Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 1 | Grundlektion 7 | Tillbaka till lektionslistan | Visa/göm tangenter Förra sidan | Nästa sida

SketchUp grundkurs, lektion 7

Vi ska gå igenom hur den automatiska funktionen Autosave fungerar och hur man ändra eller rentav stänga av den. Sedan tittar vi på hur man skapar dimensionslinjer och textflaggor, samt hur man skapar 3D-text i sina ritningar. Vi går igenom så kallade "Face Me-komponenter" och vad man bör tänka på när man ska använda träd och växter i sina ritningar. Slutligen tittar vi på hur vi använder bilder i våra ritningar på olika sätt, hur komponenter och grupper påverkar ritningarnas filstorlek på olika vis, och hur vi kan organisera våra instanser med hjälp av grupper.

Innehåll: AutoSave och Backup. Verktyg: Dimension. Textflaggor. 3D-text. Visa/göm linjer. Face Me-komponenter. Gör en 2D-komponent ifylld. Träd och växter i SketchUp. Om komponenter, grupper och filstorlek. Använd bilder i din ritning. Använd grupper för att organisera ritningens instanser.

 

 

 

1. AutoSave och Backup

Det finns ett par funktioner i SketchUp som hjälper dig att spara dina filer även om du själv kanske glömmer det. De funktionerna heter AutoSave och Backup. Vi ska gå igenom vad de är, samt hur vi kan ställa in dem så de gör som vi vill.

1.1. AutoSave
1.2.Windows: AutoSave-filen för din obetitlade ritning
1.2.Mac: AutoSave-filen för din obetitlade ritning

1.3. Backup
1.4.Windows: Öppna en Backup-fil
1.4.Mac: Öppna en Backup-fil

1.5. Ändra på AutoSave-inställningarna
1.6. Skäl till att stänga av AutoSave och Backup

 

 

 

1.1. AutoSave

AutoSave-funktionen skapar en säkerhetskopia av ritningen du arbetar med utan att du behöver göra något. Funktionen är inställd på att spara ritningen var femte minut, men det går att ändra på (vi går igenom hur längre ned). Tanken är att om SketchUp kraschar så hinner du ju inte spara din ritning för hand. Då kan du ladda in AutoSave-filen istället. På så vis förlorar du som mest bara de senaste fem minuterna av ditt arbete.

AutoSave sparar inte över din vanliga fil, utan skapar istället en helt egen SketchUp-fil i samma mapp där du sparat ritningen du jobbat med: Om din ritning heter t ex minritning så får AutoSave-versionen automatiskt namnet AutoSave_minritning, så de är lätta att känna igen.

Windows:

Mac:

 

En ritning har bara en AutoSave-fil som uppdateras kontinuerligt. Man blir alltså inte belamrad med flera AutoSave-filer, utan det finns bara en enda för din ritning. AutoSave-filen är dessutom temporär: Varje gång du sparar din ritning så raderas AutoSave-filen. Sedan, efter fem minuter passerat, så skapas en ny AutoSave-fil igen.

Om SketchUp kraschar raderas inte AutoSave-filen, utan då kan den öppnas som en vanlig SketchUp-fil via menyn File > Open.

Om du inte hunnit spara din ritning så den fått ett namn heter ritningen automatiskt Untitled ("Obetitlad"). SketchUp sparar AutoSave-filer för obetitlade ritningar med, men de hamnar på ett förbestämt ställe.

 

 

 

1.2.Windows: AutoSave-filen för din obetitlade ritning

AutoSave-filen för en obetitlad ritning heter AutoSave_Untitled och hamnar automatiskt i mappen Dokument (eller Mina dokument).

 

 

 

1.2.Mac: AutoSave-filen för din obetitlade ritning

AutoSave-filen för en obetitlad ritning heter AutoSave_Untitled och hamnar automatiskt i SketchUp-mappen Autosave som ligger i datorns bibliotek.

Du kommer åt biblioteket genom att göra så här:

1. Starta Findern.

2. Gå in på menyn Gå > Gå till mapp.

3. Skriv så här i rutan: ~/Library

• Du skriver tilde-tecknet (alltså tecknet ~) genom att hålla ned tangenten Alt och trycka på tangenten med två prickar och en uppåtpekande vinkel, alldeles bredvid Enter.

