Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

3. Ställ in en stils detaljer

Vi blandade en egen stil i förra kapitlet -- men att blanda en stil är ju ett ganska grovt sätt att skapa en stil på. Så man kan även gå in på djupet och ställa in stilens enskilda detaljer. Det är det vi ska titta på nu.

Det här går att göra på alla stilar du valt och som därmed placerats i kategorin In Model, så man måste inte blanda en stil först utan det går även bra att bara välja en stil, gå in i In Model, och börja ändra på den.

För att kunna ställa in en stils detaljer ser man först till att den stilen är vald (i det här fallet har jag valt stilen från förra kapitlet, som jag sparade med namnet "Min stil").

Sedan klickar man på fliken Edit i panelen Styles.

 

Då visas fem knappar i rad, alldeles under flikarna i panelen. Du ser knapparnas namn genom att peka på dem i någon sekund. Knapparna heter:

Edge Settings
Face Settings
Background Settings
Watermark Settings
Modeling Settings
  Stilens linjer
Stilens ytor
Stilens bakgrund, himmel och mark
Stilens vattenstämpel
Stilens inställningar för själva ritningen

 

De fem knapparna har alltså exakt samma namn som rutorna vi använde när vi blandade en stil tidigare. Men där vi då bara kunde välja vilken annan stil vår egen stil skulle likna kan vi här alltså ställa in egenskaperna i detalj.

 

Innan vi börjar kan vi fälla in panelens nedre sektion genom att klicka på knappen "Display the secondary selection pane". Den knappen ser ut som en svart/vit ruta uppe till höger. Klicka på den...

 

... så fälls den nedre sektionen av panelen in. Det här är inget som måste göras, men jag föredrar själv att gömma den så den inte stör mig. (Och du kan ta fram den igen genom att klicka på samma knapp en gång till.)

 

Nu kan vi börja gå igenom hur vi ställer in stilens utseende i detalj.

Observera att en stil egentligen bara är ett paket med instruktioner för hur SketchUp ska ställas in. Så när man väl använt en stil, eller öppnat en ritning som innehåller en viss stil, ställs alltså SketchUp in så som stilen anger. Då kan man alltid ändra på de inställningar stilen medför i efterhand. Om en stil exempelvis är inställd på att inte visa ritningens linjer så döljs alltså linjerna när den stilen används -- men man kan alltid välja att ta fram linjerna själv efteråt genom att gå in på menyvalet View > Edge Style > Edges.

Många av de val vi gör här talar alltså egentligen bara om för SketchUp vilka menyval som ska vara av- eller förbockade när stilen laddas in.

Vi går igenom knapparna från vänster till höger:

3.1. Ställ in en stil: Edge Settings (stilens linjer)
3.2. Ställ in en stil: Face Settings (stilens ytor)
3.3. Ställ in en stil: Stilens bakgrund, himmel och mark
3.4. Ställ in en stil: Watermark Settings (stilens vattenstämpel), del 1
3.5. Ställ in en stil: Watermark Settings (stilens vattenstämpel), del 2
3.6. Ställ in en stil: Modeling Settings (Stilens inställningar för själva ritningen)

 

 

 

3.1. Ställ in en stil: Edge Settings (stilens linjer)

Det kan hända att dina tillgängliga detaljval inte helt överensstämmer med de som visas i exempelbilderna nedan. Det beror på att den stil du valt att använda, eller de stilar du använt för att blanda din egen stil, saknar eller tillför vissa detaljer som skiljer sig från de min egen stil har. Men jag beskriver ändå hur alla detaljer fungerar. Om du saknar en viss ruta eller om du har någon ruta jag själv inte har i mina bilder så är det alltså det här det beror på, och är inget fel i programmet eller i något du gjort.

 

Se till att fliken Edit är intryckt. Klicka sedan på knappen Edge Settings. Då visas de egenskaper vi kan ändra på för att styra hur stilens linjer ska se ut.

 

De olika inställningarna för stilens linjer är (eller kan vara, beroende på hur din stil är uppbyggd):

3.1.1. Edges – stilens linjer
3.1.2. Back Edges – de dolda linjerna
3.1.3. Profiles – profillinjerna
3.1.4. Depth cue – djuplinjerna
3.1.5. Extension – linjekorsningarna
3.1.6. Halo – linjegränserna
3.1.7. Endpoints – ändpunkterna
3.1.8. Jitter – darriga linjer

3.1.9. Level of Detail – detaljnivå
3.1.10. Stroke – linjetyp
3.1.11. Color – linjernas färgeffekter

 

 

 

3.1.1. Edges – stilens linjer

Rutan Edges anger om stilens vanliga linjer ska visas eller inte. Om den är förbockad så syns de...

 

... annars göms de. Med "vanliga linjer" menar jag de linjer som omgärdar ritningens ytor och som man kan påverka med olika verktyg. Det finns även andra typer av linjer: Profiles (profillinjer), Depth cue (djuplinjer), med mera. De är egentligen bara olika effekter man kan ge de olika linjerna.

