SketchUp grundkurs, lektion 4Vi ska gå igenom hur vi kan kopiera och klistra in olika saker på olika vis i våra ritningar. Vi ska även se hur vi kan spegelvända saker. Sedan tittar vi på komponenter och hur de fungerar. Komponenter är en litet mer avancerad typ av grupp och är en mycket viktig del av SketchUp. Innehåll: Kopiera med Move. Copy och Paste. Cut och Paste In Place. Spegelvänd. Om komponenter och hur de fungerar. Bygg en pall och gör den till en komponent. Använd en komponent. Paletten Outliner. Instansegna ändringar. Verktygsknapparna Styles. Skapa komponenter som skär genom en yta.
1. Verktyg: Kopiera med MoveMan använder vanligtvis verktyget Move för att kopiera. Det är vanligast att man kopierar grupper eller helmarkerade modeller, men allt som kan markeras kan kopieras.
1. Välj verktyget Move.
2. Tryck en gång på tangenten Ctrl (Windows) eller Alt (Mac). Då aktiveras kopieringsfunktionen i Move. Det ser man på att det visas ett litet plus vid pekaren. (Om du trycker på tangenten igen så avakteras kopieringsfunktionen och pluset försvinner.)
3. Nu gör du precis som när du flyttar något: Peka och klicka på objektet du vill kopiera, helst på en ändpunkt. Flytta sedan pekaren åt något håll, vanligtvis längs en axel. Nu ser du att istället för att du flyttar objektet så drar du ut en kopia ur det. Originalet stannar kvar där det är. Klicka där du vill ha kopian. (Du kan även föra pekaren åt ett håll, skriva in ett avstånd och trycka på Enter så flyttas kopian så långt åt det hållet.)
Exempel 1: Kopiera med MoveJag har en stol jag vill kopiera. Stolen är en grupp. Jag väljer verktyget Move och trycker på tangenten Ctrl (Windows) eller Alt (Mac). Då aktiveras kopieringsfunktionen. Det ser man på att det visas ett plus vid pekaren.
Nu kan jag peka och klicka på det jag vill kopiera.
När jag då flyttar på pekaren så drar jag ut en kopia ur det jag klickade på.
Det är bara att klicka där kopian ska fastna, eller skriva in ett mått och trycka på Enter. Eftersom originalet är en grupp så blir kopian automatiskt också till en egen grupp.
Exempel 2: Kopiera med MoveHär är en annan grupp jag vill kopiera.
När man använder verktyget Move, oavsett om det är för att flytta eller kopiera något, bör man som sagt ta för vana att alltid klicka fast verktyget på en ändpunkt. Men man bör även tänka efter vilken ändpunkt man drar i. Jag vill dra ut en kopia av blocket och placera kopian så den är tryckt precis mot originalets högersida. Jag väljer verktyget Move och trycker en gång på Ctrl (Windows) eller Alt (Mac). Då aktiveras kopieringsfunktionen. Sedan klickar jag på en ändpunkt nere till höger på blocket.
Jag drar ut en kopia. Men då blir det svårt att fästa kopian vid originalets högersida: Jag ser nu att jag drar i fel ändpunkt för det ändamålet.
Jag trycker på tangenten Esc för att avbryta kopieringen (eller går in på Edit > Undo om jag skulle ha hunnit klicka fast kopian i ritningen). Sedan startar jag kopieringsfunktionen igen -- men den här gången tänker jag efter vilken ändpunkt jag behöver klicka på för att lättast fästa kopian vid originalets högersida. Den ändpunkt jag klickar på är ju den av kopians ändpunkter som fästs vid pekaren. Och eftersom kopians vänstersida ska vara tryckt mot originalets högersida kan jag alltså klicka på en av gruppens vänstra ändpunkter.
Nu går det bättre: Jag pekar på en av originalets nedre ändpunkter längs högersidan. Då trycks punkten jag drar i mot den, och då kan jag klicka. Nu är kopian tryckt mot originalets högersida.
Nu vill jag dra ut en ny kopia och placera den ovanpå originalet. Då bör jag ju aktivera verktyget Moves kopieringsfunktion. Sedan kan jag klicka med Move på något av de två blockens nedre punkter, så kopian fastnar med den punkten vid pekaren. (Det spelar alltså ingen roll vilken av de två grupperna jag drar fram min nästa kopia ur, de är ju exakt likadana.)
Nu kan jag peka på en ändpunkt vid originalets ovansida. Då trycks punkten jag drar i mot just den punkten, vilket får den nya kopian att hamna ovanpå originalet. Då kan jag klicka.
