Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan

3. Skapa genomskärningar med sektionsplattor

Vi ska titta på en funktion som heter Sections ("Sektioner"), men som även kallas genomskärningar eller sektionsplattor De är väldigt användbara för att ge oss insyn i våra modeller.

Om vi t ex har ett färdigt hus som vi behöver möblera så är det förstås svårt att placera möblerna där vi vill ha dem eftersom väggarna är i vägen. Vi kan visserligen göra väggarna genomskinliga via X-Ray, men det underlättar inte mycket.

Då kan vi använda SketchUps genomskärningsfunktion istället. Den låter oss sätta ut sektionsplattor i vår ritning. Varje sådan platta har en tydlig fram- och baksida, och allt som hamnar bakom den blir osynligt. På så vis kan vi fästa en sektionsplatta på någon av husets väggar och sedan använda Move för att flytta plattan framåt tills den passerat genom väggen. Det innebär att väggen nu ligger bakom plattan och därmed blir osynlig, vilket ger oss betydligt bättre insyn i huset. Sektionsplattorna döljer alltså bara objekten i ritningen, de raderas inte.

Vi ska se hur det hela fungerar och vad man behöver tänka på.

Jag har gjort ett enkelt hus (utan tak) och ska placera en instans av en stol i det. Men jag vill få bättre insyn i huset. Då kan jag alltså använda en sektionsplatta

 

Först och främst behöver vi ta fram verktygsknapparna som låter oss skapa och styra sektionsplattorna. Det går till på olika vis beroende på om du använder Windows eller Mac.

Windows: Läs stycke 3.1.Windows nedan.

Mac: Läs stycke 3.1.Mac nedan. Du kan även klicka här för att hoppa dit direkt.

 

 

 

3.1.Windows: Verktygsfältet Sections

Vi behöver ta fram verktygsfältet Sections. Gå in på menyn View > Toolbars.

 

Då visas fönstret Toolbars. Rulla nedåt i listan tills du hittar Section. Klicka i rutan till vänster om namnet så den blir förbockad. Klicka sedan på knappen Close...

 

... så har ett nytt verktygsfält dykt upp på din skärm. Det innehåller tre knappar som vi kan använda för att skapa och styra våra sektionsplattor.

 

Om du vill flytta verktygsfältet någonstans så kan du hålla ned musknappen på fältets namn (om det flyter fritt) eller på den grå punktlinjen vid dess första knapp (om fältet redan ligger i en knapprad).

 

Då kan du dra fältet dit du vill ha det. Jag drar det mot vänsterkanten på min skärm tills det fastnar där. Då släpper jag musknappen.

 

Sedan drar jag i den grå punktraden ovanför fältets första knapp, så kan jag flytta fältet uppåt. Nu ligger det där jag vill ha det. Du kan förstås placera fältet precis där du själv vill att det ska vara.

 

Nu kan du gå vidare till stycke 3.2. nedan.

 

 

 

3.1.Mac: Ta fram sektionfunktionens tre knappar

Gå in på View > Customize Toolbar.

 

Här finns det tre knappar som låter oss styra sektionsplattorna: Section Display, Section Cuts samt Section Plane Tool.

 

Dra upp de tre knapparna till din knapprad. (Om det blir ont om plats kan du alltid dra ned en knapp du inte använder, så försvinner den ur knappraden.)

 

Avsluta med att klicka på Done. Då stängs fönstret.

 

Nu ska du alltså ha de tre knapparna Section Display, Section Cuts samt Section Plane Tool i din knapprad.

 

 

 

3.2. Skapa en sektionsplatta

Vi ska se hur vi skapar en sektionsplatta och hur vi placerar den i vår ritning, men först ska vi se vad de tre knapparna gör.

Knappen Display Section Planes gör så att sektionsplattorna vi placerar i vår ritning faktiskt syns, alltså så att vi ser dem som fysiska objekt i ritningen. Det finns tillfällen då vill gömma plattorna men just nu vill vi att de ska synas, så den här knappen ska vara intryckt.

 

Knappen Display Section Cuts gör så att sektionsplattornas genomskärningseffekt faktiskt syns i ritningen. Ibland vill vi att genomskärningseffekten inte ska synas men just nu vill vi se hur plattorna påverkar ritningen, så den här knappen ska vara intryckt.