(Jag bockar för Edges igen. Om linjerna inte syns kan man ju inte påverka dem när man jobbar med ritningen. Det skulle alltid gå att klicka på View > Edge Style > Edges för att ta fram linjerna efter den här stilen dolt dem, men jag föredrar att ha dem synliga från början eftersom det är vanligare.)

 

 

 

3.1.2. Back Edges - de dolda linjerna

Jag saknar den här rutan i min egen stilblandning, men den anger om linjerna som går bakom en yta ska vara synliga eller inte.

 

Exempel: Back Edges

Här är en låda vars stil tillåter linjeeffekten Back Edges. I det här fallet är den rutan avbockad...

 

... men om jag bockar för rutan så syns alltså alla dolda linjer genom ytorna. (Det här är samma sak som att trycka in knappen Back Edges i verktygsfältet Styles, alltså fältet med knapparna X-Ray, Shaded with Textures, och så vidare.)

 

 

 

3.1.3. Profiles – profillinjerna

Om rutan Profiles är förbockad kommer de linjer som ligger längst ut runt ett objekt att automatiskt göras fetare så man tydligt ser kanterna, ungefär som konturlinjerna runt något man ritar.

Rutan är avbockad hos mig, och min stils linjetyp skulle inte ändras nämnvärt om jag bockar för den. Jag visar hur Profiles fungerar i ett exempel istället.

 

Exempel: Profiles

Jag har gjort en helt ny ritning och stänger av alla linjetyper utom Profiles.

 

Om jag nu t ex skapar en låda så visas bara linjerna runt dess yttersta kanter. De bildar alltså en kontur runt lådan. Det är det Profiles gör.

 

 

 

3.1.4. Depth cue – djuplinjerna

Linjetypen Depth cue gör så att de linjer som ligger närmare kameran blir fetare än de som ligger längre bort.

Precis som med Profiles så skulle den inte ha någon större effekt på min valda linjetyp, så jag låter rutan vara avbockad...

 

... och visar hur effekten blir i ett exempel istället.

 

Exempel: Depth Cue

Jag har gjort en helt ny ritning och ser till att valet Depth Cue är förbockat i menyn View > Edge Style.

 

Om jag nu gör en låda och zoomar in på den så ser vi hur linjerna runt den närmaste ytan är betydligt fetare än de andra linjerna. Det är Depth Cue som gör det.

Precis som med Profiles så är linjetypen Depth Cue också i stort sett onödig, så du kan med fördel låta den här rutan vara avbockad.

 

 

 

3.1.5. Extension – linjekorsningarna

När två linjer bildar en hörnpunkt så kan de dras ut en kort bit förbi punkten så man tydligare ser var de korsar varandra.

Du kan ange exakt hur långt ut linjerna ska fortsätta förbi korsningen genom att ange ett mått i rutan till höger om Extension. I min stils fall står det 4 i den rutan, vilket innebär att när två linjer möts i en hörnpunkt så dras de ut 4 enheter bortanför punkten. Nu är ju min stils linjer ganska slarviga, så det syns inte så bra. Men om jag bockar av rutan Extension samtidigt som jag håller ett öga på t ex min stående rektangels övre vänstra hörnpunkt...

 

... så ser jag hur hörnpunkten blir mindre markerad när rutan är avbockad. Det beror alltså att linjerna som möts vid den punkten inte längre korsar varandra, utan båda stannar nu exakt där de möts.

Jag föredrar att tydligt se ändpunkterna, så jag bockar för Extension igen.

 

Exempel: Extension

Det här kan tydliggöra vad Extension gör. Jag har gjort en låda och markerat rutan Extension. Just nu är Extension inställd på 2, vilket innebär att linjerna sticker ut två pixlar från punkten där de korsar varandra.

 

Om jag höjer värdet till exempelvis 20 och trycker på Enter så sticker linjerna ut 20 pixlar från punkterna istället, vilket förstås gör det lättare att exakt var de korsar varandra.

 

 

 

3.1.6. Halo – linjegränserna

(Det finns inget bra sätt att översätta "halo" på, som oftast betyder "gloria" på svenska, så det passar in i SketchUp.)

Rutan Halo gör att varje objekts konturer (alltså dess allra yttersta linjer) utstrålar en osynlig gräns andra objekts linjer ser ut att döljas av. Man kan ange den osynliga gränsens bredd i värderutan intill rutan Halo.

Just nu är min Halo-effekt inställd på 5...

 

... men jag föredrar att låta den vara avbockad.

 

Vi kan se hur Halo-effekten fungerar i ett tydligare exempel.

