Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

2. Om filter

Det finns en mängd filter man kan använda sig av i Photoshop. Ett filter är en effekt som påverkar ens valda lager eller markering på olika vis. Det finns t ex ett filter som gör lagrets innehåll suddigt, ett som gör att det ser ut som en oljemålning, ett som ger det textur, med mycket mera.

Det är bra att vara medveten om att filter sällan används som en färdig sluteffekt på en bild. Det är alltså sällan man öppnar en bild, använder ett filter på den, och sedan anser bilden vara helt klar. Man använder ofta flera olika filter i samma bild, och gärna i samband med olika lagerändringar och liknande. Filter är alltså oftast bara en del av slutresultatet.

Vi hittar filter på två olika platser i Photoshop: Vissa finns samlade i olika kategorier i menyn Filter, och andra finns i Filtergalleriet. De som finns i Filtergalleriet är mer konstnärliga medan de som samlas i menyn Filter har ofta litet mer praktiska syften. Men de används och fungerar på samma sätt.

Det finns över 100 filter i Photoshop, och man kan ladda ned ännu fler -- det är något vi tittar på i fortsättningskursen. Många filter liknar varandra, och vissa används endast vid väldigt särskilda tillfällen, så det är ingen större mening att gå igenom vartenda filter i detalj. Vi ska hålla oss till de som kan vara av störst intresse för oss så här i slutet på grundkursen.

Men först ska vi se hur vi kan använda filter. Sedan går vi igenom filtren. Därefter ska vi se hur vi kan använda olika filter tillsammans med övriga saker vi lärt oss här i grundkursen för att skapa olika effekter i våra bilder.

Om du vill läsa mer om filter så har Adobe en kortfattad genomgång av Photoshops samtliga filter här:
http://helpx.adobe.com/se/photoshop/using/filter-effects-reference.html

 

2.1. Använd filtren som finns i menyn Filter
2.2. Att använda filtren som finns i filtergalleriet
2.3. Återanvänd det senaste valda filtret (eller filtren)

 

 

 

2.1. Att använda filtren som finns i menyn Filter

Vi ska se hur vi använder filtren som finns samlade i olika kategorier i menyn Filter.

Vi kan använda bilden vi gjorde tidigare i den här lektionen (fast det går bra med vilken bild som helst, egentligen).

Se till att det lager du vill påverka är valt.

 

Gå sedan in på menyn Filter. Där hittar du olika kategorier. De är:

Brus (Noise)
Förvandla pixlar (Pixelate)
Förvrängning (Distort)
Oskärpa (Blur)
Stilisera (Stylize)
Video (Video)
Annat (Other)
Digimarc (Digimarc)

 

Om vi pekar på kategorin Oskärpa (Blur) visas alla filter som hör till den kategorin. Där kan vi klicka på filtret Gaussisk oskärpa (Gaussian Blur). Det är nog det vanligaste filtret i hela Photoshop.

 

Det gör att lagrets (eller markeringens) innehåll blir suddigt.

Det finns olika typer av filter: Engångsfilter och inställningsfilter.

Engångsfilter är sådana man inte behöver ställa in: Man väljer filtret i menyn, så utförs dess effekt på bilden direkt. Ett typiskt engångsfilter är Filter > Skärpa > Skärpa (Filter > Sharpen > Sharpen). Det gör så att lagrets eller markeringens skärpa ökar en aning. Om man vill ha mer skärpa kan man välja det filtret igen så upprepas effekten.

De flesta filtren är däremot inställningsfilter. Det betyder att när man valt ett filter så visas ett fönster med olika knappar och rutor i. Då får man dra i knapparna och ställa in rutorna för att påverka filtrets effekt.

Filtret Gaussisk oskärpa, som vi just valt, är ett inställningsfilter. Det är ett väldigt enkelt sådant: Det har bara en enda knapp i sitt fönster. När man drar knappen åt vänster så minskar man styrkan på suddeffekten, och när man drar den åt höger ökar man styrkan.

Om fönstret har rutan Förhandsvisa (Preview), se gärna till att den är förbockad. Då ser du filtrets effekt direkt på bilden. Men om fönstret saknar rutan Förhandsvisa kan du använda dig av rutan i själva filterfönstret som visar en del av din bild. Klicka på minus- eller plusknappen under den rutan för att zooma bilden. Du kan även klicka-och-dra i rutan för att rulla bilden åt alla håll. Och om du håller ned musknappen på bilden visas bilden utan filtereffekten, så du lätt ser hur den ser ut före och efter filtret.

För att godkänna inställningarna för ens valda filter klickar man på OK, som vanligt. Om man vill avbryta klickar man på Avbryt (Cancel).

Jag ställer in suddigheten genom att dra i knappen i fönstret. Sedan klickar jag på OK.

 

Då har filtrets effekt lagts på det valda lagret. (Observera att om du har igång en markering så kommer filtrets effekt att begränsas till den markeringen.)

