Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 1 | Fortsättningslektion 2 | Tillbaka till lektionslistan | Visa/göm tangenter Förra sidan | Nästa sida

SketchUp fortsättningslektion 2

Den här lektionen kan ses som första delen av två i vår genomgång av stilar och scener. Stilar låter oss ställa in hur själva ritningen ska se ut, med både exakta och konstnärliga möjligheter. Scener är ett sätt för oss att spara olika kamerapositioner i vår ritning och som vi sedan kan få kameran att flyta mellan. Vi tittar även på lager, som låter oss smidigt samla grupper och komponenter i separata behållare som sedan kan göras synliga eller osynliga efter behov, samt sektionsplattor, vilka låter oss skapa genomskärningar i våra ritningar. Dessa kan sedan kombineras med scener på ett väldigt effektfullt sätt.

Innehåll: Stilar. Lager. Skapa genomskärningar med sektionsplattor. Sektionsplattor i en komponent. Sektionsplattor i grupper. Scener. Animera scener. Scener med sektionsplattor.

 

 

 

1. Stilar

Det finns olika stilar man kan använda i SketchUp. En stil är en uppsättning utseenden som gäller för din ritning. Den bestämmer hur linjerna ska se ut, hur ritningens mark och himmel ska se ut, samt vilka färger ytorna ska ha från början. Man kan även ställa in andra egenskaper, men det är något vi tittar på i nästa lektion.

Varje gång vi skapar en ny ritning i SketchUp får den automatiskt stilen Architectural Design, som ger ritningen tunna svarta linjer, grå mark och himmel, samt grå/vita ytor från början.

Anledningen till varför varje ny ritning får stilen Architectural Design är för att den fanns nämnd i det måttval vi gjorde när vi började använda SketchUp i grundkursen: Om vi går in i SketchUps inställningar via menyn Edit > Preferences (Windows) / SketchUp > Preferences (Mac) så kan vi klicka på kategorin Template i listan till vänster. Då ser vi listan på tillgängliga mått man kan välja för sin ritning. Där är nu valet Architectural Design - Millimeters markerat (och om det inte är det så bör det vara det). Övriga mått har andra stilar i sin titel som skulle få ritningens linjer, ytor och mark och himmel att se ut på andra sätt.

 

(Vi kan stänga fönstret genom att klicka på Cancel eller kryssa bort det.)

Vi ska se hur vi kan ge en ritning en annan stil utan att ändra på dess mått. Jag har ritat en enkel modell som jag ska använda som exempel.

(Om du funderar på var figuren i bilden kommer ifrån så dyker den upp när man skapar nya ritningar i SketchUp2013, som jag använde för att skriva det här kursmaterialet. Om du använder en senare version av SketchUp så har du en annan figur som dyker upp när du gör en ny ritning. Den enda skillnaden mellan figurerna i de olika versionerna är att de ser annorlunda ut då de byts ut varje år.)

 

 

 

1.1. Ta fram paletten Styles

För att ge ens ritning en annan stil behöver man ta fram paletten Styles. Det gör man via Window-menyn som vanligt.

 

Paletten Styles visas. Den ser ut på samma sätt som Components- och Materials-paletterna och fungerar likadant: Man kan bläddra mellan olika stilkategorier via textrutan mitt i paletten, och de stilar man väljer samlas automatiskt i ritningens "minne" som symboliseras av husknappen.

 

 

 

1.2. Stilkategorierna

För att hitta nya stilar kan vi alltså klicka på menyrutan mitt i paletten. Då visas en lista på olika stilkategorier. De är:

Assorted Styles
Color Sets
Default Styles
Photo Modeling
Sketchy Edges
Straight Lines
Style Builder Competition Winners
  Blandade stilar
Färguppsättningar
Standardstilar
Fotomodellering
Skisslinjer
Släta linjer
Vinnarbidragen från Googles och Trimbles stilbyggartävlingar

 

Jag klickar på kategorin Assorted Styles (alltså "Blandade stilar").

 

Då visas de stilar som hör till den kategorin. Exempelbilder visas i det stora fältet under knappraden i paletten, precis som när vi t ex väljer material i materialpaletten.

 

Vi kan se vad varje stil heter genom att hålla pekaren på dess ruta i någon sekund.

