Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 2 | Fortsättningslektion 6 | Lektionslistan | Tangenter | Uppdatera PS Förra sidan | Nästa sida

4. Skapa kollage med tillägget Tych

Vi ska använda några bilder jag hämtat från www.unsplash.com i den här genomgången av tillägget Tych. Du kan spara de här bilderna någonstans på din dator:

 

blabar.jpg

 

 

jacka.jpg

 

 

regn.jpg

 

 

skog.jpg

 

 

tomtebloss.jpg

 

 

Jag sparar bilderna i en och samma mapp. Det spelar förstås ingen roll vad mappen heter eller var den ligger, bara du lätt hittar till den.

 

 

Nu kan vi starta Photoshop.

 

 

 

4.1. Starta och ställ in tillägget Tych

Om vi går in på menyn Fönster så visas nu valet Tillägg (Extensions). Peka på det så visas en lista med installerade tillägg i ditt Photoshop. Det kan faktiskt redan finnas ett eller två tillägg här -- det är i så fall sådana som tillkommit via uppdateringar av programmet.

Men tillägget Tych borde åtminstone finnas med i listan. Klicka på det.

 

 

Om du har igång någon bild i Photoshop just nu, stäng den (och om du är osäker, gå in på menyn Fönster (Window) och titta längst ned i den -- där listas alla bilder som är igång i Photoshop).

Anledningen är för att tillägget Tych skapar en egen bild automatiskt -- men om det redan finns en öppen bild i Photoshop så använder sig tillägget av den bilden istället, och kommer då att trycka in andra bilder i den, vilket man förstås kanske inte vill. Därmed bör vi alltså stänga av alla öppna bilder innan vi börjar gå igenom hur Tych fungerar.

När vi startat tillägget via menyn Fönster > Tillägg (Window > Extensions) så får det en egen knapp i kolumnen till vänster om panelerna. (Det är inte säkert att alla tillägg du skaffar, om du alls skaffar flera, får egna knappar här -- alla tillägg är individuella och fungerar litet olika.)

När knappen är intryckt så visas panelen Tych:

 

 

Panelen innehåller fem knappar: Två för att skapa nya rader (Top och Bottom för "ny rad ovanför" och "ny rad under"), två för att skapa nya kolumner (Left och Right för "ny kolumn till vänster" och "ny kolumn till höger"), samt knappen Options ("inställningar").

Vi ska börja med att ställa in hur Tych ska fungera, så klicka på knappen Options.

 

 

Tilläggets inställningar visas.

De är:

Image spacing: Pixelavståndet mellan varje bild som används. Standardvärdet är 10.

Background-color: Bakgrundsfärgen bilderna visas framför. Standardfärgen är vit ("#ffffff").

Resize to fit: Välj om bilderna automatiskt ska anpassas efter det mått du angett i rutan Target, nedanför. Om du t ex skriver 200 i rutan Target och markerar Width ("bredd") så kommer alla bilder att bli 200 pixlar breda. Standardinställning: Don't Resize ("Ändra inte storlek").

Target: Om du markerar Width ("bredd") eller Height ("höjd") ovan så kan du ange i den här rutan exakt vilket mått bilderna ska anpassa sig efter.

Border size: Om du vill ha en kantlinje runt själva kollaget så kan du ange hur bred den ska vara här. Måttet anges förstås i pixlar, ett värde per sida runt kollaget. Standardvärdet är 0.

Border color: Ange kantlinjernas färg. Standardfärgen är vit.

Corner radius: Ange i pixlar radien för avrundningen på bildernas hörn. Standardvärde: 0.

Only apply to outer frame: Gör så att avrundningen endast sker på de hörn som är längst ut i kollaget. Standardinställning: Avbockad.

Composite with active document: Gör så att bilderna infogas i det aktiva dokumentet. Om rutan är tom blir det inget kollage av det hela. Standardinställning: Avbockad.

