Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

2. Verktyg: Beskärning (Crop Tool)

 

Beskärning (Crop Tool) är raka motsatsen till att utöka arbetsytan på en bild. Med det här verktyget visar du hur långt du vill dra in bildens kanter. Allt som hamnar utanför dem skärs bort.

Beskär används för att minska storleken på en bild utan att förminska innehållet, antingen för att man vill att bilden ska vara en viss storlek utan att motivet ska krympa eller för att göra bilden mer fokuserad genom att skära bort saker man inte tycker hör till.

Vi använder den här bilden:


Bilden är hämtad från galleriet freeimages.com (www.freeimages.com) och används i utbildningssyfte.
http://www.freeimages.com/photo/809601
Foto: alkhodarev

 

Öppna bilden san-fransisco.jpg i Photoshop. Vi ska beskära den på olika vis.

 

 

 

1.1. Använd verktyget Beskärning (Crop Tool)

Välj verktyget Beskärning (Crop Tool). Då visas en ram runt bilden. Ramen har åtta handtag -- ett i varje hörn samt ett i mitten på varje sida. Du kan klicka-och-dra på handtagen för att ändra storlek på ramen.

 

Om vi t ex håller ned musknappen på det nedre vänstra handtaget...

 

... och flyttar på pekaren så ändrar vi storlek på ramen. Allt som är innanför ramen kommer att behållas när vi väl godkänner funktionen, medan allt som ligger utanför den skärs bort. Vi ser tydligt vad som ligger utanför ramen på att det täcks över med en grå nyans.

Just nu kan vi bara ändra storleken på ramen proportionerligt, men det (och det mesta annat) går att ändra på.

 

Man kan förstås dra i alla handtag man vill: Om vi nu håller ned musknappen på det övre högra handtaget...

 

... så kan vi dra ihop ramen ytterligare.

 

Vi kan även flytta ramen så den hamnar där vi vill ha den. Håll ned musknappen någonstans inuti ramen (men inte på siktet i mitten -- siktet används för att centrera ändringarna vi gör på ramen).

 

När du då flyttar pekaren så rullas bilden. Det kan vara litet förvirrande till en början, men bara du tittar på vad som visas inuti ramen är det lättare att hålla ordning på vad som kommer att vara kvar.

 

När du är nöjd med ramens storlek och position kan du godkänna den, antingen genom att klicka på bocken uppe till höger i alternativfältet...

 

... eller genom att trycka på tangenten Enter. Du kan även dubbelklicka inuti ramen för att godkänna den. Då verkställs bekärningen, och allt skärs bort utom det som visas inuti ramen.

(Om du vill avbryta beskärningen kan du klicka på stoppknappen uppe till höger i alternativfältet eller klicka på tangenten Esc.)

 

För att stänga av beskärningsramen är det bara att välja något annat verktyg, t ex Flytta (Move Tool).

 

 

 

2.2. Utöka bildens arbetsyta med Beskärning (Crop Tool)

(Jag ångrar beskärningen jag gjorde i förra stycket.)

Man kan utöka en bilds arbetsyta med verktyget Beskärning (Crop Tool). Det är inte så vanligt, men det är något du lär stöta på när du använder verktyget, så det är lika bra att vi tittar närmare på det.

För att enklast utöka en bilds arbetsyta med Beskärning kan man börja med att dra ut bildens fönsterram. Det gör man genom att klicka-och-dra på ramens nedre högra hörn.

 

Om man sedan klickar-och-drar på beskärningsramens handtag...

 

... så dras bilden ut över den grå utfyllnaden mellan bilden och fönsterramen. Den utökade bildytan får automatiskt samma färg som visas i din bakgrundsfärgruta i verktygsfältet.

Då kan du godkänna eller avbryta. (Jag avbryter.)

 

 

 

2.3. Alternativfältet för verktyget Beskärning (Crop Tool)

När du valt verktyget Beskärning (Crop Tool) finns det en del olika inställningar du kan göra. De är:

2.1.3. Beskärningsformen
2.3.2. Räta upp (Straighten)
2.3.3. Visa (View)
2.3.4. Inställningar
2.3.5. Ta bort beskurna pixlar (Delete Cropped Pixels)

 

 

2.3.1. Beskärningsformen

Här kan du bestämma hur beskärningen ska kunna formas. Standardinställningen är Urspr proport (Original proportions). Det gör att ramen behåller bildens proportioner när du gör den mindre eller större: Du kan alltså inte dra ut ramen åt något håll för att göra den utdragen eller hoptryckt, såvida bilden inte är formad så.

Det vanligaste valet heter Obegränsad (Unconstrained) och finns högst upp i menyn. När man valt det...

 

... kan man ge beskärningsramen hurdan form man vill.

