Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
Photoshop grundkurs: CS6 Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 2 | Fortsättningslektion 3 | Lektionslistan | Tangenter | Uppdatera PS Förra sidan | Nästa sida

2. Måla ljus

Vi ska gå igenom en enkel men kraftfull process som låter oss måla in ljus i bilder. Ljuset kan bli i stort sett hur realistiskt du vill -- allt hänger på hur noga du själv vill vara -- men även om du bara gör det allra nödvändigaste så kan den här processen ändå ge ett riktigt bra resultat.

Det vi kommer att göra är att förmörka en bild. Vi använder förstås justeringslager så vi när som helst kan ångra eller ändra på mörkereffekten.

Sedan skapar vi ett nytt lager som vi gör till en grund för ljuset vi målar in. Grunden är litet speciell i och med att vi måste använda ett särskilt Läge (Mode) på lagret som förstärker ljus -- och för att ljuset ska fastna och se rätt ut när vi målar in det så måste vi först fylla det lagret med mörker, alltså svart färg. Det kanske låter krångligt, men det är enkelt när vi väl sett hur det går till.

Men först: När du utför den här processen så får du i regel bäst resultat om du använder inomhusbilder som har jämnt, neutralt ljus i sig. Processen lägger trots allt bara in mörker som en hinna över bilden, så om du använder den på en bild som togs utomhus en solig sommardag så blir resultatet inte naturtroget: Det blir som i gamla filmer där de gjorde om dagscener till natt genom att endast lägga ett mörkblått filter ovanpå dem.

Vi ska använda den här bilden:


Bilden är hämtad från www.freeimages.com och
används i utbildningssyfte.
http://www.freeimages.com/photo/1426695

 

 

 

2.1. Skapa mörker i bilden

Öppna bilden i Photoshop.

 

 

Skapa ett nytt justeringslager baserat på effekten Nyans/mättnad (Hue/Saturation)...

 

 

... och sänk dess Ljushet (Brightness) så bilden blir mörk. Exakt hur mycket du sänker värdet till beror förstås på hur din bild ser ut. I det här fallet sänker jag värdet till -75.

 

 

Vi kan även sänka Mättnad (Saturation) en aning så färgerna inte är lika starka i mörkret. Jag sänker värdet till -25. Även här finns det inget fast värde du måste hålla dig till, utan du får prova dig fram och se vad som fungerar i din bild.

Sedan är justeringslagret för Nyans/mättnad klart.

 

 

Skapa ett nytt justeringslager baserat på effekten Färgbalans (Color Balance).

 

 

Mörker innehåller ofta blåtoner, så vi ska öka bildens blåa färger en aning. Det gör man enklast genom att dra den övre av de tre knapparna för effekten Färgbalans en liten bit åt vänster, mot färgen Cyan ("mintblått"), samt genom att dra den nedre knappen åt höger, mot blått. Då ökar bildens blåa nyanser i styrka vilket ibland kan ge ett litet mer naturligt utseende åt mörkret.

Eftersom båda effekter vi just skapat ligger i varsina justeringslager så kan vi förstås ändra på dem när vi vill, så det är fritt fram att experimentera tills du hittar en effekt som ser bra ut i den bild du använder.

 

 

Nu är själva mörkret färdigt. Då ska vi skapa grunden för ljuset.

 

 

 

2.2. Skapa ett nytt lager för ljuset

Gör ett nytt, tomt lager som du placerar högst upp i listan. Vi kan döpa det till "ljuskälla - original".

 

 

Det vi först ska göra är att fylla lagret med svart färg. Ställ in förgrundsfärgen på svart...

 

 

... och välj verktyget Färgpyts (Color Bucket).

 

 

Klicka med hinken i bilden. Då fylls det valda lagret med den svarta färgen.

 

 

Ställ sedan in in lagrets Läge (Mode) på Färgskugga (Color Dodge).

Det får alla mörka nyanser i lagret att döljas, så det svarta vi fyllde lagret med ser ut att försvinna -- men färgen ligger fortfarande kvar där.

Anledningen till varför vi fyllde lagret med svart färg som vi sedan dolde är för att färgen som ska utgöra själva ljuset måste målas in på en annan färg, annars ser den inte ut att glöda -- och då passar det bra att lagrets "grundfärg" är helt svart, vilket alltså gör den genomskinlig, så endast ljuset syns i lagret. (Vi går det här i detalj sist i det här stycket).

