Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 2 | Fortsättningslektion 5 | Lektionslistan | Tangenter | Uppdatera PS Förra sidan | Nästa sida

3. Använd Camera Raw

Programmet Camera Raw används för att justera okomprimerade bilder med höga bitvärden. Sådana bilder kan tas direkt med digitala kameror, och har då oftast filändelsen .raw. Det är därifrån programmets namn kommer.

(Om du har en egen kamera kan du gärna se ifall du kan ta raw-foton med den. Om du kan det så är det alltså sådana bilder det här programmet främst är tänkt att behandla, så du kan ändra på dess färger och kontraster utan att komprimera bilden på något vis.)

Vi ska gå igenom hur Camera Raw fungerar.

Högst upp i programmet finns en knapprad med olika verktyg i.

Till vänster finns de inställningar man kan ändra på, och ovanför inställningarna finns en liten knapprad med olika kategorier i.

Längst ned finns knappar för att spara och omformatera bilden på olika vis.

Vi ska börja med att se hur vi ställer in bildens justeringar med hjälp av drag- och kategoriknapparna till vänster.

3.1. Kategori: Grundläggande (Basic)
3.2. Kategori: Tonkurva (Tone Curve)
3.3. Kategori: Detalj (Detail)
3.4. Kategori: NML / Gråskala (HSL / Grayscale)
3.5. Kategori: Delad toning (Split Toning)
3.6. Kategori: Objektivkorrigeringar (Lens Corrections)
3.7. Kategori: Effekter (Effects)
3.8. Kategori: Kamerakalibrering (Camera Calibration)
3.9. Kategori: Förinställningar (Presets)
3.10. Kategori: Ögonblicksbilder (Snapshots)

 

 

 

 

 

3.1. Kategori: Grundläggande (Basic)

Längst till vänster i programmet finns alltså en mängd dragknappar vi kan använda för att justera bildens färger och kontraster. De fungerar precis som vanliga justeringseffekter, men tack vare att bilden har ett så högt bitvärde så blir alltså effekternas resultat betydligt finare här än i vanliga Photoshop.

 

 

Ovanför dragknapparna finns kategoriknapparna. Knappen längst till vänster, "Grundläggande" (Basic) är intryckt från början. Den samlar de övriga kategoriernas vanligaste inställningar i form av dragknappar nedanför raden.

 

 

3.1.1. Vitbalans (White Balance)

Rutan Vitbalans (White Balance) anger hur bildens vitbalans ska ställas in. Med "vitbalans" menas att man pekar ut för kameran exakt vilken nyans den ska uppfatta som vitt.

Den vanligaste inställningen är Som fotograferat (kamerans inställning behålls). Det är fritt fram att prova ändra på allt vi går igenom: De kan alltid återställas, antingen för hand eller via en särskild länk man kan klicka på.

 

 

 

3.1.2. Temperatur (Temperature)

Nedanför vitbalansen finns Temperatur (Temperature). Värdet anger hur varma eller kalla bildens färger ska vara. Standardvärdet är 5000, som representerar dagsljus.

 

 

Om vi drar knappen åt vänster så minskar vi färgtemperaturen, vilket får bilden att se kallare ut.

 

 

Och om vi drar samma knapp åt det andra hållet så ökar vi bildens färgtemperatur, vilket får den att se varmare ut.

(Jag återställer den till 5000.)

 

 

 

3.1.3. Toning (Tint)

Låter dig lägga till mer grönt eller lila i bilden. Det kan motverka de vanligaste missfärgningarna i digitala kameror, som är blått eller rött.

Standardvärdet är +10.

 

 

 

3.1.4. Exponering (Exposure)

Antagligen den viktigaste justeringsknappen. Ökar exponeringen i bilden...

 

 

... eller minskar den. Till skillnad från exponeringen i de vanliga justeringseffekterna blir de här ändringarna betydligt mildare, så vi har betydligt större kontroll över slutresultatet (även om det går att göra bilden i stort sett helt vit eller svart här med). Standardvärdet är 0.

 

 

 

3.1.5. Kontrast (Contrast)

Ökar eller minskar skärpan för linjerna mellan ljusa och mörka områden. Standardvärdet är 0.

 

 

 

3.1.6. Högdagrar (Highlights)

Ökar eller minskar de ljusa områdenas styrka i bilden. Man får ofta ett mer naturligt resultat i ljusa bilder om man minskar Högdagrar rejält. Standardvärdet är 0.

 

 

 

3.1.7. Skuggor (Shadows)

Ökar eller minskar styrkan för bildens skuggor. Vanligtvis inte lika effektfull som Högdagrar (Highlights). Standardvärdet är 0.

 

 

 

3.1.8. Vita (Whites)

Ökar eller minskar styrkan för allt vitt i bilden. Standardvärdet är 0.

 

 

 

3.1.9. Svarta (Blacks)

Ökar eller minskar styrkan för allt svarti bilden. Standardvärdet är 0.

 

 

 

3.1.10. Klarhet (Clarity)

Klarhet är den effekt som ger det typiska HDR-utseendet åt ens bilder: Om du ökar värdet för Klarhet kommer din bild att se betydligt skarpare ut -- men det som händer är egentligen inte att bilden blir skarpare, utan snarare att bildens mellantoner, alltså "de vanliga färgerna" som ligger under ljuset och skuggorna i bilden, får ökade kontraster. Om du letar efter HDR-bilder på t ex Google så kommer du att känna igen det utseende Klarhet ger. Standardvärdet är 0.

 

 

 

3.1.11. Lyster (Vibrance)

Ökar färgernas styrka utan att de planar ut i enskilda fält. En nyare och bättre variant av Mättnad (Saturation). Standardvärdet är 0.

 

 

 

3.1.12. Mättnad (Saturation)

Ökar färgstyrkan på ett betydligt mer hårdhänt vis än Lyster (Vibrance). Bör användas försiktigt, om alls. Standardvärdet är 0.

 

 

Man blandar alltså de olika inställningarna efter tycke och smak -- men man får i regel bättre resultat om man är någorlunda återhållsam med effekterna.

 

 

Om du någon gång vill återställa alla inställningar till sina standardvärden så kan du klicka på länken Standard, ovanför dragknappen för Exponering (Exposure).

 

 

Då återställs alla justeringseffekter till sina standardvärden. (Detta påverkar alltså inte Vitbalans, Temperatur och Toning (White Balance, Temperature och Tint) högst upp, eller Klarhet, Lyster och Mättnad (Clarity, Vibrance och Saturation) längst ned, utan om du vill återställa dem så behöver du göra det för hand.)