Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

7. Skapa en egen pensel

Du kan enkelt skapa dina egna penselformer i Photoshop. Det vanligaste är att man använder Penseln (Brush Tool) och målar formen man vill göra till en pensel, men det går bra att använda vad som helst, t ex en bit av ett foto om man vill det.

Vi ska se hur det går till.

 

 

 

7.1. Skapa en ny penselform

Jag har gjort en ny bild med vit bakgrund och skapat ett nytt lager i den. Jag väljer verktyget Pensel (Brush Tool)...

 

... och väljer en hård, rund form med en storlek på 9 pixlar.

 

Sedan målar jag en cirkel i min bild...

 

... och skapar ett till lager. Jag målar ett ansikte i det.

 

Jag ska snygga till det jag just målat, så jag väljer verktyget Suddgummi (Eraser Tool)...

 

... och gör kanterna litet tunnare.

Nu är jag nöjd med det jag målat: Det här ska bli till en penselform. Du kan gärna måla något liknande, eller använda vad du vill (och du måste som sagt inte måla det du vill göra till en penselform, utan det går bra att använda vad som helst).

Det du behöver känna till är att alla färger som finns i det du vill göra till en penselform automatiskt omvandlas till gråskala där vitt blir genomskinligt, svart blir solitt, och alla gråtoner mellan dem blir mer eller mindre genomskinliga. När man sedan målar med penselformen kommer de mörka områdena att lägga ut din valda färg medan de ljusare områdena blir mer genomskinliga.

 

För att göra min figur till en penselform måste jag först markera den, så jag väljer ett markeringsverktyg...

 

... och markerar figuren. (Du måste inte använda den rektangulära markeringsramen; vilket markeringsverktyg som helst går bra.)

 

Sedan går jag in på Redigera > Definiera penselförinställning (Edit > Define Brush Preset).

 

Ett fönster dyker upp där den nya penselformen visas till vänster. (Siffran under formen anger hur stor penseln blir från början, men man kan alltid ändra på storleken när man väljer formen i penselväljaren). Man kan skriva in penselns namn i rutan Namn (Name). Jag skriver "min första pensel". Sedan klickar jag på OK.

 

Då är formen klar.

 

 

 

7.2. Använd en ny penselform

Jag ska välja och använda min nya pensel i en bild.

Jag klickar på verktyget Pensel (Brush Tool)...

 

... och tar fram penselväljaren.

 

Jag rullar längst ned i väljaren. Där hittar jag min nya form.

Jag klickar på den...

 

... så kan jag använda den som en vanlig pensel: Jag för ut pekaren i bilden och klickar...

 

... så lämnar penseln färg efter sig. Man kan förstås ändra storlek och Opacitet (Opacity) för den med (men inte Hårdhet (Hardness); den inställningen fungerar bara med de runda penselformerna).

 

 

 

7.3. Påverka hur penselformen fungerar via panelen Penslar (Brushes)

Om jag klickar-och-drar med min nya form i en bild blir det så här:

 

När man klickar-och-drar med en pensel får man oftast en solid linje. Det beror på att Photoshop "stämplar" med penselns form i snabb takt: Vi kan skymta mellanrummen mellan stämplarna i början och slutet på penseldraget jag målat fram.

Jag vill ändra i min pensel så man tydligt ser varje figur som stämplas ut i penseldragen. För att ändra på hur en vald penselform ska fungera behöver man använda sig av panelen Penslar (Brushes).

Vi ska se hur det fungerar.

 

 

 

7.3.1. Ta fram panelen Penslar (Brushes)

Det finns olika sätt att öppna panelen på: Om ett penselverktyg som Pensel (Brush) eller Suddgummi (Eraser Tool) är valt finns det en knapp för penselpanelen vid penselväljaren i alternativfältet. Men man kan även ta fram panelen genom att gå in på menyn Fönster > Penslar (Window > Brushes).

Jag använder verktyget Pensel (Brushes) just nu, så knappen för penselpanelen visas i alternativfältet. Jag klickar på den.

 

I panelen Penslar kan man ställa in hur penslarna ska fungera. Den är redan inställd på penselformen som var vald när man klickar fram panelen, men det går även att välja en form i penselväljarfönstret högst upp.

