12. MultikopieringMultikopiering är en funktion man kan använda direkt efter man gjort en kopia: Då kan man skriva in kommandot för multikopiering så skapas fler kopior av det man just gjorde. Varje ny kopia man skapar via multikopieringen hamnar dessutom lika långt bort från den förra kopian som den första kopian hamnade från originalet.
Linjär multikopiering ( tecknet * eller x )1. Gör en kopia av ett objekt. Placera kopian en liten bit från originalet. 2. Direkt efter du gjort kopian, skriv *3 och tryck på Enter. Då skapas totalt tre kopior (inklusive den första kopian du gjorde för hand). Varje kopia får samma avstånd till den föregående kopian som den första kopian fick till originalet, så du får nu totalt fyra objekt i rad. Om du nu skriver t ex *5 (följt av Enter) så får du totalt fem kopior istället för tre. Och om du skriver *2 får du två kopior istället för fem. Du kan alltså ångra dig i efterhand, förutsatt att du inte hunnit klicka någonstans efter du skapade den första kopian: Så fort du klickar någonstans glömmer nämligen SketchUp att du just kopierade något, och då kommer inte multikopieringskommandot att fungera. I så fall behöver du ångra och försöka igen. (Det går även att skriva x istället för *, det är samma sak.)
Ifyllande multikopiering ( tecknet / )1. Gör en kopia av ett objekt. Placera kopian en längre bit från originalet. 2. Direkt efter du gjort kopian, skriv /5 och tryck på Enter. Då skapas fyra nya kopior mellan originalet och den första kopian. De fyra nya kopiorna fyller ut tomrummet mellan originalet och den första kopian exakt. Om du nu skriver t ex /3 (följt av Enter) så får du två nya kopior mellan originalet och en första kopian istället. De placeras om så de tar upp exakt lika mycket av tomrummet mellan originalet och den första kopian. Och om du skriver /10 istället så får du nio nya kopior mellan originalet och den första kopian. Du kan alltså ångra dig i efterhand, förutsatt att du inte hunnit klicka någonstans efter du skapade den första kopian: Så fort du klickar någonstans glömmer nämligen SketchUp att du just kopierade något, och då kommer inte multikopieringskommandot att fungera. I så fall behöver du ångra och försöka igen.
Vi ska gå igenom hur båda sätten fungerar. Vi börjar med linjär multikopiering. 12.1. Linjär multikopiering 12.3. Kopiera (och multikopiera) i cirkel
12.1. Linjär multikopieringJag har gjort en pall som jag omvandlat till en komponent.
Jag väljer Move och aktiverar kopieringsfunktionen. Sedan klickar jag en gång på pallen...
... och drar ut en kopia längs sidaxeln...
... och skriver 500 och trycker på Enter. (Fast det går förstås även bra att bara peka och klicka om du inte vill ange något avstånd för hand.)
Då hamnar punkten jag drog kopian i exakt 500 mm från originalets motsvarande punkt.
Om jag nu, utan att ha klickat någonstans, skriver *9 och trycker på Enter...
... så får jag tio pallar (originalet samt nio kopior; den första kopian inräknas i det totala antalet kopior). Varje kopia hamnar dessutom lika långt bort från den föregående som den första kopian placerades från originalet. Det här är alltså linjär multikopiering.
Det fungerar åt vilket håll man vill. Jag ångrar bort kopieringen jag just gjorde. Sedan väljer jag att kopiera originalpallen igen...
... men den här gången placerar kopian ovanpå originalet och klickar.
Om jag nu skriver *2 och trycker på Enter...
... så får jag totalt tre pallar: Originalet samt två kopior. Den första kopian inräknas alltså i antalet multikopior man anger. Och den nya kopian hamnar exakt lika långt bort från den förra kopian som den första kopian hamnade från originalet.
12.2. Ifyllande multikopieringJag har ritat ett enkelt staket, men det saknar spjälor (alltså de stående plankorna man spikar fast).
Jag ritar en rektangel...
... och drar upp den.
Sedan ritar jag en linje tvärs över dess ovansida...
... och markerar den med Select.
Då kan jag använda Move och ta tag i en av den markerade linjens punkter...
... så flyttar jag hela den markerade linjen, inte bara punkten, rakt uppåt. Det gör att spjälan nu blir spetsig. Jag klickar när jag tycker det ser bra ut.
Jag trippelklickar på spjälan med Select...
... och gör en komponent av den.
Jag döper komponenten till "staket" och klickar på Create.
För att få spjälan att tryckas mot spikregeln (de liggande plankorna) vrider jag kameran så jag ser staketet bakifrån. Sedan klickar jag med Move på en av spjälans bakre punkter...
... och trycker på en piltangent som gör att flyttningen endast sker längs den sidaxel som för spjälan mot spikregeln. (Om flyttningen går åt fel håll efter du tryckt på en piltangent, tryck på en annan piltangent så byter flyttningen riktning. Du behöver inte klicka eller ångra någonting.)