 

Det finns förinställda proportioner man kan ge ramen. Valet 1 x 1 gör så att ramen får en form som alltid är lika bred som den är hög: Den blir alltså en fyrkant.

 

Man kan ändra på dess storlek genom att dra i handtagen, men den behåller de proportioner den är inställd på.

Utöver 1 x 1 finns det flera andra proportioner man kan välja mellan i menyn.

 

Man kan även skriva in egna proportioner för beskärningsramen. Det gör man i de två textrutorna. Om jag klickar i den ena...

 

... kan jag skriva in egna proportioner.

Med proportioner menas "delar": Om jag t ex skriver 4 i ena rutan och 2 i den andra kommer beskärningen att bli 4 "delar" längs ena sidan och 2 "delar" längs den andra: Den blir alltså dubbelt så bred som den är hög, eller tvärtom.

(Jag hade lika gärna kunna ange 1 i ena rutan och 2 i den andra, det hade gett samma resultat: Ena värdet är hälften av det andra, så då hade ramen blivit hälften så bred som den är hög, eller tvärtom.)

Man kan inte ange specifika mått, t ex pixlar eller procent, utan de siffror man skriver in i beskärningsramens formrutor uppfattas alltid som proportionsdelar.

 

Och om jag då drar i ett handtag kan jag krympa eller förstora ramen (och flytta på den om jag klickar-och-drar innanför ramen), men den behåller hela tiden sina proportioner.

 

Om man klickar på den runda pilknappen vid rutorna kastas de angivna proportionerna om. Ett till klick återställer dem.

 

Du kanske märker att om du ändrar på värdet i någon av rutorna så kan det hända att ramen blir helt enorm. Det beror på att varje ny proportion man skriver in utgår från ramens nuvarande storlek, så den nya storleken byggs på den gamla. Det går förstås att krympa ramen genom att dra i handtagen, men det går även att nollställa den helt. Det gör man genom att klicka på den runda pilknappen vid stoppmärket och bocken, till höger i alternativfältet.

 

 

 

2.3.2. Räta upp (Straighten)

Det finns en funktion som låter en räta upp en bild ifall den råkat bli sned. Då kan man ange en linje i bilden som ska vara rak: Man kan t ex markera horisonten i en landskapsbild. Då kommer bilden att vridas så att horisonten blir helt rak i bilden.

För att ange vad som ska vara rakt i bilden klickar man på den lilla linjalknappen.

 

Då kan man klicka in var man vill att linjen ska börja...

 

... och sedan var den ska sluta.

 

Då vrids bilden automatiskt så att linjen blir rak. I det här fallet markerade jag brons undersida (så gått det gick). Då vreds bilden så brons undersida nu ligger helt rak i bilden.

Man måste inte göra liggande linjer, utan Photoshop känner själv av åt vilket håll man drar linjen. Om linjen är mer stående än liggande kommer Photoshop att anta att linjen ska vara stående och vrider bilden så. Photoshop känner även av åt vilket håll du drar linjen: I det här fallet drog jag linjen från vänster till höger, så bilden roterades medurs för att göra linjen liggande.

Om jag däremot hade dragit bilden från höger till vänster hade bilden roterats moturs istället. Det är något man får experimentera med.

När bilden roterats ändras beskärningsramen automatiskt så den inte sticker ut över det roterade lagrets kanter (men den går fortfarande att ändra på).

 

När man är nöjd med ramen kan man godkänna den. Då har bilden beskurits som vanligt.

 

 

 

2.3.3. Visa (View)

Här kan man ställa in hur rutnätet ska se ut när man beskär bilden. Det finns olika val som passar i olika situationer, även om de flesta brukar låta standardvalet 3 x 3-rutnät (Rule of Thirds) vara markerat.

Valet Visa övertäckning automatiskt (Auto Show Overlay) gör att rutnätet visas medan man ändrar på beskärningsramen, sedan göms det.

Visa alltid övertäckning (Always Show Overlay) gör att rutnätet visas hela tiden.

Visa aldrig övertäckning (Never Show Overlay) gör att rutnätet aldrig visas.

Vilken typ av rutnät man väljer och hur man vill att det ska visas är helt upp till en själv. Vi kommer att gå igenom vad de olika rutnäten hjälper en att göra i fortsättningskursen.

 

 

 

2.3.4. Inställningar

Klicka på kugghjulsknappen för att ta fram inställningarna. Här finns det olika sätt man kan påverka markeringsramens funktion och utseende.

 

Använd Classic-läge (Use Classic Mode) gör så att beskärningsramen fungerar som i äldre versioner av Photoshop. Om vi bockar för det...

 

... blir beskärningsramen kanske litet mer lätthanterlig: Nu rullas inte själva bilden, utan ramen kan flyttas runt som ett fritt flytande fönster. Många uppfattar det här läget som mindre förvirrande. (Jag bockar av Classic-läget eftersom vi ska titta på de övriga inställningarna, men jag brukar själv låta det vara förbockat.)