Jag behåller min valda form, "min första pensel", eftersom det är den jag vill ändra på.

 

 

 

7.3.2. Öka/minska mellanrummet mellan penseldragets stämplar

För att öka mellanrummet mellan varje stämpel Photoshop placerar ut när jag klickar-och-drar med min nya penselform kan jag hålla ned musknappen på knappen Mellanrum (Spacing) längst ned i fönstret...

 

... och dra den åt sidan. Ju längre jag drar knappen åt höger desto större blir mellanrummet mellan varje stämpel i penseldraget...

 

... och ju längre åt vänster jag drar knappen desto mindre blir mellanrummet.

Jag ställer in mellanrummet så att stämplarna ligger tätt men så man ändå ser varje figur tydligt.

 

Utöver penselrummet finns det ett antal olika kategorier i listan till vänster. Vi ska bara titta på de två vanligaste kategorierna i den här lektionen: Formdynamik (Shape Dynamics) och Spridning (Scattering).

(Kategorin vi befinner oss i just nu, där vi bland annat kan ange mellanrummet för penseldragets stämplar, heter Form på penselspets (Brush Tip Shape) och ligger högst upp i kategorlistan.)

 

 

 

7.3.3. Kategorin Formdynamik (Shape Dynamics)

Jag ska ändra i kategorin Formdynamik för den här penseln. Den låter en ange slumpvisa effekter för varje stämpel i penseldraget.

Varje kategori i listan till vänster har en liten ruta vid sitt namn. När rutan är förbockad betyder det att den kategorins effekter är aktiva för den valda penselformen. Men för att komma åt kategorins inställningar måste man klicka på kategorins namn. Så jag klickar på namnet Formdynamik (Shape Dynamics) i listan. Då visas dess inställningar.

 

Det kan hända att kategorins rutor och knappar redan är inställda på olika värden hos dig, men så här i början drar jag alla knappar längst till vänster och ställer in alla rutor på Av (Off) så samtliga av kategorins effekter stängs av.

Vi ska gå igenom vad de olika knapparna gör.

 

 

 

7.3.4. Storleksdarr (Size Jitter): Ge varje stämpel i penseldraget en slumpmässig storlek

Storleksdarr (Size Jitter) slumpar ut en storlek för varje stämpel i penseldraget. Ju högre värde desto fler storleksändringar blir det i ett drag. Jag ställer in det på 50%.

Rutan Kontroll (Control) gäller endast om man använder en digital ritplatta, och det gör inte jag, så jag låter den vara inställd på Av (Off). Om jag hade en ritplatta kunde jag använda den här rutanför att låta pennans tryck och lutning kontrollera storleken på penseldraget.

 

 

 

7.3.5. Minsta diameter (Minimum Diameter): Ange stämplarnas minsta storlek

Minsta diameter (Minimum Diameter) anger den minsta slumpade storleken för varje stämpel i penseldraget: Om värdet är 0% blir den minsta slumpade storleken ungefär hälften så stor som penselns angivna storlek; ju högre värde desto mindre skillnad blir det på stämplarnas storlekar. Jag ökar värdet till 30%.

Knappen Lutningsskala (Tilt Scale) aktiveras bara när man valt Ritstiftslutning (Pen Tilt) i rutan Kontroll, så den hoppar jag över.

 

 

 

7.3.6. Vinkeldarr (Angle Jitter): Ange slumpad lutning för varje stämpel

Vinkeldarr (Angle Jitter) gör att varje stämpel får en slumpad lutning. Ju högre värde desto starkare lutning kan varje pensel få. Jag ökar värdet till ungefär 10% så varje stämpel får en liten lutning.

Rutan Kontroll (Control) kan användas om man har en digital ritplatta. Då kan den låta en påverka penseldragets vinkel genom att luta pennan -- men där finns även ett val man kan använda fast man bara har en datormus. Vi återkommer till det senare. Jag låter rutan vara inställd på Av (Off) just nu.

