Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
 
Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 1 | Grundlektion 4 | Lektionslistan | Tangenter | Uppdatera PS Förra sidan | Nästa sida

Photoshop grundkurs: CS6, lektion 4

Vi ska gå igenom hur vi kan omforma grafik -- alltså att att vrida, böja, förstora, förminska och tänja den. Det är en vanlig och kraftfull del av Photoshop. Sedan går vi igenom funktionen Lagermask, och tittar på Photoshops textverktyg.

 

 

 

1. Funktioner för att omforma grafik

(Observera: I vissa versioner av Photoshop heter menyvalet Omforma "Omvandla". Det är alltså exakt samma sak, det heter bara något annat i vissa versioner på grund av att Adobe använt en annan översättning. Jag kallar valet "omforma" i den här kurstexten, men det kan alltså heta "omvandla" i din version av Photoshop.)

Photoshop innehåller flera funktioner som låter en omforma grafik. Det innebär att man kan välja ett lager eller skapa en markering och sedan använda dessa funktioner för att t ex förstora det, förminska det, rotera det, eller förvränga det på andra vis. Allt görs från samma meny: Redigera (Edit).

Det finns två olika Omforma. De heter Omforma fritt (Free Transform) samt Omforma (Transform). Båda valen innehåller liknande funktioner, men Omforma är litet mer "strikt": Där väljer man exakt vad man vill göra (t ex ändra skala på det lager man valt eller området man markerat), och sedan gör man det. Omforma fritt är som namnet antyder litet mer fritt: Det låter en göra olika omvandlingar på en gång beroende på var man klickar-och-drar i bilden.

Oavsett vilken funktion du använder så finns det tre saker du bör känna till:

1. När du väl börjar omforma något så kommer det du ändrar på att se fult och kantigt ut. Det är bara Photoshop som gör det lättare för din dator att räkna ut var de nya positionerna för alla pixlar i det du omformar ska hamna. När du väl verkställer din omformning så kommer det att se bra ut igen.

 

2. Om du är missnöjd med din omformning så kan du trycka på tangenten Esc uppe till vänster på tangentbordet. Då avbryts omformningen och bilden återgår till att se ut som den gjorde innan du började omforma. Du kan däremot inte trycka på Esc efter omformningen är klar -- om du då vill ångra den måste du antingen backa i Händelsepaletten (History) eller gå in på Redigera > Stega bakåt (Edit > Step Backward).

 

3. Om du är nöjd med din omformning kan du antingen trycka på tangenten Enter eller dubbelklicka på det du just omformat. Då färdigställs det, och din ändring fastnar.

 

Vi ska gå igenom de olika sätten man kan omforma ett lager eller innehållet i en markering på nedan. Efter det ska vi se på Omforma-funktionens eget alterantivfält.

 

 

 

1.1. Omforma fritt (Free Transform)

Man använder omforningsfunktionerna på antingen hela lager (dock ej bakgrundslagret) eller en markering.

Jag har skapat en ny bild, lagt till ett lager och målat en glad figur. Sedan ser jag till så att lagret är valt. (Skapa gärna en bild med ett nytt lager i som du antingen målat något på eller klistrat in något i om du vill följa den här genomgången. Se till att ditt lager är valt.)

 

För att kunna omforma innehållet i det valda lagret kan du gå in på Redigera > Omforma fritt (Edit > Free Transform).

 

Då visas en ram runt innehållet i lagret. Du kan placera pekaren på olika platser på eller kring ramen för att använda olika omformningsfunktioner.

(Två punkter innan vi börjar: Jag ångrar bort omforningen efter varje funktion vi går igenom, så jag utgår alltid från att mitt lager ser ut som i bilden nedan när vi börjar med en ny funktion. Och jag nämner "objektet" ibland. Med det menar jag det vi omformar: Antingen hela lagret eller en markerings innehåll.)

 

 

 

1.2.1. Skala (Scale)

Du kan ändra storlek på lagrets innehåll genom att hålla ned musknappen på någon av punkterna längs ramen.

Om du håller ned musknappen på den övre vänstra hörnpunkten och flyttar pekaren...

 

... så kan du trycka ihop eller dra ut figuren på bredden och/eller på höjden...

 

När man drar i en hörnpunkt påverkar man alltså bredden och höjden samtidigt.

En viktig detalj är att man kan hålla ned tangenten Shift medan man drar i ramens hörnpunkt. Då behåller lagrets eller markeringens innehåll sina proportioner, så man inte råkar trycka ihop eller dra ut den: Den blir bara större eller mindre. Det är oftast så man vill göra skaländringen, så det är något man behöver kunna använda.

 

Om man däremot drar i en punkt längs höger- eller vänstersidan begränsar man omforningen till att bara påverka innehållet på bredden...

 

... och om man drar i en punkt längs ovan- eller undersidan begränsar man omformningen så den bara påverkar innehållet på höjden.

 

Man kan dra en punkt förbi den motsatta linjen om man vill. Det är ett snabbt sätt att t ex spegelvända något, fast det är förstås ganska oexakt.

