Röst

[ Kapitel 1: Mixning > Olika instrument och deras spektrala omfång ]

 

Riktigt låga manliga röster startar sitt register strax under 100Hz. Kvinnliga röster en oktav högre, 200Hz. Rösten består av två saker, vokaler och konsonanter. Vokalerna är det som skapar toner i musiken och konsonanterna är det som skapar tydlighet och uppfattning. När vi har svårt för att uppfatta vad som sägs, eller sjungs, är det konsonanterna som är problemet. Vokalerna hittar vi i området 100-1000Hz och konsonanterna i området 2-6kHz. Undantaget s-ljud som (oftast) ligger ännu högre upp. De flesta sångare ligger och sjunger på vokalerna och rör sig relativt snabbt över konsonanterna. För att skapa mera ton i sången är det vokalområdet som skall justeras. Om tydligheten är ett problem så pröva att manipulera i konsonantregistret. Börja med bred manipulation (lågt Q) och smalna av om det låter bra.

För att skapa mera intimitet och närhet så är det ”andningsljuden” vi vill höja, det som brukar kallas för luft. Det är området över 10kHz som innehåller luftljuden. Pröva att höja där med en shelving-EQ, försiktigt. Alternativet är att använda en Bell-EQ, ställa den på 20kHz med ett brett Q-värde och höja upp försiktigt. När vi använder en Bell-EQ istället för en Shelving-EQ får vi en annan form på kurvan som höjs och det kan ibland ge ett bättre resultet.

En sidoeffekt av att höja så högt upp är att s-ljuden blir för starka. För att få bra s-ljud och snygg luft så finns det två alternativ för att snygga till s-ljuden. Antingen använder vi en de-esser, eller så använder vi volymautomation. Vi kommer att läsa mer om detta senare.
 
Glöm inte högpassfilter!
 

Sammanfattning

Mera ton = Vokaler
Mera tydlighet = Konsonanter

Vokaler
Konsonanter
S-ljud
Luft
100-1000Hz
2-6kHz
6-12kHz
10-20kHz

 

[ Kapitel 1: Mixning > Olika instrument och deras spektrala omfång ]