Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 1 | Fortsättningslektion 7 | Tillbaka till lektionslistan | Visa/göm tangenter Förra sidan | Nästa sida

SketchUp fortsättningslektion 7

Det här är fortsättningskursens sista lektion. Vi går igenom två bågverktyg och ser hur vi kan skapa planritningar. Sedan tittar vi på hur vi kan använda egna komponenter för att skapa rundade hörn, och hur vi kan få bilder att sömlöst anpassa sig efter vinklar och hörn. Därefter tittar vi på den kraftfulla funktionen Match Photo som låter oss bygga modeller baserade på fotografier. Det sista vi gör i den här kursen är att gå igenom funktionen Geo-Location som låter oss bygga modeller av byggnader vi hittar i Google Earth.

Innehåll: Verktyg: Bågtyperna Pie ("tårtbit") och Arc ("båge"). Planritningar. Gör planritningen tredimensionell. Skriv ut i skala. Skapa en tärning med rundade hörn. Bilder och vinklar. Outer Shell. Match Photo. Ytterligare detaljarbete i Match Photo. Match Photo och interiörer. Geo-location.

 

 

 

1. Verktyg: Bågtyperna Pie ("tårtbit") och Arc ("båge")

Hittills har vi bara använt oss av bågknappen 2 Point Arc.

 

Det verktyget låter oss skapa ojämna bågar, vilket alltid kan vara bra: På så vis kan vi t ex skapa ovala former. Men det finns två andra bågtyper som också kan vara bra att känna till, även om de är begränsade till att endast skapa delar av cirkelrunda former. De heter Pie ("Tårtbit") samt Arc ("Båge"). Vi ska se hur de fungerar.

 

 

 

1.2. Bågtypen Pie

Vi ska börja med att se hur bågtypen Pie fungerar. Jag översatte den till "tårtbit" ovan eftersom det är en sådan form den skapar: En kil med rundad ytterkant.

Klicka på knappen Pie...

 

... så visas en halv gradskiva vid pekaren. Det här verktyget skapar alltså en tårtbitsform, så vi börjar med att klicka där vi vill att tårtbitens spets ska vara.

 

Då kan vi dra ut bitens baslinje. Det är bara att klicka när den är lång nog, men det går förstås även att skriva in ett mått och trycka på Enter.

 

När basen är fäst kan vi flytta på pekaren så dras en båge ut från baslinjens bortre punkt. Bågen böjs runt gradskivan vid formens spets.

Du kan antingen dra ut den för hand och klicka, eller skriva ett särskilt gradtal och trycka på Enter.

 

Verktyget känner dessutom automatiskt av när du är på väg att skapa en kvarts cirkel ("Quarter Circle").

 

När du klickar (eller trycker på Enter, om du skriver in ett särskilt gradtal) verkställs formen och skapar en yta mellan linjerna.

 

 

 

2.2. Bågtypen Arc

Det andra av de två bågverktygen heter Arc. Översatt blir det helt enkelt "båge". Arc fungerar på samma sätt som Pie, ovan, men det skapar endast den böjda linjen istället för en sluten form.

Vi kan klicka på knappen Arc...

 

... så får vi klicka fast bågens "mittpunkt".

 

Då kan vi ange hur långt från mittpunkten bågen ska vara. Det går bra att antingen klicka eller skriva in ett mått och trycka på Enter.

 

Sedan kan vi dra fram en båge. Bågen böjs automatiskt runt gradskivan. Vi kan klicka eller skriva in ett gradtal och trycka på Enter.

 

Det går även att skapa kvartscirklar med Arc.

 

När bågen är klar lämnar verktyget bara den böjda linjen efter sig istället för en sluten form, så som verktyget Pie gör.

 

 

 

 

 

2. Planritningar

En planritning är en "karta" över exempelvis en lägenhet, en våning eller ett rum. De ser i regel ut på ett särskilt vis: De ses alltid rakt uppifrån och består av klara, tydliga linjer, ofta utan möbler annat än de som är en del av huset snarare än bara inredning (exempelvis handfat och toalett, spis, kyl och frys, och liknande -- saker man inte flyttar på i första taget).

Beroende på var och hur du jobbar med SketchUp kan det hända att du behöver göra planritningar. Då är det här sättet det enklaste, och ger dessutom ett snyggt slutresultat.

Det kan vara värt att nämna att tilläggsprogrammet Layout, som följer med SketchUp Pro, är delvist till för att skapa planritningar. När vi installerade programmet fick vi ju en testversion av Pro, vilket medförde att vi även fick Layout och Style Builder installerade -- men jag antar att Pro-tiden gått ut vid det här laget och att ditt SketchUp återgått till att bli vanliga SketchUp Make. Då har även Layout blivit otillgängligt, så vi kan inte använda det.

Därmed ska vi nu se hur vi kan skapa planritningar i SketchUp. Det är inte helt självklart hur man gör.

Jag har en enkel ritning som består av tre rum och ska nu gå igenom hur vi kan göra den till en tydlig planritning. Du kan gärna skapa en liknande ritning i ditt SketchUp. Måtten spelar ingen egentlig roll.

 

 

 

2.1. Skapa dörr- och fönsteröppningar

Vi ska börja med att se hur vi tydligt markerar vad som är dörrar och fönster i planritningen. Det finns olika sätt att markera dem på, men vi använder oss av de vanligaste.

Jag använder Line och andra passande verktyg (exempelvis Tape Measure) för att rita linjer där jag vill att dörröppningarna ska vara.

 

Sedan raderar jag öppningarnas långsidor. Då ser vi tydligt att de är öppningar.

