6. Skapa en tärning med rundade hörnDu kanske minns hur vi gjorde en tärning i en av den första grundkurslektionens övningar. Nu ska vi skapa en tärning i kursens sista lektion, men den här blir förstås mer avancerad: Vi ska skapa rundade hörn på tärningen, vilket riktiga tärningar ju har. För att skapa de rundade hörnen ska vi skapa en särskild rundad komponent och sätta in instanser av den i hörnen på en kub. Det låter enkelt, men processen består av en hel del steg, så det blir mycket att repetera. När vi är klara har du fått fräscha upp minnet gällande flera detaljer som är lätta att glömma. Stegen vi går igenom är: 6.1. Skapa en kupol och gör den till en komponent
6.1. Skapa en kupol och gör den till en komponentGör en liggande cirkel och skapa kvarts cirkel som sticker upp ur dess mitt.
Markera den liggande cirkelns yta...
... och klicka med Follow Me på den stående kvartscirkeln.
Då får du en kupol. Vi ska dela upp den i fyra delar.
Gör en komponent av kupolen.
Jag döper komponenten till hörn och klickar på Create.
6.2. Skapa två rektanglar som delar upp kupolenVi behöver ta fram de dolda linjerna för att kunna dela upp kupolen, så gå in på View > Hidden Geometry.
Då visas de dolda linjerna.
För att underlätta uppdelningen kan vi aktivera visningsläget X-Ray...
... så kupolen blir genomskinlig. Klicka med Line på kupolens översta punkt, den där de böjda linjerna korsar varandra.
Dra en linje längs en sidaxel (grön, i mitt fall). Gör linjen så lång att den sträcker sig bortanför kupolens nedre linjer.
Linjerna vi ritar ska bilda en rektangel som skär igenom kupolen på höjden, så den behöver bli minst lika hög som kupolen. Därmed kan vi flytta pekaren nedåt längs blå axel, hålla ned tangenten Shift och klicka på kupolens nedersta kant. Då får vi en linje längs blå axel som blir lika hög som det vertikala avståndet mellan kupolens översta punkt och dess nedersta linje.
Sedan kan vi flytta pekaren tillbaka längs samma sidaxel vi drog ut den första linjen längs, hålla ned Shift...
... och klicka på den första linjens startpunkt. Då dras den nya linjen ut längs sidaxeln så dess ändpunkt ligger precis under den första linjens startpunkt.
Nu är det bara att dra en linje längs blå axel som kopplar samman den sista och första linjen...
... så skapas en rektangel som skär igenom halva kupolen, från utsidan in till mitten. Se till att rektangeln är markerad.
Vi behöver en till rektangel som skär igenom kupolen längs den andra sidaxeln, så vi ska kopiera rektangeln vi redan skapat. Välj Rotate och aktivera kopieringsfunktionen så ett litet plus visas vid gradskivan.
Klicka sedan på den markerade rektangelns hörnpunkt som tar i kupolens topp. (Det är viktigt att rektangelns yta och linjer är markerade innan du klickar med Rotate på punkten, annars kopieras något annat än rektangeln.) Anledningen till varför vi klickar på kupolens topp är för att roteringens "gångjärn" då hamnar där.
Nu kan vi klicka på rektangelns yttre ändpunkt...
... och flytta på pekaren. Då svänger vi en kopia ut ur originalet som en dörr vars gångjärn är fästa vid kupolens mitt. Klicka fast kopian när den är vänd längs den andra sidaxeln (i mitt fall den röda).
Nu har vi två rektanglar som mutar in en kvarts del av kupolen.
6.3. Radera tre fjärdedelar av kupolenNu ska vi skära bort tre fjärdedelar av kupolen så bara den inmutade kvarten blir kvar. För att snabbt kunna radera kupolens linjer och ytor måste Hidden Geometry vara på, ifall du råkat stänga av det. Klicka sedan på en vyknapp som placerar kameran så den tittar rakt mot kupolen från sidan och så att en av de två rektanglarna sticker rakt ut mot kameran. I mitt fall är det vyknappen Right som placerar kameran rätt, men det kan förstås vara annorlunda hos dig. Det är bara att prova de olika knapparna.
När du träffat rätt ska kameran titta på din kupol från sidan och en av de två rektanglarna ska sticka rakt ut mot dig. Försök att få det så den andra rektangeln pekar åt vänster, som i bilden nedan. Det underlättar när vi väl börjar skära bort de delar vi inte vill ha kvar.