When adding rows and columns, maintain: Här får du ange om värdet du anger i rutan Target, ovan, ska gälla för själva kollagebilden. Om du exempelvis skrivit 300 i rutan Target och markerar Height ("höjd") här så kommer själva kollaget automatiskt att bli just 300 pixlar högt. Alla bilder som infogas i det får alltså sin storlek automatiskt justerad för att passa in. Standardinställning: Nothing. (Du kan bara ändra på detta när rutan Composite with active document är förbockad.)

 

 

Nu ska vi ställa in tillägget.

Vi kan börja med att markera valet Width ("bredd") under rubriken Resize to fit ("Anpassa storlek"). Det betyder att bildernas bredd ska anpassa sig efter värdet som står i rutan Target.

 

 

Sedan kan vi ställa in rutan Target på 500. Det gör att bilderna automatiskt blir 500 pixlar breda. (Men vi ska snart se till så att måttet här ska gälla för resultatet, alltså själva kollaget, istället för dess enskilda bilder. Det är så man brukar göra.)

 

 

Nu kan vi se till så att rutan Composite with active document blir förbockad. Det gör att alla bilder vi strax kommer att ange samlas i en och samma mottagarbild -- alltså att de bildar ett kollage. Om den här rutan är tom blir det inget kollage.

 

 

I och med att rutan Composite with active document förbockades så kan vi nu ange om måttet vi angav i rutan Target ska gälla för själva kollaget istället för dess enstaka bilder. Det är så man brukar göra.

Vi kan markera valet Width ("bredd") här. Det betyder alltså att alla bilder vi strax ska använda oss av automatiskt kommer att anpassa sig efter en total gemensam bredd på 500 pixlar.

 

 

Vi är inte riktigt klara ännu: Vi ska ställa in ytterligare en viktig detalj som gör att vårt kollage blir mer flexibelt.

Klicka på knappen Misc.

 

 

Här finns det bara en sak vi behöver göra: Bocka för rutan Convert to smart objects ("Konvertera till smarta objekt").

Det här gör att de bilder vi strax anger automatiskt omvandlas till smarta objekt i kollaget. Det behövs eftersom bilderna kommer att få nya storlekar varje gång vi infogar något nytt i kollaget, och om de då inte är smarta objekt finns risken att de ständiga förminskningarna och förstoringarna i slutändan gör dem suddiga.

Rutan Mask Layers ("Maskera lager") blir också förbockad -- men om den inte blir det, klicka på den tills den blir förbockad. Den här rutan gör så att kollagets bilder inte beskärs, utan de maskeras. Det är ju ett betydligt skonsammare val som dessutom gör att vi lätt kan ändra storlek på bilderna i efterhand.

 

 

Nu är inställningarna klara. Då kan vi klicka på OK.

 

 

 

4.2. Använd tillägget Tych

Nu ska vi se hur vi faktiskt kan skapa kollage med tillägget Tych.

Som vi ser så finns det fyra knappar i panelen: Två för rader (alltså bilder sida vid sida) och två för kolumner (alltså bilder på höjd).

Vi ska göra så att vårt kollage startar med två bilder som placeras på höjd. Därmed vill vi alltså skapa en ny kolumn, så vi kan klicka på en av kolumnknapparna (exakt vilken vi klickar på spelar ingen roll).

 

Då får vi välja den bild, eller de bilder, vi vill ha i just den kolumnen. Vi ska använda oss av bilderna vi just sparade.

Vi ska välja två bilder samtidigt, så klicka på en av dem så den markeras.

 

 

Håll sedan ned tangenten Ctrl (PC) eller Cmd (Mac) och klicka på den andra bilden du vill använda så den också markeras.

Klicka på Öppna.

 

 

Nu får du ange i vilken ordning bilderna ska infogas i kollaget. Om du valt att infoga bilderna i en rad (alltså sida vid sida) så infogas de i den ordning de visas här, med start från vänster. Om du däremot valt att infoga bilderna i en kolumn (alltså på höjden) så är det den vänstra bilden som hamnar högst upp i den nya kolumnen.