 

 

 

2.3. Gör en kopia på ljuslagret

Lagret vi just skapade -- "ljuskälla - original" -- ska vi låta vara som det är. Tanken är att vi istället gör en kopia på det lagret för varje ljuskälla vi ska måla in i bilden, och målar sedan in ljuset i kopian. På så vis har vi alltså ett orört originallager som vi när som helst kan kopiera, och kan måla in nytt ljus i kopiorna. Annars behöver du skapa ett nytt sådant här ljuslager för hand varje gång du vill måla in en ny ljuskälla i bilden.

Så vi kan kopiera lagret "ljuskälla - original"...

 

 

... och döpa om kopian till t ex "ljuskälla 1".

Det är alltså på det här lagret vi ska måla in bildens första ljus.

 

 

 

2.4. Skapa en markering för ljuset

Om man inte ska ljussätta en helt rund källa, t ex en naken glödlampa, så vill man ofta begränsa ljusspridningen med en markering. Det är enkelt gjort, för man behöver sällan vara så noga med markeringen eftersom ljus ju inte har skarpa kanter.

Vi ska måla in ljus som faller nedåt i en triangelform ur lampans skärm. Då kan vi välja exempelvis markeringsverktyget Polygonlasso (Polygonal Lasso Tool), även om man förstås kan använda vilket markeringsverktyg man vill som passar för det man tänkt göra. Jag brukar dock föredra just polygonlassot eftersom det går snabbt att skapa mer komplexa former med, särskilt när man dessutom inte måste vara så noga.

 

 

Innan vi börjar använda verktyget ska vi ange en suddighet för markeringens kanter, så inte ljuset vi sedan målar in i den blir för skarpt.

Vi kan klicka i rutan Ludd (Feather) uppe i alternativfältet, skriva in 10 och trycka på Enter (man behöver inte skriva in måttet px efter värdet; det dyker upp automatiskt). Se även till så att rutan Kantutjämning (Anti-Aliasing) är förbockad.

Det här gör alltså att de markeringar vi nu skapar kommer att få en toning längs sina kanter. Toningen gör att färgen har full styrka inuti markeringen, men tonar ut mot genomskinlighet över 10 pixlars bredd från markeringens kanter.

(Exakt hur bred toning man bör använda skiljer sig från bild till bild -- för mindre ljuskällor kanske ett luddvärde på 10 pixlar är för högt medan det är för litet för andra. Tänk dessutom på att om du har ett högt luddvärde och skapar en väldigt liten markering så finns alltid risken att mjukheten "äter upp" markeringen -- du får ett felmeddelande om detta ifall det händer. I så fall kan du prova att göra en litet större markering.)

 

 

Nu kan vi klicka in markeringen i bilden.

Jag skrev tidigare att man inte behöver vara så noga med markeringen, och saken är den att man inte ens bör vara noga: När en markering är inställd på att få en toning längs kanterna (eftersom den har ett luddvärde som är högre än 0 px) så bör du faktiskt överdriva med markeringens storlek.

Anledningen är för att toningen inte börjar eller slutar vid markeringens kanter, utan den centreras på dem -- så ett luddvärde på 10 px innebär att toningen läggs in fem pixlar innanför samt fem pixlar utanför markeringens kanter.

Om man då är noga med att placera markeringen så den ligger helt exakt i bilden, som om den hade haft skarpa kanter, så kommer färgen man sedan fyller den med att se ut att bli fem pixlar indragen från kanten, vilket orsakar glipor.

Därmed bör man alltså överdriva litet med markeringen: Det är bättre om den råkar bli för stor eftersom det är väldigt lätt att sudda bort överskottsljus ur lagret. Däremot så är det lätt hänt att det blir flammigt om man märker att man behöver måla in mer ljus på ett område som redan är ljussatt. Vid de tillfällena ger det bättre resultat om man helt enkelt raderar det ljuslagret och börjar om. Det är därför man bör ha separata lager för varje ljuskälla man målar in.

Jag använder alltså polygonlassot och ska nu göra en markering för ljuset som ska falla nedåt ur lampskärmen. Då klickar jag med lassopekarens pil på lampskärmens kant...

