Logo: Photoshop-kursen. Klicka för att gå till lektionssidan.
 
Grundkurslektion 1, sida 2 av 3

 

3. Öppna bilder i Photoshop

Nu ska vi se hur vi öppnar bilder i Photoshop. Det är inget märkvärdigt i sig, men det är lika bra att vi går igenom hur det fungerar.

Vi vill öppna bilden vi just sparade, och de som följde stegen ovan har ju sparat bilden i en mapp som vi skapade i Dokument, eller Mina dokument. Om du sparat bilden någon annanstans på din dator så är det förstås dit du går.

PC   Mac

 

 

PC: Öppna bilder i Photoshop

Gå in på menyn Arkiv > Öppna (File > Open).

 

Nu visas fönstret Öppna. Här kan jag leta fram den bild jag vill öppna i Photoshop.

Jag vill öppna bilden jag sparade i en mapp i Dokument (eller Mina dokument), så jag börjar med att klicka på knappen Mina dokument i listan till vänster (XP / Vista), eller klickar på knappen Bibliotek till vänster och dubbelklickar sedan på ikonen Dokument (Windows 7).

Nu visas innehållet i Dokument / Mina dokument i fönstret. Där finns bland annat bildmappen jag skapade tidigare. Jag öppnar den genom att dubbelklicka på den...

 

... och då ser jag vilka bilder den innehåller. Just nu är det ju bara en, men det räcker. Jag klickar på den och klickar på knappen Öppna.

 

Nu öppnas bilden i Photoshop! Och nu kommer du att märka en av två saker.... Gå till steg 4 nedan.

 

 

 

Mac: Öppna bilder i Photoshop

Gå in på menyn Arkiv > Öppna (File > Open).

 

Nu visas ett inder-fönster. Här kan vi leta fram den bild vi vill öppna i Photoshop. Jag vill öppna bilden jag sparade i en mapp i Dokument tidigare, så jag klickar på Dokument. Då visas dess innehåll i kolumnen till höger. Jag klickar på min bildmapp där, så visas dess innehåll till höger om den.

Jag klickar på bilden jag vill öppna och klickar på knappen Öppna nere till höger.

 

 

Nu öppnas bilden i Photoshop! Och nu kommer du att märka en av två saker....

 

 

 

4. Hur visas dina öppnade bilder?

Bilder du öppnat i Photoshop kan visas på två olika sätt: Antingen som fritt flytande fönster, vilket är det sätt jag själv föredrar och kommer att använda i den här kursen...

 

... eller samlade i flikar där man bara kan se en bild åt gången oavsett hur många man har öppna på en och samma gång.

 

Det är bara från och med version CS4 som fliksystemet används, så om du använder Photoshop CS3 eller någon tidigare version öppnas dina bilder redan som vanliga fönster. I så fall behöver du inte läsa detta utan kan istället hoppa direkt till stycke 5.

Men ni som använder Photoshop CS4, CS5, CS6 eller senare versioner kan läsa vidare. Vi ska gå igenom flikarna, hur de fungerar, och främst av allt hur man stänger av dem om man inte vill använda dem.

 

 

4.1. Flikarna och hur de fungerar

Det är enklare att se hur flikarna fungerar om du har flera bilder öppna samtidigt i Photoshop. Om du inte har egna bilder du kan öppna så kan du spara dessa och öppna dem i Photoshop:


Bilden är hämtad från stock.xchng [www.sxc.hu]
och används enbart i utbildningssyfte.
 
Bilden är hämtad från stock.xchng [www.sxc.hu]
och används enbart i utbildningssyfte.

 

Se till att du har minst tre bilder öppna i Photoshop så vi har några att bläddra bland. Om du inte vill använda egna bilder kan du öppna den gäspande killen ("yawn") samt spara och öppna bilderna ovan; hamstern ("hamster") och katten ("kitten").

Om du öppnat bilderna i Photoshop och fliksystemet är igång så ser det ut ungefär såhär hos dig nu:

 

 

Det är bara den bild du öppnade senast (i mitt fall katten) som visas -- den täcker över de andra!

