Tillbaka till lektionslistan
SketchUp lektion 3Här är den tredje lektionen i SketchUp. Nu är det dags att se hur vi kan flytta på saker med verktyget Move, som dessutom innehåller flera extrafunktioner. Sedan går vi igenom hur grupper fungerar i SketchUp. När vi väl kan hantera dem så kommer vi att använda grupper i stort sett hela tiden, samt deras aningen mer avancerade systerfunktion Komponenter -- men de tittar vi på litet senare. Vi ser även hur vi kan rotera och skala om objekt i våra ritningar. Vi börjar alltså ta stegen in mot de litet tyngre och mer användbara delarna av programmet.
Kapitel 1: Verktyget MoveVi går igenom verktyget Move, som låter oss flytta på ytor, linjer och punkter. Det innehåller även flera extra funktioner, men vi kommer till dem senare.
00:00 — 1. Flytta en yta 04:26 — 2. Flytta en linje 05:32 — 3. Flytta en yta i en modell 06:23 — 4. Flytta en punkt i en modell
Kapitel 2: Funktionen AutofoldFunktionen Autofold låter oss ge SketchUp tillåtelse att skapa de linjer som behövs för att vi ska kunna göra "omöjliga" flyttningar utan att förstöra modellen. Med hjälp av Autofold kan vi skapa lutningar och andra svåra former.
00:00 — 1. Vad är Autofold? 03:41 — 2. Skapa nya former med Autofold 08:43 — 3. Skapa lutande delar med Autofold
Kapitel 3: Lås flytt vid en axelDu kan använda piltangenterna på ditt tangentbord för att låsa flyttar vid en särskild axel. Det kan underlätta en hel del!
Kapitel 4: Flytta hela modellerVi ser hur vi gör för att flytta hela modeller på rätt sätt. Jag använder ritningen "lådan och rummet" i det här steget. Du kan använda samma ritning genom att högerklicka på länken nedan och välja Spara mål som (eller liknande). Då får du spara filen "ladan-och-rummet.zip" på din dator. Observera att filen är i formatet .zip, en så kallad paketfil. Ritning: ladan-och-rummet.zip
När du laddat ned filen gör du så här för att packa upp ritningen ur den:
Då skapas en ny mapp på samma ställe där paketfilen är. Mappen får samma namn som paketfilen. (Du ser skillnad på paketfilen och mappen på att paketfilens ikon har en dragkedja på sig.) Öppna mappen så hittar du ritningen i den. Dubbelklicka på ritningen så ska den öppnas i SketchUp. Du kan slänga paketfilen när du vill.
Kapitel 5: GrupperGrupper är en av de stora funktionerna i SketchUp. Den låter oss hålla modeller separata från varandra så de inte växer samman.
Kapitel 6: Ändra i en gruppAtt ändra på en modell som befinner sig inuti en grupp är inte helt självklart. Vi ser hur det går till.
Kapitel 7: Skapa nya ytor i en gruppVi ser hur vi skapar ytor inuti en existerande grupp. Det är nödvändigt om man t. ex. vill skapa öppningar i en modell som befinner sig i en grupp.
Kapitel 8: Grupper i grupperDet är vanligt att placera flera grupper inuti en gemensam grupp för enklare hantering.
Kapitel 9: Upplös grupper - ExplodeVi kan förstås upplösa grupper. Det kallas för "Explode".
Kapitel 10: Flimrande ytorEtt vanligt fel när man jobbar med grupper är att vissa ytor börjar flimra. Vi ser vad det beror på och hur vi kommer runt det.
Kapitel 11: Hjälpmedlet ConstrainHjälpmedlet Constrain är en mildare variant av axellåsningen. Även denna är bra att känna till!
Kapitel 12: Placera modeller mot ytorVi går igenom hur vi gör för att placera modeller mot ytor på rätt sätt.
Kapitel 13: Rotera med verktyget MoveVerktyget Rotera innehåller flera funktioner utöver att flytta saker. En av dem är att vi kan rotera på grupper.
Kapitel 14: Verktyget RotateOm du vill rotera på andra saker än grupper (även om du också kan rotera grupper med) så använder du verktyget Rotate. Vi ser hur det fungerar.
Kapitel 15: Verktyget Scale - Ändra storlekVerktyget Scale låter oss ändra storlek på saker i vår ritning, vanligtvis grupper.
Kapitel 16: Finesser med Scale och RotateSlutligen tittar vi på ett par kul detaljer gällande verktygen Scale och Rotate.
Övningar, lektion 3
1. Bygg ett lekrum Vi ska bygga ett lekrum för ett litet barn. Rummet ska vara 5 meter längs ena sidan och 4 meter längs den andra. Det ska ha två väggar som är 2,4 meter höga (vi gör bara två väggar för att ha inblick i rummet). Ena väggen ska ha minst en fönsteröppning. Den andra väggen ska ha en dörröppning. Du behöver inte placera något i öppningarna om du inte vill. Dekorera rummet så som du själv tycker blir bra, men jag vill att du åtminstone gör följande:
När du är klar: klicka på verktyget Zoom Extents så att hela modellen syns. Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "lekrum" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - lekrum", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.
Läser du den här kursen som en privat distanskurs via Barents hus? Då kan du e-posta dina resultat till mig på [email protected].
Läser du den här kursen via Nätbildarna? Då behöver du skicka in dina övningsresultat till kursens Teams-forum. Följ de här stegen: 1. När du gjort övningarna för den här lektionen, logga in på Teams. 2. I Teams, klicka på kursen SketchUp (om den inte redan är vald). Då ser du den kursens kanaler. 2. Klicka på kanalen för den här lektionen. 3. När du är inne i den här lektionens kanal, klicka på fliken Filer. 4. I fliken Filer, klicka på knappen Nytt och välj Mapp. Nu får du skapa du en ny mapp. Ge mappen ditt eget namn. Så om du heter t. ex. Anna Bengtsson skriver du Anna Bengtsson som mappens namn. När mappen är klar visas den i listan. Då kan du klicka på mappen för att öppna den. När du öppnat mappen, klicka på Ladda upp. Välj de filer du skapat för den här lektionen och ladda upp dem. Då kopieras de från din dator och in i din mapp i Teams. 5. När du laddat upp dina filer till din mapp, klicka på fliken Konversationer. 6. I fliken Konversationer, skriv ett nytt meddelande där du talar om att du gjort den här lektionens övningar. Då kan jag och de övriga kursdeltagarna titta på dem!
Hör av dig till mig på [email protected] eller skriv ett meddelande i kanalen Frågor om kursen ifall du behöver hjälp!
|