 

 

 

7.3.7. Rundhetsdarr (Roundness Jitter): Ange slumpad rundhet för varje stämpel

Rundhetsdarr (Roundness Jitter) gör att stämplarna i penseldraget kan bli mer eller mindre hoptryckta. Det minskar enformigheten, om det är det man är ute efter. Jag ökar värdet till ungefär 30%.

Rutan Kontroll (Control) låter en påverka penseldragets rundhet genom att öka eller minska trycket med ens digitala penna. Jag låter rutan vara inställd på Av (Off).

 

 

 

7.3.8. Minsta rundhet (Minimum Roundness): Ange hur förvrängd varje stämpels rundhet får bli

Minsta rundhet (Minimum Roundness) anger hur tillplattad en stämpel kan bli som mest. Ju lägre värde desto plattare kan en stämpel bli. Jag ökar värdet till ungefär 10%.

 

 

 

7.3.9. Vänd X-darr, Vänd Y-darr och Penselprojektion (Flip X Jitter, Flip Y Jitter och Brush Projection)

Vänd X-darr (Flip X Jitter) gör att stämplarna kan vändas vågrätt i penseldraget. Jag bockar för den.

 

Vänd Y-darr (Flip Y Jitter) gör att stämplarna kan vändas lodrätt i penseldraget. Jag bockar för den med.

 

Penselprojection (Brush Projection) kan aktiveras om man använder en digital ritplatta. Då påverkas penselns form och styrka beroende på hur man lutar pennan och hur hårt man trycker med den. Jag låter den vara tom.

 

 

 

7.4. Spara den ändrade penseln

Nu är jag klar med inställningarna. Då kan jag spara dem som en ny pensel genom att klicka på den lilla knappen längst till höger, längst ned i fönstret.

 

Jag får ange ett namn för den nya penseln. Jag döper den här till "min andra pensel". Om rutan Använd penselstorlek som förinställning (Use Brush Size as Preset) är förbockad så kommer penselns nuvarande storlek att bli den nya penselns standardstorlek. Annars skulle originalpenselns storlek användas istället. Jag låter rutan vara förbockad. Sedan klickar jag på OK.

 

Man kan stänga penselpanelen genom att klicka på samma knapp i alternativfältet.

 

Om jag nu tar fram penselväljaren och rullar längst ned i den så hittar jag min nya pensel där. Jag klickar på den...

 

... och kan då måla med den. De nya inställningarna fungerar direkt.

 

 

 

 

 

 

8. Skapa olika penslar

Vi ska göra ett par extra penslar nu, bara så vi kan se vad som är möjligt. Om man lägger litet tanke bakom det man använder som form kan man skapa väldigt användbara penslar. (Det blir mer om penslar i fortsättningskursen.)

 

 

 

8.1. Kalligrafipensel

Jag ska göra en simpel "kalligrafipensel": Jag har gjort ett nytt lager, och skapat en oval markering. Jag fyller markeringen med svart färg.

 

Sedan går jag in på Redigera > Omforma > Rotera (Edit > Transform > Rotate) och roterar den svarta ovalen en aning så den lutar. Jag godkänner omformningen genom att trycka på Enter.

 

Nu är formen klar. Jag markerar den...

 

... och går in på Redigera > Definiera penselförinställning (Edit > Define Brush Preset).

 

Jag döper den nya penseln till "oval" och klickar på OK.

 

Sedan väljer jag penselverktyget och tar fram penselväljaren. Jag klickar på den nya formen längst ned...

 

... och ställer in storleken till något som passar litet bättre just nu: 20 pixlar.

 

Då kan jag använda penseln. Att måla med en oval är ett simpelt sätt att härma en kalligrafipenna. Den här penseln fungerar alltså utan att man behöver ställa in något i panelen Penslar.

 

 

 

8.2. Spindelpensel

Vi ska se på ett par funktioner i panelen Penslar som kan vara bra att känna till.

Jag har målat en spindel och markerar den.

 

Jag gör spindeln till en pensel genom att gå in på Redigera > Definiera penselförinställning (Edit > Define Brush Preset).

 

Jag döper penseln till spindel och klickar på OK...

 

... och klickar på den i penselväljaren.

