Mac   Windows
Cmd (nedersta raden)   Shift (näst nedersta raden)
 
   
Shift (näst nedersta raden)   Ctrl (nedersta raden)
 
Ctrl (nedersta raden)   Alt (nedersta raden)
 
Alt (nedersta raden)   Esc (övre vänstra hörnet)
 
Esc (övre vänstra hörnet)   Backspace (ovanför Enter)
 
Delete (vid Enter)  
 

 
SketchUp grundkurs Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
Sida 10 | Fortsättningslektion 1 | Tillbaka till lektionslistan | Visa/göm tangenter Förra sidan | Nästa sida

14.6. Skapa räcket

Nu när stängerna är klara ska vi skapa själva räcket. Det här är nog det mest komplicerade momentet i den här genomgången, men vi får samtidigt lära oss ett användbart knep för att kunna rotera ytor så de riktas åt precis det håll du vill.

Vi kommer att bara skapa en så liten bit av räcket att den sträcker sig mellan två av trappans stänger. Sedan ska vi få den att bli en del av trappstegskomponenten, så den upprepas automatiskt runt hela spiraltrappan. Det hade även gått att rita en bana för hand från stång till stång längs hela trappan och sedan använda Follow Me på en yta för att dra ut den längs banan, men det hade snabbt utökat ritningens filstorlek. Genom att skapa bara en kort bit och låta trappstegskomponenten själv upprepa den sparar mycket minne.

Börja med att stänga alla öppna instanser, antingen genom att klicka utanför deras grå ramlinjer med verktyget Select eller genom att trycka på tangenten Esc.

Välj sedan Select och markera hela trappan, enklast genom att klicka-och-dra en markeringsram runt den.

 

När hela trappan är markerad, håll ned tangenten Shift och klicka med Select på två intilliggande trappsteg -- jag väljer de två nedersta. Då avmarkeras de.

 

Gå sedan in på Edit > Hide. Det får alla markerade trappsteg att gömmas tills vi väljer att ta fram dem igen (via Edit > Unhide > All).

 

Då är det alltså bara två trappsteg som visas, vilket underlättar.

 

Vrid kameran så du ser ovansidan av stängerna. Du kan behöva zooma in ganska rejält, för vi ska komma åt mittpunkterna på deras ovansidor, och de är svåra att hitta om man inte är inzoomad.

 

Välj verktyget Line. Peka med det (utan att klicka) på kantlinjen runt den övre stångens ovansida. Peka sedan på den ovansidans mittpunkt. Då borde pekaren snärta till och fästas vid den, med etiketten "Center in Component". Klicka där...

 

... och dra en linje till den nedre stångens motsvarande mittpunkt, mitt på dess ovansida. Klicka.

 

Då har vi en linje som går mellan mittpunkterna på de två stängernas ovansidor. Vi kommer att använda den här linjen som guide när vi ska rotera själva räcket, så det riktas åt exakt rätt håll och inte blir snett.

 

Men för att vi ska kunna rotera räcket (vilket kommer att behövas oavsett hur noga man är när man skapar det) räcker det inte med linjen vi just skapade, utan vi behöver utöka den till en stående yta.

Det finns olika sätt att göra detta på. Vi ska passa på och repetera ett par detaljer vi gick igenom i grundkursen i samband med detta, så vi skapar ytan på ett litet krångligare sätt än vad som kanske är nödvändigt -- men det innebär bara ett par extra klick, inte mycket mer än så.

Börja med att ställa in visningsläget på X-Ray så alla ytor blir genomskinliga.

 

Klicka sedan med Line på ändpunkten vid den övre stångens mittpunkt...

 

... och för pekaren nedåt. Vi behöver en linje som går spikrakt nedåt, så tryck en gång på den uppåtpekande piltangenten på ditt tangentbord. Då låses dragningen längs blå axel. Försök inte att göra detta utan låsning, för då kommer SketchUp att anta att du vill dra linjen längs stångens utsida istället för rakt ned längs dess exakta mitt. När etiketten "Constrained on Line" ("Linjetvång") visas är dragningen låst vid axeln.

 

Medan linjedragningen är låst vid den blå axeln kan du peka på ändpunkten vid den nedre stångens mittpunkt. Då dras din nya linje ned så dess ändpunkt ligger på exakt samma höjd som den du pekar på, utan att den lossnar från blå axel. Klicka.

 

Då är den stående linjen klar. Nu kan du fortsätta rita en linje från dess nedre ändpunkt.

Klicka på den nedre stångens ovansidas mittpunkt.

 

Då har vi fått en stående yta nedanför den viktiga guidelinjen vi först skapade.

Den här ytan hade alltså även gått att skapa för hand genom att helt enkelt rita linjer rakt uppåt från guidelinjens båda ändpunkter och sedan koppla samman dem med en sista linje för att skapa en sluten yta -- men på det här sättet fick vi ju fräscha upp minnet både vad gäller X-Ray och låsning av linjedragningar.

