Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CC Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 3 | Fortsättningslektion 1 | Lektionslistan | Tangenter | Uppdatera PS Förra sidan | Nästa sida

2.8. Lyster (Vibrance)

Justeringseffekten Lyster (Vibrance) används för att påverka en bilds färgstyrka. Eftersom kattbilden redan är väldigt färgstark så blir det enklare om vi använder en annan bild för att se hur det här justeringslagret fungerar:


Bilden är hämtad från www.freeimages.com och används
i utbildningssyfte.
http://www.freeimages.com/photo/1438989

 

Jag öppnar bilden i Photoshop...

 

...och skapar ett justeringslager av typen Lyster (Vibrance) i den. I det här fallet finns det ju bara ett enda lager, så justeringslagret hamnar automatiskt högst upp...

 

... och dess inställningar visas i panelen Egenskaper (Properties).

Lystereffekten består av bara två knappar: Lyster (Vibrance) och Mättnad (Saturation).

 

Knappen Lyster ökar bildens färgstyrka selektivt, så de färger som är svagast ökar mest i styrka medan de som redan är starka inte påverkas lika mycket. På så vis undviker man att vissa redan starka färger planar ut i enfärgade fält, något som var ganska vanligt förut.

Jag ökar Lyster rejält, upp till nästan +90. Det får det gröna gräset, som tidigare var ganska grått, att bli betydligt starkare. Fjärilen och handen påverkas däremot nästan inte alls eftersom de redan har jämförelsevis starka färger.

 

När man ökat (eller minskat) en bilds färger med Lyster så kan man ytterligare påverka den totala färgstyrkan genom att dra i knappen Mättnad (Saturation).

Till skillnad från Lyster så påverkar Mättnad alla färgers styrkor lika mycket oavsett hur svaga eller starka de var innan, så det är lätt hänt att man råkar ut för färgplaning (alltså att områden där en viss färg redan är stark blir till enfärgade fält) om man tar i för mycket.

När jag ökar Mättnaden rejält så ser vi hur handen får röda skuggor på sig, eftersom huden innehåller rött. Det är ett tecken på att man ökat Mättnaden för mycket...

 

... så jag sänker den, och drar den till och med en bit in på minussidan. Då ser bilden bättre ut. Gräset har ökat i styrka tack vare Lystern medan de övriga nyanserna ser ut som de gjorde innan, mer eller mindre.

 

Det vanligaste sättet att använda den här effekten på är alltså att först öka eller minska värdet för Lyster. Om man sedan tycker det behövs så kan man ändra på Mättnaden för att påverka lyster-resultatet ytterligare.

 

 

 

2.9. Nyans/Mättnad (Hue/Saturation)

Den här effekten har vi ju redan tittat på: Den låter dig ändra på bildens samtliga nyanser.

Om du klickar-och-drar knappen Nyans (Hue) åt höger så börjar färgerna i de lager som ligger under justeringslagret att ändras enligt skalan längst ned i egenskapspanelen: Grönt blir mer blått, blått blir mer lila, rött blir mer gult, och så vidare -- eller tvärtom ifall du drar knappen åt vänster.

Jag går till kattbilden och skapar ett justeringslager med effekten Nyans/mättnad (Hue/Saturation). Dess effekter visas i egenskapspanelen. Jag klickar-och-drar på knapparna däri.

Nyans (Hue) skiftar alltså nyanserna.

Mättnad (Saturation) påverkar nyansernas styrka.

Ljushet (Brightness) lägger till mer svart eller vitt i bilden.

 

Så här blev resultatet:

 

Men det är inte så vanligt att skifta en bilds alla nyanser på det här viset: Det är vanligare att man ställer in effekten på att endast påverka en viss färg, exempelvis rött, grönt eller blått. Vi ska se hur det går till.

 

 

 

2.9.1. Påverka en specifik färgkanal

Vi ska se alltså hur vi kan göra för att få vår nyansskiftning att endast påverka en viss färgkanal. Med "färgkanal" menas en viss färg i bilden, t ex allt rött, allt blått eller allt grönt, medan alla andra färger lämnas i fred. Men om vi väljer att ändra på exempelvis blå färg så innebär det inte att det endast är allt som är klarblått som påverkas, utan det påverkar alla förekomster av blåtoner, så även liknande färger såsom lila och grönt kan också ändras.