Nu vill jag fästa en kopia tryckt mot framsidan av det övre blocket. Jag väljer ett av blocken (det spelar ingen roll vilket, alla är ju exakt likadana) och aktiverar verktyget Moves kopieringsfunktion. Sedan klickar jag på en av det blockets bakre punkter.
Då kan jag peka på en av det övre blockets främre ändpunkter, så trycks de två punkterna mot varandra. Då klickar jag, så fastnar den nya kopian där. Så kan man alltså tänka för att snabbt få kopiorna att hamna där man vill ha dem: Klicka med Move på den punkt du vill ska tryckas mot en yta eller annan punkt på slutpositionen.
Exempel 3: Kopiera med Move (samt repetitioner)Det blir litet repetition i det här exemplet, samt ett par detaljer vi kanske inte stött på tidigare. Jag har ett block och ska rita ett fönster på det. Sedan ska jag kopiera fönstret och placera kopiorna på båda väggarna vi ser i bilden nedan. Jag börjar med att rita fönstrets kanter med Line. Jag är förstås noga med att följa axlarna så ingen linje sticker ut från ytan.
När fönsterytan är klar väljer jag verktyget Offset och klickar på den. Jag för pekaren utanför fönsterytan, skriver 50 och trycker på Enter.
Då skapas en kontur runt fönstrets yta, och den får ett 50 millimeters avstånd till fönstrets kantlinjer (du kan använda andra mått om de passar bättre; mina fönster blev ganska små). Det bildas automatiskt en yta mellan fönstret och konturens linjer. Den nya ytan ska bli fönsterkarmen. Innan jag drar ut fönsterkarmen med Push/Pull så ska jag dela fönsterkarmens yta i två: Den nedre delen ska bli en fönsterbräda som ska sticka ut en bit längre än resten av karmen. Jag väljer verktyget Line, klickar på en av fönsterytans nedre ändpunkter och drar en liggande linje tvärs över karmens yta till linjen intill. När etiketten On Edge ("På kanten") visas klickar jag. (Jag drar förstås linjen längs en axel.)
Sedan ritar jag en likadan linje på andra sidan.
Nu har jag delat upp karmen i två separata ytor: Den övre är ytan för själva karmen, den nedre är ytan för fönsterbrädan. Jag väljer verktyget Push/Pull och klickar på fönsterkarmens yta. Jag drar ut den 15 mm.
Sedan klickar jag på ytan för fönsterbrädan. Men när jag drar ut den...
... så fastnar den vid karmens kanter och jag får felmeddelandet "Offset limited to 15,0mm". Det betyder att utdragningen inte kan gå ut längre än 15 mm i det här fallet, eftersom karmens nedre linje får fönsterbrädan att fastna. Men det går att komma runt detta: Det är bara att klicka när felmeddelandet visas. Då fastnar utdragningen där.
Sedan kan man klicka på samma yta med Push/Pull igen...
... så kan man dra ut den förbi gränsen den stannade vid tidigare. Om man anger ett mått i det här läget får man komma ihåg att den redan är utdragen 15 mm (i det här fallet). Jag bara drar ut ytan en bit och klickar. Karmen lämnar ett par oönskade linjer efter sig på fönsterbrädan.
Jag suddar bort dem med verktyget Eraser.
Sedan väljer jag Push/Pull och trycker in fönsterytan en aning så den sjunker in i blocket jag ritar fönstret på.
Nu är fönstret klart. Då ska jag göra det till en grupp. Först måste fönstrets alla linjer markeras. Det vore krångligt att klicka på alla med Select, så det finns ett snabbt sätt: Jag väljer Select och placerar pekaren en bit ovanför och till vänster om hela fönstret. (Det är viktigt att pekaren är till vänster om fönstret.) Där håller jag ned musknappen...
... och drar pekaren nedåt och åt höger tills jag dragit fram en rektangel runt hela fönstret. Det är viktigt att alla fönstrets linjer helt omsluts av rektangeln. Ingen av fönstrets linjer får alltså sticka ut ur rektangeln. Det gäller även linjerna du inte ser, så överdriv gärna en aning när du drar fram rektangeln. (Det gör inget att blockets vänstra hörnlinje också finns inuti rektangeln; eftersom den linjen inte omsluts helt av rektangeln så kommer den inte att påverkas.) När jag släpper musknappen...
... markeras alla linjer som fanns helt inuti rektangeln. Då är hela fönstret markerat.
Jag högerklickar på någon av de markerade delarna och väljer Make Group. Då blir de till en grupp. (Om du märker att gruppens kantlinjer blir väldigt utdragna så det blir ett stort tomrum åt något håll så har du nog råkat få med någon extra bit av misstag. Det enklaste är att ångra genom att gå in på Edit > Undo och försöka igen.)