Och om du nu tittar på alternativfältet så har det dykt upp tre flikar under det:

 

 

Varje bild du öppnat får alltså en egen flik under alternativfältet. Du kan själv bläddra mellan dem genom att klicka på namnen i flikarna.

Det här visningsläget med flikar är en nyhet i och med Photoshop CS4. Vi ska nu titta på det mesta du kan göra med flikarna, allt från att byta plats och sortera dem till att stänga av dem helt ifall du, som jag, inte gillar flikläget.

Det vi ska gå igenom gällande flikarna är: 

4.1.1. Stäng en bildflik
4.1.2. Ändra ordning på flikarna
4.1.3. Navigera bland dina flikar
4.1.4. Gör en flik till ett eget bildfönster

4.1.5. Gör ett bildfönster till en flik
4.1.6. Gör alla flikar till separata bildfönster

4.1.7. Gör alla bildfönster till flikar
4.1.8. Bildgrupper (Bildfönster med flikar)

4.1.9. Stäng av fliksystemet så att alla bilder öppnas i egna bildfönster

 

 

4.1.1. Stäng en bildflik

För att stänga en särskild bildflik klickar du bara på krysset i den.

PC    Mac
     

 

Om du hunnit göra någon ändring i bilden innan du stänger dess flik får du frågan om du vill spara den nya versionen av bilden. Välj det som passar. Vi går igenom hur man sparar bilder och vad man bör tänka på litet längre fram i den här lektionen.

När fliken stängs så försvinner bilden från din arbetsyta. För att få tillbaka den igen måste du öppna bilden igen. 

 

 

4.1.2. Ändra ordning på flikarna

Om du öppnat flera bilder kan du lätt byta plats på flikarna så de ligger i den ordning du vill ha dem. Du kan flytta en flik genom att helt enkelt hålla ned vänster musknapp på dess namn och flytta pekaren åt sidan i flikraden.

Om jag vill flytta fliken för bilden "kitten" så att den hamnar till vänster om fliken "hamster" så placerar jag pekaren ovanpå namnet "kitten" och håller ned musknappen. Med musknappen nedtryckt drar jag fliken åt vänster...

 

 

... tills fliken "hamster" glider över till höger sida om kattfliken. Då kan jag släppa musknappen så har jag placerat "kitten" där jag vill ha den!

 

 

 

4.1.3. Navigera bland dina flikar

Om du har en massa bilder öppna samtidigt så kommer deras flikar automatiskt att klämma ihop sig så gott det går, så att så många flikar som möjligt kan synas samtidigt -- men om alla flikar till slut inte får plats längre så kommer flikarna för de första bilderna du öppnade att tryckas ut åt vänster så att du inte längre kan klicka på dem.

Om det händer så dyker den här knappen upp allra längst till höger i flikraden:

 

Klicka på den så visas en meny där alla dina flikar finns listade. Klicka på det namn vars bild du vill se...

 

 

... så går du genast till den fliken.

 

 

Du ser ju vilken flik som är aktiv just nu inte bara på att dess bild visas på arbetsytan utan även på att den fliken är ljusare än de andra.

Du kan enkelt gå till fliken som ligger direkt höger eller vänster från den aktiva fliken med bara ett par tangenttryck. På så vis kan du snabbt komma åt flikar som kanske tryckts ut åt endera sidan för att ge plats åt de andra. Det här med att använda tangentkommandon istället för att klicka med musen är en smaksak, men de är alltid bra att känna till.

 

För att gå en flik åt höger:

PC: Håll ned tangenten Ctrl. Medan den är nedtryckt trycker du på tangenten Tab. Varje tryck flyttar dig en flik åt höger.

Mac: Håll ned tangenterna Ctrl och Shift. Medan dessa är nedtryckta trycker du på tangenten Tab. Varje tryck flyttar dig en flik åt höger. 