 

 

... och drar ut en linje (jag klickar inte ännu)...

 

... så sticker en bit ut ur bilden. När man klickar fram en markering med polygonlassot kan man bokstavligen klicka in dem i stort sett var man vill, även utanför bildens själva fönster.

Jag drar ut linjen så den ligger längs samma vinkel som lampskärmen och så att linjen tar i bildens kanter -- i det här fallet uppnår jag det resultatet genom att placera pekaren strax nedanför bakgrundslagret i lagerpanelen. Där kan jag klicka...

 

 

... så fästs nästa punkt där, fast den förstås inte syns i bilden.

Då kan jag klicka vidare åt vänster strax nedanför bildens underkant...

 

 

... tills jag når bildens andra sida (fast pekaren är fortfarande utanför bildens kanter).

Jag klickar...

 

 

... och letar efter en passande punkt jag kan klicka på så jag kan dra in en linje i bilden som får ungefär samma vinkel som lampskärmens vänstra sida. Det går bra att bara klicka och se hur linjen blir: Du kan ju alltid ångra bort ett klick du gjort med Polygonlassot genom att trycka på Delete (Windows) / Backspace (Mac) och prova igen.

 

 

Jag provar tills jag lyckas få till en linje som får i stort sett samma vinkel som lampskärmens vänstra sida. Jag klickar...

 

 

... och stänger markeringen.

 

 

När markeringen väl slutförs läggs dess luddvärde in och mjukar upp kanterna. (Det är i det här läget det ibland kan hända att en markering "äter upp" sig själv ifall dess luddvärde är för högt och markeringen är för liten.)

 

 

 

2.5. Måla in ljus från lampan

Nu ska vi måla in ljus inuti markeringen. Ljuset ska förstås hamna i lagret "ljuskälla 1", kopian vi just skapade.

Välj en ljus nyans (gärna nästan vitt) som förgrundsfärg.

 

 

Välj sedan Penseln (Brush Tool)...

 

 

... och välj den mjuka, runda formen. Ställ in den på en passande storlek (du kan som vanligt testa den genom att föra in pekaren över bilden och se hur stor dess cirkel blir). Överdriv gärna med storleken -- om du väljer en för liten storlek så är det lätt hänt att ljuset du målar in blir flammigt och rispigt. Stora penslar ger ett jämnare ljus.

Jag väljer en storlek på ungefär 200 pixlar.

 

 

Se till att penselns Läge (Mode) är inställt på Normal...

 

 

... och sänk sedan dess Opacitet (Opacity) till ungefär 10%. Det ger ett väldigt svagt ljus, men vi kan alltid måla flera gånger på samma område för att öka styrkan där. Det är bättre än att riskera att ljuset blir för starkt från början.

 

 

Nu kan vi börja måla. Placera pekaren så den delvis sticker in i markeringen. Håll ned musknappen...

 

 

... och svep med pekaren över hela markeringen.

 

 

Det kanske ser ut som om ingenting händer. Det beror på att vi bara målat ut en väldigt tunn ljushinna på bilden just nu.

Men om vi placerar pekaren på det område som ska ta emot mest ljus (bordets ovansida) och håller ned musknappen...

 

 

... så kan vi svepa med pekaren över bordet. Då ökar dess ljusstyrka.

 

 

Jag gör så ett par gånger: Placerar pekaren, håller ned musknappen, sveper med pekaren över bordet och släpper upp musknappen. Sedan repeterar jag det hela. Till slut har ljuset ökat rejält där jag målade.

 

 

Eftersom vi använder en så stor och mjuk pensel så går det bra att bara klicka på de områden du vill öka ljuset på -- men inte för många gånger på exakt samma ställen, annars kommer den samlade mjukheten längs dina klick att börja hårdna till skarpa kanter i bilden, och det ser inte naturligt ut.

I det här tillfället klickar jag ett par gånger på bordets ovansida för att öka ljuset ytterligare.

 

 

Nu ser vi i miniatyrbilden för vårt ljuslager, "ljuskälla 1", var ljuset är i bilden. Det är förstås det vita fältet, medan det svarta görs genomskinligt av läget Färgskugga (Color Dodge).