 

Knappen Section Plane skapar en genomskärningsplatta och fäster den vid pekaren. Klicka på knappen.

 

När vi nu för in pekaren i ritningen ser vi att vi drar i en ruta som har gröna pilar vid sina hörn. Klicka ingenstans, utan flytta bara runt pekaren. Då ser du hur plattan automatiskt vänder sig så pilarna pekar mot den yta du pekar på.

I det här fallet pekar jag på ritningens golv. Då är alltså rutan vänd mot golvet -- det ser jag på att rutans pilar pekar mot golvet.

 

Om jag pekar på väggen så vänder sig rutan mot väggen...

 

... och om jag pekar på den andra väggen vänder sig rutan mot den istället...

 

... och om jag pekar på taket vänder sig plattan så pilarna pekar rakt nedåt. Den här rutan representerar alltså genomskärningsplattan vi är på väg att skapa -- den väntar bara på att vi ska klicka fast den på någon yta.

 

Jag pekar på husets framsida så plattan vänds mot den. Sedan klickar jag...

 

... så fästs plattan vid den ytan.

Nu händer två saker på en gång: Plattan växer automatiskt så den sträcker sig sidledes över hela ritningen. (Man kan begränsa plattor genom att placera dem i grupper, men det är något vi tittar på litet senare.)

Dessutom så blir väggen jag klickade på osynlig. Det beror på att den ligger på exakt samma ställe som genomskärningsplattan. Allt som nuddar vid plattan eller som hamnar bakom den döljs. Det är det plattan är till för.

 

 

 

3.3. Flytta på en sektionsplatta

Nu ska vi flytta på plattan så den skär igenom hela väggen. Då måste vi först välja plattan genom att klicka på dess ram med Select (man måste alltså klicka på själva ramen). Vi ser att plattan är vald på att dess ram blir blå.

 

När en sektionsplatta är vald kan vi flytta den genom att klicka på den med verktyget Move.

 

En platta kan endast flyttas rakt framåt, alltså åt det håll dess pilar pekar, eller rakt bakåt.

Jag flyttar pekaren åt det håll plattans pilar pekar tills den skurit igenom hela väggen. Nu har jag ju en betydligt bättre insyn i huset.

 

Om jag fortsätter att flytta plattan åt det hållet så skär den igenom mer och mer av väggarna, och skär även igenom stolen intill.

Det spelar alltså ingen roll att jag klickade fast plattan på väggen: Plattan skär automatiskt igenom allt i hela ritningen som ligger på samma nivå som den.

 

Om jag flyttar plattan bakåt så blir stolen och väggarna synliga igen. Det är alltså allt som ligger bakom plattan som döljs, så när man flyttar plattan bakåt (eller raderar den) så dyker det som doldes av den upp igen.

 

Jag flyttar plattan framåt tills den ligger precis bortom husets vägg. Då klickar jag...

 

... så fästs plattan där. Då kan jag alltså tydligt se in i huset.

 

 

 

3.4. Dölj sektionsplattornas ramar

När man fäst en platta är det vanligt (men inget krav) att dölja dess ramar. Då syns alltså inte själva plattan, men dess genomskärningseffekt stannar kvar i ritningen.

Man döljer plattornas ramar genom att klicka på knappen Display Section Planes så den inte längre är intryckt.

 

Då göms alltså plattans ram så den inte stör oss, men genomskärningseffekten ligger kvar. (Om man inte störs av plattans ram behöver man inte dölja den på det här viset.)

 

Nu är det lätt att sätta in stolen i huset: Jag klickar på stolens ena fot med Move...

 

... och kan då lätt sätta in den där jag vill ha den.

 

 

 

3.5. Dölj plattornas genomskärningseffekt

Om jag nu vill så kan jag gömma plattans genomskärning med. Eftersom dess ram redan är dold blir resultatet som om det inte finns någon genomskärningsplatta alls i min ritning, fast den ligger fortfarande kvar där den är och kan göras synlig när som helst.

Jag klickar på knappen Display Section Cuts...

 

... så den inte längre är intryckt.

 

Då stängs alltså sektionsplattans effekt av med. Den finns fortfarande kvar i ritningen, men dess ram är dold sen jag klickade på Display Section Planes, och nu är alltså dess effekt också gömd.

