13.9. Skapa stolparna för ledstångenNu ska vi göra stolparna för ledstången. De här går att skapa på många olika vis. Det sätt jag använder mig av är ganska långsamt, men det är nog tydligast. Jag väljer Line och klickar på det nedre trappstegets översta yttre hörnpunkter...
... och drar en linje längs trappstegets kortsida.
Jag gör linjen 75 mm lång.
Sedan drar jag en linje åt sidan, in över trappsteget.
Jag gör den här linjen 10 mm lång.
Sedan ritar jag de två linjer som saknas för att göra det hela till en sluten form. Nu har jag alltså en rektangel som är 75 mm lång och 10 mm bred. Det här är grunden för stolparna.
Jag ska flytta rektangeln till rätt ställe på en gång, så jag trippelklickar på den med verktyget Select. Dess yta och alla dess linjer markeras. (Inget annat markeras eftersom det ligger i egna, stängda grupper.)
Jag väljer Move och pekar på mittpunkten ("midpoint") längs den markerade rektangelns yttre långsida.
Sedan för jag pekaren längs trappstegets sida tills jag hittar dess mittpunkt. Då klickar jag.
Nu ligger alltså rektangeln precis vid mittpunkten längs trappstegets kortsida.
Jag högerklickar på den markerade rektangeln och gör den till en komponent...
... som jag döper till "stolpe". Sedan klickar jag på Create...
... så ersätts den markerade rektangeln med en sådan komponent.
Nu ska varje trappsteg få en likadan komponent på samma ställe. Jag väljer Move, trycker på Ctrl (PC) eller Alt (Mac), och klickar på mittpunkten längs den nya komponentens yttre långsida.
Sedan pekar jag på mittpunkten längs nästa trappstegs kortsida och klickar.
Då fästs en kopia av komponenten där...
... och då kan jag ange multikopieringskommandot *10 och trycka på Enter.
Det får komponenten att kopieras totalt 10 gånger, och varje kopia hamnar på exakt samma avstånd från varandra.
Nu ska de totalt elva stolpkomponenterna placeras på rätt ställe, längs stolpstödets utsida. Jag väljer Tape Measure och klickar på den nedre, yttre hörnpunkten längs stödets framsida.
Sedan pekar jag (utan att klicka) på den närmaste stolpkomponentens närmaste hörnpunkt.
Då kan jag dra föra pekaren längs stödets nedre kantlinje, så känner SketchUp själv av när pekaren nått fram till samma bredd som punkten jag just hade kontakt med. Då klickar jag...
... så har jag placerat ut en stödpunkt precis där.
Nu ska jag flytta stolpkomponenterna så de placeras längs stödets utsida. Jag börjar med att markera den första stolpkomponenten med verktyget Select.
Sedan håller jag ned tangenten Shift och klickar på nästa komponent så den också markeras...
... och gör så med samtliga stolpkomponenter tills alla blivit markerade.
Sedan väljer jag verktyget Move och klickar på den första stolpkomponentens främre, inre hörnpunkt...
... och kan då peka och klicka på stödpunkten jag just placerade ut, så trycks hörnpunkten mot den. (Om jag hade tagit tag i t ex den främre yttre hörnpunkten med verktyget Move så hade ju stolpkomponenterna hamnat inuti stödet istället för längs dess utsida.)
Då ligger alla komponenterna längs stödets utsida, men med samma avstånd till varandra som tidigare.
Jag raderar stödpunkten genom att gå in på menyn Edit > Delete Guides. Då raderas samtliga stödlinjer och stödpunkter ur ritningen.
Nu ska vi göra stolpkomponenterna till just stolpar. Jag dubbelklickar på den första stolpkomponenten med verktyget Select, så den öppnas för redigering.
Då kan jag välja Push/Pull och klicka på dess ovansida...
... så får jag dra ut den på höjden.
Jag gör stolpen 800 mm hög.
Då blir samtliga instanser av den komponenten exakt så höga.
13.10. Snitta stolparnaJag vill snitta stolparna så deras ovan- och undersidor får samma lutning som stolpstödet. För enkelhetens skull ska jag rita en lutande stödlinje, så jag väljer verktyget Protractor.
