Tillbaka till lektionslistan
SketchUp lektion 4Här är den fjärde lektionen i SketchUp. Vi börjar med att se hur vi kopierar saker i SketchUp. Sedan går vi igenom en av de viktigare delarna, komponenter. Komponenter är ungefär samma sak som grupper, men de skiljer sig på ett par viktiga punkter. Vi tittar dessutom på en ny panel som heter Outliner. Den låter oss hålla koll på alla grupper och komponent-instanser vi har i våra ritningar.
Kapitel 1: Kopiera med verktyget MoveVerktyget Move innehåller flera "dolda" egenskaper. Vi ser hur vi kan använda Move för att kopiera saker.
Kapitel 2: Att tänka på när du kopierar med MoveDet finns vissa saker som är bra att ha i åtanke innan du kopierar.
Kapitel 3: Kopiera och klistra in utan MoveDet går att kopiera och klistra in utan Move, precis som i vanliga program.
Kapitel 4: Funktionerna Cut och Paste in Place ("Klipp ut" och "Klistra in på plats")Cut och Paste in Place ("Klipp ut" och "Klistra in på plats") är ett par funktioner som kan spara en hel del jobb åt oss vid vissa särskilda fall.
Kapitel 5: Spegelvänd med funktionen Flip Along ("Vänd längs")Det går att spegelvända objekt i vår ritning. Här ser vi hur det går till.
Kapitel 6: Om komponenterNu tittar vi närmare på komponenter. Det är egentligen samma sak som grupp, men de skiljer sig på ett par viktiga punkter.
Kapitel 7: Hur komponenter och instanser fungerarVi går igenom hur komponenter och deras kopior, instanser, fungerar.
02:41 — 1. Välj en komponent och placera en instans 04:04 — 2. Ändra på en instans 06:29 — 3. Radera en instans
Kapitel 8: Skapa en egen komponentVi kan förstås skapa egna komponenter. Här ser vi hur det går till.
00:00 — 1. Gör en modell 04:44 — 2. Gör modellen till en komponent
Kapitel 9: Använd komponentenNär vi skapat en komponent ska vi se vad vi kan göra med den.
00:21 — 1. Placera instanser 00:45 — 2. Radera en instans 01:00 — 3. Att göra ändringar i en instans 03:48 — 4. Gör en kopia av en komponent med Make Unique ("Gör unik") 07:59 — 5. Spara en komponent 09:34 — 6. Ladda in en sparad komponent
Kapitel 10: Panelen OutlinerNär vi börjat använda komponenter och grupper kan det lätt bli rörigt. Panelen Outliner hjälper oss att hålla koll på vad som finns i ritningen!
00:49 — 1. Ta fram panelen Outliner 01:30 — 2. Hur panelen Outliner används 04:34 — 3. Ge instanser och grupper egna namn 07:09 — 4. Radera grupper och instanser via Outliner 07:41 — 5. Göm grupper och instanser via Outliner 09:24 — 6. Visa spökversioner av gömda objekt 10:18 — 7. Ta fram gömda instanser eller grupper 10:53 — 8. Ändra listordning i Outliner 11:46 — 9. Lås en grupp eller instans för ändringar 13:38 — 10. Använd Make Unique i Outliner 16:50 — 11. Explodera (upplös) grupper och instanser i Outliner 19:00 — 12. Spara komponenter via Outliner
Kapitel 11: Instansegna ändringarDet går att göra vissa ändringar på instanser utan att andra instanser av samma komponent påverkas. Här ser vi vilka de är. Observera det mycket användbara sättet att ange exakta mått med Scale!
02:11 — 1. Flytta instanser 02:37 — 2. Rotera en instans 03:17 — 3. Spegelvänd instanser 03:52 — 4. Ändra storlek på en instans med verktyget Scale 06:09 — 5. Grundfärga en instans
Kapitel 12: Standard Views - Fasta kamerapositionerDet går att ställa in SketchUps kamera på olika förinställda positioner, t. ex. "titta rakt ovanifrån". Vi ser vad de är, och samtidigt går vi även igenom väderstrecken i programmet.
