Bas (Elbas)

[ Kapitel 1: Mixning > Olika instrument och deras spektrala omfång ]

Elbasen (4-strängad) har sin lägsta ton nära 40Hz och den högsta runt 350Hz. Som vi nämnde tidigare så är tonerna uppbyggda av grundton och övertoner. Då instrumenten överlappar sig själva i grundtoner och övertoner är det viktigt att verkligen titta på vad som händer med ljudet om vi förändrar det i det området. I elbasens fall så är det mellan 40-350Hz. Ovanför det så kommer bara övertoner att påverkas och där kommer det inte att vara lika kritiskt vad som händer. Ofta är det i övertonerna som vi förändrar för att lättare kunna uppfatta elbasen.

Basisten och trummisen interagerar väldigt mycket med varandra och ofta känns baskagge och bas som ett instrument. Det är väldigt viktigt att dessa två delar är tighta med varandra. När kagge och bas inte sitter ihop perfekt blir resultatet ofta att låten känns ofärdig. Om musikerna inte är nog tighta får teknikern ofta sitta och klippa till kagge och bas så att det fungerar.

Det som händer ofta är att basen inte riktigt står ut som ett eget, tydligt instrument. Det är inte säkert att det behövs. Pröva att lyfta bort basen och lyssna. Ofta märker man inte hur mycket basen tillför förrän man tar bort den. Pröva annars att lyfta den lite mellan 100-200Hz, det kan hjälpa. Ibland är det absolut bästa att lämna den oförändrad i det lägre registret och istället gå på övertonerna. Höj mellan 400-600 och lyssna i hela mixen om det gör att basen kommer fram bättre. Högre upp, över 1000Hz, finns det ofta bandrassel och strängljud. De ljuden är inte alltid önskvärda, men de kan framhäva instrumentet utan att man tänker på att det egentligen blir ”fult”.

Tänk på att det är i helheten som det ska fungera.

 

Sammanfattning

Grundtoner
Övertoner
Bandrassel, missljud
40-350Hz
80Hz-5kHz
1kHz-20kHz

(Personligen anser jag att basar som har fler strängar än 4 inte ska användas)
 
;-)

 

[ Kapitel 1: Mixning > Olika instrument och deras spektrala omfång ]