Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

2. Funktionsmakron (Actions)

Ett funktionsmakro, eller makro, kan liknas vid ett litet program som utför vissa kommandon åt en. De används inte så ofta men när du väl behöver dem kan de bespara dig många timmars arbete.

Vi säger att du har ett par hundra bilder i en mapp. Du vill att varje bild i mappen ska ha en särskild storlek och din signatur längst ned i det högra hörnet. Det skulle ta timmar att göra för hand, men ett makro kan öppna en bild, ändra storlek, infoga din signatur, placera signaturen i rätt hörn och sedan spara bilden på bokstavligen ett par sekunder -- och makrot kan göra det på en enskild bild eller alla bilder i en viss mapp, precis som du själv bestämmer.

Här är en bild jag döpt till makrobild.jpg. Spara den till din dator och öppna den i Photoshop. 


Bilden är hämtad från Public Domain-galleriet freeimages.com (www.freeimages.com) och används i utbildningssyfte.
http://www.freeimages.com/photo/1230269
Foto: Phajnalka

 

Om vi vill göra bilden 200 pixlar hög och svart/vit så vet vi ju redan hur det går till:

För att göra bilden 200 pixlar hög går man in på Bild > Bildstorlek (Image > Image Size), skriver in 200 i rutan Höjd (Height) och klickar på OK.

För att sedan göra bilden svart/vit går man in på Bild > Justeringar > Tunna ut (Image > Adjustments > Desaturate) -- eller Svartvitt (Black & White) om man vill ha mer kontroll över effekten.

Men om vi utöver bilden ovan dessutom har ett par hundra andra bilder vi vill göra exakt samma sak med så kommer det ju att ta väldigt länge.

Det är det man har funktionsmakron till. Med makron kan man nämligen spela in det man gör i en bild och sedan spela upp det i andra bilder. Då utförs exakt samma handlingar i de bilderna, och det enda som behövs från vår sida är ett enda musklick.


 

 

2.1. Panelen Funktionsmakron (Actions)

Gå in på menyn Fönster > Funktionsmakron (Window > Actions) tills det valet blir förbockat.

 

Då visas den här panelen:

 

Nu ska vi se hur vi kan skapa ett eget makro i den.

 

 

 

2.2. Skapa ett enkelt makro

Vi ska använda panelen Funktionsmakron (Action) för att skapa ett enkelt makro som gör två saker åt oss på de bilder det används i: Det gör bilden svartvit och ger den en höjd på 200 pixlar

 

 

 

2.2.1. Kopiera bilden

När man skapar ett makro tittar det på vad man gör. Man måste alltså utföra handlingarna för att makrot ska kunna spela in dem. Därmed är det inte alltid så klokt att använda någon av de bilder man faktiskt tänker använda det färdiga makrot på medan man är i färd med att skapa det, särskilt inte om någon av handlingarna går ut på att spara bilden på något vis.

Men man vill ju även kunna se hur ens tänkta ändringar blir på en bild som man vill använda det färdiga makrot på senare. Lösningen är i så fall att göra en tillfällig kopia på bilden.

Öppna bilden du vill använda makrot på -- i vårt fall bilden makrobild.jpg.

Högerklicka på bildens namnlist. Då visas en liten meny. Välj Duplicera (Duplicate).

 

Då får du ange vad kopian ska heta. Det är bara att skriva in något i rutan Som (As) och klicka på OK. Vi kan lika gärna låta standardnamnet vara (makrobild kopia, eller makrobild kopiera).

 

Då läggs en kopia på originalet in i ett eget fönster. Kopian har fått det namn vi nyss angav. Allt vi gör med kopian kommer alltså bara att påverka den, inte originalet. På så vis undviker man att råka göra fel med en originalbild.

Se till att kopian är vald genom att klicka på dess namnlist. Då kommer våra makrohandlingar att påverka den, inte originalet. 

 

 

 

2.2.2. Skapa ett nytt makro

För att skapa ett nytt makro klickar man på den vita pappersknappen längst ned i panelen Funktionsmakron (Actions). 

 

Då får man skriva in vad det nya makrot ska heta i rutan Namn (Name) och klicka på Spela in (Record) när man är klar. Jag döper det till Svartvit liten så jag ser direkt på namnet vad det gör med bilden.