Jag klickar på stilen Pencil on Tracing Paper ("Blyertspenna på kalkerpapper"). Då får genast ritningen den stilen: Himlen blir mjukt gul istället för grå och färgerna blir ljusare, men mest dramatiska ändringen är förstås linjerna, som nu ser ut som litet slarvigt ritade blyertsstreck istället för de släta, raka linjer som hör till stilen Architectural Design. (Det är förstås fritt fram att prova de stilar du tycker ser intressanta ut; vi kommer strax till hur vi återställer ritningen till Architectural Design.)

 

Stilen Monochrome Screen ("Monokrom skärm") får ritningen att se ut precis som just en monokrom datorskärm. För de av er som är för unga att minnas dem så hade alla datorer monokroma skärmar -- alltså enfärgade skärmar -- långt in på åttiotalet, tills färgskärmarna kom. De monokroma skärmarna gjorde all text och den lilla grafik som då fanns grön eller gul mot svart bakgrund.

 

Stilen Brush Strokes on Canvas ("Penseldrag på duk") gör färgerna starka, lägger in en texturerad bakgrund som ser ut som spräcklig tavelduk, och får linjerna att se målade ut.

Dessa är bara tre av den här kategorins stilar. Prova gärna allihopa om du känner för det.

 

Jag väljer kategorin Color Sets ("Färguppsättningar").

De här stilarna är inte lika dramatiska som de i kategorin Assorted Styles, utan ändrar bara på ritningens standardfärger: Varje stil ger ritningens linjer, ytor samt mark och himmel olika färger.

 

Kategorin Photo Modeling ("Fotomodellering") används ofta när man använder ett foto som grund för ens ritning. De här stilarna gör att linjerna blir klart mintblå, vilket syns tydligt mot de flesta bakgrunder. Om man använder en stil som gör linjerna svarta (som t ex Architectural Design) är det ju lätt att linjerna försvinner när man ritar dem på en brokig eller mångfärgad bild.

 

Kategorin Default Styles ("Standardstilar") innehåller olika stilar som gör linjerna svarta och ger marken samt himlen en mild färg. Det är här stilen Architectural Design finns. (Den finns på översta raden, men du behöver inte välja den eftersom den redan finns i ritningens minne.)

 

Kategorin Sketchy Edges ("Skisslinjer") är nog den mest konstnärliga stilkategorin. Den här kategorins stilar gör ritningen helt vit (eller svart) medan linjerna blir helt svarta (eller vita) och ser ut som om de är målade eller ritade snarare än dragna av en dator. Till exempel så får stilen Brush Strokes Wide ("Breda penseldrag") strecken att se ut just som om de målats med en ganska bred pensel. (Observera att min boll ser ut att ha försvunnit helt och hållet. Det beror på att stilen gör bollen vit mot vit bakgrund, medan bollens form inte har någon rak linje som kan påverkas.)

 

Stilarna i kategorin Straight Lines ("Släta linjer") är mer ingenjörs- och arkitektlika än de i kategorin Sketchy Edges -- här blir linjerna släta och raka, fast i olika tjocklekar. Ritningens färger är dock fortfarande vita mot vit bakgrund.

 

Kategorin Style Builder Competition Winners ("Vinnarna av stilbyggartävlingen", vinnarbidragen från Googles och Trimbles tävlingar) innehåller de stilar som röstades fram som de bästa i stilbyggartävlingen. En favorit är stilen Pencil on Graph Paper ("Blyerts på rutat papper"), som får ritningen att se ut som om någon skissat den i ett kollegieblock.

 

 

 

1.3. In Model (ritningens minne)

Precis som när vi klickar på nya komponenter som vi letat fram i komponentpaletten så kopieras även varje ny stil man klickar på i paletten Styles in i ritningens minne.

Vi kommer åt de stilar som finns lagrade i ritningens minne genom att klicka på den lilla husknappen, eller genom att välja kategorin In Model.

 

Då visas alltså alla stilar vi klickat på. Här finns även stilen ritningen började med, Architectural Design. (Den finns vanligtvis i den översta raden, eller åtminstone nära toppen, eftersom den börjar med bokstaven "A".)

Jag klickar på den så den väljs. Då återfår min ritning den stilen, vilket får linjerna och färgerna att se ut så som vi är vana vid. (Om du hellre använder stilen som redan är vald så går det förstås bra, och om du vill använda en annan stil än Architectural Design så är det bara att klicka på den här.)