 

Exempel: Halo

Här är två lådor med en stil vars linjeinställningar tillåter effekten Halo. Dess värde är inställd på 5 just nu. Det gör att de av den vänstra lådans linjer som är på väg att möta den högra lådans konturer ser ut att "klippas av" strax innan de når hela vägen fram. Värdet 5 innebär att linjerna ser ut att klippas av fem pixlar innan de tar i den högra lådans kanter. (Det här är alltså bara en kosmetisk effekt som inte påverkar linjerna "fysiskt" på något vis.)

 

Om jag höjer Halo-värdet från fem till 25 (och trycker på Enter) så ser linjerna ut att klippas av 25 pixlar innan de tar i något annat objekts konturer.

Halo-rutan får alltså varje objekt att omgärdas av en osynlig gräns som döljer andra objekts linjer.

 

 

 

3.1.7. Endpoints – ändpunkterna

Rutan Endpoints låter dig göra ritningens änd- och hörnpunkter fetare så de syns bättre. Det som händer är att varje linje görs dubbelt så tjock ett visst avstånd från en änd- eller hörnpunkt. Du anger tjocklekens avstånd i textrutan till höger om rutan Endpoints.

 

Exempel: Endpoints

Rutan Endpoints är markerad och värdet är 7. Det betyder att varje linje blir dubbelt så tjock 7 pixlar innan den når fram till en änd- eller hörnpunkt.

 

Om jag höjer värdet till t ex 20 (och trycker på Enter) så blir varje linje dubbelt så tjock 20 pixlar innan den når fram till en punkt. Det gör att det är lättare att se varje punkt i ritningen.

 

 

 

3.1.8. Jitter – darriga linjer

Jitter betyder "darra", och den här rutan gör att linjerna ser darriga ut, eller som om de ritats litet oförsiktigt för hand.

Exempel: Jitter

Här är en låda där rutan Jitter är avbockad.

 

Om jag bockar för den så ser linjerna ut att vara litet oförsiktigt handritade istället för att vara helt släta. Det här är bara en kosmetisk effekt.

 

 

 

3.1.9. Level of Detail – detaljnivå

Vissa stilar har en dragknapp med titeln Level of Detail ("Detaljnivå"). Den anger hur "plottrig" ritningens linjer ska vara.

Om jag drar knappen åt vänster så blir linjerna mindre detaljerade...

 

... och om jag drar den åt höger så blir de mer detaljerade.

 

Standarden är att placera knappen så dess högerkant ligger på nästan samma bredd som högerkanten för menyrutan vid Color, längre ned i panelen.

 

 

 

3.1.10. Stroke – linjetyp

Det kan finnas en ruta med titeln Stroke i din stilpanel. Den visas hur stilens linjer ser ut -- men det är också allt den gör. Du kan alltså inte ändra på linjeutseendet eller skapa något eget.

Det enda sättet att skapa egna linjer åt en stil -- utöver att välja linjer ur någon annan stil i fliken Mix -- är att använda tilläggsprogrammet Style Builder som man får när man använder SketchUp Pro. Vi använder ju gratisversionen SketchUp Make i den här kursen, så det är inget vi går igenom.

 

 

 

3.1.11. Color – linjernas färgeffekter

Man kan använda rutan Color för att ställa in hur ritningens linjer ska färgas. Det finns tre olika val:

3.1.11.1. All same – ge alla linjer samma färg
3.1.11.2. By material – gör det möjligt att använda färger och material på linjer
3.1.11.3. By axis – färga linjerna enligt axlarna

 

 

 

3.1.11.1. All same – ge alla linjer samma färg

Ställ in rutan Color på All same ("Alla likadana"). Klicka sedan på färgrutan till höger om Color...

 

... så får du blanda en egen färg. Jag väljer en röd nyans och klickar på OK.

 

Då blir alltså stilens linjer röda istället för svarta.

 

(Jag återställer linjefärgen till svart.)

 

 

 

3.1.11.2. By material – gör det möjligt att använda färger och material på linjer

Man kan göra det möjligt att använda färger och material inte bara på ytor utan även på linjer.

Ställ in rutan Color på By material.

 

Om jag nu klickar på verktyget Paint Bucket och väljer ett material i panelen Materials...

 

... så kan jag ju färga ritningens ytor som vanligt.

 

Men jag kan även peka på en linje och klicka...

 

... så färgas den med.

 

Om jag nu klickar på knappen för standardfärg i materialpanelen...

 

... och klickar med hinken på först den ena ytan...

 

... och sedan den andra så tvättas ju materialet bort från de två ytorna. Linjen är dock fortfarande tegelfärgad.

 

För att ta fram den igen klickar jag med standardfärgen på den med. Då visas den som vanligt.

 

 

 

3.1.11.3. By axis – färga linjerna enligt axlarna

Om man ställer in rutan Color på By axis (alltså "enligt axlar")...

 

... så färgas ritningens linjer av de axlar de följer. Här ser vi hur rektangelns stående linjer blir blåa eftersom de följer den blå axeln medan de liggande linjerna blir röda eftersom de följer den röda axeln.

(Jag ställer in Color på All same.)