Jag ser till att justeringslagret är valt. Sedan tar jag fram egenskapspanelen (om den inte redan är framme) och klickar på återställningsknappen längst ned i den.

 

Då återställs inställningarna i det valda justeringslagret till hur de var när det skapades.

Jag föredrar att göra så här eftersom man kan blanda olika nyansjusteringar, så om jag skulle ha angett att jag vill skifta nyanser i en viss färgkanal utan att klickat på återställningsknappen först så hade de gamla inställningarna legat kvar och påverkat de nya. Det hade bara blivit förvirrande i det här exemplet, så jag återställer alltså alla ändringar jag gjorde tidigare.

Nu är alla inställningar tillbaka på 0.

 

Man väljer vilken kanal man vill påverka genom att klicka på rutan det står Master i. Just Master betyder att alla färger påverkas. Det är standardvalet. Men i det här fallet vill jag att endast bildens gröna färger ska påverkas, så jag väljer Gröna (Green) i menyn som visas.

 

När jag nu drar i knappen för Nyans (Hue) så påverkas alltså endast bildens gröna nyanser. Alla andra nyanser lämnas i fred.

 

På så vis kan jag skifta nyans för det gröna gräset utan att exempelvis himlen påverkas -- såvida inte himlen också innehåller gröna nyanser.

Och om jag märker att jag även vill ändra på exempelvis bildens blå nyanser så kan jag gå tillbaka till justeringslagrets inställningar, välja blå färgkanal, och göra mina ändringar. Den gröna färgkanalens inställningar ligger kvar så länge jag inte återställer dem för hand.

 

 

 

2.9.2. Gör nyansskiftningen enfärgad

Man kan göra nyansskiftningen i Nyans/mättnad enfärgad istället för att den skiftar hela bilden. Det gör man genom att bocka för rutan Färga (Colorize) i egenskapspanelen. När man då drar i knappen för Nyans (Hue)...

 

... så blir bilden alltså enfärgad istället för att man skiftar alla nyanser.

(Jag raderar justeringslagret så jag kan fortsätta med exemplen.)

 

 

 

2.10. Färgbalans (Color Balance)

Justeringseffekten Färgbalans (Color Balance) låter oss lägga till eller dra ifrån olika nyanser i vår bild.

Jag skapar ett justeringslager med effekten Färgbalans och placerar det högst upp i lagerpanelen. När jag sedan tittar på panelen Egenskaper (Properties) så visas tre knappar. Var och en av dessa knappar styr över två färger:

Den övre knappen styr över nyanserna Cyan ("mintblått") och dess raka motsats, Röd (Red).

Mittenknappen styr över nyanserna Magenta och dess raka motsats, Grön (Green).

Den nedre knappen styr över nyanserna Gul (Yellow) och dess raka motsats, Blå (Blue).

Ju längre du drar en knapp mot en viss etikett desto starkare kommer den nyansen att bli i bilden, och ju längre bort från en viss etikett du drar knappen desto mer sugs den nyansen ut ur bilden (eftersom dess motsatsfärg ju ökar i styrka).

Det innebär att om jag tycker att en av mina bilder är alldeles för röd så kan jag alltså skapa ett justeringslager med effekten Färgbalans ovanför den och sedan dra den övre av de tre knapparna åt vänster, bort från etiketten Röd (Red) och mot färgen Cyan. Då minskas allt det röda i bilden.

Man kan även använda knapparna för att lägga till mer av olika nyanser i bilden. Om en bild t ex har trist gräs så kan du dra mittenknappen mot Grön (Green) och den nedre knappen mot Gul (Yellow) för att öka både gult och grönt i bilden. Då kommer gräset att livas upp. (Det kan naturligtvis hända att de här ändringarna påverkar fel områden i bilden, men i så fall är det bara att maskera dem.)

I det här fallet lägger jag till mera rött, grönt och gult i min bild.

 

Då blir himlen mildare och gräset gulare.