 

 

 

3.6. Visa plattornas ramar igen

Om jag vill göra plattan synlig igen -- jag kanske vill flytta på den eller rentav radera den -- så kan jag ta fram dess ram genom att klicka på knappen Display Section Planes så den blir intryckt.

 

Då syns plattans ram.

 

 

 

3.6. Hur plattornas genomskärningseffekt fungerar

Jag ska aktivera genomskärningseffekten igen, men först ritar jag något bakom plattan i ritningen så jag kan visa vad som händer.

 

Sedan klickar jag på knappen Display Section Cuts så den blir intryckt igen. Då aktiveras alltså plattans genomskärningseffekt...

 

... vilket får väggen att bli osynlig igen -- och dessutom ser det ut som om lådan jag just ritade har försvunnit.

Det beror alltså bara på att den ligger bakom plattan, och allt som ligger bakom en aktiv sektionsplatta blir osynligt.

 

Jag markerar plattan genom att klicka på dess ram med Select. Ramen blir då blå, vilket betyder att den är markerad.

 

Då klickar jag på ramen med Move...

 

... och flyttar plattan bakåt. Nu dyker lådan jag ritade upp igen. Den försvann alltså inte, utan gömdes bara eftersom den låg bakom plattan.

Det är lätt att bli förvirrad när saker ser ut att försvinna ur ens ritning, men om du har en eller flera sektionsplattor så är det alltså antagligen dem det beror på.

 

Samma sak gäller för saker man placerar eller skapar bakom en aktiv platta: Om jag t ex använder Line och ritar något bakom plattan så ser det ju ut som om ingenting händer...

 

... men när jag flyttar plattan bakåt så dyker det jag skapade upp.

 

Jag placerar plattan så den skär igenom husets vägg igen.

 

 

 

3.7. Flera sektionsplattor i samma ritning

Man kan ha flera sektionsplattor i samma ritning -- men bara en av dem kan vara aktiv åt gången. (Det finns undantag, men vi kommer till dem om ett litet tag.)

Jag klickar på knappen Section Plane...

 

... och pekar på en av husets andra väggar. Då har jag en ny platta som vänder sig mot den väggen.

Om jag då klickar...

 

... så fästs plattan där och växer dessutom sidledes så den täcker hela ritningens innehåll.

Den nya plattan skär igenom väggen jag klickade på -- men samtidigt ser vi att den förra plattans genomskärning stängts av. Det beror på att vi bara kan visa en plattas genomskärningseffekt åt gången.

Man ser direkt vilken platta som är aktiv på att den har en orange ram, och när man skapar en ny platta är det automatiskt den som görs aktiv. (Vi kan förstås ange exakt vilken platta som ska vara aktiv, men det är något vi kommer till strax.)

 

Jag vill flytta plattan inåt så den skär igenom hela väggen. Då måste jag först markera plattan genom att klicka på dess ram med Select, så den blir blå...

 

... och kan då använda Move för att flytta den inåt tills den kommit förbi väggen.

 

Om jag avmarkerar plattan genom att klicka med Select någonstans där det är tomt, eller genom att gå in på Edit > Select None, så ser vi att den nya plattans ram är orange medan den gamla plattans ram är grå. Det visar bara att det är den nya plattan som är aktiv just nu.

 

 

 

3.8. Active Cut: Gör en platta aktiv

Vi ska se hur vi kan göra den första plattan aktiv igen. Det är lätt gjort: Jag använder Select och klickar på plattans ram så den blir blå.

 

Då kan jag högerklicka på den så visas en meny som gäller för just den sektionsplattan. Där finns bland annat valet Active Cut. Jag klickar på det...

 

... så är det den plattans genomskärningseffekt som visas. Den nya plattans effekt stängs samtidigt av. Nu är det alltså den första plattan som är aktiv.

 

 

 

3.9. Reverse: Vänd en platta

Man kan vända en platta så den pekar åt det rakt motsatta hållet. Det gör man genom att högerklicka på dess ram med Select och välja Reverse (alltså "omvänd").

 

Det får plattans pilar att peka åt det motsatta hållet. Nu döljs alltså allt utom väggen jag först skar igenom eftersom allt annat nu ligger bakom den omvända plattan.

 

Jag återställer plattan genom att högerklicka på dess ram med Select och välja Reverse igen.

 

Då blir ritningen som den var innan.

