Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

3. Textflaggor

Man kan placera ut textflaggor i sin ritning. De är bra att ha om man t ex har vissa detaljer som man vill peka ut åt betraktaren.

1. Klicka på knappen Text.

2. Klicka på den yta eller punkt du vill fästa flaggan vid.

3. Peka och klicka där flaggan ska vara.

4. Skriv in flaggans text. Klicka utanför flaggan när du är klar.

5. Om du vill ställa in hur flaggan ska visas kan du högerklicka på den. I undermenyn Arrow kan du välja hur symbolen vid flaggans fot ska se ut, och i undermenyn Leader kan du välja hur flaggans "ben" ska fungera: Pushpin gör att kamerans rörelser påverkar textens position; View Based gör att texten ligger där den är hela tiden. Hidden gömmer benet.

Vi ska se hur flaggan fungerar.

 

 

 

3.1. Skapa en flagga

Jag har gjort en ritning och vill peka ut bordet.

 

Då klickar jag på verktyget Text.

 

Sedan kan jag fästa textflaggan var jag vill ha den. Det går bra att klicka rakt på en yta om man vill...

 

... men jag föredrar att klicka på en hörnpunkt.

 

När man klickat fast flaggans fot kan man lyfta den där man vill ha den och klicka, så fastnar flaggan där.

Flaggans text markeras automatiskt. Om flaggan fästs vid en komponent så står komponentens namn i flaggan; om flaggan fästs vid en fri yta står den ytans mått i flaggan.

 

När texten i flaggan är markerad kan du skriva in egen text där. Enter byter rad. När du är klar med texten kan du klicka någonstans utanför flaggan...

 

... så verkställs texten.

 

 

 

3.2. Ändra på en flaggas text

Om du vill ändra på texten kan du antingen högerklicka på den och välja Edit Text i menyn som visas, eller så kan du dubbelklicka på den med Select.

 

Då öppnas texten för redigering...

 

... och du stänger den igen genom att klicka någonstans utanför den.

 

 

 

3.3. Ändra symbol och vridning

Om du vill byta symbol vid flaggans fot kan du högerklicka på texten och välja Arrow i menyn som visas. Där kan du välja symbol för foten. Standardsymbolen är Closed, alltså "ifylld pil".

 

Du kan även välja hur flaggans fot ska bete sig genom att högerklicka på texten och välja undermenyn Leader. Där finns tre val: View Based, Pushpin och Hidden.

 

Pushpin är valt från början.

Pushpin innebär att när du flyttar kameran och det verkar som om flaggans text är på väg att hamna bakom textflaggans fot så hoppar texten automatiskt över till fotens andra sida istället.

 

View Based gör däremot så att texten alltid ligger på samma sida om foten oavsett hur du vänder kameran.

 

Och Hidden gör så att textflaggans fot göms helt och hållet, men texten är kvar. Så om du vill ha en svävande textetikett skapar du en textflagga och väljer sedan utseendet Hidden.

 

 

 

3.4. Ändra textens utseende

Om du vill byta utseende på texten kan du högerklicka på den och välja Entity Info.

 

Paletten Entity Info visas. Det är en palett som låter en se info om, och göra ändringar på, de flesta saker i ritningen. Vi tittar närmare på den i fördjupningen.

När textflaggan är markerad visar paletten information om den: Där står hurdant teckensnitt texten är skriven i just nu -- Tahoma, i 12 punkters storlek.

(Den grå rutan till vänster i fönstret kan se ut som en vanlig färgruta, men den gäller faktiskt material: Om du klickar på den så får du välja ett material som finns i kategorin In Model just nu, och då färgas texten med det materialet. Det är dock bara något man bör göra om man använder en ren färg, inte något bildmaterial.)

Om man vill ändra på textens teckensnitt och storlek kan man klicka på knappen Change Font...

 

... och välja ett eget teckensnitt i rutan Font, en stil för det valda teckensnittet i rutan Font Style (alltså Normal, Kursiv, Fet eller Fet Kursiv), och en storlek i rutan Size.

När du gjort dina val, klicka på OK...

 

... så har texten fått de ändringar du angav.

 

 

 

 

 

4. 3D-text

Det finns ett verktyg i SketchUp som låter oss skapa "fysisk" text i själva ritningen. Det heter 3D-text.

 

Det är alltså inte samma sak som textflaggorna vi just tittade på, utan den här texten består av linjer och ytor i ritningen, precis som de vi skapar med verktyg som Line.

Det här verktyget kan användas för att t. ex. skapa skyltar eller annan text som ska finnas "på riktigt" i ritningen.