Nu har fönstret blivit till en grupp. Jag ska färga fönstret, så jag måste öppna gruppen för att komma åt dess ytor. Jag dubbelklickar på fönstret med Select så gruppen öppnas.
För att snabbt ge hela fönsterkamens ytor samma material så börjar jag med att trippelklicka någonstans på fönstret. Då markeras ju hela fönstret. Jag väljer verktyget Paint Bucket (färghinken), väljer en brun nyans, och klickar med hinken på en av de markerade ytorna. Då färgas alla markerade ytor med exakt samma färg.
Sedan klickar jag med Select på själva fönstret så bara det markeras, och färgar det en ljusblå nyans.
Då är fönstret klart. Jag stänger gruppen genom att klicka med Select utanför dess grå kantlinjer.
Nu ska jag kopiera fönstret. Jag väljer Move och trycker på Ctrl (Windows) eller Alt (Mac) så kopieringsfunktionen aktiveras -- det ser man på att ett litet plus visas vid pekaren. Jag vill att kopian ska vara tryckt mot väggen, så jag pekar och klickar på någon av de ändpunkter som är just tryckta mot väggen.
När jag drar ut kopian kommer även den att vara tryckt mot ytan jag pekar på. Jag drar kopian längs röd axel och klickar (det går förstås lika bra att skriva in ett avstånd och trycka på Enter).
Då fastnar kopian där. Det såg tidigare ut som om själva fönsterytan försvann medan jag drog kopian, men när den väl fästs på sin nya position färdigställs den, och då dyker även det intryckta fönstret upp. Jag gör en ny kopia med start från samma hörnpunkt som tidigare (men det spelar egentligen ingen roll vilken punkt jag tar tag i så länge den är tryckt mot väggen).
Jag för in den kopian på den andra väggen. Den vänds automatiskt för att anpassa sig efter den nya vinkeln. När jag då klickar...
... verkställs fönstret. (Observera: Fönstret vänder sig bara mot väggen du pekar på när du använder verktyget Moves kopieringsfunktion. Om du däremot endast flyttar ett fönster med Move så vänder sig fönstret inte alls när du pekar på en annan vägg, utan då måste du rotera fönstret för hand -- och då lär du dessutom märka att fönstret du flyttar på inte skär ett hål för fönstrets "glasyta" i väggen, utan glasytan göms inuti väggen. Så det är mycket enklare att kopiera ett fönster och placera det på en annan vägg. Då sköter SketchUp både vändningen och hålskärningen automatiskt åt dig. Sedan kan du ju alltid radera det fönster du inte längre vill ha kvar genom att klicka på det med Select och trycka på tangenten Delete (Windows) eller Backspace (Mac).)
2. Funktioner: Copy och Paste ("Kopiera" och "Klistra in")Det går att kopiera saker utan att använda verktyget Move. Det fungerar mer som i andra datorprogram.
1. Använd Select och klicka på det du vill kopiera.
2. Gå in på Edit > Copy eller håll ned Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) och tryck på bokstaven "C".
3. Gå in på Edit > Paste eller håll ned Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) och tryck på bokstaven "V".
4. En kopia på det du kopierade har nu fästs vid din pekaren. Du får inte välja vilken ändpunkt som ska fästas vid pekaren, utan det är vanligtvis den "nedre vänstra" ändpunkten. (Om du kopierar komponenter -- vi tittar på komponenter senare i den här lektionen -- så kan de fästas på andra vis vid pekaren. Det beror på hur de är byggda.) Peka och klicka där du vill placera kopian. Du kan inte ange avstånd för den här kopian, utan den måste klickas fast för hand på sin nya position. Du kan klistra in samma sak flera gånger om, så länge du inte kopierar något annat.
ExempelJag har en kub som jag gjort till en grupp. Jag klickar en gång på den med Select så den markeras.
Då kan jag kopiera den genom att gå in på Edit > Copy. Den markerade kuben kopieras in i datorns minne.
Jag klistrar in genom att gå in på Edit > Paste.
Nu klistras en kopia på det som var markerat in. Till skillnad från när man kopierar med Move så fästs alltid kopians ena nedre hörn vid pekaren. (När man kopierar och klistrar in komponenter, något vi tittar på senare i den här lektionen, kan det bli annorlunda: Det beror på hur komponenten är skapad. Inklistringspunkten går att ändra på, men det är ett ämne för fördjupningskursen.)
Då kan jag klicka där jag vill ha kopian. Man kan alltså inte ange ett avstånd för något som klistras in på det här viset, utan man måste klicka fast det för hand.
|