• Du skriver det sneda strecket (alltså tecknet / ) genom att hålla ned Shift och trycka på 7.

4. Fönstret Bibliotek visas. (Du kan hålla ned musknappen på den lilla mappen i fönstrets namnlist och dra den till favoritlistan längst till vänster i Findern, så räcker det med att klicka på den för att öppna Bibliotekmappen i framtiden.)

5. När du är i mappen Bibliotek, klicka på:

Application Support > SketchUp # > SketchUp > Autosave
(Med # menas programmets version, t ex SketchUp 2017.)

I mappen Autosave hittar du den automatiska sparfilen för din obetitlade ritning.

Den här mappen är antagligen tom eftersom filen raderas när du stänger en ritning. Om du sätter igång SketchUp, startar en helt ny ritning och jobbar med den utan att spara i minst fem minuter kommer en AutoSave-fil att dyka upp här.

 

 

 

1.3. Backup

Utöver AutoSave skapar SketchUp säven en backup-kopia av ritningen åt dig.

En backup-fil är inte samma sak som AutoSave: Backup-filen är till för att du ska kunna hoppa tillbaka till sparningen du gjorde innan den senaste, ifall du exempelvist märker att du klantat dig rejält.

När du sparar en ritning första gången så sparas den förstås som vanligt.

Men när du sparar ritningen för andra gången så förvandlas din första sparade fil till ritningens backup-fil. Det sker automatiskt.

Och när du sparar ritningen för tredje gången så blir din andra sparning ritningens backup-fil, och så vidare.

Precis som med Autosave-funktionen så finns det bara en backup-fil per ritning. Den uppdateras kontinuerligt så den alltid innehåller din förra sparning.

På så vis har du alltid tillgång till de två senaste sparningarna du gjorde.

 

 

 

1.4.Windows: Öppna en Backup-fil

Vanliga SketchUp-filer har filändelsen ".skp", som står för SketchUp Plan.

Om du sparar en ritning med namnet minritning så heter den egentligen minritning.skp. (Det kan hända att din dator är inställd på att inte visa filändelser. I så fall ser du inte ".skp" i slutet på filens namn, men det spelar ingen roll.)

Backup-filer är däremot inte vanliga SketchUp-filer: De får filändelsen ".skb" istället. Det står för SketchUp Backup.

För att öppna en Backup-fil går du in på File > Open som vanligt, och går in i mappen där du sparat den vanliga ritningen. (Du måste ha sparat den minst två gånger, annars skapas ingen Backup-fil av den näst senaste sparningen.)

Men Backup-filen visas inte. Det beror på att rutan Filformat är inställd på att bara visa vanliga SketchUp-filer som har ändelsen ".skp".

(Det är det "*.skp" i slutet på raden i rutan Filformat betyder: "Visa alla filer som har ändelsen .skp".)

Klicka i rutan Filformat och välj All Files (*.*). Tecknen "*.*" betyder "alla filer med alla filändelser". Då visas alla filer som finns i mappen, inklusive backup-filen. Då kan du klicka på den och öppna den.

Om du vill göra så fönstret bara visar SketchUp-filer kan du ställa in rutan Filformat på SketchUp-Files (*.skp) igen.

Exempel: Öppna en Backup-fil i Windows

Jag har sparat min ritning med namnet minritning. Då sparas den med det namnet och får filändelsen .skp, som står för SketchUp Plan.

 

En stund senare sparar jag ritningen igen, men märker efter ett tag att jag gjort ett allvarligt misstag och vill återgå till den förra sparningen. (Man måste alltså ha sparat ritningen minst två gånger innan Backup-filen skapas: Det finns ju ingen föregående sparning att göra en Backup-fil av om du bara sparat filen en gång.)

Då går jag in på File > Open, och öppnar mappen jag sparade ritningen i. Men här syns bara den vanliga ritningen. Det beror på att rutan Filformat är inställd på SketchUp Models (*.skp), vilket innebär att fönstret bara visar filer som har ändelsen .skp.

 

Men Backup-filer inte är vanliga SketchUp-filer: De har ändelsen .skb istället (som står för SketchUp Backup). För att kunna se andra filer än de med ändelsen .skp behöver jag klicka i rutan Filformat och välja All files (*.*).

