trycks genom hela stommen från kant till kant.
Det medför att ytan försvinner, på samma sätt som när vi t ex ritar en fyrkant på en vägg och trycker in den för att skapa en öppning för en dörr eller ett fönster.
Då kan jag stänga de öppna grupperna: Jag väljer Select och klickar utanför de streckiga grå ramlinjerna tills alla ramlinjer försvunnit och trappan återfått sin färg.
13.8. Skapa stödet för ledstångenNu ska vi skapa en ledstång längs trappans ena sida. För att det hela ska se realistiskt ut behöver vi skapa tre nya saker: Ett stöd, stolpar, samt själva ledstången. Vi börjar med stödet som stolparna ska fästas vid. Jag väljer Line och klickar på en av det översta trappstegets bakre punkter.
Den här linjen ska utgöra stolpstödets ovansida, och jag vill att det ska dras ut hela vägen ned till golvet. Men det vore svårt att få linjen att behålla exakt rätt vinkel ned till golvet utan hjälp, och om den blir litet sned kommer det att drabba stolparna vi strax ska göra: Då skulle de hamna på olika höjder jämfört med sina respektive trappsteg. Som tur är kan vi använda SketchUps olika hjälpmedel för att behålla rätt vinkel på linjen hela vägen ned till golvet. Jag klickar på den motsvarande hörnpunkten på det nedersta trappsteget.
Sedan pekar jag på den allra nedersta, bortre hörnpunkten (utan att klicka).
Nu kan jag föra pekaren utåt, förbi trappans framsida, tills linjen blir lila. Den lila färgen betyder att den nya linjen följer samma (icke-axelräta) vinkel som den förra jag ritade. Då kan jag klicka.
Sedan klickar jag på trappans bakre nedre hörnpunkt...
... och följer lutningen upp till den övre delens nedersta hörnpunkt, som jag klickar på.
Då kan jag sluta formen genom att klicka på punkten stödets första linje börjar från.
Nu kan jag välja Push/Pull och peka på formen mellan de nya linjerna. Då borde den markeras med prickar, och då kan jag klicka. (Om den nya formen inte markeras, eller om hela trappans sida markeras, så har något gått snett. Ångra i så fall bort stödets linjer, använd Select och klicka någonstans bortanför trappan så alla dess grupper stängs, och testa igen.)
Jag drar ut formen...
... och ger den en bredd på 20.
Det får alltså stödet att bli 20 mm brett.
Det har uppstått en linje tvärs över stödet vid det nedersta trappsteget eftersom vi ritade två separata linjer där. Jag klickar på den liggande linjen med verktyget Select...
... och raderar den genom att trycka på Delete (PC) eller Backspace (Mac). (Om någon del av stödets ovansida raderas nu så råkade den övre och nedre linjen inte ha exakt samma vinkel. I så fall behöver du ångra bort hela stödet och rita om det. Efter du ritat den första långa linjen, var noga med att den nedre, kortare linjen blir lila innan du klickar fast den så den följer den långa linjens vinkel exakt.)
Stolpstödet är klart. Jag trippelklickar på det med Select, så alla dess ytor och linjer markeras...
... och gör stödet till en grupp.
När gruppen skapas får stödet den typiska blå kantlinjen runt sig.
Jag avmarkerar gruppen genom att klicka bortanför dess ramlinjer med verktyget Select.
|