Rutan Ton (Tone) ovanför de tre dragknapparna i egenskapspanelen innehåller valen Skuggor (Shadows), Mellantoner (Midtones) och Högdagrar (Highlights). De anger om din färgändring ska påverka bildens mörka nyanser, basfärgerna, eller de ljusa nyanserna. Standard är att låta rutan vara inställd på Mellantoner.

(Jag raderar justeringslagret så jag kan fortsätta med exemplen.)

 

 

 

2.10.1. Hur effekten Färgbalans (Color Balance) brukar användas

Innan vi går vidare till nästa effekt ska vi se hur Färgbalans (Color Balance) brukar användas. Man kan använda Färgbalans för att göra nyanser starkare eller svagare, men effekten är främst till för att korrigera missfärgningar i bilder.

Här är en bild som fått för mycket cyan (mintblått) i sig, något som är vanligt med digitala kameror.


Bilden är hämtad från www.freeimages.com och används i utbildningssyfte.
http://www.freeimages.com/photo/1444564

 

Det är en typisk sak man kan rätta till med effekten Färgbalans, så jag skapar ett sådant justeringslager i bilden.

 

Sedan kan jag ta fram effektens inställningar.

Bilden har alltså för mycket cyan i sig, så för att rätta till det kan jag först leta rätt på den knapprad färgen cyan finns i. När jag hittat den kan jag dra den knappen bort från cyan så dess motsatsfärg, rött, blir starkare i bilden. Då blir bilden genast bättre: Revet och fisken får fler nyanser, och vattnet djupnar i färg.

 

 

 

2.11. Svartvitt (Black & White)

Effekten Svartvitt (Black & White) gör bilden svartvit, men på ett mycket mer avancerat sätt än exempelvis funktionen Tunna ut (Desaturate) i menyn Bild > Justeringar (Image > Adjustments).

När du valt Svartvitt så blir alla lager under justeringslagret svartvita, men alla färgerna ligger ändå kvar "under" det svartvita.

Tanken med effekten Svartvitt är att om du t ex har ett solbelyst lövverk i en bild och skapar ett justeringslager med effekten Svartvitt ovanför det så kan det hända att lövverket plötsligt ser nästan vitt ut, eftersom det är så starkt belyst. Men eftersom du vet att löven "egentligen" är gröna så kan du nu minska på ljusstyrkan för lövens nyans genom att dra knappen för grön färg åt vänster i egenskapspanelen. Det får alla områden som är gröna i bilden att mörkna, vilket genast får löven att se bättre ut i den svartvita bilden. Och om du drar knappen åt höger istället så ökar du förstås ljusstyrkan.

Jag går tillbaka till kattbilden och skapar ett justeringslager med effekten Svartvitt högst upp i den. Det gör att bilden blir helt svartvit -- men här ser jag att gräset blir väldigt mörkt. Då kan jag ta fram panelen Egenskaper (Properties)...

 

... och öka ljusstyrkan för de gröna färgerna i bilden (eller snarare i lagren under justeringslagret) genom att dra knappen under etiketten Gröna (Greens) åt höger. Jag väljer just den gröna knappen eftersom jag vet att gräset är grönt under den svartvita effekten. Om jag hade valt exempelvis den röda knappen så hade gräset inte påverkats alls eftersom det ju inte innehåller något rött.

 

Nu blir alltså allt det gröna i bilden litet klarare, vilket får gräset att se bättre ut i det svartvita läget.

 

 

 

2.11.1. Ge bilden en färgtoning med Svartvitt (Black & White)

Man kan skapa enfärgade toningar med Svartvitt genom att bocka för rutan Färgton (Color Hue) i egenskapspanelen.

Då blir bilden genast sepiafärgad istället för svart/vit...

 

... men om man klickar på färgrutan bredvid bockrutan...

 

... så får man välja en egen färg. Jag väjer en mer orange nyans och klickar på OK.

 

Då färgas bilden av den valda nyansen istället.

Nu kan jag ändra på bildens ljusstyrkor genom att dra på knapparna. Den här ändringen gäller alltså färgerna bilden egentligen innehåller, de som ligger under den svartvita effekten (eller, i det här fallet, den orangea effekten).

 

Om du blir osäker på hurdana färger bilden består av kan du alltid "blinka" med justeringslagret: Klicka på ögat till vänster om det (eller på ögat längst ned i egenskapspanelen) så dess effekt göms. Då ser du hur bilden egentligen ser ut.

