Kapitel 1: Mixning

[ Tillbaka till kapitellistan ]

Det finns många svårigheter med att mixa och det finns många fällor man kan falla i. Vi hoppas att vi tillsammans i den här kursen skall kunna ge fler verktyg att arbeta med och en större kunskap i hur man kan få en mix att låta bra.

En mix består av ett arrangemang av många olika instrument. När mixen fungerar hörs varje klingande del på ett sätt som lyfter upp låten. Enkelt förklarat innebär det att allt som SKA höras hörs utan problem. Det låter enkelt, men att få allt att höras är inte alltid så enkelt. En sak som jag vill att vi ska förstå ända från början är följande:

Om det är dåligt spelat kommer vi inte att få det att låta bra.
Med det vill jag säga att ostämda, ointonerade instrument i dåligt skick som spelar otight aldrig kommer att låta bra. Vi kan med modern teknik hjälpa till lite grann, men det kommer aldrig att bli riktigt bra. När en låt däremot är välspelad med bra instrument så kommer det att vara mycket enklare att mixa.

Förmodligen är det flera av er som läser kursen som skriver och arrangerar er egen musik för att sedan mixa den. I kursen kommer vi att i första hand mixa andras material. Vilket alltid innebär att man jobbar lite annorlunda. Vi kommer nu att gå igenom ett tankesätt som är tänkt att använda som grund att använda när ni mixar. Ta till er de delar som ni tycker är bra och de som ni inte gillar kan ni strunta i.

(I svenskan finns det få ord som är specifika för att beskriva hur något låter. Därför använder man generellt ord som luddigt, mörkt, ljust, briljant osv. fast de ursprungligen är tänkta för helt andra saker än just ljud. Om det är något som verkar oklart så är det bara att ni säger till.)

Några grunder:

 

Lyssning

Lyssna i era högtalare på musik som ni gillar och som ni tycker är bra mixad och lyssna in er på hur varje instrument och effekt låter. Om ni mixar i hörlurar gäller samma sak. Lär känna era hörlurar. Det är generellt bättre att mixa i högtalare då ett par hörlurar aldrig kan täcka upp samma frekvensområde som ett par hörlurar. Men det är många som bara konsumerar musik i hörlurar och det kanske är de som du mixar för.

 

Referens

När man mixar måste man ha något att referera till. I början kommer det att vara låtar som man själv gillar mixen på och som låter bra. Efter att man gjort många egna mixar som man är nöjd med så kommer man att kunna använda sitt eget material som referens. Anledningen till att man MÅSTE ha en referens är att öronen vänjer sig oerhört fort vid vad vi hör. Om vi höjer diskanten på en hel mix och lyssnar bara ett kort tag kommer det, när vi sänker diskanten direkt att låta dämpat och luddigt. Mixen kan vara hur bra som helst utan diskanthöjningen, men vi vänjer oss och anpassar oss.

Därför:

Se till att ni har en eller flera referenslåtar. Se till att ni med jämna mellanrum tar en paus och lyssnar på er referens så att ni inte tappar bort er helt. När man mixat många låtar och lärt känna sina högtalare så kommer man att ha mindre och mindre behov av referensen, men den är alltid bra att ha när man känner sig osäker. Dessutom är det så att om man plötsligt sitter med några andra högtalare än sina egna så kommer man inte att ha en aning om hur det låter utan att ha en referens.

Jag trycker på det igen. Se till att ni har något att referera till.

 

Vision

Det är också viktigt att man har någon typ av vision. Vart vill jag ta den här låten.? Hur ska den låta? Vilken genre är det? Mitt i allt letande efter att varje instrument ska låta perfekt får vi inte glömma det viktigaste: Det ska låta bra tillsammans. Det är viktigt att försöka känna vart låten vill komma och på vilket sätt vi kan lyfta upp den och ge den bästa behandling vi kan. Alla kommer att ha olika visioner om vart man vill ta en låt. Att inte ha en vision är att famla i mörkret.

 

Inför den första mixen så ska vi titta på 5 saker:

Olika instrument och deras spektrala omfång