12. Använd grupper för att organisera ritningens instanserNär man placerat ut instanser i sin ritning är det väldigt bra att organisera dem i grupper. På så vis kan man samla alla sammanhörande instanser under en och samma rubrik i Outliner-paletten, och har även direkt kontroll över om hela den gruppens alla instanser ska visas eller inte. Det är även enklare att flytta dem, ifall det behövs. Det hela går egentligen till på exakt samma sätt som när man jobbar med vanliga grupper i Outliner, så det blir litet av en repetition även om vi använder gruppen på ett nytt sätt. Jag har gjort ett enkelt rum och inrett det med olika komponentinstanser. De listas i Outliner-paletten som vanligt.
Jag markerar alla instanser utom Fönster genom att klicka på dem i Outliner. (Man markerar flera instanser genom att hålla ned Ctrl (Windows) eller Cmd (Mac) och klicka på deras namn i paletten.)
Sedan högerklickar jag på en av de markerade filerna och väljer Make Group.
Då samlas alla markerade instanser i en och samma grupp. Den får förstås namnet Group från början...
... men det går att ändra på genom att högerklicka på namnet Group och välja Rename i menyn som visas. Jag döper om Group till Vardagsrum.
Om jag nu högerklickar på gruppen Vardagsrum och väljer Hide...
... så göms alla instanser den gruppen innehåller.
Man tar förstås fram dem på samma sätt: Jag högerklickar på gruppen Vardagsrum och väljer Unhide.
Då visas de igen.
Det underlättar förstås översikten om man drar in gruppens lista så bara grupptiteln visas i paletten. Men det är en smaksak och påverkar som bekant ingenting i ritningen.
Om man någon gång vill placera ytterligare instanser i en redan existerande grupp kan man hålla ned musknappen på den instansens namn i Outliner-paletten...
... och flytta pekaren under gruppens rubrik så ett streck visas där. Då kan man släppa musknappen...
... så flyttas den instansen in i gruppen. I det här fallet har alltså instansen för komponenten Fönster flyttats in i gruppen Vardagsrum.
Om jag då gömmer gruppen Vardagsrum så göms alla instanser den innehåller, nu även Fönster.
Man kan även skapa grupper i grupper: Jag markerar instanserna för möblerna i vardagsrummet (TV:n med tillhörande bänk, bordet och soffan).
Då kan jag högerklicka på någon av dem och välja Make Group.
En ny grupp skapas inuti gruppen Vardagsrum. Den nya gruppen innehåller de markerade instanserna.
Jag döper om den nya gruppen, som förstås fått namnet Group, till Vardagsrumsmöbler.
Om jag nu gömmer den gruppen kommer bara de instanser den innehåller att försvinna.
Man kan ju upplösa en grupp genom att högerklicka på dess namn och välja Explode. Om jag upplöser undergruppen Vardagsrumsmöbler...
... kommer den gruppen att försvinna. Men det påverkar aldrig själva innehållet: Det flyttas nu bara upp en nivå, in i gruppen Vardagsrumsmöbler.
Övningar, grundkurslektion 7
1. Gör en Face Me-komponent Högerklicka på bilden nedan och välj "Spara bild som" (eller liknande) i menyn som visas. Spara bilden någonstans där du lätt hittar den. http://picjumbo.com/two-crazy-jumping-pitbikers/
Gör en Face Me-komponent av någon av cyklisterna i bilden (eller gärna båda, men i så fall som två separata komponenter). Komponenten ska alltså vara en platt bild som alltid är vänd mot kameran. Särskilt svåra ställen, exempelvis mellanrummen mellan ekrarna i hjulen, behöver du inte tänka på. (Kom ihåg att det alltid är lättare att täcka ett motiv med ytor om du skapar flera små ytor, en i taget, över motivet så de täcker del för del. När hela motivet är täckt med små ytor kan du radera linjerna mellan dem så de bildar en enda stor yta.) Var noga med att ställa in den färdiga komponentens axlar så komponenten vrids ungefär vid mittpunkten längs dess nederkant. Komponenten ska alltså inte flyttas nämnvärt när man rör på kameran runt den, utan stå kvar på i stort sett samma ställe medan den vänder sig efter kameran. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "face me" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - face me", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
2. Ifylld Face Me-komponent Ta en egen bild, eller använd bilden ovan, och gör en utskurer Face Me-komponent av något i bilden. Placera ut två instanser av samma komponent i din ritning, sida vid sida. Gör den ena instansen ifylld så den bara består av färgade fält. Du behöver inte bli alltför detaljerad, utan det räcker med stora fält. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "face me 2" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - face me 2", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
3. Katalogbild med text och dimensioner Rita ett rum och fyll det med komponenter. Du får gärna göra dem själv, men det går även bra om du hämtar in dem från 3D Warehouse. Inred rumme så snyggt du kan, och var noga med att komponenterna ser ut att passa in i det -- du kan alltså behöva ändra storlek eller material på dem. Fäst sedan textflaggor vid de olika komponenterna som beskriver vad de är, som en typisk katalogbild. Ge flaggornas text den färg och storlek samt det teckensnitt du tycker får texten att synas och se bra ut. Använd även dimensionslinjer på de olika komponenterna och även på rummets väggar och liknande. Använd minst fem olika dimensionslinjer i ritningen. Ge dem den färg och det utseende du tycker behövs för att de ska synas. Ta minst två bilder på den färdiga ritningen. Spara. När du är klar skickar du bilderna till mig, inte ritningen. Döp bilderna till ditt namn följt av "katalogbild 1", "katalogbild 2"... I mitt fall skulle alltså första bilden heta "mats holmgren - katalogbild 1", andra bilden skulle heta "mats holmgren - katalogbild 2", och så vidare. Du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
4. Ett rum med bilder i Rita ett vardagsrum med komponenter i, gärna sådana du gör själv, men det går även bra att hämta in dem från 3D Warehouse. Ha minst en TV och en tavla i rummet. Infoga bilder i TV:n och tavlan (samt överallt annars där de behövs). Var noga med att få bilderna att passa in så gott du kan, och gör så att de inte flimrar när man flyttar på kameran. Om du inte hittar egna bilder kan du gärna använda snowboard- och maskrosbilderna vi använde i den här lektionen. Göm linjerna i ritningen. Ta minst två bilder på den färdiga ritningen. Spara. När du är klar skickar du bilderna till mig, inte ritningen. Döp bilderna till ditt namn följt av "bildrum 1", "bildrum 2"... I mitt fall skulle alltså första bilden heta "mats holmgren - bildrum 1", andra bilden skulle heta "mats holmgren - bildrum 2", och så vidare. Du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
När du är klar...När du är klar meddelar du mig på olika vis beroende på hur du läser kursen. Klicka på den länk som gäller för dig och följ instruktionerna:
|