Då visas alla filtyper i fönstret, inklusive .skb-filer. Då kan jag klicka på den och öppna den.

 

 

 

1.4.Mac: Öppna en Backup-fil

Om du sparat din ritning med namnet minritning så heter dess backup-fil minritning~.

En backup-fil har alltså tilde-tecknet (~) efter sitt namn.

I övrigt är det en helt vanlig SketchUp-fil som kan öppnas som vanligt.

 

 

 

1.5. Ändra på AutoSave-inställningarna

Du kan ändra på AutoSave-funktionens inställningar.

Gå in på menyn Window (Windows) eller SketchUp (Mac) och klicka på Preferences.

Windows:   Mac:
 

 

Fönstret System Preferences (Win) / SketchUp Preferences (Mac) visas.

Klicka på kategorin General i listan till vänster.

Då visas inställningarna för AutoSave-funktionen. Här kan du ställa in hur den ska fungera.

 

Create backup anger om SketchUp ska omvandla dina föregående sparade filer till backup-filer. Om rutan är förbockad är backup-funktionen igång.

Auto-save anger om SketchUp ska spara din ritning med jämna mellanrum i en egen Auto-save-fil. Om rutan är förbockad är funktionen igång.

Om du låter rutan Auto-save vara förbockad kan du ange i rutan till höger om den hur ofta ritningen ska sparas. Standardinställningen är var 5:e minut, men du kan alltså ändra på det här.

Om du gjort en ändring klickar du på OK för att verkställa den. Om du bara vill stänga fönstret utan att göra någon ändring kan du klicka på Cancel.

 

 

 

 

 

1.6. Skäl till att stänga av AutoSave och Backup

Både AutoSave och Backup kan rädda dina ritningar, men det finns även skäl till varför det ibland kan vara bra att stänga av dem.

Om du jobbar med en stor ritning kan AutoSave sega ned processen ganska dramatiskt: Var 5:e minut sparas ritningen om, och om du jobbar med ritningen samtidigt som den sparas kommer du att märka att allt blir mycket tyngre.

Beroende på var ritningen sparas så kan det dessutom ta ett bra tag innan sparningen är klar -- om du jobbar med din stora ritning sparad på ett USB-minne ("fickminne") så tar själva sparningen ofta någon minut. Sen är det bara ett par minuter kvar innan ritningen sparas igen...

Backup-filen är inte lika störande som AutoSave kan vara, men om du jobbar med stora ritningar kan den ta upp mycket plats. Det är något du får tänka på, särskilt om du har ont om diskutrymme.

I de fallen kan det vara bra att antingen öka tiden för AutoSave-funktionen, eller helt enkelt stänga av AutoSave helt. Men då måste du själv komma ihåg att spara ritningen då och då så du inte blir av med för mycket ifall SketchUp kraschar.

Jag kan erkänna att jag själv alltid stänger av AutoSave, men då har jag för vana att spara för hand hela tiden -- det är ju snabbt gjort genom att trycka på Ctrl + S (Windows) eller Cmd + S (Mac).

 

 

 

 

 

2. Verktyg: Dimension

När man gör ritningar vill man ofta ha dimensionlinjer i den för att visa exakt hur långt, brett eller djupt något är.

 När man gör planritiningar, alltså tvådimensionella ritningar man ser rakt uppifrån, har man ju dimensionslinjer nästan överallt så betraktaren lätt ser måtten för alla väggar och öppningar.

För att sätta ut dimensionslinjer i ritningen använder man knappen Dimension.

 

1. Klicka på knappen Dimension.

2. Klicka på en ändpunkt du vill fästa dimensionslinjen vid. Klicka sedan på en annan ändpunkt. En dimensionslinje dras mellan de två punkterna och dess exakta längd visas som siffror vid linjen.

3. För pekaren åt det håll du vill placera dimensionslinjen och klicka.

4. Du kan gå in på menyn Window > Model Info och klicka på valet Dimension för att ändra på dimensionslinjernas utseende. När du ställt in hur du vill att linjerna ska se ut kan du klicka på en dimensionslinje med verktyget Select så den blir vald. Då kan du klicka på knappen Update selected dimensions ("Uppdatera valda dimensioner") så får den valda linjen det nya utseendet.