 

För att gå en flik åt vänster:

PC: Håll ned tangenterna Ctrl och Shift. Medan dessa är nedtryckta trycker du på tangenten Tab. Varje tryck flyttar dig en flik åt vänster. 

Mac: Håll ned tangenten Ctrl. Medan den är nedtryckt trycker du på tangenten Tab. Varje tryck flyttar dig en flik åt vänster.

Ctrl ligger i tangentraden närmast dig.
Shift ser ut som en uppåtpekande pil och finns på raden näst närmast dig, både längst till vänster och längst till höger.
Tab-tangenten ligger längst till vänster på ditt tangentbord, ovanför CapsLock. 

 

 

4.1.4. Gör en flik till ett eget fönster

Om du har en bild som du vill sätta in i ett eget fönster kan du hålla ned musknappen på flikens namn och dra fliken rakt nedåt.

När du släpper musknappen så försvinner fliken från flikraden, och dess bild hamnar i ett helt eget fönster:

 

 

4.1.5. Gör ett fönster till en flik

Om du har en fritt flytande bild, som bilder i egna fönster kallas, kan du lätt göra den till en flik om du vill. Det är bara att hålla ned musknappen på fönstrets namn och dra upp det till flikarna tills en blå rand dyker upp ovanför flikraden. Då kan du släppa musknappen...

 

... så har den nyss fritt flytande bilden hamnat i en flik istället.

 

 

Den nya fliken hamnar alltid allra längst till höger i flikraden, men du kan ju lätt placera fliken där du vill ha den genom att bara klicka-och-dra på dess namn.

 

 

4.1.6. Gör alla flikar till separata fönster

Det finns de som gillar flikarna, men om du kommer från en tidigare version av Photoshop och är van vid att alla dina bilder får flyta fritt, som det kallas när varje bild är i ett eget fönster, så är risken stor att du avskyr dem.

Som tur är så går det i så fall att få bilderna att flyta fritt även i CS4 och senare versioner! Gå bara in på menyn Fönster > Ordna > Flyt alla i fönster (Window > Arrange > Float All in Windows).

 

Då "lossnar" samtliga bilder från flikarna och beter sig som vanliga fönster som du då kan flytta på genom att hålla ned musknappen på deras namnlist, precis som i tidigare versioner av Photoshop.

 

 

4.1.7. Gör alla fönster till flikar

Om du någon gång vill göra alla öppna bilder till flikar så går du in på Fönster > Ordna > Slå samman alla till flikar (Window > Arrange > Consolidate All to Tabs). Då sätts varje bild in i en egen flik igen.

 

 

4.1.8. Bildgrupper

Alla bilder du öppnat samlas ju som flikar under alternativfältet högst upp. En samling med sådana flikar kallas för en bildgrupp. Du kan göra flera bildgrupper och ha igång dem samtidigt.

Vi säger att du har öppnat fem olika bilder. Varje bild har ju en egen flik högst upp.

 

Men två av dessa hör ihop med de andra, och du vill inte blanda dem med de andra flikarna. I så fall kan du placera dessa två i en egen bildgrupp.

Börja med att göra en av de två flikarna flytande, antingen genom att hålla ned musknappen på dess namn och dra rakt nedåt eller genom att välja dess flik och gå in på Fönster > Ordna > Flyt i fönster (Window > Order > Float in Window).

 

Då blir ju den fliken till ett fritt flytande fönster.

 

Nu kan du dra den andra fliken in i det nya fönstret tills fönstret får en blå ramlinje runt sig.

 

När den blå ramlinjen visas släpper du musknappen, så hamnar fliken du just drog i det fönstret istället! Nu har du alltså två bildgrupper igång samtidigt: En med tre flikar, och en med två flikar.

 

Alla bildgrupper funkar likadant. Det innebär att om en grupp är aktiv (du ser vilken grupp som är aktiv på om någon av dess flikar är upplyst) och du öppnar en ny bild eller skapar en ny, tom bild (vi tittar närmare på det i lektion 3) så kommer den nya bilden att läggas in som en flik i den aktiva gruppen.