 

Sedan kan du klicka där ögat var för att ta fram effekten igen.

Jag gör det röda i bilden mörkare genom att dra knappen för Röda (Reds) åt vänster.

 

Sedan gör jag det gröna ljusare genom att dra knappen för Gröna (Greens) åt höger.

 

Ändringarna gör att solen glöder mer, eftersom jag först ökade ljusheten för allt gult i bilden. Himlen blir litet mörkare längs kanterna eftersom det är där den största delen av bildens röda nyanser var, medan gräset blir ljusare eftersom jag ökade ljusstyrkan för bildens gröna nyanser. Men allt färgas ändå orange eftersom det var den färgen jag valde i rutan vid Färgton (Color Tone).

(Jag raderar justeringslagret så jag kan fortsätta med exemplen.)

 

 

 

2.11.2. Använd förinställningar i effekten Svartvitt

Innan vi går vidare till nästa effekt ska vi se hur vi kan använda förinställningar i justeringseffekten Svartvitt. Jag använder den här bilden:


Bilden är hämtad från www.rgbstock.com och används i utbildningssyfte.
http://www.rgbstock.com/photo/my0DGCW/father+and+sons

 

Jag öppnar bilden i Photoshop och skapar ett justeringslager med effekten Svartvitt. Sedan tar jag fram dess inställningar...

 

... och klickar på rutan Förinställning. Här kan man alltså välja mellan olika förinställningar i effekten. Man kan gärna gå igenom dem (eller de man vet är intressanta) innan man börjar ändra på ljusstyrkorna för hand. Det går förstås även att först välja en förinställning och sedan ändra på dess värden.

Jag väljer förinställningen Grönt filter (Green Filter). Det låter kanske som om det inte skulle fungera i den här bilden, men namnen betyder egentligen ingenting -- det är effekten de har som är det viktiga.

 

Om jag nu tittar på bidlen så ser vi att den blivit mycket skarpare. Konturerna på kropparna är vassare, sanden är ljusare och himlen och havet är mörkare. Bilden har alltså blivit bättre tack vare förinställningen Grönt filter.

Och det går naturligtvis att ändra på inställningarna efteråt.

 

 

 

2.11.3. Använd knappen Automatisk (Auto) i effekten Svartvitt

Precis som exempelvis justeringseffekterna Nivåer (Levels) och Intensitet/kontrast (Brightness/Contrast) har även Svartvitt en knapp som heter Automatisk (Auto).

Om jag klickar på den...

 

... så ställer Photoshop in den svartvita effekten så som det tycker blir bäst.

 

 

 

2.12. Fotofilter (Photo Filter)

Justeringseffekten Fotofilter (Photo Filter) lägger en färgad hinna över bilden, på samma sätt som man kan täcka en kameralins med en färgad plastbit.

Jag skapar ett justeringslager med effekten Fotofilter högst upp i lagerpanelen. Då visas effektens inställningar i egenskapspanelen.

Om knappen Filter är markerad så kan man använda sig av menyrutan till höger om den för att välja ett förinställt filter. I det här fallet väljer jag Kylande filter (80) (Cooling Filter (80)), vilket gör bildens färger kallare.

När man valt ett filter kan man ändra på dess styrka genom att dra knappen Täthet (Density) åt höger eller vänster.

Om rutan Bevara luminiscens (Preserve Luminosity) är förbockad så kommer inte filtrets färg att påverka bildens ljus och mörker, bara dess basfärger. Om man däremot bockar av den rutan så kommer färgen att även påverka de ljusa och mörka områdena i bilden. Det är vanligast att låta rutan vara förbockad.

 

Du kan även välja en egen färg genom att klicka på knappen Färg (Color) och sedan klicka på färgrutan intill. Därefter ställer du in dess styrka på samma sätt som med filtret, genom att dra knappen för Täthet (Density) åt vänster eller åt höger.

 

Här har jag lagt till ett grönaktigt filter över min bild. Och man kan som bekant ändra färg eller styrka på det när som helst eftersom effekten finns i ett justeringslager.

(Jag raderar justeringslagret så jag kan fortsätta med exemplen.)

