Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

9. Scener med sektionsplattor

Nu ska vi se hur vi kan kombinera scener med sektionsplattor Det här är ett väldigt effektfullt sätt att visa upp en ritning på eftersom sektionsplattornas genomskärningar också animeras.

Att skapa animerade scener med sektionsplattor är en populär men samtidigt ganska invecklad process. Knepet för att hålla det hela så enkelt som möjligt är att planera i förväg och vara uppmärksam på vad man gör. Du kommer att märka att vi egentligen gör ganska få steg, men det är ändå lätt att irra bort sig i dem.

Det är en populär men samtidigt ganska komplicerad process, så det gäller att först planera i förväg och sedan vara uppmärksam på vad man gör.

Det hela går ut på att placera ut sektionsplattor där man vill ha dem. Sedan skapar man scener. När man skapar en scen (eller uppdaterar den) kan man samtidigt ange vilken av ens utplacerade sektionsplattor som ska vara aktiv i just den scenen.

Så vi kan ha sektionsplatta A aktiv i scen 1, och sektionsplatta B aktiv i scen 2. När kameran då glider från scen 1 till scen 2 ser vi samtidigt hur sektionsplatta A:s genomskärningseffekt fasas ut ur ritningen samtidigt som sektionsplatta B:s genomskärning fasas in. Resultatet blir att det ser ut som om det är en enda sektionsplatta som flyttar sig till olika positioner mellan scenerna, precis som kameran.

Det är just detta många har svårt att få grepp om: Det ser ut som att det bara är en enda platta i ritningen och att den flyttar sig från plats till plats mellan scenerna. Men precis som vi har flera kamerapositioner sparade i ritningen (en i varje scen) har vi flera plattor i ritningen -- det enda som flyttar sig mellan dem är vilken platta som ska vara aktiv.

Vi ska se hur det hela fungerar.

Vi kan använda huset från förra stycket, och vi kan börja med att radera alla scener vi har i den ritningen: Klicka på en scen i paletten Scenes och klicka sedan på minusknappen.

 

Då får du frågan om du vill radera scenen. Klicka på "Ja".

 

Gör samma sak med den andra scenen...

 

... och den tredje, och alla andra scener du har i ritningen.

 

Nu är alla scener borta. Då kan vi börja på nytt.

 

 

 

9.1. Placera sektionsplattorna

Vi planerar i förväg: Vi ska placera ut en sektionsplatta som skär igenom husets långsida där dörren är.

Sedan ska vi ha en platta som skär igenom husets bortre kortsida, den utan fönster.

Slutligen ska vi ha en platta som skär igenom hela huset ovanifrån så vi ser in i markplan.

Det går att placera in sektionsplattor senare, även efter man börjat skapa scener. Det man då måste komma ihåg är att scener bara är positioner kameran flyttar sig mellan -- så bara för att en viss scen råkar vara markerad medan du skapar en sektionsplatta innebär det inte att den plattan då hör till den scenen på något vis. (Vi kommer att prova detta med så du får se hur det kan gå till.)

 

 

 

9.1.1. Skapa plattan mot långsidan

Klicka på knappen Section Plane...

 

... och klicka på husets långsida.

 

Då fästs plattan där, och växer automatiskt så den omsluter allt i hela ritningen (eftersom den inte begränsas av en grupp eller instans, utan ligger i själva ritningen).

 

Välj verktyget Select och klicka på plattans ram så den markeras (alltså blir blå).

 

Då kan vi flytta in plattan så den skär genom väggen: Välj Move, klicka på plattans ram, och flytta den framåt tills hela långsidans vägg försvunnit. Då kan du klicka, så stannar plattan där.

 

Nu är den första plattan ute. För att den inte ska förvirra oss kan vi stänga av den: Högerklicka på dess ram med Select och klicka på Active Cut i menyn som då visas.

 

Det får plattans genomskärning att stängas av. Det blir lättare att skapa fler plattor när ingen genomskärning är igång.

 

 

 

9.1.2. Skapa plattan mot kortsidan

Vänd kameran så du ser husets kortsida.

'

 

Skapa en ny platta och klicka fast den på kortsidan.

 

Plattan växer så den omsluter hela huset och skär genast bort väggens yttre yta. Det beror förstås på att plattan automatiskt blir aktiv när man skapar den.

 

Klicka på plattans ram med Select...

 

... och använd Move för att flytta in den tills baksidans vägg försvinner.

 

Då är den plattan klar. Högerklicka på dess ram med Select och klicka på Active Cut.

 

Då stängs dess genomskärning av.

 

 

 

9.1.3. Skapa plattan mot taket

Vänd kameran så du ser huset uppifrån. Vi ska skapa en platta som skär genom taket rakt uppifrån.

 

Eftersom taket är välvt så är det svårt att få plattan att bli helt rak.

 

Lösningen är att peka med plattan på marken, eller på någon annan platt liggande yta. Då riktas plattan åt det håll vi vill -- det ser vi på att dess pilar pekar rakt nedåt. Håll då ned tangenten Shift.

 

Med Shift nedtryckt, placera pekaren på husets tak och klicka.

 

Då fästs plattan vid taket, och den pekar rakt nedåt. Man kan alltså låsa plattor vid vissa vinklar på precis samma sätt som vi kan göra med gradskivor.

 

Vi ska flytta plattan nedåt så den skär genom hela huset ned till markplan. Klicka på plattans ram med Select...

 

... och klicka med Move på ramen. Flytta pekaren nedåt...

 

... tills du kommer förbi det övre planet och tydligt ser markplan. Då kan du klicka så fastnar plattan i det läget.

 

Högerklicka på plattans ram med Select och klicka på menyvalet Active Cut.

 

Då stängs plattans genomskärning av.

 

Nu är våra plattor klara. Vi har tre stycken: En mot långsidan, en mot kortsidan, och en som går genom övervåningen. Då ska vi få scener att aktivera dem.