Filtereffekter kan ångras bort som vanligt.

 

 

 

2.2. Att använda filtren som finns i filtergalleriet

(Jag ångrar bort filtret Gaussisk oskräpa (Gaussian Blur) från förra stycket.)

Vi ska se hur filtren som ligger i Filtergalleriet fungerar.

Börja med att välja det lager du vill på verka (eller gör en markering runt det område du vill påverka i ett lager).

 

Gå sedan in på menyn Filter > Filtergalleri (Filter > Filter Gallery).

 

Då öppnas ett stort fönster. Det består av tre delar:

Till vänster visas innehållet i ditt valda lager.

I mitten finns galleriets filterkategorier. De är:

Förvrängning (Distort)
Konstnärliga (Artistic)
Penseldrag (Brush Strokes)
Skiss (Sketch)
Stilisera (Stylize)
Textur (Texture)

 

Till höger visas inställningarna du kan göra i ditt valda filter.

Vi kan börja med att klicka på kategorin Konstnärliga (Artistic).

 

Då visas de filter som hör till den kategorin. Varje filter har en egen miniatyrbild som visar hur det kommer att påverka ditt valda lager.

Ett av mina favoritfilter heter Kantlinje (Poster Edges). Vi kan klicka på det. Det gör så att lagrets innehåll ser ritat ut, med tydliga färgfält och mörka linjer.

 

Filtrets inställningar visas i fältet till höger. Rubriken ovanför varje dragknapp beskriver vad den knappen gör. Det är bara att klicka-och-dra på knapparna för att se hur effekten blir.

(Bli inte överväldigad av antalet filter och inställningsmöjligheter: Det finns så många filter och så många sätt att ställa in dem och blanda dem på att det inte är någon idé att ens försöka lägga varenda detalj på minnet. Du kommer att lära dig vilka filter du tycker om att använda i takt med att du jobbar med dem i dina egna bilder.)

Jag drar i knapparna så färgfälten i lagret blir litet jämnare och linjerna litet tunnare.

 

När man ställt in ett filter kan man som sagt klicka på OK för att godkänna det. Sedan kan man alltid välja ett till filter, så kommer dess effekt att läggas ovanpå det förra filtrets. Man kan använda hur många filter som helst på ett och samma lager.

Men man kan även blanda olika filter direkt i filtergalleriet. På så vis kan man se hur de kommer att påverka varandra innan man godkänner dem.

Längst ned i det högra fältet finns en grå ruta. Där listas de filter vi använder på vårt lager just nu. I mitt fall visas en rad med namnet Kantlinje (Poster Edges) där. Det betyder alltså att jag lagt in filtret Kantlinje på lagret.

Om jag nu klickar på knappen för Nytt effektlager (New Effects Layer) under den grå rutan...

 

... så läggs en ny rad till där. Raden är automatiskt inställd på samma filter som tidigare. Om vi klickar på den (det är den grå raden som är vald)...

 

... så kan vi välja ett annat filter istället för att ha filtret Kantlinje två gånger.

Vi kan gå in i kategorin Penseldrag (Brush Strokes) istället...

 

... och välja filtret Mörka streck (Dark Strokes). Då läggs det filtret in i lagret, och läggs även till i den markerade raden i den grå rutan.

 

Det nya filtrets inställningar visas i fältet till höger. Då kan vi ställa in utseendet för filtret Mörka streck och samtidigt se hur det blir tillsammans med lagret Kantlinje.

(Man kan gömma filter genom att klicka på ögonsymbolen vid dem, och om man vill radera ett filter från sitt lager helt och hållet så kan man markera det filtrets rad och sedan klicka på soptunnan längst ned.)

Jag ställer in Mörka streck-filtrets effekt så det ökar svärtan i bilden på ett sätt jag tycker ser bra ut.

 

Sedan kan man godkänna sina filter genom att klicka på OK.

 

Då läggs deras effekter på det valda lagrets innehåll.

 

 

 

2.3. Återanvänd det senaste valda filtret (eller filtren)

Det händer dessutom att man vill återanvända ens senast använda filter. Då kommer Photoshop ihåg det åt en, så man behöver inte börja välja om samma filter igen.

Istället kan man välja det lager, eller göra den markering, man vill att filtret ska användas på.

 

Sedan går man in på menyn Filter. Då finns det senast använda filtret högst upp. (Om man använt flera filter samtidigt via Filtergalleriet står det Filtergalleri (Filter Gallery) högst upp istället.) Om man då klickar på det valet...

 

... används samma filter, med samma inställningar, på det valda lagret.

 

Och lagren man använt filter på är fortfarande bara vanliga lager, så det går utmärkt att t ex byta Läge (Mode) på dem.

Nu ska vi gå igenom vad de mer intressanta filtren gör. Du får naturligtvis prova använda även de filter vi inte går igenom i detalj här. Vi går igenom flera av de filter vi hoppar över här i fortsättningskursen.