Om du vill att alla dimensionslinjer i hela ritningen ska få det utseendet klickar du på knappen Select all dimensions ("Välj alla dimensionslinjer") först, sedan klickar du på Update selected dimensions.

 

Vi ska se hur det hela fungerar.

2.1. Skapa dimensionslinjer
2.2. Ändra på dimensionlinjernas utseende
2.3. Ge alla dimensionslinjer samma utseende
2.4. Dimensionslinjer på runda eller böjda linjer
2.5. Flytta ett mått

 

 

 

2.1. Skapa dimensionslinjer

Jag har gjort ett enkelt rum och ska lägga in ett par dimensionslinjer som visar ena sidans höjd och bredd.

 

Börja med att klicka på verktyget Dimension.

 

Klicka sedan på den ändpunkt du vill börja dra fram linjen från...

 

... och på den punkt linjen ska sluta vid.

Linjens exakta mått visas i mitten på linjen.

 

Då kan du dra ut måttet.

Om linjen är stående kan du bara dra ut måttet åt sidorna.

Om linjen är liggande kan du dra ut måttet på höjden, men det går även att dra ut måttet åt ena sidan.

 

Klicka när du är nöjd med placeringen så fästs måttet där.

 

Vi ska skapa en dimensionslinje längs sidans nederkant. Klicka med verktyget Dimension på den ena hörnpunkten..

 

... och sedan på den andra.

Måttet visas i mitten på dimensionslinjen.

 

Då kan du dra ut måttet och klicka.

 

 

 

2.2. Ändra på dimensionlinjernas utseende

Nu ska vi se hur vi kan få dimensionslinjerna att se ut som vi vill.

Gå in på Window > Model Info.

 

Då visas ett fönster med samma namn.

Se till att valet Dimensions är markerat i listan till vänster.

 

Välj nu verktyget Select och klicka på en dimensionslinje så den blir vald (alltså markerad med blå färg).

Det är oftast bäst att prova hur ens ändringar ser ut på en enda linje först. När man är nöjd kan man enkelt ge alla dimensionslinjer det utseendet.

 

Text: Ändra teckensnitt
Dimensionslinjernas mått skrivs i teckensnittet Tahoma inställt på 12 punkters storlek som standard, så om du vill återgå till deras normala utseende är det de inställningarna du ger dina dimensionslinjer.

Men vi ska ändra på måttlinjernas teckensnitt.

Klicka på knappen Fonts ("Teckensnitt").

 

Då får du välja ett teckensnitt i rutan Font, en stil för det valda teckensnittet i rutan Font style (exempelvis Fet eller Kursiv), och en storlek i rutan Size. (Låt Size vara inställd på Points och välj en storlek i menyn under.)

När du gjort dina val, klicka på OK.

 

För att testa hur ändringen blir kan du klicka på knappen Update selected dimensions ("Uppdatera valda dimensionslinjer").

 

Då ser du direkt på den markerade dimensionslinjen hur den nya inställningen blir.

 

Text: Ändra färg på linjen och måttet
Den mörkgrå rutan vid knappen Fonts är en färgruta. Klicka på den så visas ett färgväljarfönster. Välj en nyans, ställ in dess ljushet, och klicka på OK.

 

Sedan kan du klicka på Update selected dimensions för att ge den valda dimensionslinjen den nya färgen. Det kan se ut som om ingenting händer...

 

... men det beror på att linjen är markerad. Då kör den blå färgen över alla andra färgändringar: Om du klickar med Select någonstans där det är tomt så avmarkeras dimensionslinjen, och då ser du din valda färg.

Du kan markera dimensionslinjen igen när du är klar.

 

Leader Lines: Ändra symbolerna vid dimensionslinjens ändpunkter

Klicka i rutan vid Endpoints för att ändra på symbolerna vid dimensionslinjens ändpunkter:

None gör att det inte visas någon symbol alls vid ändpunkterna.

Slash är markerat från början. Det är det som ger dimensionslinjerna de sneda strecken vid ändpunkterna.

Dot gör ändpunkterna till prickar.

Closed Arrow gör ändpunkterna till ifyllda pilar.