 

Rutan Förhandsvisa automatisk centrering (Auto Center Preview) är en missvisande översättning: Med "förhandsvisa" menas den del av bilden man ser i beskärningsramen.

Det här valet gör så att beskärningsramen alltid är centrerad: När man klickar-och-drar i den rullar man på själva bilden medan ramen ligger stilla. Det är standardinställningen.

Om man däremot bockar av rutan...

 

... så flyttas ramen när man ändrar storlek på den. Man kan dock fortfarande inte flytta på själva ramen genom att klicka-och-dra i eller på den. Du väljer själv hur du vill att ramen ska fungera.

 

Visa beskuret område (Show Cropped Area) gör så att man ser de delar av bilden som är på väg att klippas bort. Om man bockar av rutan...

 

... så visas ingenting runt ramen: De delar som ligger utanför den göms helt och hållet.

Standardinställningen är att rutan är förbockad.

 

Aktivera beskärningssköld (Enable Crop Shield) styr över färgen som täcker området utanför beskärningsramen.

Om man bockar av den kommer inte området utanför beskärningsramen att täckas av någon färg alls. (Rutan brukar vara förbockad.)

 

Om rutan Aktivera beskärningssköld (Enable Crop Shield) är förbockad kan man själv bestämma vilken färg områdena utanför beskärningsramen ska ha genom att klicka i rutan Färg (Color) och välja Egen (Custom).

 

Då får man ange en egen nyans på samma sätt som vanligt.

 

Man kan även ange hur stark färgen ska vara i rutan Opacitet (Opacity): Ju högre värde desto tätare blir färgen. Jag ställer in värdet på 30%.

 

Detta gör att områdena utanför beskärningsramen färgas i min valda färg (orange) och får min valda Opacitet (30%).

 

Rutan Färg (Color) är vanligtvis inställd på Matcha arbetsyta (Match Canvas), och rutan Opacitet (Opacity) är vanligtvis inställd på 75%.

Rutan Ställ in opacitet automatiskt (Auto Adjust Opacity) gör så att färgen utanför beskärningsramen automatiskt lättas upp när man ändrar på ramens form. Den brukar vara förbockad.

 

 

 

2.3.5. Ta bort beskurna pixlar (Delete Cropped Pixels)

Den viktigaste inställningen är antagligen rutan Ta bort beskurna pixlar (Delete Cropped Pixels). Om den är förbockad så raderas de delar som ligger utanför beskärningsramen när man godkänner den, och det enda sättet att få tillbaka dem på är att ångra.

Men om man bockar av rutan...

 

... och gör en beskärning...

 

... så ser det ut som om delarna som var utanför ramen raderas -- men de ligger fortfarande kvar.

Man kan välja andra verktyg och jobba med andra delar som vanligt...

 

... men om man någon gång ångrar beskärningen kan man när som helst välja verktyget Beskärning (Crop Tool)...

 

... och klicka på den beskurna bilden. Då dyker de bortskurna områdena upp utanför ramen igen...

 

... och då kan man dra ut ramen så den omsluter delar som tidigare var borta. (Man kan behöva dra ut bildens fönsterram för att se de återställda delarna.)

 

Standardinställningen är att rutan Ta bort beskurna pixlar (Delete Cropped Pixels) är förbockad, så delarna som ligger utanför ramen raderas för gott, men jag brukar själv alltid låta rutan vara avbockad. Då kan man när som helst återställa den beskurna bilden ifall det behövs.

Och om man låter rutan vara avbockad medan man beskär en bild och sedan sparar bilden i formatet Photoshop så följer de bortskurna delarna med även efter man stängt bilden och öppnat den igen. Då kan man återställa dem genom att helt enkelt klicka på bilden med verktyget Beskärning (Crop Tool).

 

 

 

 

 

3. Beskär via markeringar

Det finns ett snabbt sätt att beskära bilder på ifall det enda man vill göra är att just beskära bilden.

Börja med att skapa en markering runt det du vill ha kvar av bilden.

 

Sedan kan du gå in på Bild > Beskär (Image > Crop).

 

Då beskärs bilden. Allt som var inuti markeringen blir kvar medan allt som var utanför den försvinner. Till skillnad från verktyget Beskärniing (Crop Tool) kan man inte få tillbaka de beskurna områdena på andra sätt än att ångra bakåt via panelen Händelser (History) eller Redigera > Stega bakåt (Edit > Step Backward).

 

Det går att beskära med andra markeringsverktyg än det rektangulära. Här är t ex en markering jag gjort med Polygonlassot (Polygonal Lasso Tool).

 

Om jag då går in på Bild> Beskär (Image Crop)...