 

 

 

1.2.2. Rotera (Rotate)

Om du placerar pekaren strax bortanför omformningsramen blir den till en böjd pil. Då kan du hålla ned musknappen...

 

... så kan du rotera innehållet.

 

Om du håller ned tangenten Shift begränsar du roteringen till 15 graders "hack". På så vis är det enkelt att få något att luta 45° eller 90°.

 

 

 

1.2.3. Flytta

Du kan flytta innehållet i lagret genom att placera pekaren inuti ramen och hålla ned musknappen.

 

När du då flyttar pekaren så flyttar du innehållet.

 

 

 

1.3. Referenspunkten (Reference Point)

Du har kanske märkt det lilla siktet i mitten när du aktiverat omforningsfunktionen. Det siktet kallas för "referenspunkten".

Referenspunkten anger var omvandlingen ska centreras: Om du väljer att rotera lagret utan att ändra på referenspunkten kommer roteringen att centreras precis på lagrets mitt.

Men om du håller ned musknappen på referenspunktne...

 

... så kan du dra den dit du vill ha den.

 

Om du sedan väljer att rotera lagret (eller använda någon annan Omforma-funktion)...

 

... sker roteringen runt referenspunktens nya position.

(Om du vill återställa referenspunkten till mitten är det bara att klicka-och-dra den dit: Den snärtar till när du för den tillräckligt nära mittpunkten. Det går även att använda Omforma-funktionens alternativfält för att placera referenspunkten, något vi tittar på litet senare.)

 

 

 

1.4. Omforma (Transform)

Du hittar funktionen Omforma (Transform) i samma meny som du hittade Omforma fritt, menyn Redigera (Edit).

När du pekar på valet Omforma får du fram en undermeny där du kan välja olika sätt att påverka det som finns i lagret du valde, eller det du markerade.

1.4.1. Skala och Rotera (Scale och Rotate)
1.4.2. Skeva (Skew)
1.4.3. Förvrängning (Distort)
1.4.4. Perspektiv (Perspective)
1.4.5. Tänj (Warp)
1.4.6. Rotera 180°, Rotera 90° medsols och Rotera 90 motsols° (Rotate 180°, Rotate 90° CW och Rotate 90° CCW)
1.4.7. Vänd horisontellt och Vänd vertikalt (Flip Horizontal och Flip Vertical)

 

 

 

1.4.1. Skala och Rotera (Scale och Rotate)

Funktionen Skala (Scale) fungerar på samma sätt som i Omforma fritt (Free Transform).

Du kan klicka-och-dra på ramens punkter för att påverka innehållets storlek.

Dra i punkterna längs ovan- och undersidan för att påverka storleken på höjden. Dra i punkterna längs sidorna för att påverka storleken på bredden. Dra i någon av ramens hörnpunkter för att påverka innehållets bredd och höjd samtidigt.

Om du håller ned Shift medan du drar i hörnpunkten behåller innehållet sina proportioner: Det blir alltså bara större eller mindre utan att det blir platt eller utdraget. Det är nog den viktigaste funktionen att känna till, och den man använder allra mest.

 

Funktionen Rotera (Rotate) låter dig rotera innehållet.

 

Klicka-och-dra på ramens punkter för att rotera lagret. Om du håller ned Shift medan du drar roteras innehållet i 15 graders steg, vilket underlättar ifall du t ex vill rotera något så det lutar 45°.

 

 

 

1.4.2. Skeva (Skew)

 

Funktionen Skeva (Skew) låter dig klicka-och-dra i någon av omformningens hörn för att skeva den. Det innebär att du gör en eller flera av ramens linjer lutande, vilket får innehållet att skevas.

 

 

 

1.4.3. Förvrängning (Distort)

 

Till skillnad från Skeva (Skew) låter Förvrängning (Distort) dig förvränga omvandlingen i stort sett hur du vill. Du kan klicka-och-dra på vilken som helst av omvandlingens åtta punkter så förvrängs den åt det hållet.

 

 

 

1.4.4. Perspektiv (Perspective)

 

Perspektiv (Perspective) låter dig förvränga omvandlingen så den tycks ses ur ett annat perspektiv genom att klicka-och-dra på någon av dess åtta punkter. Det är en variant på Skeva och Förvrängning (Skew och Distort), men Perspektiv ändrar två punkter samtidigt och flyttar dem åt motsatta håll.

 

 

 

1.4.5. Tänj (Warp)

 

Funktionen Tänj (Warp) är en kraftfull effekt som låter dig förvrida lagret eller det markerade området på ett nästan helt obegränsat sätt.

När du valt Tänj får innehållet ett rutnät över sig:

 

Klicka-och-dra inuti en ruta för att dra dess innehåll. Innehållet i de andra rutorna anpassar sig automatiskt efter ändringen.

 

(Om du ångrar ett drag du gjort i funktionen Tänj (Warp) kan du backa ett steg genom att gå in på Redigera > Ångra (Edit > Undo). Observera att du endast kan backa ett enda steg på det här viset: Om du går in på Ångra igen så återtar du steget du just ångrade. Om du vill avbryta omformningen helt och hållet kan du alltid trycka på tangenten Esc, eller klicka på stoppmärket uppe till höger i alternativfältet.)