 

Sedan tar jag fram penselpanelen genom att klicka på dess knapp i penselverktygets alternativfält.

 

 

 

8.2.1. Ställ in mellanrummet och storleken

Jag börjar med att ställa in mellanrummet mellan spindlarna.

 

Sedan sänker jag storleken på penseln. Man får ofta ett bättre resultat om man sänker storleken på ens pensel, eftersom även streck som bara hade storlek 1 när man målade dem kan se ganska grova ut svart på vitt. Genom att sänka storleken blir alltså även de strecken smalare i penselformen.

 

Dessutom så kan man alltid prova sina inställningar när som helst: Det är bara att föra ut pekaren i en bild och klicka-och-dra så målar man med penselns nya inställningar.

 

 

 

8.2.2. Ge stämplarna slumpvisa storlekar

Jag klickar på kategorin Formdynamik (Shape Dynamics) i listan till vänster och ökar värdet för Storleksdarr (Size Jitter) en aning, så spindlarna blir olika stora i penseldraget.

 

 

 

8.2.3. Ge stämplarna slumpvisa vinklar

Sedan ökar jag värdet för Vinkeldarr (Angle Jitter) en aning så varje spindel vrids en aning.

 

 

 

8.2.4. Få stämplarna att ända sig åt det håll du drar pekaren

Här kommer vi till den nya effekten: Rutan Kontroll (Control) under Vinkeldarr.

Om jag målar med spindelpenseln i en bild utan att ställa in rutan Kontroll på något så riktas alla spindlarna i stort sett åt samma håll (de vinklas litet olika på grund av Vinkeldarr-inställningen).

 

Men om jag ställer in rutan Kontroll på Riktning (Direction), ett val som fungerar även med vanlig datormus, så kommer Photoshop att känna av åt vilket håll man flyttar pekaren när man målar med penseln, vilket innebär att penselformen automatiskt vrids längs det hållet.

Så jag ställer in Kontroll på Riktning...

 

... och klickar-och-drar med penseln i bilden. Då ser vi att spindlarna nu ser ut att följa varandra istället för att stå riktade åt ungefär samma håll, som i bilden ovan. Det här är en väldigt bra inställning att känna till när man gör egna penslar. Jag låter rutan vara inställd på Riktning.

 

 

 

8.2.5. Kategorin Spridning (Scattering)

Kategorin Spridning (Scattering) låter en ange en slumpmässig spridning för varje stämpel i penseldraget. Jag klickar på den kategorins namn i listan till vänster.

 

 

 

8.2.6. Sprid ut stämplarna med Sprid (Scatter)

Knappen Sprid (Scatter) gör att varje stämpel får sin position slumpmässigt ändrad höjd.

 

Rutan Båda axlar (Both Axis) gör så att positionsändringen även påverkar stämplarna på bredden. Det syns inte så väl just nu...

 

... men om jag ökar värdet för Sprid ytterligare ser vi hur det blir. Att sprida stämplarna så här (eller ännu vidare) är vanligt när man t ex gör en pensel som ska föreställa snöflingor eller liknande. I det här fallet tycker jag däremot att det inte passar...

 

... så jag bockar av Båda axlar-rutan och sänker Sprid-värdet till ungefär 90%. Det passar för mina spindlar.

 

 

 

8.2.7. Duplicera stämplar med Ränka (Count)

Räkna (Count) duplicerar slumpmässigt penseldragets stämplar. Genom att öka värdet för Räkna kan jag i det här fallet få fler spindlar vid samma punkt (fast var och en får ändå varsin slumpmässigt angiven position).

 

Räkna darr (Count Jitter) ökar eller minskar chansen att en stämpel dupliceras.

 

Jag låter Räkna vara inställd på 1 och Räkna darr (Count Jitter) på 0%.

Sedan är spindelpenseln klar.

 

 

 

8.2.8. Skapa en ny pensel av de nya inställningarna

Jag klickar på knappen för ny pensel lägst ned till höger.

 

Jag döper den nya penseln till "spindlar" och klickar på OK.

 

Då går den att välja längst ned i penselväljaren...

 

... och då får jag ett tåg med små spindlar när jag målar med den i en bild.