Sedan går jag till den nedersta stolpen och placerar pekaren på dess nedre, yttre, bakre hörnpunkt. Eftersom stödlinjen kommer att stråla från gradskivans mittpunkt och ut längs dess kant så behöver jag se till att gradskivan är vänd åt rätt håll: Den ska vara vänd mot stolpens yttre långsida. I mitt fall innebär det att gradskivan ska vara vänd mot grön axel, så jag flyttar runt pekaren tills gradskivan blir grön. Då klickar jag, så fästs gradskivan vid punkten. (Det kan som bekant underlätta om man först vrider kameran så man tittar rakt på stolparna från sidan. Annars kan man även först placera pekaren på en yta som vänder gradskivan åt rätt håll, och sedan hålla ned tangenten Shift. Då fastnar gradskivan i det läget, och då kan man peka och klicka på punkten man vill fästa den vid, så är den vänd åt rätt håll utan att man behöver vrida kameran eller flytta runt pekaren.)
För att kunna skapa lutande stödlinjer med Protractor behöver man först ange vilket håll som är 0 grader. Det är inte som med vanliga gradskivor där 0 grader alltid är rakt uppåt, utan det kan vara åt vilket håll man vill. Det viktiga är att man kommer ihåg vad man anger som 0 grader ifall man vill använda samma lutning någon annanstans i ritningen. Därmed är det vanligt att alltid använda en viss axel som 0 grader. Jag för pekaren längs röd axel (avståndet spelar ingen roll) och klickar. Det gör att röd axel räknas som 0 grader vid den här mätningen.
Sedan klickar jag på samma hörnpunkt (den nedre, yttre, bakre hörnpunkten) på någon annan stolpe...
... och lägger för säkerhets skull märke till hurdan lutning den här stödlinjen har. Lutningsvärdet visas i måttrutan som vanligt. I mitt fall är det 36.9 grader. Jag ser till att komma ihåg det, eftersom det kommer till användning senare.
Nu har jag alltså en stödlinje som nuddar vid samma punkt på varje stolpes undersida.
Då ska jag göra en likadan stödlinje längs stolparnas ovansida. Jag placerar Protractor-verktygets gradskiva på på den övre, yttre, främre hörnpunkten på den nedersta stolpen. När gradskivan är vänd åt rätt håll så klickar jag...
... och visar att 0 grader är längs röd axel för den här mätningen.
Sedan pekar jag på en annan stolpes övre, yttre, främre punkt och klickar.
Då skapas en stödlinje som nuddar vid den punkten längs alla stolparnas överkanter.
Nu kan jag använda stödlinjerna för att snitta mina stolpar. Jag börjar med stolparnas ovansidor. Jag dubbelklickar med Select på en av stolparna så den öppnas för redigering (det spelar ju ingen roll vilken stolpe jag väljer eftersom alla är instanser av samma komponent). Sedan zoomar jag in på stolpens ovansida och klickar en gång med Select på dess bakre kortsidelinje så den markeras med blå färg.
Då kan jag lyfta hela den linjen genom att välja Move och klicka på en av dess punkter.
Jag trycker en gång på uppåtpilen på mitt tangentbord för att låsa flyttningen längs blå axel. (Vi ser att pelaren låsts vid en axel på att det visas en vit symbol vid den.)
Då kan jag lyfta den markerade linjen, så anpassar sig alla andra linjer automatiskt efter ändringen. Jag pekar och klickar på den lutande stödlinjen, så ser stolpen ut att vara snittad längs exakt den lutningen. (Om du missat att markera kortsidans kantlinje och bara använder Move på en hörnpunkt blir det helt fel: Då lyfts bara den punkten, vilket innebär brutna ytor och en skev ovansida på stolpen. I så fall är det bara att ångra flyttningen, markera kortsidans kantlinje med Select, och testa igen.)
Då kan jag avmarkera instansen genom att klicka utanför dess kantlinjer med Select...
... så ser jag att samtliga instanser fått samma lutning på sina ovansidor.
Nu ska stolparnas undersidor snittas på samma sätt, men här har vi ett undantag: Den nedersta stolpen ska stå på golvet, så den ska inte snittas alls. Därmed måste den stolpinstansen göras unik, så den bildar en egen komponent som inte påverkas av de övriga stolpinstanserna. Jag väljer Select och klickar på den nedersta stolpen så den markeras.
Sedan högerklickar jag på den och väljer Make Unique ("gör unik") i menyn. Det gör att en ny komponent automatiskt skapas. Den nya komponenten baseras på den nedre stolpen, vilket innebär att den nedre stolpen inte längre påverkas av de ändringar vi gör på de övriga stolparna.