Om du vill stänga en fritt flytande bildgrupp (och alla dess flikar) så klickar du bara på krysset uppe i dess högra hörn som vanligt. (Om du gjort någon ändring i någon av bilderna kommer du att få frågan om du vill spara den bilden. Svara som det passar. Vi går igenom hur sparandet går till på nästa sida.)

 

Om du däremot vill slå samman en bildgrupp med en annan så är det bara att hålla ned musknappen på gruppens namnlist och dra in den i den andra gruppens flikrad tills en blå linje visas ovanför den mottagande gruppens flikar.

 

När den blå kantlinjen syns släpper du musknappen så slås de två grupperna ihop till en enda!

 

 

4.1.9 Stäng av fliksystemet så att alla bilder öppnas i egna bildfönster

Nu är det äntligen sluttjafsat med flikar! Om du vill att Photoshop ska sluta öppna alla bilder i flikar så kan du gå in på följande:

 

PC: Redigera > Inställningar > Gränssnitt (Edit > Preferences > Interface)

 

 

Mac: Photoshop > Inställningar > Gränssnitt (Photoshop > Preferences > Interface)

 

 

Där finns två rutor som är intressanta för oss:

Öppna dokument som flikar (Enable Floating Document Window Docking)
Den här rutan gör så att varje bild du öppnar hamnar i en flik. Om du vill att varje bild du öppnar ska sättas i ett eget fönster istället för i en flik så bockar du av den här rutan genom att klicka i den tills den blir tom.

Aktivera dockning av flytande dokumentfönster (Enable Floating Document Window Docking)
Den här rutan gör så att de bilder du drar upp till alternativfältet automatiskt hamnar i en flik. Detta kan vara störande om du helst jobbar med fönster. Om du vill stänga av den automatiska dockningsfunktionen klickar du i den här rutan tills den blir tom.

 

Jag är själv van vid att ha alla mina bilder i fönster, som du lär märka i den här kurstexten, så jag bockar av båda rutorna. Men det är bara en smaksak: Det enda flikar och fönster gör med bilder är att visa dem för dig på olika sätt. Det finns inga andra skillnader.

Om du någon gång ångrar dig kan du naturligtvis återvända hit och göra annorlunda. När du är nöjd klickar du på OK.

 

 

Om du bockat av Öppna dokument som flikar (Enable Floating Document Window Docking) och öppnar en bild så kommer den alltså automatiskt att hamna i ett eget fönster, precis som i tidigare versioner av Photoshop. Mycket smidigare tycker jag själv, men du gör naturligtvis som det passar dig bäst.

 

 

 

5. Hur bildfönstren fungerar

Alla bildfönster i Photoshop funkar precis som t ex ditt webbläsarfönster: Du kan flytta dem, ändra storlek på dem och återställa dem. (Om du använder version CS4 eller senare så kräver det här förstås att du först lösgjort bilderna från flikarna så som jag beskrev i stycke 4 ovan.)

Det man kan göra med fönstren är:

5.1. Flytta
5.2. Minimera
5.3. Återställ
5.4. Maximera (Endast PC)
5.5. Stäng
5.6. Dra in/ut arbetsyta 

 

PC    Mac
     
 

 

5.1. Flytta

Du flyttar ett bildfönster genom att hålla ned musknappen på dess namnlist som finns alldeles ovanför själva bilden. När du släpper musknappen stannar bilden där du placerade den.

 

 

5.2. Minimera

Du minimerar en bild genom att klicka på knappen med ett liggande streck på, uppe i bildens namnlist. Minimeringen fungerar på litet olika sätt beroende på om du använder Windows eller Mac.

Windows XP: Den minimerade bilden krymper ihop så bara dess namnlist syns som en rektangel längst ned i Photoshop. Klicka på knappen med de två små fyrkanterna i för att återställa bilden.

 

 

Windows 7: Den minimerade bilden försvinner! Peka på Photoshop-ikonen nere i startfältet / dockan så visas den som ett eget litet fönster ovanför den. Klicka på det fönstret för att återställa bilden.

