Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 2 | Fortsättningslektion 4 | Lektionslistan | Tangenter | Uppdatera PS Förra sidan | Nästa sida

3. Tidningsomslag

Vi ska se hur man tillverkar nästan professionella tidningsomslag. Vi går igenom en del nya saker men det blir även en hel del repetitioner av saker vi gick igenom i grundkursen.

När man gör riktiga tidningsomslag så använder man vanligtvis ett layoutprogram såsom InDesign för att montera bilder bland text på färdiga sidmallar -- men vi ska förstås hålla oss till Photoshop. De omslag vi gör här blir dessutom ganska låga i kvaliteten, så de blir knappast fina ifall man skriver ut dem. Men tanken med det hela är att vi ska kombinera en stor mängd av de saker vi lärt oss i grund- och fortsättningskursen på ett kreativt vis så du får se hur de olika sakerna kan användas. Vi kommer även att gå igenom ett par helt nya saker. När du väl är klar med den här lektionens övningar så kommer du att märka att du "kan" Photoshop, och bara det är värt en hel del.

Till att börja med så kan vi titta på några riktiga tidningsomslag:

 

Sveriges Natur, #1 2010   Chic, #1 2013
 
     
Foto, #6 2013   HemmaBio, #9 2014
 

Samtliga omslag används endast som exempel och i utbildningssyfte.

 

 

Om vi tittar på omslagen ovan så ser vi att de har ganska mycket gemensamt trots att de handlar om helt olika saker: Texten på vart och ett av omslagen håller sig till ett fåtal färger som passar in i bakgrundsbilden, med några små undantag där det används en litet mer utstickande färg som drar blicken till sig. Det är vanligt för mindre rubriker som annars försvinner i mängden -- större rubriker syns bra ändå. Som tydliga exempel har vi de lila "lapparna" på Chic och Foto, samt de blå små rubrikerna på Hemmabio.

Det är även vanligt att låta motiven i bilderna delvist täcka titeln. Omslagen för Natur och Hemmabio visar typiska exempel medan omslaget för Foto är ett litet mer komplicerat fall där det är tydligt att någon jobbat litet extra: Elefanten kikar genom det ena "O":et medan det delvist täcker över det andra. Chic låter däremot titeln synas framför bilden, vilket förstås är det allra vanligaste sättet.

Vad gäller teckensnitt så används en hel del olika sorter, men vi ser ändå att de vars titlar använder ett teckensnitt som är "sans-serif", alltså utan små streck vid bokstävernas fötter och ändar, även använder sans-serif-teckensnitt i de flesta av rubrikerna på omslaget. Vi ser till exempel på Hemmabio, där titeln är skriven med ett tjockt teckensnitt utan serifer, att de allra flesta rubrikerna använder ett liknande (men inte nödvändigtvis exakt samma) teckensnitt. Det är bara ett par beskrivande texter -- "Världens bästa rymdmonster" och "Lyxiga limpor" -- som använder teckensnitt med serifer.

Chic har en titel vars teckensnitt använder serifer, så då får även de flesta rubrikerna på det omslaget också serifer. Det hela handlar om att ge ett mer eller mindre enhetligt intryck, men utan att bli alltför stel och tråkig.

Sedan finns det även urklippta bilder på nästan varje omslag -- det är bara Sveriges natur som saknar urklippta bilder, och det får det omslaget att se litet fattigt ut. Hemmabio och Foto har urklippta högtalare respektive en urklippt kamera medan Chic har en bild där endast den översta detaljen är urklippt ur ramen som omgärdar den. I det fallet var det ett bra val, för om kläderna hade varit urklippta så hade de sett litet konstiga ut mot bakgrundsbilden. Genom att låta dem behålla bakgrunden runt sig så blir det inte lika stökigt.

Vi ska använda oss av de här detaljerna för att skapa ett eget tidningsomslag. Vi kommer att använda en bakgrundsbild, skriva in en titel och rubriker, ge dem olika utseenden, och klippa ut bilder på olika vis. När vi gått igenom alla steg har vi skapat ett omslag som ser ut ungefär så här:

 