Därmed måste vi göra det nedre snittet på någon annan stolpe. Jag dubbelklickar med Select på den andra stolpen, nedifrån räknat, så dess instans öppnas för redigering...
... och zoomar in på dess undersida. Där klickar jag med Select på dess nedre, främre kortsidelinje så den markeras (det kan vara svårt att se om axellinjerna är i vägen).
Sedan väljer jag verktyget Move och klickar på en av den markerade linjens ändpunkter...
... och trycker på den uppåtpekande piltangenten för att låsa flyttningen vid blå axel.
Då kan jag flytta pekaren nedåt tills den tar i den sluttande stödlinjen, så får stolpens undersida samma lutning. Jag klickar...
... så får alla instanser av samma komponent samma lutning på sin undersida. (Den första stolpen snittas alltså inte på undersidan eftersom vi just gjorde den unik, så den lyssnar inte längre på samma komponent som de övriga stolparna.)
Då kan jag radera de två stödlinjerna genom att gå in på Edit > Delete Guides.
13.11. Skapa ledstångenNu ska jag göra själva ledstången. Då ska jag göra en vinklad yta som jag sedan drar ut längs en bana. Jag börjar med att skapa banan. Jag väljer verktyget Line och klickar på den yttre främre hörnpunkten vid den nedersta stolpens ovansida.
Sedan klickar jag på den yttre bakre hörnpunkten vid den översta stolpens ovansida.
Då skapas alltså en linje mellan de två punkterna som sträcker sig över alla stolparna vid trappan. Det här är banan för själva ledstången.
Nu ska jag skapa en yta som ska dras ut längs banan. Jag väljer Line och klickar på en punkt i tomrummet någonstans vid trappan.
Jag drar en linje uppåt längs blå axel...
... och skriver 75 och trycker på Enter. Det gör linjen 7,5 cm hög.
Sedan flyttar jag pekaren rakt åt sidan. (Ytan måste vara vänd åt samma håll som trappstegen, annars kan den inte dras ut längs banan jag just gjorde.)
Jag gör den linjen 15 mm.
Sedan sluter jag formen så den blir en rektangel.
Nu ska ytan roteras så den får samma lutning som snitten på stolparna, och banan, har. Jag trippelklickar på formen så dess ytor och linjer markeras.
Nu ska den alltså roteras. Jag väljer verktyget Rotate. Det är svårt att fästa gradskivan på den platta ytans långsida eftersom den är så tunn, så jag pekar istället på trappan tills gradskivan vänds längs rätt axel. Då håller jag ned tangenten Shift...
... och pekar och klickar på en av formens nedre hörnpunkter.
Jag drar ut "hävstången" längs sidaxeln...
... och lyfter.
Nu kan jag skriva in samma lutning stödlinjerna jag använde för att snitta stolparna hade, i mitt fall 36,9. (Om du är osäker på lutningen, välj Protractor och skapa en ny stödlinje från en av stolparnas nedersta punkter till samma punkt på en annan stolpe. Då står det i måttrutan vilken lutning linjen har. Du kan använda samma lutning för ledstångsytan. Mät inte lutningen på själva trappans stomme, den skiljer sig någon grad från den mellan stolparna och ger ett skevt resultat.) Jag skriver alltså 36,9 och trycker på Enter.
Då får den markerade formen den lutningen.
Jag väljer Move och klickar på den lutande formens nedre mittpunkt.
Sedan pekar jag på den främre mittpunkten längs den nedersta stolpens ovansida och klickar.
Nu är formen lutad och placerad. Då är det bara att använda Follow Me för att dra ut den längs banan. Jag väljer verktyget Select och markerar banlinjen.
Sedan väljer jag Follow Me och klickar på ledstångsytan.
Då dras den ut längs den markerade banan.
Då har trappan fått en ledstång.
Jag trippelklickar på ledstången så dess ytor och linjer markeras.
Just nu är dess ytor felvända -- de blågrå "insidorna" är utåtvända. Det händer ibland, och är svårt att förutse. Jag vill vända ytorna så de vita utsidorna visas, så jag högerklickar på den markerade ledstången och väljer Reverse Faces.
Då visas dess vita ytor istället.