 

 

 

2.13. Blanda kanaler (Channel Mixer)

Effekten Blanda kanaler (Channel Mixer) låter dig ändra på själva färgkanalerna i en bild. Här kan du lätt göra allt rött klarare, eller göra alla blå nyanser mörkare, och s åvidare. Man behöver vara rätt försiktig med den här funktionen, för ändringarna blir snabbt starka.

Jag skapar ett justeringslager med effekten Blanda kanaler i min bild. Sedan går jag in i dess inställningar och ökar styrkan för rött rejält, en aning för grönt, och minskar blått litet grann.

 

Då blir alltså alla förekomster av röda nyanser i bilden mycket klarare och de gröna blir litet klarare medan de blå blir aningen mörkare.

 

 

 

2.14. Sök färg (Color Lookup)

Justeringseffekten Sök färg (Color Lookup) kastar om bildens färger för att uppnå olika visuella stämningar. Kattbilden innehåller ganska få färger, så resultaten blir ganska grova i den. Därmed använder jag den här bilden istället:


Bilden är hämtad från www.freeimages.com och används i
utbildningssyfte.
http://www.freeimages.com/photo/1411885

 

Sök färg (Color Lookup) kommer främst från filmindustrin, där det under årens gång arbetats fram en mängd komplicerade filter som används för att ge filmer olika färgtoner.

De filtren samlas i så kallade Lookup Tables, eller LUT. Det finns en mängd olika LUT, och några av dem har alltså importerats till Photoshop.

Jag öppnar bilden i Photoshop och ger den ett justeringslager med effekten Sök färg (Color Lookup).

 

Effektens inställningar visas i panelen Egenskaper (Properties).

Här finns det tre rutor: 3DLut-fil, Abstrakt och Enhetslänk. Vi behöver inte gå in på exakt vad de betyder, utan det räcker med att säga att de tre rutorna innehåller olika kategorier med LUT-filter vi kan ge vårt justeringslager. Det är bara att klicka på en av rutorna och välja ett filter i menyn som visas.

Observera att det finns ett val som börjar med "Läs in" ("Load") högst upp i var och en av de tre menyerna. Om du klickar på det valet så kommer Photoshop att vilja ladda in en LUT-fil du har i din dator -- men det är det inte många som har, så det är bara att klicka på knappen Avbryt (Cancel) om det fönstret dyker upp.

Samma sak gäller de runda knapparna till vänster om menyrutorna: Du behöver inte klicka på dem för att kunna välja ett LUT-filter i någon av rutorna, utan det räcker med att helt enkelt klicka på själva rutan på en gång. (Om du klickar på någon av de tre runda knapparna kan det hända att inladdningsfönstret visas. I så fall kan du klicka på Avbryt (Cancel) även där.)

Om jag klickar på rutan vid 3DLUT-fil (3DLUT-file)...

 

... så visas en lång lista med olika filter i. Jag väljer t ex filtret FoggyNight.3DL ("Dimmig natt"). Då läggs det filtret in i justeringslagret, och eftersom lagret ligger ovanför själva bilden i lagerpanelen så filtreras nu bildens färger genom justeringen.

 

Du lär märka att många filter är helt oanvändbara för just den här bilden. Det beror helt enkelt på att bildens färger inte är anpassade för vissa filter: Att t ex använda LUT-filtret "Moonlight" ("Månsken") på den här soliga bilden ger förstås ett betydligt sämre resultat än om man skulle använda samma filter på en bild som redan är tagen på kvällen.

Jag har gått igenom alla filter i den övre rutan men hittade inget som passar, så jag går igenom de som finns i mittenrutan istället. Det är bara att klicka på rutan, så visas en meny med dess filter.

Filtret Green-Red fungerar bra med hundbilden eftersom den innehåller gott om båda nyanserna...

 

... men jag tycker filtret ColorNegative, som jag hittar i tredje rutan, ger en roligare effekt. Det kastar om bildens alla färger till sina raka motsatser.

 

Det går som vanligt utmärkt att byta Läge (Mode) på justeringslagret, så jag ger mitt justeringslager läget Färg (Color). Då behålls justeringslagrets färger, men motivet blir lättare att se.