 

 

Jag vill sudda bort litet av ljuset som ligger direkt nedanför lampskärmen i bilden så ljuset får en mer naturlig kägla på väggen.

Det är väldigt enkelt att sudda i ett sånt här ljuslager: Det är bara att måla över det man vill ta bort med svart färg.

Så jag ställer in förgrundsfärgen på svart...

 

 

... och sänker penselstorleken till en mer passande storlek.

 

 

Jag höjer Opaciteten (Opacity) med, till ungefär 30%, så penseln blir litet starkare. När man ska måla över något med svart färg kan man använda hur stark Opacitet man vill -- det är när man målar in ljus som man måste använda låg Opacitet, annars blir ljuset till utfrätta fläckar istället för glöd.

 

 

Nu kan jag hålla ned musknappen medan pekaren ligger strax utanför markeringen...

 

 

... och svepa med pekaren så den korsar lampskärmens nederkant. Den svarta färgen täcker då över ljuset så mörkret återställs (men inte helt, eftersom penselns Opacitet bara är 30%). Att detta fungerar -- alltså att ljusa nyanser glöder medan mörka nyanser gömmer dem -- beror endast på att lagret är inställt på Färgskugga (Color Dodge).

 

 

Jag målar med svart på olika ställen längs markeringen för att böja till ljuset så det ser litet mer naturligt ut.

 

 

Nu behöver jag inte markeringen längre, så jag stänger av den. (Om du märker att du vill ta fram den igen så kan du alltid gå in på Markera > Markera igen (Select > Select Again). Då återskapas den senaste markeringen du hade igång.)

 

 

Nu är ljuset från själva lampan mer eller mindre klart.

 

 

 

2.6. Måla in ljus på lampskärmen

Nu ska vi måla in en till ljuskälla. Då bör vi alltså inte använda samma lager som vi målade i lampans ljus på, utan vi bör göra en ny kopia på lagret "ljuskälla - original". Sedan målar vi in den nya ljuskällan på det istället, så de inte växer fast i samma lager.

Se till att lagret "ljuskälla - original" är valt...

 

 

... och kopiera det. Se till att det nya lagret hamnar ovanför de andra.

 

 

Vi kan döpa om det till "lampskärm" så vi vet vad lagret innehåller -- ljuset som ska synas på lampskärmen.

 

 

Vi kan ställa in förgrundsfärgen på vitt.

 

 

Sedan kan vi välja en passande storlek för penseln. Det kan förstås vara svårt att veta vad en "passande storlek" är eftersom allt hänger på bildens storlek och utseende samt var vi vill måla. I det här fallet ska vi måla ljus på lampskärmen, så en passande storlek är en som ryms inuti lampskärmen utan att sticka ut någonstans.

Jag väljer en storlek på ungefär 75 px. Jag låter dessutom Opaciteten (Opacity) vara inställd på 30% så vi får se vad som händer när vi målar in ljus med en litet starkare pensel:

 

 

Jag klickar ungefär där glödlampan är (eller åtminstone kan vara) i bilden. Bara ett klick ökar ljuset rejält -- det beror på att penselns Opacitet är inställd på 30% istället för 10% som man annars brukar använda.

 

 

Efter jag klickat in ljuset på lampskärmen så ser jag att penselns luddighet lett till att litet av färgen hamnat utanför lampskärmen ändå.

 

 

I så fall är det bara att måla bort överskottet med en svart pensel.

 

 

Ljuset är litet för starkt trots allt, men eftersom det ligger på ett helt eget lager så är det lätt åtgärdat: Vi kan sänka hela lagrets Opacitet. Då dämpas dess innehåll.

 

 

 

2.7. Färga ljus

Vi ska se hur vi kan färga ljus vi redan målat in. Det är något vi redan kan och som du antagligen redan hunnit lista ut, men vi går igenom det ändå.

Vi kan börja med att välja det ljuslager vars innehåll vi vill färga...

 

 

... och skapa ett justeringslager baserat på effekten Färgbalans (Color Balance). Justeringslagret hamnar automatiskt ovanför det valda lagret.

 

 

Då kan vi hålla ned tangenten Alt och klicka på justeringslagrets nedre kantlinje.

 

 

Det skapar en urklippsmask mellan justeringslagret och ljuslagret så justeringseffekten nu endast kommer att påverka innehållet i lagret direkt nedanför.