Ledstången ska få rundade ändar, så jag väljer verktyget Arc och gör en båge som sticker rakt ut ur ledstångens nedre kortsida. Jag drar ut bågen tills den bildar en halvcirkel (etiketten "Half Circle" visas). Då klickar jag...
... och väljer verktyget Push/Pull. Jag klickar med det på den nya halvcirkelformade ytan...
... och drar ut den så den blir lika tjock som ledstången, enklast genom att bara peka på någon av linjerna längs ledstångens motsatta sida från halvcirkeln.
Därefter suddar jag bort linjen mellan halvcirkeln och själva ledstången...
... så blir den enhetlig.
Jag gör samma sak på andra sidan.
Det finns ett streck på ovansidan med, men om man suddar bort det...
... så försvinner hela ovansidans yta. (Jag ångrar tillbaka strecket.)
Lösningen är att gömma strecket snarare än radera det: Använd verktyget Eraser, alltså det vanliga suddgummit. Håll ned Shift och klicka på strecket.
Då göms strecket istället för att raderas. Om du vill ta fram strecket igen kan du alltid gå in på Edit > Unhide och välja antingen Latest för att ta fram det som gömdes senast eller All för att ta fram allt som gömts.
Jag gör en likadan rundning vid ledstångens övre ände: Jag använder Arc och ritar en halvcirkel som sticker rakt ut.
Sedan använder jag Push/Pull på den...
... och drar ut den så den blir lika bred som ledstången.
Sedan suddar jag bort skarvarna på först den ena sidan...
... och sedan den andra...
... och gömmer linjen på ovansidan.
Jag ska göra ledstången till en egen grupp. Jag trippelklickar på den så alla dess ytor och linjer markeras.
Sedan högerklickar jag på den markerade ledstången och väljer Make Group, som vanligt.
Ledstången blir till en egen grupp.
13.12. Sortera grupperna och instansernaTrappan är i stort sett färdig nu, så jag ska bara snygga till dess delar. Jag tar fram paletten Outliner, där ju alla grupper och komponentinstanser listas. Här finns redan en lång lista eftersom varje stolpe och trappsteg får en egen rad i paletten. Om jag klickar på instansen <stolpe#1> så markeras den nedersta stolpen.
Om jag däremot klickar på någon av instanserna <stolpe> så markeras en annan stolpe i ritningen. Den nedre stolpen fick ett eget namn sedan vi gjorde den unik.
Om vi klickar på en instans med namnet <trappsteg> så markeras just ett trappsteg i ritningen.
Utöver alla instanser finns det även tre olika grupper. De har inga egna namn, så vi måste klicka på dem för att se vad som markeras i ritningen. Jag klickar på den övre av de tre grupperna. Då markeras trappstommen. Det ser man ju på att den dels omsluts av blå ramlinjer, samt att linjerna i den modellen blir blå istället för svarta.
Jag högerklickar på den gruppens namn och väljer Rename, längst ned i menyn som visas.
Då får jag byta namn på den valda gruppen. Jag döper den till "stomme".
Sedan klickar jag på en annan grupp. Den här gången markeras stödet för stolparna.
Jag döper om den gruppen till "stöd".
Slutligen är det bara en grupp kvar: Ledstången.
Jag ger den namnet "ledstång".
Sedan ska jag samla alla dessa grupper och instanser i en enda lätthanterlig komponent. Jag börjar med att klicka på den översta instansen i listan så den markeras.
Sedan håller jag ned tangenten Shift, rullar längst ned i paletten Outliner, och klickar på den sista gruppen i listan. Då markeras precis allt i hela trappan.
Då högerklickar jag på någon av de markerade raderna och väljer Make Component.
En ny komponent skapas. Jag döper den till "Vanlig trappa" och klickar på Create.
Då samlas alla instanser och grupper i den komponenten. Nu är det lättare att hålla ordning på dem i Outliner-panelen, och även i själva ritningen.
Om man vill ha kvar trappan så man kan återanvända den i andra ritningar så går det ju alltid bra att spara den. Ett sätt är att högerklicka på den och välja Save As, så får du spara den som en vanlig ritning. Ett annat är att helt enkelt gå in på File > Save As och spara den. (För att ladda in en ritning som en komponent går du in på File > Import, väljer ritningen, och klickar på Open. Då läggs den in i ritningen, och hamnar även i din komponentpalett automatiskt.)
|