 

Det går även att klicka-och-dra på rutnätets linjer för att förändra innehållet...

 

... och på rutnätets hörnpunkter.

 

Varje hörnpunkt har dessutom två spakar som sticker ut ur den. Genom att klicka-och-dra på en spaks huvud...

 

... kan du förvränga den sidhalva spaken indikerar. I det här fallet drar jag i den "nedre" av den nedre, vänstra hörnpunktens två spakar. Det får rutnätets nedre vänstra del att påverkas.

 

Det går även att påverka rutnätets utseende genom alternativfältet. Vi kommer till det strax.

 

 

 

1.4.6. Rotera 180°, Rotera 90° medsols och Rotera 90° motsols
(Rotate 180°, Rotate 90° CW och Rotate 90° CCW)

 

Funktionerna Rotera 180°, Rotera 90° medsols och Rotera 90° motsols (Rotate 180°, Rotate 90° CW och Rotate 90° CCW) är så kallade "engångsfunktioner": När du klickar på ett av de valen utför det sin inställda funktion, och sedan är det klart. Det finns alltså inga inställningar att göra.

Valet Rotera 180° roterar lagret eller markeringen ett halvt varv.

 

Rotera 90° medsols roterar objektet ett kvarts varv medurs (åt höger).

 

Rotera 90° motsols roterar objektet ett kvarts varv moturs (åt vänster).

 

 

 

1.4.7. Vänd horisontellt och Vänd vertikalt (Flip Horizontal och Flip Vertical)

 

Funktionerna Vänd vågrätt och Vänd lodrätt (Flip Horizontal och Flip Vertical) spegelvänder lagret eller markeringens innehåll.

Jag målar in en ny detalj i min figur så vi lättare ser hur det blir när vi spegelvänder lagret.

 

Funktionen Vänd vågrätt (Flip Horizontal) spegelvänder objektet vågrätt, från sida till sida.

 

Funktionen Vänd lodrätt (Flip Vertical) spegelvänder objektet lodrätt.

 

 

 

1.5. Enkla exempel

Här är ett par enkla exempel på vad man kan göra med omformningsfunktionerna. Det är bara för att ge en inblick i hur de kan användas.

 

 

 

1.5.1. Exempel 1

Jag har gjort ett nytt lager som jag ser till är valt i lagerpanelen. Jag har markerat bildens övre halva med det fyrkantiga markeringsverktyget.

Jag använder Penseln (Brush Tool) med en stor, mjuk pensel, svart färg, och en Opacitet (Opacity) på ungefär 20%. Jag sveper med penseln i markeringen, med fler svep närmare markeringens nederkant för att öka svärtan där.

 

Jag omvänder markeringen genom att gå in på Markera > Omvänd (Select > Inverse). Då vänds markeringen ut och in, så det som var avmarkerat tidigare blir nu markerat. I det här fallet innebär det att den nedre halvan av bilden blir markerad.

Jag ställer in förgrundsfärgen på vitt och målar med Penseln i markeringen, med fler svep i markeringens övre halva för att öka ljuset där.

Det är ett snabbt sätt att få "golvet" figuren står på att se blankt ut.

 

Jag gör en kopia på figurens lager och går in på Redigera > Omforma > Vänd lodrätt (Edit > Transform > Flip Vertical). Då spegelvänds kopian lodrätt.

Jag ser till att kopians lager ligger nedanför originalets i lagerpanelen så att originalet ligger framför kopian i bilden. Sedan använder jag verktyget Flytta (Move Tool) för att placera kopian en bit nedanför originalet. Därefter sänker jag Opaciteten för lagrets kopia till ungefär 30%. Det får kopian att bli genomskinlig i bilden.

 

Slutligen väljer jag verktyget Suddgummi (Eraser) och ställer in det på en stor, mjuk pensel. Jag sänker dess Opacitet (Opacity) till ungefär 65%. Sedan sveper jag med suddet på kopians nedre halva så den delen blir mer genomskinlig.

 

Då är speglingseffekten färdig.

 

 

 

1.5.2. Exempel 2

Jag har gjort en mängd kopior på originallagret och använt omformningsfunktionerna Skala och Rotera (Scale och Rotate) på dem.

Jag har hållit ned Shift-tangenten medan jag ändrade på skalan så inte någon av figurerna blev platt eller utdragen åt något håll, utan bara blev mindre (eller större).

 

 

 

1.5.3. Exempel 3

Jag har skapat en totempåle av min figur. Genom att använda Omforma-funktionen Tänj (Warp) har jag böjt till dem så de får former som gör att de ser ut att passa ihop. Tänj-rutnätet kan se ganska komplicerat ut, men det ehda jag gjort är att dra ut hörnpunkterna och sedan dra i deras spakar för att få sidorna att bukta in och ovan- och undersidorna att bukta ut en aning.

 

 

 

1.5.4. Exempel 4

Det här är det enklaste exemplet. Genom att använda Skeva (Distort) kan man enkelt få något att se ut att luta eller stå snett.