(Detta behöver dock inte stämma för alla Windows 7-datorer: Mycket hänger på hur utseendet är inställt.) Alla öppna bilder listas även längst ned i menyn Fönster (n class="akursiv">Windows).

 

 

Mac: Den minimerade bilden far ned till dockan. För pekaren längst ned på skärmen så att dockan visas. Där hittar du bilden nu. Klicka på den för att återställa den. 

 

 

 

5.3. Återställ

Återställ-knappen fungerar litet annorlunda beroende på om du använder en PC eller en Mac.

 

PC: Återställ

Om du minimerat (eller maximerat) en bild så kan du återställa storleken genom att klicka på knappen med två små rutor i.

Om du maximerat en bild så kan du ta en titt uppe i Photoshops högra hörn. Där finns då två rader med tre små knappar. Den övre raden gäller själva Photoshop, så de bör du låta vara. Men den nedre raden gäller bilden du har öppen just nu. Klicka på den nedre radens Återställ-knapp så återgår bilden till att se ut som vanligt.

 

Mac: Återställ

Om du dragit ut eller in storleken på ramen runt en bild enligt punkt 5.6 nedan så kan du klicka på det gröna pluset i bildens namnlist för att återställa storleken till det den "ska" vara.

 

 

 

5.4. Maximera (Endast PC)

Du maximerar bilden genom att klicka på knappen med en fyrkant i. Då kommer bildens arbetsyta att fylla hela arbetsytan och täcka över alla andra bilder du har öppnat. Detta är ett vanligt problem om man inte är säker på vad som hänt! För att återställa en maximerad bild behöver man klicka på knappen Återställ -- se punkt 5.3. ovan.

Photoshop CS4 och senare: När du maximerar ett bildfönster i Photoshop CS4 eller senare versioner så händer något lustigt: Den kör över hela programmet -- det enda som syns på skärmen är bilden!

 

För att återställa kan du antingen dubbelklicka på bildens namn uppe till vänster eller klicka på knappen med två små rutor på uppe vid krysset. Du kan även trycka på tangenten F för att bläddra mellan Photoshops olika utseendelägen tills det ser normalt ut igen.

 

 

5.5. Stäng

Du kan stänga av en öppen bild genom att klicka på krysset i dess namnlist. Om du hunnit ändra på någonting i bilden (även om du ångrat dina ändringar) så kommer Photoshop att fråga om du vill spara dina ändringar. Välj det som passar så stängs bilden.

 

 

5.6. Dra in/ut arbetsyta

Du kan ändra storlek på bildens arbetsyta genom att föra pekaren över bildens nedre högra hörn. Då förvandlas pekaren till en dubbelhövdad pil. När pekaren ser ut så kan du hålla ned vänster musknapp och flytta musen så ändras storleken på fönstrets arbetsyta. Det är bra när du ska använda verktyg som ibland behöver hamna lite utanför själva bilden, så man ser var de hamnar, eller när man vill ge mer plats åt andra bilder eller en kommande storleksändring av bilden. Man kan alltså dra ut arbetsytan så att den utökas...

 

... eller dra in den så att arbetsytan blir mindre än själva bilden. Det kan vara användbart ibland.

Om du använder en PC kan du även föra pekaren över bildfönstrets sidkanter. Där blir pekaren också till en dubbelhövdad pil, men om du håller ned vänster musknapp på bildfönstrets vänster- eller högersida så blir storleksändringen av arbetsytan bara sidledes. Detsamma gäller om du klickar-och-drar på bildfönstrets över- eller underkant. Då kan du dra in eller ut arbetsytans höjd istället.

Men allt detta påverkar aldrig bildens egentliga storlek: Man ändrar bara storleken på fönstret bilden visas i. Men det är naturligtvis fullt möjligt att göra en bild både större och mindre "på riktigt". Och det är precis det vi ska göra nu!

 

 

Bild: Klicka för att gå tillbaka.
Bild: Klicka för att gå framåt.