Då kan vi börja beskära kupolen. För att ytterligare underlätta beskärningen kan vi aktivera kameraläget Parallel Projection.
Då tas all perspektivböjning ut ur ritningen, så nu ser vi allt mycket mer exakt. Då blir det lättare att markera och radera kupolens linjer.
Vi ska markera och radera allt till höger om rektangeln som sticker ut mot oss, och vi ska göra det på det mest effektiva sättet: Med en vänsterdragen markeringsram. Det är därför vi behövde placera kameran så att området som ska raderas ligger till höger. Dubbelklicka på kupolen med Select så dess instans öppnas för redigering.
Placera Select-pekaren nere till höger om kupolen (men innanför instansens ramlinje). Håll ned musknappen...
... och för pekaren snett uppåt åt vänster så du drar fram en streckig markeringsram som omsluter halva kupolen utanför rentanglarnas vinkel. Dra markeringsramen så långt åt vänster att den nästan nuddar vid rektangeln som sticker ut mot kameran. Då kan du släppa musknappen...
... så markeras nu allt rektangeln nuddade vid. Det är det som är fördelen med den streckiga markeringsramen, som man alltså får fram genom att klicka-och-dra med Select åt vänster: Den markerar allt den nuddar vid. Om vi hade dragit fram en markeringsram åt höger istället så hade bara de delar den helt omslöt markerats, vilket hade varit svårt att få exakt rätt här. Men nu är alltså halva kupolen markerad, och tack vare att Parallel Projection är igång finns det ingen perspektivböjning som gjorde det svårt att träffa rätt. Om vi nu raderar det som är markerat...
... så försvinner halva kupolen. (Om du gjort på något annat sätt kan det hända att det lämnas kvar rester av den raderade halvan. I så fall är det bara att radera dem som vanligt.)
Om vi vrider kameran ser vi att bara halva kupolen är kvar. Vi ska radera hälften av detta.
Klicka på en vyknapp som placerar kameran så du ser halvan du ska radera till höger. I mitt fall är det vyknappen Back som placerar kameran så. Jag klickar på den...
... så ser jag halvan som ska raderas till höger. Placera pekaren nere till höger om halvan som ska raderas (men innanför instansens ramlinje). Håll ned musknappen...
... och flytta pekaren uppåt och åt vänster, så du drar fram en streckig markeringsram som omsluter halvan. För markeringsramen så nära mittlinjen du kan utan att överskrida den. Sedan kan vi släppa musknappen...
... så markeras kupolens högra halva.
Då kan vi radera den som vanligt. (Om det lämnas kvar rester är det bara att radera dem som vanligt.)
Nu ska vi radera rektanglarna. De ligger ju utanför kupolens instans, så vi börjar med att stänga instansen.
Sedan kan vi helt enkelt markera de två rektanglarna...
... och radera dem. Kvar är nu en kvart av kupolen.
6.4. Gör en sluten form av kupolenÖppna kupolens instans genom att dubbelklicka på den med Select.
Välj Line och klicka fast en linje vid kupolens översta punkt. Dra en linje rakt ned längs blå axel och håll ned Shift.
Då kan du klicka på någon av kupolens nedersta yttre ändpunkter, så dras den vertikala linjen ned till exakt samma höjd.
Nu kan du släppa shift och klicka på samma punkt igen. Då dras en liggande linje fram mellan den och den vertikala linjens nedre ändpunkt...
... vilket bildar en sluten form, så vi får en yta.
Gör en sluten yta på andra sidan med: Vinkla kameran så du ser öppningen på andra sidan. Välj Line och rita en linje från den vertikala linjens nedre ändpunkt över till den yttre nedersta ändpunkten vid öppningen.
Då sluts den också med en yta. (Undersidan ska också slutas, men det bör ha skett automatiskt. Du kan alltid vinkla kameran och se efter. Om undersidan inte är täckt med en yta, rita en linje längs någon av dess kanter. Då borde det hålet också slutas med en yta.)
Nu kan vi återställa kameran till att visa ritningen som vanligt, genom att gå in på menyn Camera > Perspective.
Då återställs perspektivvisningen.
Om vi nu tittar i komponentpanelen (i kategorin In Model) så ser vi hur vår kupolkomponent skurits ned till en kvarts bit. Det är så den ska se ut.
Då kan vi radera instansen från ritningen: Vi behöver den inte riktigt ännu.
|