Nu när flyttningen är låst vid rätt axel kan jag peka och klicka på en av spikregelns främre linjer. Då hamnar punkten jag drar i på exakt samma bredd som linjen jag pekar på, vilket alltså får spjälan att tryckas mot regeln. Då klickar jag.
Sedan flyttar jag spjälan en bit uppåt så den inte tar i marken.
Nu tycker jag den första spjälan ser ganska bra ut. Då kan jag klicka på den med Move och aktivera kopieringsfunktionen.
Jag flyttar kopian rakt åt sidan och placerar den vid den andra stolpen.
Nu har jag alltså två spjälor. Nu klickar jag ingenstans...
... utan skriver istället /15 och trycker på Enter.
Då får jag totalt 16 spjälor: Originalet, samt 15 kopior som var slut där jag placerade den första kopian. (Den första kopian räknas in i det angivna multikopieringsvärdet). De nya kopiorna får dessutom automatiskt exakt samma avstånd till varandra.
Om jag nu ångrar mig kan jag skriva t ex /10 och trycka på Enter.
Så länge jag inte klickat någonstans görs kopieringen om så jag istället för totalt 10 kopior istället för 15.
Och om jag nu skulle skriva /4 och trycka på Enter...
... så får jag totalt fyra kopior.
Jag skriver /20 och trycker på Enter.
Då får jag alltså 20 kopior. Det tycker jag ser bra ut.
12.3. Kopiera (och multikopiera) i cirkelMan kan kopiera med verktyget Rotate om man vill. Det fungerar exakt som när man kopierar med Move, men istället för att flytta kopian höjd- eller sidledes så placerar man kopian runt mittpunkten av en cirkel. På så vis kan man t ex lätt skapa en cirkel med stolar. Vi ska se hur det fungerar, både med och utan multikopiering. Jag har gjort en enkel stol som jag omvandlat till en komponent, och ska nu använda verktyget Rotate för att skapa en cirkel med likadana stolar. Det enklaste sättet är att först av allt skapa en linje man använder som guide för den första kopian. Man drar linjen mellan originalet och den punkt man vill ska vara cirkelns centrum. Det viktiga är att inte göra linjen en del av komponenten, utan låt linjen vara utanför. Jag väljer alltså verktyget Line och klickar på en mittpunkt någonstans på stolen. Man bör försöka sikta på en mittpunkt, annars är det lätt hänt att stolkopiorna blir litet sneda. (Det kan hända att etiketten inte säger att det är en mittpunkt, men du får låta dina egna ögon avgöra.)
Sedan drar jag ut en linje, gärna längs en axel så jag vet att linjen blir vinkelrät, och klickar där jag vill att mittpunkten för stolcirkeln ska vara. (Det går naturligtvis att ange ett exakt mått för linjen om man vill det.)
Nu är linjen klar.
Det viktiga här är att stolen är vald, inte linjen. Linjen ska vara avmarkerad, annars är det den man kopierar. Jag väljer nu verktyget Rotate och klickar på den tänkta cirkelns mittpunkt, alltså linjens bortre ändpunkt.
Sedan pekar jag på linjens främre ändpunkt, den som är närmast stolen, och klickar.
Nu kan jag flytta på pekaren så roteras stolen runt gradskivan. Eftersom det är stolen som är markerad är det ju den som flyttas, inte linjen, trots att det var linjen jag klickade på.
För att göra det hela till en kopiering istället för en flyttning kan jag trycka på Ctrl (Windows) eller Alt (Mac), precis som när vi kopierar med Move. Då aktiveras kopieringsfunktionen, vilket medför att jag nu drar ut en kopia istället för att flytta på originalet.
Jag placerar kopian (använd gärna hacken runt gradskivan, eller ange en egen grad om du vill det)...
... och klickar. Då fastnar kopian där.
Om jag nu skriver t ex *11 och trycker på Enter...
... så gör jag visserligen en linjär multikopiering, men den upprepar ändå kurvan den första stolen följde -- så nu får jag totalt 12 stolar (originalet samt elva kopior). Att de hamnade i en perfekt cirkel beror bara på att jag placerade den första kopian 30° från originalet och sedan angav 11 stolar när jag multikopierade -- då får man 12 stolar i en klockformation.
Om jag hade angett *7 istället...
... så hade jag fått totalt 8 stolar, och de hade inte bildat en hel cirkel.
Och om jag hade angett *14...
... hade jag fått totalt 15 stolar. Då hade det sett ut som om jag bara fått 12, men om jag då markerar en av de första stolarna och raderar dem...
... så hade den visserligen raderats -- men den hade även fått en kopia på exakt samma position, vilket ju inte är bra. Så det kan vara litet komplicerat att multikopiera i cirkel, men det är absolut inte omöjligt. Det gäller bara att tänka efter vad man gör.
När kopieringen är klar är det bara att markera guidelinjen...
... och radera den.
|