Du kan byta plats på bilderna genom att klicka på pilarna nedanför dem. Men i det här fallet behövs det inte, så vi kan klicka på OK.

 

 

Då skapas en ny bild, och de två valda bilderna infogas automatiskt i den på höjden, eftersom vi valde att skapa en kolumn.

(Det kan hända att din nya kollagebild blir kraftigt in- eller utzoomad varje gång du infogat en ny rad eller kolumn. Det är en bieffekt av tilläggets kollagefunktion. I så fall kan du snabbt återställa kollaget till 100% zoomning så här:

1. Välj verktyget Zooma.

2. Se till att rutan Anpassa fönsterstorlek (Refit Window to Size) är förbockad i verktygets alternativfält.

3. Dubbelklicka på verktygsknappen Zooma. Då återställs kollagebilden till 100%, och dess bildkanter följer med. Annars, om du inte gör steg 2, så kan det hända att själva kollagebilden blir 100%, men bildkanterna stannar kvar där de är.)

 

 

Om vi går in på Markera > Allt (Select > All)...

 

 

... och tar fram panelen Info via menyn Fönster > Info (Window > Info)...

 

 

... så ser vi om vi tittar på måtten vid B (W) och H i infopanelen att vår aktiva markering, som ju omsluter hela kollaget eftersom vi valde att markera allt, är exakt 500 pixlar bred. Kollaget anpassas alltså automatiskt efter den bredd vi angav i inställningarna.

(Om måttet som visas här inte är pixlar så kan du ställa in det genom att klicka på den lilla pilen strax nedanför korset vid X och Y till vänster i panelen.)

 

 

Vi kan avmarkera.

 

 

Nu ska vi infoga en till kolumn med bilder i kollaget.

Vi vill att den här kolumnen ska hamna till höger om kollagets bilder, så vi klickar på knappen Right.

 

 

Då får vi ange vilka bilder vi vill ha där. Vi kan markera en bild och klicka på Öppna.

 

 

Då infogas alltså just den bilden till höger om de andra i kollaget...

 

... och om vi nu markerar allt och tittar på infopanelen igen så ser vi alltså att kollaget fortfarande är exakt 500 pixlar brett. Bilderna som infogas anpassas alltså automatiskt efter måttet vi skrev in. (Vi kan avmarkera.)

 

 

Nu ska vi infoga en rad bilder. Vi ska göra så att raden hamnar nedanför kollagets existerande bilder, så vi klickar på knappen Bottom.

 

 

Sedan kan vi välja två bilder och klicka på Öppna.

 

 

Eftersom vi valde fler bilder än en så får vi ange vilken ordning de ska infogas i.

Vi kan byta plats på dem genom att markera den första bilden och sedan klicka på den högerpekande pilen.

 

 

Då flyttas alltså den markerade bilden ett steg åt höger. Eftersom vi bara har två bilder här så betyder det att de helt enkelt byter plats med varandra.

Då kan vi klicka på OK...

 

 

... så infogas bilderna nedanför de som redan finns i kollaget.

 

 

Det kan hända att bilder plötsligt försvinner när du försöker infoga en ny rad eller kolumn. Det beror mycket på att det här tillägget egentligen utför väldigt komplicerade makron i Photoshop -- och som vi lärde oss i grundkursen så är makron extremt känsliga och lynniga, så ibland kan de sluta fungera utan någon uppenbar orsak.

Om det händer så kan det hela lösas genom att man ångrar bort den senaste handlingen och försöker igen (fast ibland måste man börja om helt från början för att bli av med felet).

Om du tittar på panelen Händelser (History) så ser du att den bara listar två handlingar trots att vi gjort flera saker. Det beror på att varje ny kolumn eller rad vi infogar automatiskt rensar händelsepanelen...

 

 

... men vi kan åtminstone ångra bort den senaste kolumnen eller raden vi infogade: Det är bara att klicka på den övre handlingsraden...

 

 

... så tas den senast infogade kolumnen eller raden bort ur kollaget.