 

 

 

3.10. Göm en platta

Det här är något man kan göra men som jag inte rekommenderar: Man kan gömma en platta på samma sätt som man kan gömma entaka instanser eller grupper, genom att högerklicka på plattans ram och välja Hide.

 

Då göms alltså plattan. Men här hamnar man i en litet förvirrande situation: En platta man gömt via Hide är nämligen dold på samma sätt som instanser och grupper göms.

 

Det innebär att den inte dyker upp igen även om man klickar på Display Section Planes flera gånger (men se till att den är intryckt)...

 

... och plattan listas heller inte i paletten Outliner, eftersom den paletten bara listar grupper och instanser, så vi kan inte göra plattan synlig där heller.

 

För att ta fram en dold platta måste man gå in på menyvalet Edit > Unhide och antingen välja Last (som tar fram det allra senaste man dolde med kommandot Hide) eller All (som tar fram allt som är dolt).

 

Då visas alltså plattan igen.

 

 

 

3.11. Erase: Radera en platta

Du kan radera en platta på olika sätt. Ett sätt är att markera plattan med Select och trycka på Delete (Windows) eller Backspace (Mac). Ett annat är att markera plattan med Select, högerklicka på den, och välja Erase i menyn som dyker upp.

 

Då raderas alltså plattan och dess genomskärningseffekt försvinner.

 

 

 

3.12. Align View: Få kameran att titta genom en platta

Man kan använda kommandot Align View för att vinkla kameran så den tittar åt samma håll som en platta.

Jag högerklickar med Select på min kvarvarande sektionsplatta och väljer Active Cut.

 

Då görs den plattan aktiv. Nu vill jag vända kameran så den tittar genom plattan.

 

Då högerklickar jag på plattans ram och väljer Align View.

 

Det får kameran att placeras så den tittar rakt genom plattan.

(Jag ser till att plattan är markerad och trycker på Delete (Windows) eller Backspace (Mac). Då raderas den.)

 

 

 

3.13. Få bra inblick med en enda platta

Ett vanligt knep för att få bra inblick i ett hus eller rum med en enda platta är att först vinkla plattan så den pekar rakt nedåt. (Det går att tvinga en platta att ha en viss vinkel genom att hålla ned Shift när den är vänd åt det håll du vill ha den, precis som vi kan tvinga verktyget Rotates gradskiva att vara vänd åt ett visst håll.) Sedan klickar man fast den på rummets eller husets översta yta...

 

... och kan då sänka plattan med Move. På så vis sänks alltså väggarna (och allt som sticker upp ovanför plattan blir genomskuret, men det gör inte så mycket när man bara ska placera saker). När allt är klart är det bara att radera plattan så försvinner den.

 

 

 

 

 

4. Sektionsplattor i en komponent

Sektionsplattor är egentligen vanliga objekt. Det innebär att de kan placeras inuti komponentinstanser om man vill det.

Jag har placerat tre instanser av samma stolkomponent i min ritning. Jag dubbelklickar med Select på en av instanserna...

 

... och klickar in en sektionsplatta i den.

 

Det som då händer är att samtliga instanser får en likadan sektionsplatta i sig -- och här ser vi ett tillfälle där flera plattor kan vara aktiva samtidigt. Det beror på att varje platta begränsas av sin egen instans. Om vi skulle skapa flera plattor i samma instans skulle vi bara kunna låta en av dem vara aktiv samtidigt, precis som när vi skapar flera plattor utanför instanser.

(Men vi skulle kunna ha en platta inuti en instans och dessutom skapa en platta utanför instansen -- då skulle vi kunna ha två olika plattor aktiva samtidigt... Det är något vi tittar på alldeles strax.)

 

Om jag markerar plattan med Select ser vi hur plattans ram blir blå i alla tre instanserna...

 

... och om jag då flyttar på plattan med verktyget Move så flyttas den i alla instanser samtidigt.

 

Samma sak gäller om jag markerar plattan med Select (om den inte redan är markerad)...

 

... och raderar den. Då raderas alltså plattan ur alla instanser samtidigt.

 

 

 

 

 

5. Använd grupper för att ha flera plattor aktiva samtidigt

Nu kommer vi till en viktig detalj om sektionsplattorna: Vi kan ha igång flera unika sektionsplattor samtidigt i en och samma ritning genom att placera dem inuti grupper. Det här är något som kan bli ganska förvirrande ganska snabbt, så det gäller att ha uppsikt över vad man gör.