 

Det nya makrot läggs till sist i panelen Funktionsmakron (Actions).

 

Makrot är markerat, och den runda inspelningsknappen längst ned lyser rött. Det betyder att ens nya makro redan börjat spela in ens handlingar.

Makrot spelar inte in småsaker som när och var man flyttar pekaren, utan tittar snarare på varje klick du gör.

Till exempel: Gör inte detta, men om du går in på menyn Bild > Justeringar > Nyans/Mattnad (Image > Adjustments > Hue/Saturation), drar i knapparna där så att bilden ändrar färg och sen klickar på OK så kommer det att stå Nyans/Mättnad (Hue/Saturation) i en ny rad under makrots namn. Det betyder att när det makrot körs i en annan bild så kommer det att lägga in just Nyans/Mättnad-funktionen, och den kommer att bli inställd till exakt de nivåer du just angav.

Om du vill stoppa inspelningen klickar du på den fyrkantiga stoppknappen bredvid inspelningsknappen. Det kan vara bra att stoppa inspelningen på en gång så man får samla tankarna.

 

När du vill börja spela in dina handlingar kan du klicka på inspelningsknappen.


 

 

 

2.2.3. Spela in handlingar

Vårt makro ska göra en bild 200 pixlar hög och svart/vit, så det är de handlingarna vi ska utföra medan makrot spelar in.

Se till att ditt makro är valt i panelen Funktionsmakron (Actions) och klicka på den runda inspelningsknappen längst ned, om den inte redan lyser rött. Nu kommer de handlingar du gör att spelas in i ditt valda makro. 

 

Gå in på Bild > Bildstorlek (Image > Image Size).

 

Skriv in höjden 200 i rutan höjd (Height). Klicka sedan på OK.

 

När du klickat på OK krymper den aktiva bilden så den blir 200 pixlar hög.


 

Samtidigt läggs handlingen Bildstorlek (Image Size) in i vårt nya makro.

(Om man skulle klicka på den lilla pilen vid handlingen Bildstorlek (Image Size) under makrots namn så kan man se exakt hurdan storleksändring den handlingen är inställd på att utföra. I det här fallet är det ju att göra en bild 200 pixlar hög, eftersom det var just det vi gjorde.)

 

Nu ska bilden göras svart/vit.

Medan inspelningsknappen lyser går vi in på Bild > Justeringar > Tunna ut (Image > Adjustments > Desaturate).

 

Då dras all färg ut ur vår krympta bild...

 

... och handlingen Tunna ut (Desaturate) har lagts till efter handlingen Bildstorlek i makrot.

 

 

 

2.2.4. Slutför makrot 

Nu är alla våra planerade handlingar utförda, så då kan vi stoppa inspelningen genom att klicka på den fyrkantiga stoppknappen längst ned i panelen Funktionsmakron (Actions). 

 

Då slocknar inspelningsknappen. Nu spelar alltså makrot inte längre in dina handlingar. (Om du vill börja spela in igen är det bara att klicka på inspelningsknappen så den lyser rött.)

 

När makrot är klart kan man dra in dess handlingslistas så de inte tar upp onödigt mycket plats i panelen. Det gör du genom att klicka på den lilla pilen vid makrots namn. När pilen pekar nedåt visar handlingarna. Då kan du klicka på den...

 

... så pekar pilen åt höger. Då göms det makrots handlingslista.


Nu kan vi stänga bilden vi utförde handlingarna på. Den behövs inte längre, så det är bara att stänga den och välja att inte spara ändringarna. 

 

 

 

2.2.5. Använd makrot 

Nu ska vi använda makrot.

Börja med att välja bilden, om den inte redan är aktiv.

 

Se till att det nya makrot är valt i panelen Funktionsmakron (Actions) och sedan klicka på uppspelningsknappen, den triangelformade play-symbolen, längst ned i panelen.

 

Då utförs makrots handlingar på den aktiva bilden. På så vis kan vi alltså utföra flera handlingar med bara ett enda klick.

 

Makrot går förstås att använda på alla bilder: Om vi öppnar en annan bild...

 

... och vi markera samma makro och klickar på uppspelningsknappen...

 

... så utförs exakt samma handlingar på den med: Den blir 200 pixlar hög och svartvit.