Open Arrow gör ändpunkterna till öppna pilar.

Klicka på Update selected dimensions när du gjort ditt val.

 

Dimension: Ändra på hur dimensionslinjernas värden visas

Align to screen gör att dimensionslinjernas värden alltid är vända mot kameran. Det är standard.

 

Align to dimension line gör att värdena vänds åt det håll dimensionslinjerna pekar. Om du markerar det valet kan du klicka i rutan intill för att även välja var värdena ska placeras i förhållande till sina linjer:

Above gör att värdena hamnar ovanför/innanför linjerna.

Centered gör att värdena hamnar mitt på linjerna.

Outside gör att värdena hamnar under/utanför linjerna.

Klicka på Update selected dimensions när du gjort ditt val för att genomföra det.

 

 

 

2.3. Ge alla dimensionslinjer samma utseende

Om du vill att alla dimensionslinjer i ritningen ska få samma utseende kan du klicka på knappen Select all dimensions.

Då markeras alla dimensionslinjer i ritningen.

 

Om du då klickar på Update selected dimensions så får alla valda dimensionslinjer det utseende du ställt in.

 

Då kan du avmarkera linjerna genom att klicka med Select någonstans där det är tomt, så ser du alla ändringarna.

 

 

 

2.4. Dimensionslinjer på runda eller böjda linjer

För att skapa en dimensionslinje som t ex anger en cirkels storlek räcker det med att du klickar på verktyget Dimension och sedan klickar på cirkelns kant. (Detsamma gäller bågar.)

 

Då får du dra ut ett mått ur linjen du klickade på. Klicka där du vill ha det.

Måttet är automatiskt inställt på att visa cirkelns diameter, alltså hur stor den är från kant till kant.

 

Om du hellre vill att måttet ska visa cirkelns radie, alltså hur stor den är från mitten till kanten, kan du högerklicka på måttet med Select. Då visas en meny. Välj där Type > Radius.

 

Då ställs cirkelns mått in på att visa radien istället för diametern. Du kan förstås ändra måttet tillbaka till diameter på samma sätt.

 

 

 

2.5. Flytta ett mått

Om du vill flytta på ett mått kan du markera måttet med Select och sedan klicka på det med Move (eller bara klicka på det med Move om inget annat är markerat).

 

När du sedan flyttar på pekaren så flyttar du på måttet.

Cirklars mått kan flyttas ganska fritt, men linjära mått kan bara flyttas rakt.

 

 

 

2.6. Ritningens och dimensionslinjernas måttenheter

Det här är något vi faktiskt tittade på redan i grundkurslektion 1.

Dimensionslinjernas mått visar den enhetstyp ritningen är inställd på: Vi har ju bara jobbat med millimeter, så det är det måtten visar.

Men om vi skulle ställa in ritningen på att mätas i centimeter istället för millimeter kommer även dimensionslinjerna att visa sina värden i centimeter istället för millimeter. (Måtten konverteras automatiskt, så 100 mm blir 10 cm).

För att ställa om ritningens måttenheter, gå in på Window > Model Info och klicka på valet Units i listan till vänster.

För att ändra på måttet kan du klicka på den andra rutan till höger om Format. Den är inställd på mm, men du kan alltså välja något annat här. Om vi väljer cm istället...

 

... så visar alltså dimensionslinjernas mått cm istället för mm, och värdena konverteras automatiskt från millimeter till centimeter: I exempelbilden ovan visar den stående dimensionslinjen värdet 2300 mm, men i bilden nedan, när jag ställt in måttet till centimeter, visar samma måttlinje 230 cm.

Vi kan även ändra på antalet decimaler här. Om man inte vill ha några decimaler alls klickar man i rutan till höger om Precision och klickar på den översta raden i menyn som visas.

 

Då har ritningen ställts in på att mätas i centimeter, och inte använda decimaler. Dimensionslinjernas mått reflekterar detta.

 

Och om man inte vill ha någon måttenhet alls i sina dimensionslinjer kan man bocka av rutan Display units format ("Visa enhetsformat"). Då försvinner måttet från dimensionslinjerna.

 

Jag ställer in ritningens mått på millimeter igen, men låter decimalerna vara borta. Det blir snyggast så, tycker jag.