Kapitel 13: Styles - Visningsstilar för ytorIbland kan man behöva göra ytor genomskinliga, eller rentav osynliga, för att bättre komma åt linjer som annars vore dolda. Sådant, och mycket mer, kan göras via knappfältet Styles.
Kapitel 14: Skapa komponenter som skär hål i ytorOm man ritar en modell direkt på en yta (vanligtvis ett fönster på en vägg) så kan man, när man gör modellen till en komponent, välja att dess instanser automatiskt ska skära hål i ytan de fästs vid. Det kan vara användbart, så vi tittar närmare på det här.
02:52 — 1. Skapa fönstret på en yta 06:11 — 2. Gör fönstret till en komponent 09:30 — 3. Placera och flytta instanser av fönstret 12:00 — 4. Radera en instans 12:20 — 5. Placera instanser på rätt position 14:03 — 6. Ge exakt bredd och höjd åt en instans med Scale 17:49 — 7. Genomskärande instanser och grupper
Kapitel 15: Kort om nästlade komponenter eller grupper i grupperVi går igenom vad nästlade komponenter är, och hur de ser ut i panelen Outliner. Vi går igenom det i detalj i nästa lektion.
Övningar, lektion 4
1. Bygg ett klassrum Det här blir en ganska lång övning, men den ger gott om träning. Du kan färga allt du skapar med de färger och/eller material du vill. Använd Outliner medan du skapar sakerna för att ha bättre koll på dem: Ge
gärna de olika instanserna egna namn i Outliner-paletten så du direkt ser vilka
de är. Klassrummet: Använd verktyget Line (pennan) och rita en liggande rektangel som du gör 10 meter längs röd axel och 6 meter längs grön axel. Det blir klassrummets golvyta. Rita två väggar längs golvytan: En långsida och en kortsida -- alltså två väggar som möts i ett hörn. Gör väggarna tre meter höga. (Vi gör bara två väggar så att vi kan se in i klassrummet.) Låt väggarna vara helt platta -- du ger dem alltså ingen tjocklek med
Push/Pull. Det är viktigt! Skapa en "skräpyta", alltså en yta du kan använda och sedan slänga bort. Gör den stående, som en vägg, någonstans vid sidan om ditt klassrum. Gör skräpytan gärna riktigt bred och hög så du har mycket yta att jobba på, men låt den vara alldeles platt. Rita nu ett fönster på ytan. Ge fönstret en ram och andra detaljer, så som du vill ha det. En viktig detalj: Använd inte Push/Pull för att trycka in eller dra ut ytan
som ska vara fönstrets "glas", utan låt den ligga kvar där den är, så glasytan
är på samma position som väggytan. (Så om du exempelvis skulle trycka in fönstrets glasyta med Push/Pull så kommer den att hamna bakom väggytan när du placerar fönstret i ditt klassrum. Då ser du inte igenom väggen, utan väggen täcker över glaset. Men genom att låta glasytan vara på exakt samma position som väggen så kommer glasytan att skära hål i väggen. Då kan du se igenom väggen.) Använd material ur kategorin Glass and Mirrors (eller Translucent) så de ytor som ska vara fönstrets glas blir genomskinliga, så du ser rakt genom skräpytan. När du är nöjd med hur ditt fönster ser ut, markera det. Det enklaste sättet är att göra så här:
Nu kan du göra det markerade fönstret till en komponent. Se då till att valet Cut opening är förbockat så fönstret automatiskt skär igenom ytan du placerar det på. Radera sedan skräpytan; den behövs ju inte längre. Placera nu minst tre instanser av din fönsterkomponent på ena väggen i klassrummet. Fönstren ska skära genom väggen så man ser ut genom dem. (Observera att om väggen redan är i en egen grupp så kommer dina fönster inte att kunna skära igenom den. I så fall finns det två lösningar på det här problemet:
Skolbänk och tillhörande stol: Gör en skolbänk och en stol. Måtten på skolbänken: Höjd 65 cm, bredd 62 cm, djup 52 cm. Måtten på stolen: Sitshöjd 40 cm, ryggstödshöjd 66 cm. I övrigt får de se ut som du vill. Gör bänken och stolen till varsina komponenter. Placera ut totalt tjugo instanser av bänken och tjugo instanser av stolen. De ska placeras ut i fem rader med fyra bänkar och stolar i varje rad. (Det går bra att först placera ut en stol och en bänk så som du vill ha dem. Sedan kan du markera båda med Select, kopiera dem på valfritt sätt, och placera ut kopiorna vid sidan om originalen längs en axel. Upprepa tills du har en rad med fyra bänkar och stolar. Då kan du sedan markera allihopa, kopiera dem, och placera hela radkopian längs en axel rakt framför, eller bakom, originalen. Upprepa tills du har fem rader.)