Vi såg tidigare hur vi kan placera plattor inuti komponentinstanser. Det är egentligen samma sak som det vi ska göra här, men om man placerar en platta i en instans så kopieras ju plattan över till alla andra instanser av samma komponent, och det kanske man inte vill.

Lösningen är då att använda grupper istället för instanser.

Som vi lärde oss i grundkursen så är ju en grupp en unik samling linjer och ytor: Även om vi kopierar en grupp så är varje kopia en helt egen uppsättning linjer och ytor. De är inte sammankopplade på något vis, utan vi kan ändra i en grupp precis som vi vill utan att någon av de övriga kopiorna påverkas.

Därmed kan vi ha en sektionsplatta i ritningen som vanligt (vi kan förstås ha flera plattor om vi vill, men vi kan ju bara ha en platta aktiv åt gången).

Sedan kan vi ha en annan sektionsplatta i en grupp. Då kan den plattan vara aktiv samtidigt som plattan utanför gruppen också är det. (och även här kan vi ju ha flera plattor, men bara en kan vara aktiv samtidigt.)

Så varje grupp (eller instans) i vår ritning kan innehålla en aktiv genomskärningsplatta utöver den platta som finns utanför alla grupper och instanser.

Vi ska se hur det hela fungerar. Jag har byggt ett hus enligt beskrivningen i stycke 15, grundlektion 6. Jag markerar det med verktyget Select...

 

... och gör det till en grupp. (Det är alltså helt okej att göra de saker man ändå bara ska ha en upplaga av till en grupp istället för en komponent, och jag tänker inte ha fler sådana här hus i min ritning.)

 

Då samlas de markerade linjerna och ytorna i en egen grupp.

 

Nu ritar jag ett tak på huset (även det enligt beskrivningen i stycke 15, grundlektion 6). Eftersom taket ritas utanpå husgruppen växer det inte fast i huset. Det är så jag vill ha det.

 

När taket är klart trippelklickar jag på det så alla dess ytor och linjer markeras...

 

... och gör det till en grupp.

 

Nu har jag alltså två grupper i min ritning: En för huskroppen och en för taket.

 

Då ska vi hur vi kan använda sektionsplattorna med dem.

 

 

 

5.1. Flera sektionsplattor i samma ritning

Jag klickar på knappen Section Plane...

 

... och klickar fast en platta på husets ena vägg. Notera att gruppen inte är öppen.

 

Då växer plattan så den täcker både huskroppen och taket. Det beror på att plattan skapats utanför alla grupper, så den känner av allt innehåll i hela ritningen.

 

Jag markerar plattan med Select...

 

... och flyttar in den med Move så den skär igenom väggen (och en del av taket).

 

Om jag nu väljer Section Plane igen...

 

... och klickar fast en ny sektionsplatta på husets andra vägg...

 

... så görs den plattan automatiskt aktiv medan den andra plattan stängs av.

 

Jag markerar den nya plattans ram med Select...

 

... och flyttar in den med Move.

 

Om jag nu högerklickar på den första plattans ram med Select...

 

... och väljer Active Cut i menyn som då visas...

 

... så är det ju den plattans genomskärningseffekt som visas medan den andra plattan stängs av.

Vi ska se hur vi kan göra om vi sätter in plattor i grupperna istället.

 

 

 

5.2. Sektionsplattor i olika grupper

Jag har raderat plattorna jag skapade tidigare. Nu ska vi alltså se hur det kan bli när vi sätter in plattor i grupper istället för att sätta in dem direkt i ritningen.

 

 

 

5.2.1. En sektionsplatta i husgruppen

Jag dubbelklickar med Select på husets ena vägg. Då öppnas gruppen för huskroppen.

 

Nu klickar jag på Section Plane...

 

... så fästs en platta vid pekaren. Jag pekar på ena väggen och klickar...

 

... så fästs plattan vid den väggen. Men nu skär plattan endast igenom själva huskroppen, inte taket. Det beror på att plattan klickats in inuti den grupp som innehåller huskroppen. Taket ligger ju i en helt annan grupp. Därmed kommer den här plattan att inte påverka taket på något vis.

Jag väljer plattan med Select...