3.1. Skapa en ny bild
3.2. Ge omslaget en bakgrundsbild
3.3. Skriv in omslagets titel
3.4. Ge titeln ramlinjer
3.5. Ge titeln en övertoning
3.6. Placera titeln i en egen lagergrupp
3.7. Ge titeln en glanseffekt
3.8. Invertera glanseffekten (frivilligt steg)
3.9. Skriv in titelns andra rad
3.10. Ge titelns andra rad egna lagerstilar
3.11. Färga titeln
3.12. Redigera en bild med verktyget Lappa (Patch Tool)
3.13. Markera ett motiv med ett verktyg och två funktioner
3.14. Spara markeringen och gör en mask av den
3.15. För över det maskerade lagret till omslaget
3.16. Krymp bilden och öka färgstyrkan
3.17. Ge bilden en ramlinje med lagerstilen Ytterglöd (Outer Glow)
3.18. Skapa en ruta för text bakom bilden
3.19. Skriv in text framför bilden och rutan
3.20. Infoga en till bild
3.21. Skriv in text framför den nya bilden
3.22. Placera den nya bilden och dess text i en egen grupp
3.23. Skriv in text för tidningens huvudartikel
3.24. Hämta en tredje bild
3.25. Gör en bild till en dekal
3.26. Text runt dekalen, 1: Gör en centerpunkt för banan
3.27. Text runt dekalen, 2: Skapa en bana runt dekalen
3.28. Text runt dekalen, 3: Fäst text vid banan och redigera den
3.29. Skapa en bakgrund åt dekalens text
3.30. Placera dekalen på omslaget
3.31. Fler rubriker
3.32. Text, storlek, radavstånd och mellanrum
3.33. Infoga en streckkodsbild
3.34. Nummer, år och pris

 

 

 

3.1. Skapa en ny bild

Vi börjar förstås med att göra en helt ny bild.

Vanligtvis måste trycksaker göras väldigt stora så de pressas ihop vid utskrift -- det är det som får bilderna och detaljerna i tryckta magasin att se så bra ut: Om en bild redan är liten från början så behöver den inte pressas ihop lika mycket, och då finns risken att dess pixlar är synliga som små hack i bilden, särskilt där det finns tydliga kontraster mellan ljust och mörkt.

Men i det här fallet är det ju bara en övning, och jag tror nog knappast att de flesta har en så stark dator att den kan jobba med tryckfärdiga bilder utan att sakta ned så mycket att programmet knappt går att använda. Därmed ska vi göra ett jämförelsevis väldigt litet omslag.

Vi kan gå in på Arkiv > Nytt (File > New)...

 

 

... och skapa en ny bild som vi ger en bredd på 500 pixlar, en höjd på 700 pixlar, och en Upplösning (Resolution) på 72 pixlar per tum. Sedan kan vi klicka på OK...

 

 

... så skapas bilden på vår sida.

 

 

 

3.2. Ge omslaget en bakgrundsbild

Nu ska vi hämta in en bakgrundsbild vi kan använda.

Jag ska göra ett omslag som ska ha titeln Music Magazine. Huvudtemat ska vara "Live-special", så jag vill ha en bild på en publik eller folkmassa som bakgrundsbild.

Jag går in på www.freeimages.com och skriver in sökordet crowd (som ju kan översättas till just publik eller folkmassa) i sökrutan och trycker på Enter.

Där hittar jag en bild jag vill använda, så jag klickar på den.

 

 

Då visas bilden på sin egen sida. Här klickar jag på bilden så den visas i sin originalstorlek.

 

 

(Om du har svårt att hitta samma bild kan du klicka här: http://www.freeimages.com/photo/1441506. Då hamnar du på samma sida som i exempelbilden ovan.)

Nu visas bilden i sin originalstorlek. Den här bilden är många gånger större än bilden vi just skapade i Photoshop -- men det är så det ofta är, och det brukar dessutom vara så man vill ha det -- det är ju alltid bättre om bilden är för stor än för liten. Vi kommer förstås att krympa ned den när vi väl infogat den.

Och här är en detalj som kan vara bra att känna till: Man måste inte spara en bild man vill använda, särskilt inte om det bara är något man tänker prova eller använda en enda gång -- det går lika bra att helt enkelt kopiera den. Det ska vi göra nu: Högerklicka på bilden och välj Kopiera (Copy) i menyn som visas.

 

 

Gå sedan tillbaka till Photoshop och se till att din nya, tomma bild är vald (om den inte redan är det).

 

 

Gå då in på menyn Redigera > Klistra in (Edit > Paste)...

 

 

... så klistras den kopierade bilden in. Den är som sagt alldeles för stor just nu, men det ska vi åtgärda.

 

 

Gå in på Redigera > Omforma > Skala (Edit > Transform > Scale)...

 

 

... och titta sedan på alternativfältet. Där finns måttrutorna för det valda lagrets innehålls bredd och höjd. De är inställda på 100% just nu, vilket representerar lagerinnehållets originalstorlek (alltså originalstorleken för den inklistrade bilden).

 

 

Klicka i rutan H (eller B) och skriv in ett mer passande värde där. Jag klickar i rutan H och skriver in 700 px. Jag byter alltså ut % mot px, annars hade lagrets innehåll blivit 700% brett, alltså sju gånger så brett som originalstorleken, vilket förstås hade varit fel.