 

 

Om vi nu ändrar på justeringslagrets inställningar så är det alltså bara det ljuset som påverkas. På så vis kan vi ge lagrets ljus i stort sett hurdan färg vi vill...

 

 

... fast den vanligaste ändringen brukar vara att göra ljuset aningen varmare genom att öka rött och gult litet grann.

 

 

Vi kan göra samma sak med lampskärmens ljus: Välj dess lager.

 

 

Skapa sedan ett justeringslager med effekten Färgbalans (Color Balance) och skapa en urklippsmask mellan det och lagret som ligger direkt nedanför det.

Vi kan öka cyan, grönt och gult i den här effekten för att få ljuslagrets innehåll att bättre passa in på den gröna skärmen.

 

 

Eftersom ljuset ligger i egna lager så kan man göra precis allt man kan göra med andra lager: Om vi t ex väljer ett ljuslager...

 

 

... så kan vi flytta på dess innehåll.

 

 

Nu är bilden klar.

 

 

Här är skillnaden mellan originalet och ljusbilden.

Före:   Efter:
 

 

 

 

2.8. Vad som händer

Vi ska gå igenom exakt vad som händer när vi ger ljuslagret läget Färgskugga (Color Dodge) och varför det behövs.

Jag öppnar en bild i Photoshop och gör den mörk med hjälp av ett justeringslager med effekten Nyans/mättnad (Hue/Saturation), där jag sänker Ljusheten (Brightness) och Mättnad (Saturation), samt ett justeringslager med effekten Färgbalans (Color Balance) där jag ökar färgstyrkan för cyan och blått en aning.

Sedan skapar jag ett nytt, tomt lager ovanför dem.

 

 

Jag väljer vit förgrundsfärg.

 

 

Sedan väljer jag verktyget Pensel (Brush Tool)...

 

 

... och ger det en stor, rund, mjuk form...

 

 

... samt sänker dess Opacitet (Opacity) till 10%.

 

 

Om jag nu placerar pekaren i bilden och håller ned musknappen...

 

 

... så målar jag ut en vit hinna i lagret.

 

 

Ju mer jag målar desto tätare blir den. Men den här färgen glöder inte. Det beror främst på att lagrets Läge (Mode) är inställt på Normal.

 

 

Jag ångrar bort penseldragen...

 

 

... och ställer in lagrets Läge på Färgskugga (Color Dodge) istället. Det är ju det vi använder för att måla in ljus.

 

 

Men om jag nu målar med samma pensel i samma lager så blir färgen ändå inte rätt.

Det beror på att läget Färgskugga behöver blanda olika färger i sig. Då kommer deras ljusa nyanser att öka i styrka medan de mörka nyanserna blir mer genomskinliga, vilket resulterar i glöd.

 

 

Vi ska se hur det går till från första början, så jag ångrar bort penseldragen och ställer in lagrets Läge på Normal igen.

 

 

Sedan väljer jag svart färg...

 

 

... och verktyget Färgpyts (Color Bucket)...

 

 

... och klickar med det i bilden. Då fylls lagret med svart färg.

Eftersom lagrets Läge (Mode) är Normal så fyller färgen lagret på vanligt vis.

 

 

Jag ställer in läget på Färgskugga (Color Dodge) istället. Då döljs den svarta färgen, men den finns fortfarande kvar i lagret. Det beror på att färgskugga förstärker ljusa nyanser men döljer mörka -- och det finns förstås inget mörkare än svart, så den svarta färgen blir helt genomskinlig.

 

 

Nu väljer jag vit färg...

 

 

... och penseln, med samma inställningar som tidigare...

 

 

... och målar på lagret.

Till skillnad från tidigare, när färgen bara blev som en vit hinna trots att lagrets läge var inställt på Färgskugga, så berodde det på att den vita färgen inte hade någon annan färg att påverka.

Men nu finns det en annan färg i lagret: Den svarta färgen som blivit osynlig. Så den vita färgen känner av den osynliga svarta färgen, och kan då använda den som grund för sin glödeffekt. Och eftersom svart ju är helt nyansfritt kommer den inte att färga ljuset vi målar in heller.

Det är alltså därför man måste göra som vi gjorde.