Kateder: Rita en kateder, gör den till en komponent, och placera den längst fram i klassrummet. Placera en instans av stolen bakom katedern. Använd Scale för att öka den instansens storlek utan att någon annan instans påverkas.
Tavla: Gör en svart tavla (eller whiteboard) och gör den till en komponent. Placera den på väggen bakom katedern. Bord: Gör ett bord som är 80 cm högt och 120 cm brett. Gör bordet till en komponent. Placera minst tre instanser av bordet längst bak i klassrummet Placera ett par instanser av stolkomponenten vid borden.
Böcker: Rita en enkel bok. Gör den till en komponent. Placera minst tjugo instanser av bok-komponenten i klassrummet. Använd Rotate och Scale för att få instanserna att ligga litet olika och vara olika stora. Du får gärna göra olika typer av böcker. I så fall ska dessa böcker också vara komponenter.
Övriga detaljer: Skapa egna detaljer i ditt klassrum: Pennor, papper, tavlor, suddgummin,
pekpinne, vad du nu vill. Varje ny sak du skapar ska göras till en komponent. (Glöm inte att om du är särskilt nöjd med en komponent du skapat, spara den gärna så du har kvar den! Det gör du enklast genom att högerklicka på dess namn i paletten Outliner och välja Save As. Då sparas bara just den komponenten i en egen SketchUp-ritning, som du sedan kan hämta in i en annan ritning genom att gå in på File > Import.)
När du är klar: klicka på verktyget Zoom Extents så att hela modellen syns. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "klassrum" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - klassrum", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
Läser du den här kursen som en privat distanskurs via Barents hus? Då kan du e-posta dina resultat till mig på [email protected].
Läser du den här kursen via Nätbildarna? Då behöver du skicka in dina övningsresultat till kursens Teams-forum. Följ de här stegen: 1. När du gjort övningarna för den här lektionen, logga in på Teams. 2. I Teams, klicka på kursen SketchUp (om den inte redan är vald). Då ser du den kursens kanaler. 2. Klicka på kanalen för den här lektionen. 3. När du är inne i den här lektionens kanal, klicka på fliken Filer. 4. I fliken Filer, klicka på knappen Nytt och välj Mapp. Nu får du skapa du en ny mapp. Ge mappen ditt eget namn. Så om du heter t. ex. Anna Bengtsson skriver du Anna Bengtsson som mappens namn. När mappen är klar visas den i listan. Då kan du klicka på mappen för att öppna den. När du öppnat mappen, klicka på Ladda upp. Välj de filer du skapat för den här lektionen och ladda upp dem. Då kopieras de från din dator och in i din mapp i Teams. 5. När du laddat upp dina filer till din mapp, klicka på fliken Konversationer. 6. I fliken Konversationer, skriv ett nytt meddelande där du talar om att du gjort den här lektionens övningar. Då kan jag och de övriga kursdeltagarna titta på dem!
Hör av dig till mig på [email protected] eller skriv ett meddelande i kanalen Frågor om kursen ifall du behöver hjälp!
|