 

... så beskärs bilden. Men beskärningen blir alltid fyrkantig eller rektangulär oavsett hur markeringen ser ut eftersom bilder i Photoshop alltid har den formen: Beskärningens effekt begränsas bara till den aktiva markeringens översta, nedersta, vänstra och högra punkter.

 

 

 

 

 

4. Verktyg: Linjal (Ruler Tool)

Verktyget Linjal (Ruler Tool) är ett väldigt enkelt verktyg som är till för att låta dig göra främst två saker: Mäta längden mellan två punkter samt räta upp din bild. Det går även att göra andra saker med verktyget, men det är något vi hoppar över här i grundkursen.

Jag använder den här bilden:


Bilden är hämtad från galleriet freeimages.com (www.freeimages.com) och används i utbildningssyfte.
http://www.freeimages.com/photo/1425971

 

 

 

4.1. Mät avstånd i bilden med Linjal (Ruler Tool)

Du hittar verktyget Linjal (Ruler Tool) i samma knapp du hittar Pipetten (Eyedropper Tool).

 

När linjalen är vald kan du placera pekaren på punkten du vill börja mäta från. Håll ned musknappen...

 

... och dra en linje. När den andra punkten är där du vill ha den kan du släppa musknappen så fastnar punkten där.

Nu ser du olika mått för linjen uppe i alternativfältet.

X anger hur många pixlar från bildens vänsterkant linjens första punkt är.
Y anger hur många pixlar från bildens överkant linjens första punkt är.

B (eller W) står för Bredd (Width) och anger hur stort avstånd det är mellan de två punkterna på bredden.
H står för Höjd (Height) och anger hur stort avstånd det är mellan punkterna på höjden. (Observera att varken B eller H anger hur lång själva linjen är. Linjens längd anges vid L1 i alternativfältet.)

V (A) står för Vinkel (Angle) och anger hurdan lutning linjen har. Om du vill få en exakt 90° eller 45° lutning på din linje kan du hålla ned tangenten Shift medan du drar fram den.

L1 står för hur lång linjen är mellan de två punkterna -- i det här fallet aningen över 288 pixlar (men man behöver inte oroa sig över decimalvärden när man mäter i pixlar).

 

Linjen ligger kvar efter du placerat ut dess två punkter.

 

För att ta bort linjen klickar du på knappen Radera (Delete) till höger i alternativfältet.

 

Då försvinner den ur bilden.

 

 

 

4.2. Räta upp bilder med verktyget Linjal (Ruler Tool)

Man kan använda verktyget Linjal (Ruler Tool) för att räta upp bilder. För att räta upp en bild börjar man med att dra en linje längs det man vill ska vara liggande eller stående i bilden.

Om linjen vi drar fram är mer liggande än stående kommer Photoshop att uppfatta det som att vi vill att linjen ska vara liggande, och tvärtom.

Jag vill att horisonten i bilden ska vara rak. Då kan jag välja verktyget Linjal (Ruler Tool) och placera pekaren på horisonten. Där håller jag ned knappen...

 

... och drar en linje längs horisonten. Det spelar ingen roll hur lång den blir, men i regel är det enklare att placera linjen rätt ju längre man gör den.

 

När linjens två punkter är utplacerade i bilden klickar jag på knappen Räta upp lager (Straighten).

 

Då görs linjen antingen liggande eller stående (vilket det blir beror som sagt på hur linjen ser ut: Om den är mer liggande än stående så blir den nu liggande), och bilden roteras. Nu är horisonten rak.

Eftersom bilden roteras när den rätas upp kan det ofta uppstå glipor i kanterna, särskilt om du rätar upp ett bakgrundslager.

 

Då kan man göra en beskärning mellan gliporna, antingen med verktyget Beskärning (Crop Tool) eller via en vanlig markering man sedan beskär med via Bild > Beskär (Image > Crop).

 

Här är den rätade och beskurna bilden.

 

Vi ska räta upp en bild med en stående linje. Här är en sned bild med pelare i:


Bilden är hämtad från galleriet freeimages.com (www.freeimages.com)
och används i utbildningssyfte.
http://www.freeimages.com/photo/1112884

 

Den ska rätas upp, så jag väljer verktyget Linjal (Ruler Tool)...

 

... och håller ned musknappen på den punkt jag vill börja dra en linje från. Jag vill dra en linje längs pelarna, så det är där jag håller ned knappen.

 

Jag drar linjen längs pelarens kant och släpper musknappen.

 

Sedan klickar jag på Räta upp lager (Straighten)...

 

... så blir den dragna linjen stående, eftersom den var mer stående än liggande. (Nu blev bilden kanske inte spikrak. Då kan man alltid ångra rätningen och göra om den.)

 

Sedan kan man beskära bilden så gliporna försvinner...

 

... och då har vi en någorlunda upprätt bild.