 

Därefter använder jag Line för att rita linjer där fönstren ska vara. Till skillnad från dörrarna så får fönsteröppningarna behålla sina långsidor för att visa att det även finns väggar där.

 

 

 

2.2. Skapa fönsterlinjer

För att tydliggöra att en öppning är ett fönster brukar man rita en linje precis i mitten i den. Så jag zoomar in på en fönsteröppning, väljer Line, och klickar fast en ny linje på mittpunkten vid öppningens ena kortsida.

 

Sedan drar jag en linje tvärs över öppningen, hela vägen till öppningens andra kortsidas mittpunkt. Där klickar jag.

 

Det här representerar en fönsteröppning i planritningen.

 

Jag gör så med alla fönsteröppningar.

 

 

 

2.3. Skapa dörrar

För att markera att en öppning har en dörr i sig brukar man rita en linje som föreställer dörren samt en båge som representerar dörrens svängradie. Det finns olika sätt att rita dörrarna på, men vi ska titta på det vanligaste.

Min dörröppning är 800 mm bred. Det betyder att jag bör göra dörrlinjen exakt så lång.

 

Jag väljer Line och klickar där dörrens gångjärn ska vara vid öppningen.

 

Sedan drar jag fram en linje som sticker rakt ut, så den inte tar i något annat. Jag gör linjen lika lång som öppningen är bred, i det här fallet 800 mm.

 

Man kan låta dörrlinjen sticka rakt ut, men det har blivit vanligare att vinkla den så den inte tar upp så mycket plats. Jag vill göra så, så jag markerar dörrlinjen med Select.

 

Sedan väljer jag verktyget Rotate...

 

... och klickar fast Rotates gradskiva där dörrens gångjärn ska vara. (Eftersom dörrlinjen är markerad i förväg så kommer roteringen endast att påverka den linjen, inget annat.)

 

Sedan klickar jag på dörrlinjens andra ändpunkt.

 

Då kan jag vinkla dörren tills den får en 45 graders lutning från öppningen.

 

Då är själva dörrlinjen klar.

 

För att illustrera svängradien väljer jag bågverktyget Arc. Man bör använda Arc istället för 2 Point Arc eftersom det senare inte skulle ge bågen rätt form.

 

Jag klickar fast gradskivan där dörrens gångjärn är...

 

... och klickar sedan på dörrlinjens andra ändpunkt.

 

Då kan jag dra fram en cirkelböjd båge. (Verktyget 2 Point Arc skulle inte skapa en sådan båge, utan den skulle bli mer utbuktande.)

Jag klickar fast bågen på dörröppningens närmaste ändpunkt.

 

Då är själva dörren klar i planritningen. Nu är det bara att upprepa detta med de övriga öppningarna i ritningen -- men det går förstås även utmärkt att markera dörrlinjen och bågen och göra dem till en komponent. Då är det bara att klicka in instanser där du vill ha dem och rotera dem så de passar in i sina öppningar.

 

Nu har jag dörrar i alla mina dörröppningar. (Om du har en öppning som inte ska innehålla någon dörr lämnar du den förstås tom.)

Då är planritningens öppningar klara.

 

 

 

2.4. Anpassa stilen

Vi ska ändra i ritningens stil så planritningen blir prydligare.

Jag går in på Window > Styles...

 

... och går in i kategorin In Model. Där finns bara en stil just nu, men om du har flera stilar i din ritning kan du klicka på den du vill göra ändringarna i. Klicka sedan på fliken Edit.

 

Det första jag gör är att stänga av stilens ändpunktsmarkeringar. Om du tittar på ritningen just nu så markeras varje linjes ändpunkter med en ökad tjocklek. Den markeringen går att stänga av så alla linjer är lika smala från punkt till punkt, vilket ger ett renare intryck.

Jag klickar på knappen Edge Settings (den första av de fem små knapparna under flikarna). Då visas stilens linjeinställningar.

 

Jag bockar av rutan Endpoints.

 

Det får alltså linjernas ändpunkter att sluta markeras med tjocka streck. Ändpunkterna finns fortfarande kvar, de syns bara inte. Planritningen ser genast renare ut.

 

Nu ska jag göra bakgrunden vit istället för grå. Det ger också ett renare intryck.

Jag klickar på knappen Background Settings (den tredje av de fem knapparna).

 

Där klickar jag på färgrutan vid Background...

 

... och väljer helt vit färg (det kan göras på flera olika vis beroende på om du använder Windows eller Mac).

 

Nu är bakgrundsrutan vit.

Stilens ändringar är klara, så jag stänger stilpaletten.

 

Nu ser ritningen ut så här: Bakgrunden är vit och linjernas ändpunkter markeras inte längre med tjocka streck. Den ser alltså redan betydligt prydligare ut.

Kvar är att stänga av axlarna och profillinjerna.

 

Jag går in på View och bockar av Axes...

 

... så axlarna göms.

 

Sedan går jag in på View > Edge Style och bockar av Profiles...

 

... så linjerna runt ritningens ytterkant blir smala.

 

Nu är planritningen klar. Då kan jag t ex markera dess mått med verktyget Dimension. Det är ju väldigt vanligt. Så jag klickar på Dimension...

 

... och kan sedan klicka på en punkt jag vill mäta från. (Punkterna finns alltså fortfarande kvar efter jag bockade av Endpoints i stilen -- det är bara tjockleken vid punkterna som stängs av när den rutan bockas av.)

 

Sedan klickar jag på en annan punkt, så visas avståndet mellan de två punkterna.

 

Då kan jag flytta pekaren för att placera måttet. Jag klickar när det ligger där jag vill ha det.

 

Och då är det bara att fortsätta på det viset.

(Vi fortsätter med samma ritning i nästa kapitel.)