 

 

När man skrivit in ett nytt värde i antingen B eller H så kan man klicka på kedjeknappen mellan de två rutorna. Då ändras värdet i den andra rutan så omformningen behåller originalstorlekens proportioner.

Vi ser i exempelbilden nedan hur värdet i rutan B, som jag själv inte ändrade på, nu gått från 100% till 72,92% efter jag klickade på kedjeknappen. Det innebär alltså att omformningens bredd anpassades efter den nya höjden så bilden behåller sina proportioner -- den har bara blivit mindre.

 

 

För att godkänna ändringen klickar vi på bocken till höger i alternativfältet (eller dubbelklickar var som helst inuti omformningsramen i bilden).

 

 

Nu har den inklistrade bilden krympts ned till en mer passande storlek.

Det händer ofta att bilden ser ut att försvinna efter den krympts ned. Det beror i så fall på att dess nya, mindre storlek får den att hamna utanför bildens ramar.

För att motverka det kan man markera hela bilden genom att gå in på menyn Markera > Allt (Select > All)...

 

 

... och välja verktyget Flytta (Move Tool).

 

 

Då visas dess alternativfält.

I det här fallet vill jag att det valda lagrets innehåll ska placeras precis i mitten av den aktiva markeringen, så jag klickar på den mittre av de tre knapparna för lodrät justering. Det får lagrets innehåll att placeras mitt i markeringen på höjden.

 

 

Sedan klickar jag på den mittre av de tre knapparna för vågrät justering. Det får lagrets innehåll att placeras mitt i markeringen på bredden med.

 

 

Nu ligger alltså lagrets innehålls mittpunkt precis på den aktiva markeringens mittpunkt, vilket i det här fallet innebär hela bildens mittpunkt. Om du hellre vill att t ex bildens övre vänstra hörn ska tryckas mot markeringens motsvarande hörn så hade du kunnat klicka på den första av de tre knapparna för lodrät justering (vilket får bildens överkant att tryckas mot markeringens överkant), och sedan klicka på den första av de tre knapparna får vågrät justering (vilket får bildens vänsterkant att tryckas mot markeringens vänsterkant).

Och positionen du anger här går förstås att finjustera när du vill; det är bara att använda Flytta som vanligt.

Nu kan vi stänga av markeringen...

 

 

... så har bilden hamnat där vi vill ha den. I mitt fall är bildens mitt placerad precis på bildens mitt.

 

 

 

3.3. Skriv in omslagets titel

Vi ska skriva in omslagets titel. Mitt omslag ska ha titeln "Musikmagasinet", med "Musik" ovanför "magasinet".

Börja med att välja textverktyget...

 

 

... och klicka med det var som helst i bilden. Textmarkören börjar blinka och ett nytt textlager skapas i bilden.

 

 

Då kan vi skriva in titeln. Jag skriver "MUSIK".

 

 

Klicka sedan på textlagrets miniatyrbild (eller på bocken uppe till höger i alternativfältet) för att godkänna texten. Då blir det enklare att ändra på den.

Se till att textlagret är valt utan att markören blinkar i dess innehåll i bilden.

 

 

Då kommer nämligen de ändringar vi nu gör i textverktygets alternativfält att påverka all text i det valda lagret. Om markören hade blinkat i textlagret så hade våra ändringar bara påverkat den del av texten som var markerad, men nu påverkas alltså hela texten på en gång.

Jag ändrar färgen till vitt...

 

 

... och bläddrar till ett mer passande teckensnitt -- i mitt fall har jag laddat ned och installerat teckensnittet Bulletproof från 1001freefonts.com, så jag väljer det.

 

 

Nu är texten vit och har det teckensnitt jag vill använda.

 

 

Jag går tillbaka till alternativfältet och ökar storleken för texten tills den blir så stor att den nästan kan ta i bildens båda sidkanter.

 

 

Nu ska vi placera texten i bilden. Det här är det enklaste sättet att få den att hamna i bildens lodräta mitt: Gå in på menyn Markera > Allt (Select > All).

 

 

Välj sedan verktyget Flytta (Move Tool)...

 

 

... och klicka på den första av de tre knapparna för lodrät justering uppe i alternativfältet. Det får texten att tryckas mot markeringens överkant.

 

 

Klicka sedan på den mittre av de tre knapparna för vågrät justering. Det får texten att centreras i markeringen.

 

 

Då kan vi avmarkera...

 

 

... så har texten alltså placerats högst upp och i mitten i markeringen.

 

 

Då kan vi finjustera placeringen. Eftersom verktyget Flytta är valt kan jag nu t ex bara trycka på den nedåtpekande pilen på tangentbordet för att flytta texten rakt nedåt en bit.