När du skrivit in texten och klickat på OK så blir den automatiskt till en egen komponent i din komponentpalett, och en instans av den fästs vid pekaren. Då kan du klicka in texten där du vill ha den. Eftersom den är en instans går det bra att flytta på den utan att något annat påverkas, och du kan även färga den eller skala om den med verktyget Scale.

1. Klicka på verktyget 3D Text. Fönstret Place 3D Text visas.

2. Skriv vad som ska stå i texten. Kolla texten noga: När den är klar kan du inte gå in och ändra stavfel i den, eftersom den omvandlas från text till vanliga linjer och ytor när den förs in i ritningen.

Du kan bestämma textens teckensnitt och stil i rutorna vid Font (PC) eller genom att klicka på knappen Fonts (Mac).

Om du skriver flera rader (du byter rad med Enter) kan du ange om texten ska vara vänsterställd, centrerad eller högerställd genom att välja mellan Left, Centered och Right i rutan Align.

Du kan ange textens storlek genom att ge den en höjd i rutan Height. Textens storlek ändras proportionerligt. Men det gör inget om texten har fel storlek från början: Eftersom den omvandlas till en egen komponent går det utmärkt att ändra storlek på den med verktyget Scale.

Om du avbockar rutan Filled blir texten bara konturer som du kan fästa på en vägg eller liknande. Vi ska se vad vi kan göra med sådana längre ned i det här stycket. Om du däremot låter rutan Filled vara förbockad kommer texten att få ytor i sig. Då får du även ange i rutan Extruded hur långt utdragen texten ska vara.

3. När du är klar klickar du på knappen Place. Då omvandlas texten till en komponent som placeras i din komponentpalett, och en instans av den fästs vid din pekare. Klicka där texten ska vara i ritningen. Då kan du påverka den som en vanlig instans.

Vi ska se hur verktyget fungerar.

 

 

 

4.1. Ifylld 3D-text

Jag har byggt ett bibliotek. Det enda som saknas är skylten.

 

Då klickar jag på knappen 3D Text.

 

Ett fönster öppnas där jag får skriva in texten. Fönstret ser litet olika ut beroende på om du använder PC eller Mac. Om du använder Mac, klicka här.

 

 

 

4.1.1. Windows: Skriv in 3D-text

Man skriver in texten i det översta fältet.

Om man vill ha flera rader kan man trycka på Enter.

 

Man kan ange teckensnitt och stil på texten -- fet (bold), kursiv (italics), och så vidare -- i rutorna vid Font.

Man kan ange om texten ska justeras till vänster (Left), centreras (Centered), eller justeras till höger (Right) i rutan Align. Det är främst användbart om man skrivit flera rader. Om du bara skriver en rad kan du strunta i den rutan.

Du kan ange textens storlek från början genom att skriva in dess önskade höjd i rutan Height. Det är dock inget man måste göra eftersom man alltid kan ändra på texten storlek i själva ritningen med Scale eller Tape Measure när som helst.

Om rutan Filled är förbockad kommer textens konturer att få ytor mellan sig automatiskt. Om man bockar av rutan får man alltså bara konturerna. De går att använda med, om man t ex vill få texten intryckt i en yta. Vi tittar på hur man kan göra litet längre ned.

Om du låter rutan Filled vara förbockad kan du ange ett värde i rutan Extruded ("Utskjutande"). Det anger hur långt utdragna bokstäverna ska vara, som om man använt Push/Pull på deras framsidor. Det är också något man kan göra i efterhand, så det är inte så viktigt att det står exakt rätt värde här från början.

När du ställt in texten klart kan du klicka på knappen Place.

Jag väljer ett teckensnitt jag tycker ser bra ut för ändamålet (Garamond, i det här fallet) och ser till att texten är ifylld genom att låta rutan Filled vara förbockad. Det är de enda inställningarna jag gör. Sedan klickar jag på Place.

För att hoppa direkt till nästa steg, klicka här.

 

 

 

4.1.2. Mac: Skriv in 3D-text

Man skriver in texten i det översta fältet. Om man vill ha flera rader kan man trycka på Enter.

 

Man kan ange teckensnitt och stil på texten -- fet (bold), kursiv (italics), och så vidare -- genom att först markera texten man skrivit in.

 

Sedan klickar man på knappen Fonts.

 

Då får man välja teckensnitt för den markerade texten. Jag klickar på Garamond.