 

 

 

1.3.1. Töm ritningen på oanvända stilar

När man väl hittat stilen man vill ha så bör man tömma ritningens minne på alla oanvända stilar. Det gör man genom att klicka på den högerpekande pilknappen och välja Purge Unused.

 

Då raderas alltså alla stilar utom den som används av ritningen just nu. (Det går även att radera enskilda stilar ur In Model, alltså ritningens minne, genom att högerklicka på den stilens ruta och välja Delete.)

 

Men det finns tillfällen då man vill ha flera stilar tillgängliga i en och samma ritning (vilket är något vi tittar närmare på i nästa lektion).

Då är den enklaste lösningen att helt enkelt radera ritningens minne på alla stilar utom den som är vald och sedan klicka på endast de stilar man vill använda.

I mitt fall vill jag ha endast stilarna Architectural Design samt stilen Brushed Strokes ("Målade linjer") som finns i kategorin Sketchy Edges ("Skisslinjer") i ritningens minne.

Då kan jag gå in i kategorin där den andra stilen finns...

 

... och klicka på den stilens ruta. Då får ritningen den stilen på en gång...

 

... vilket innebär att den nu kopierats in i ritningens minne. Därmed finns alltså bara de stilar jag vill kunna använda i min ritning där. (Det gör inget om man råkat klicka in en eller flera stilar man inte vill använda -- det går som sagt alltid att radera enskilda stilar genom att högerklicka på dem och välja Delete.)

 

När man har flera stilar i In Model kan man hoppa mellan dem genom att klicka på deras rutor.

 

 

 

1.3.2. Spara stilarna i ritningens minne som en egen samling

Om man är nöjd med de stilar som finns i ritningens minne och även vet att man kommer att vilja återanvända dem i framtiden så kan man alltid spara de stilarna som en egen samlingsfil. Då är det bara att ladda in den filen i en ritning så kopieras dess stilar in i den ritningens minne utan att man behöver välja dem en och en ur sina respektive kategorier.

För att kunna spara en stilsamling behöver man först skapa en tom mapp åt den (varje samling behöver en egen mapp). Jag förutsätter att du vet hur du skapar nya, tomma mappar i din dator vid det här laget -- det rör sig alltså om helt vanliga mappar, så du kan skapa den där du vill ha den.

Döp mappen till något du känner igen. I det här exemplet döper jag min nya mapp till "sketchup-stilar", men du kan förstås döpa din mapp (eller dina mappar, om du ska göra flera uppsättningar) till något du tycker passar bättre.

 

När mappen är klar går du tillbaka till SketchUp och går in i kategorin In Model i stilpaletten, om du inte redan gjort det. Då kan du klicka på den högerpekande pilknappen och välja Save collection as (eller Open or create a collection).

 

Nu får du markera vilken mapp de stilar som finns i In Model ska sparas i. Markera mappen du just skapade och klicka på OK...

 

... så dyker det upp en ny samling i stilpalettens kategorilista. Den får samma namn som din mapp har, i det här fallet "sketchup-stilar", och är redan vald så dess stilar visas.

 

Den nya samlingen går även att välja direkt i listan. Varje gång man skapar en ny samling läggs den automatiskt till i listan.

 

Om en samling du laddat in inte finnas i listan (eller om du tagit bort den ur listan) så kan du lägga till den genom att klicka på den högerpekande pilen och välja Add collection to favorites.

 

Då får du peka ut samlingens mapp...

 

... så läggs den till i listan (ifall den saknades).

 

Kategorilistan finns sparad i själva SketchUp, så den förs över från ritning till ritning: Jag stänger den förra ritningen och skapar en helt ny.

Om jag då tar fram stilpaletten och tittar i kategorilistan så finns fortfarande min senaste samling, "sketchup-stilar" i den. Då kan jag välja den...

 

... så visas dess stilar.

 

Om du vill ta bort en viss samling ur kategorilistan kan du klicka på den högerpekande pilen och välja Remove collection from favorites.

 

Då får du peka ut vilken av dina egna samlingar du vill ta bort (standardkategorierna går inte att ta bort ur listan). Markera den du vill radera och klicka på Remove...

 

... så försvinner den ur SketchUp. (Själva filen finns förstås fortfarande kvar i sin mapp, så du kan ladda in den igen om du vill.)

 

Och om du vill ladda in en sparad samling kan du klicka på den högerpekande pilen och välja Open or create a collection. Då får du peka ut samlingens mapp, så laddas dess stilar in i SketchUp.