 

... och flyttar in den med Move. Här ser vi tydligt hur plattan går igenom taket utan att påverka det, eftersom taket alltså ligger i en separat grupp.

 

Jag stänger den öppna gruppen, antingen genom att klicka utanför dess grå ram eller genom att högerklicka mellan dess innehåll och den grå ramen och välja Close Group -- det är samma sak.

 

Nu är huskroppen genomskuren, men inte taket.

 

 

 

5.2.2. En sektionsplatta i takgruppen

Jag dubbelklickar på taket med Select...

 

... så dess grupp öppnas för redigering.

 

Sedan klickar jag in en sektionsplatta i den öppna tak-gruppen...

 

... vilket begränsar plattans effekt till att endast påverka taket. Jag markerar plattan med Select...

 

... och flyttar in den med Move. Jag skalar bort det mesta av taket med den.

 

Sedan stänger jag gruppen...

 

... och döljer plattornas ramar genom att klicka på knappen Display Section Planes så den inte längre är intryckt. (Det är inget man måste göra, men det kan bli ganska förvirrande med alla ramlinjer när man har flera plattor i samma ritning.)

 

Nu har jag två genomskärningsplattor aktiva samtidigt. Det kan jag ha eftersom de ligger i varsina grupper. Då påverkar de dessutom endast de ytor som finns i sina respektive grupper.

 

 

 

5.2.3. En sektionsplatta utanför alla grupper

Just nu ligger ju mina två plattor i varsina grupper, men man kan även ha en aktiv platta utanför alla grupper. Så om jag klickar in en ny platta utan att någon grupp är öppen...

 

... så har jag nu tre aktiva plattor samtidigt.

Jag tar fram ramlinjerna igen och klickar på den nya plattans ram så den blir blå...

 

... och flyttar in den med Move så den skär igenom väggen.

 

Nu har jag alltså tre sektionsplattor aktiva samtidigt: En som ligger utanför alla grupper, en som ligger inuti husgruppen samt en som ligger inuti takgruppen.

Jag skulle kunna skapa fler ännu plattor både utanför och inuti grupperna, men jag skulle ändå bara kunna ha en aktiv platta utanför grupperna samt en aktiv platta inuti de båda grupperna.

Här ser vi hur störande det kan vara när plattornas ramlinjer visas, särskilt om man har flera plattor samtidigt...

 

... så det underlättar alltid om man stänger av ramlinjerna så länge man inte behöver se dem.

 

Här är då slutresultatet: Tre genomskärningar samtidigt.

 

Och om vi stänger av plattornas effekt genom att klicka på knappen Display Section Cuts så den inte längre är intryckt...

 

... får vi tillbaka huset som det var först. (Plattorna ligger förstås fortfarande kvar där de är.)

 

 

 

5.3. Radera sektionsplattor ur grupper

Vi ska se hur vi raderar sektionsplattorna ur grupperna. Det är egentligen inget märkvärdigt, men det är ändå en detalj som kan vara värd att gå igenom.

Just nu är plattornas ramar dolda, så jag klickar på Display Section Planes så de visas.

 

Då syns alltså plattornas ramar. (Plattornas genomskärningseffekt syns inte eftersom knappen Display Section Cuts inte är intryckt. Du väljer själv hur du vill ha det.)

 

Jag börjar med att radera plattan som ligger utanför alla grupper: Jag klickar på dess ramlinje så den blir blå...

 

... och trycker på Delete (Windows) eller Backspace (Mac). Då försvinner den ur ritningen.

 

Om jag nu klickar på plattan som skär genom huskroppen så reagerar den litet märkligt:

 

Det beror på att den ligger inuti en grupp, och eftersom jag bara klickade en gång så har jag bara markerat den gruppen nu. Om jag skulle radera nu så skulle alltså hela den gruppen försvinna, och det vill jag inte -- jag vill bara ta bort plattan.

Därmed dubbelklickar jag med Select på huskroppen. Då öppnas dess grupp...

 

... och då kan jag markera plattan utan att något annat reagerar.

 

Då kan jag radera plattan som vanligt...

 

... och stänga gruppen.

Det är bara en platta kvar.

 

Om jag klickar på dess ram så blir ju hela gruppen den finns i markerad.

 

Därmed behöver jag först öppna gruppen. Sedan kan jag markera plattan...

 

... och radera den.

 

Nu är alla plattor borta.