Man kan även ange textens storlek här genom att skriva in dess önskade höjd i rutan Height. Det är dock inget man måste göra eftersom man alltid kan ändra på texten storlek i själva ritningen med Scale eller Tape Measure när som helst. Rutan är inställd på 254 mm från början i mitt fönster; jag låter den vara det.

 

När du valt teckensnitt, stäng fönstret genom att klicka på den röda knappen uppe till vänster.

 

Då har teckensnittet för den markerade texten omvandlats till just Garamond (i mitt fall).

Man kan nu ange om texten ska justeras till vänster (Left), centreras (Centered), eller justeras till höger (Right) i rutan Align. Det är främst användbart om man skrivit flera rader. Om du bara skriver en rad kan du strunta i den rutan.

Om rutan Filled är förbockad kommer textens konturer att få ytor mellan sig automatiskt. Om man bockar av rutan får man alltså bara konturerna. De går att använda med, om man t ex vill få texten intryckt i en yta. Vi tittar på hur man kan göra litet längre ned.

Om du låter rutan Filled vara förbockad kan du ange ett värde i rutan Extruded ("Utskjutande"). Det anger hur långt utdragna bokstäverna ska vara, som om man använt Push/Pull på deras framsidor. Det är också något man kan göra i efterhand, så det är inte så viktigt att det står exakt rätt värde här från början. Jag skriver 25mm i rutan.

 

När du ställt in texten klart kan du klicka på knappen Place.

 

 

 

4.1.3. När du klickat på Place...

Då omvandlas texten till en komponent. Komponenten dyker upp i kategorin In Model i din komponentpalett, och en instans av den fästs vid pekaren. Då kan du klicka där du vill ha den.

Jag klickar på skylten ovanför dörrarna.

 

Nu är texten placerad på skylt-ytan, men jag vill få den i mitten. Då finns det ett knep man kan använda.

 

Jag väljer verktyget Rectangle och klickar i textinstansens ena hörn.

 

Sedan klickar jag på det diagonalt motsatta hörnet...

 

... så skapas en rektangel över texten.

Eftersom texten är en instans (som dessutom inte är öppen för redigering, eftersom jag ju inte dubbelklickat på den med Select) så växer inte rektangeln fast i texten.

Det är så det ska vara.

Då väljer jag Tape Measure och klickar på den nya fyrkantens ena kortsida.

 

Eftersom jag klickade på en linje kan jag dra fram en stående stödlinje.

Jag för pekaren mot rektangelns övre långsidas mittpunkt ("Midpoint"). Det är den mintblå punkten, om det inte visas någon etikett. Då kan jag klicka.

 

Det var det rektangeln användes till: Att kunna placera en stående stödlinje som ligger mitt i texten.

Nu behövs inte rektangeln längre, så jag dubbelklickar med Select på dess yta. Då markeras ju den och dess omgärdande linjer...

 

... och då trycker jag på Delete.

Rektangeln raderas, men stödlinjen är kvar.

 

Jag skas använda stödlinjen för att hitta den vågräta mitten på skylten.

Jag väljer Select och klickar på textinstansen så den markeras.

Sedan håller jag ned tangenten Shift och klickar på stödlinjen, så både texten och stödlinjen färgas med blått. Det betyder ju att båda nu är markerade.

 

Då väljer jag verktyget Move och klickar på stödlinjen.

Sedan flyttar jag pekaren åt sidan längs axeln och håller ned Shift (för att låsa flytten längs axeln)...

 

... så kan jag leta med pekaren efter mittpunkten på själva skylt-ytans ena långsida medan texten och stödlinjen endast flyttas rakt åt sidan längs axeln (eftersom jag ju håller ned Shift medan jag letar med pekaren efter långsidans mittpunkt).

När jag hittat mittpunkten klickar jag och släpper Shift-tangenten.

 

Då har texten placerats i skyltens vågräta mitt!

Stödlinjen behövs inte längre, så jag suddar bort den.

 

Eftersom texten är en normal instans kan man öppna den genom att dubbelklicka på den med Select och sedan färga dess ytor, eller påverka den på alla andra vanliga vis.

Jag väljer att färga bokstävernas framsidor röda. (Men om jag ville färga hela texten röd på alla ytor så hade jag lika gärna kunnat ändra dess grundfärg genom att bara välja en färg och klicka med hinken på texten utan att först öppna dess instans.)

 

Nu är bibliotekets skylt färdig.

 

 

 

4.2. 3D-text med konturer

Vi ska se vad man kan göra med 3D-text som bara består av linjer.

Jag ska göra en tandläkarskylt. Jag har ritat ytan.

 

Sedan klickar jag på knappen 3D Text. Fönstret för texten visas.

Jag skriver T A N D L Ä K A R E (ett mellanslag mellan varje bokstav) för att få litet utdragen text.

Jag väljer ett passande teckensnitt (Arial Black) och stil (jag väljer Bold, vilket betyder "fet") samt ser till att rutan Filled är avbockad. Det gör att texten inte får några ytor i sig, utan består bara av linjer.

Jag klickar på Place...

 

... så omvandlas texten till en komponent, och en instans av den fästs vid pekaren.

Jag klickar på skylten med texten.

Texten är alldeles för stor...

 

... så jag väljer verktyget Scale och klickar på en hörnpunkt.

 

Sedan trycker jag ihop texten så den ryms på skylten och klickar.

 

Då ser det bättre ut.

 

Jag vill göra skylten smalare, så jag markerar linjen längs skyltens ena kortsida och drar in den med Move.

 

Sedan gör jag samma sak med den andra kortsidan. (Det är bara en kosmetisk grej, absolut inget man måste göra.)

 

Nu ligger textkonturen mitt på skylten.

Det man brukar göra med konturinstanser är att först placera dem på den yta man vill ha dem på. Sedan exploderar man instansen så textkonturerna växer fast i ytan.

Så jag tar fram paletten Outliner. Där visas instansen för texten.

Jag högerklickar på den och väljer Explode.

 

Textens instans upplöses, så den försvinner ur Outliner. Men detta påverkar förstås aldrig instansens innehåll: Det enda som händer med instansens linjer är att de genast växer fast i ytan de rör vid, i det här fallet skylten.

 

Det ser jag när jag väljer Select och klickar i en av bokstäverna: Dess yta markeras.

 

Då kan jag t. ex. fylla bokstäverna med en egen färg.

 

Det finns en vanlig bugg i SketchUp som gör att inre områden, som t ex hålet i A:et i det här fallet, inte skär ut en egen yta när man exploderat en instans (eller grupp) på en annan yta: När jag klickar med Select i hålet i A:et markeras hela A-ytan. Så ska det förstås inte vara.

 

För att rätta till sådana skavanker räcker det med att välja verktyget Line och rita en ny linje längs den inre ytan, från en punkt till en annan.

 

Då rättas ytan till...

 

... och kan användas och påverkas som vanligt.

 

Om det hänt i en bokstav så har det antagligen hänt i alla som har hål i sig -- D:et, till exempel. När jag klickar i dess hål med Select så markeras hela D-ytan. Så ska det förstås inte vara...

 

... så jag kan välja Line och rita en linje längs hålet från punkt till punkt.

 

Då blir den ytan rättad...

 

... och kan påverkas som alla andra. (Om det här händer i en bokstav som "O", eller siffran "0", går det oftast lika bra att rita en linje tvärs över den inre ytan, från kant till kant. Då rättas den inre ytan, och då är det bara att sudda bort linjen som korsar den.)

 

När alla inre ytor är rättade kan man använda Push/Pull och t. ex. trycka in eller dra ut bokstäverna som man vill.

 

Jag drar ut bokstäverna en bit från skylten. Och då är den klar.

Det här är något man även hade kunnat göra med redan ifyllda bokstäver, så det är mest en smaksak vilket sätt man skapar texten på.

Men det här med att explodera instanser på en annan yta är något vi återkommer till i den här lektionen.

 

 

 

 

 

5. Visa/göm linjer

Det finns ett knep för att få ritningen att se mer realistisk ut, inom rimliga gränser, när man t. ex. ska visa upp den eller ta en bild på den (det är något vi tittar på senare i den här lektionen).

Det man brukar göra är att stänga av linjerna så de inte syns.

Att stänga av linjerna är alltså något man bara gör när man ska visa upp eller ta en bild på ritningen, för när linjerna är gömda kan man inte jobba med ritningen.

Man kan stänga av eller ta fram ritningens linjer genom att gå in på menyn View > Edge Style och bocka av eller för valen där.

 

Edges visar eller gömmer de vanliga linjerna i ritningen.

Back Edges visar eller gömmer de dolda linjerna. Det är vanligare att man använder t ex X-Ray istället.

Profiles markerar de yttersta linjerna i ett objekt genom att göra dem litet tjockare.

Depth Cue gör så att ju närmare kameran en linje ligger desto tjockare blir den.

Extension gör så att linjerna sticker ut någon millimeter vid ändpunkterna så punkterna blir lättare att se.

Vi ska se vad det innebär att stänga av eller visa olika linjeval.

5.1. Visa/göm Profiles
5.2. Visa/göm Edges
5.3. Visa/göm Back Edges
5.3. Visa/göm Depth Cue
5.4. Visa/göm Extension

5.5. Standardinställningarna

 

 

 

5.1. Visa/göm Profiles

Jag har gjort ett rum och inrett det med ett par komponenter.

 

Jag sätter igång ritningens skuggor genom att ta fram panelen Shadows och klicka på knappen uppe i dess vänstra hörn.

Sedan drar jag i knapparna vid Time och Date för att ställa in skuggorna så de faller som jag vill. (Det här är inget man måste göra, men skuggorna ger mer liv åt ritningen, särskilt när linjerna stängs av.)

 

Jag börjar med att stänga av Profiles.

Profiles gör så att linjerna som ligger längst ut blir tjockare för att visa objektens konturer ("profiler"). Om du t. ex. tittar på bordets ben i bilden ovan ser du att linjerna längst ut är tjockare än linjerna mitt på benen. Det är Profiles som gör det.

Jag går in på View > Edge Style och klickar på valet Profiles.

Eftersom det är förbockat i menyn så blir det avbockat när jag klickar på det.

 

Då stängs profillinjerna av, så linjerna som ligger längst ut får samma tjocklek som alla andra:

 

Här är ett tydligare exempel på hur Profile-linjerna fungerar:

Jag har ritat en fyrkant. Eftersom dess linjer ligger längst ut gör menyvalet Profiles att de blir tjockare.

Om jag ritar en form på fyrkanten blir den inre formens linjer smala, eftersom de inte ligger längst ut på den ytan.

 

Om jag däremot bockar av valet Profiles blir alla linjer lika smala. Då ser man inte direkt på linjerna vilka som ligger längst ut.

 

Om man känner sig trygg med att se direkt i ritningen vilka linjer som ligger längst ut kan man med fördel stänga av Profiles.

Faktum är att Profiles-linjerna kräver mycket datorkraft, så det är bara bra att stänga av dem.

Det enda Profiles är till för är alltså att göra linjerna som ligger längst ut litet tjockare.

 

 

 

5.2. Visa/göm Edges

Linjer av typen Edges är de vanliga linjerna i ritningen, så man får störst effekt när man stänger av dem.

Jag går in på View > Edge Style och klickar på valet Edges.

Då bockas det av...

 

... och de vanliga linjerna i ritningen göms. (Om Profiles fortfarande vore förbockat skulle linjerna som ligger längst ut synas.)

Tack vare att skuggorna är på ser ritningen nu litet mer realistisk ut.

Det är ofta så här man visar upp ritningarna för folk som ska se dem, särskilt eftersom linjerna kan göra detaljer ganska röriga.

 

Om jag skulle stänga av skuggorna ser ritningen ut så här istället:

 

Det är alltså därför man ofta har igång skuggorna i samband med att man stänger av linjerna.

Jag sätter igång linjerna igen genom att gå in på View > Edge Style > Edges.

 

 

 

5.3. Visa/göm Back Edges

Valet Back Edges gör att linjerna som vanligtvis är dolda av andra ytor syns.

Jag går in på View > Edge Style > Back Edges så det blir förbockat.

 

Då visas alltså linjerna som annars göms av andra ytor: Om du tittar på fönstret så syns alltså karmens linjer genom väggen.

Det här valet går även att aktivera via Styles-knapparna där bland annat X-Ray finns.

(Jag stänger av Back Edges.)

 

 

 

5.4. Visa/göm Depth Cue

Valet Depth Cue är vanligtvis avbockat. Det gör så att ju närmare kameran en linje ligger desto tjockare blir den.

Jag bockar för Depth Cue i menyn...

 

... så syns genast vad det innebär: Jag har ritat en låda. Då får sidan som är närmast kameran tjockare linjer.

(Jag stänger av Depth Cue.)

 

 

 

5.5. Visa/göm Extension

Valet Extension gör att linjerna som möts vid en ändpunkt skjuter ut ett par millimeter förbi punkten för att tydligare visa var punkten är i ritningen. Om man bockar av det valet...

 

... syns fortfarande punkterna, men inte lika tydligt. (Jag bockar för Extension igen.)

 

 

 

5.6. Standardinställningarna

Standardinställningarna för menyn View > Edge Style är att valen Edges, Profiles och Extension är förbockade. Men Profiles är som sagt mer eller mindre frivilligt att använda. Om du har särskilt komplicerade komponenter i din ritning kan du märka att ritningen blir betydligt lättare att jobba med om du stänger av Profiles.