 

Dubbelklicka på den nya ytan så den och dess linjer markeras.

 

Högerklicka sedan på ytan och välj Make Group, så andra ytor inte växer fast i den.

 

Gruppen skapas. Avmarkera den genom att klicka utanför dess ramlinjer med Select Tool, eller genom att trycka på Esc.

 

Nu ska vi skapa formen för själva räcket. Välj verktyget Circle och klicka på mittpunkten på den lägre stångens ovansida.

 

Dra ut en cirkel...

 

... och ge den en radie på 12,5.

 

Då är formen för räcket klar. Observera att den är liggande. Om du behöver göra så här fler gånger så får du alltid bäst resultat om formen du behöver vrida skapas liggande, så den inte har någon godtycklig vinkel från början. Genom att göra den liggande kan man säga att den börjar med noll graders lutning åt något håll, vilket gör den lätt att rotera på det sätt vi strax ska använda.

Nu kommer vi till ett händigt knep: Vi ska skapa en "vridlinje", en vanlig linje som sticker rakt ut ur ytan vi vill vända på. Då kan vi använda den som en sorts handtag som underlättar roteringen betydligt.

Välj Line och klicka på cirkelns mittpunkt.

 

Dra sedan ut en kort linje längs blå axel och klicka.

 

Då är räckets yta och vridlinjen klara.

Välj Select och dubbelklicka på räckets yta så den och dess omgärdande kantlinje markeras.

 

Håll sedan ned Shift och klicka med Select på vridlinjen så den också markeras.

 

Högerklicka på någon av de markerade delarna och välj Make Group, så de samlas i en och samma grupp. Det här är ett viktigt steg, annars är det lätt hänt att bara vridlinjen roteras, och det är meningslöst: Tanken är att vi genom att rotera vridlinjen ska få räckets yta att också roteras, och det sker enklast genom att först samla dem båda i en grupp.

 

Nu är gruppen klar.

Se till att den är markerad, men inte öppen. Det underlättar också vridningen, annars börjar SketchUp att själv försöka gissa vilken del du vill rotera vilket kan vara irriterande. Genom att först markera det som ska roteras -- alltså gruppen som innehållet räckets yta och vridlinjen -- så kommer inte SketchUp att börja ge oss egna förslag.

 

Välj nu verktyget Rotate...

 

... och peka (utan att klicka) på ytan vi skapade under guidelinjen. Den ytan får roteringsverktygets gradskiva att vändas åt exakt det håll vi nu behöver rotera räckets liggande yta.

Håll ned tangenten Shift...

 

... och peka med gradskivans mittpunkt på räckets cirkels mittpunkt. Klicka...

 

... och klicka sedan på vridlinjens övre ändpunkt. Då kommer roteringen att fokuseras på räckets ytas mittpunkt, och slutet på vridlinjen fungerar som vårt "handtag".

 

Då kan vi helt enkelt peka på guidelinjens bortre, övre ändpunkt och klicka. Var noga med att du träffar exakt rätt -- zooma gärna in på den innan du klickar så du vet att du inte missar, annars blir roteringen sned. Det räcker med att den hamnar någon grad fel för att det slutförda räcket ska se konstigt ut.

 

Då är räckets yta vriden längs guidelinjen. Det ser vi om vi avmarkerar allting och tittar noga på räcke-ytans vridlinje: Den pekar nu exakt åt samma håll som guidelinjen. Det är så det ska se ut. Om den inte gör det så är det något som gått snett. I så fall behöver du ångra bort vridningen och försöka igen.

 

Nu är alltså räckets yta riktad åt rätt håll. Då behöver inte guidelinjen eller dess tillhörande yta längre, så klicka på den med Select...

 

... och tryck på Delete (Windows) eller Backspace (Alt) för att radera dess grupp.

 

Vi ska dra ut räcke-ytans vridlinje så den blir till en bana vi sedan kan dra ut ytan längs.

Dubbelklicka med Select på räcke-ytans grupp så den öppnas för redigering.

 

Se till att inget i gruppen är markerat -- om det är det, håll ned Shift och klicka på det med Select tills det avmarkeras.

Välj sedan Move och klicka på vridlinjens yttre ändpunkt. Genom att klicka med Move på en enda punkt utan att något annat är markerat...

 

... så kan man helt enkelt flytta på den punkten, vilket får dess linjer att anpassa sig automatiskt. Om något annat hade varit valt hade ju det också flyttats nu, och det hade varit fel -- på det här viset flyttar vi bara på vridlinjens punkt, och det är så vi vill ha det.

 

Placera vridlinjens ändpunkt på den övre stångens ovansidas mittpunkt. Etiketten "Center Outside Archive" (eller något annat som nämner Center) visas. Klicka för att fästa den där.

 

Då är banan klar.

 

Markera den utdragna vridlinjen genom att klicka på den med Select...

 

... och klicka sedan på den runda räcke-ytan med Follow Me.

 

Då dras den ut längs vridlinjen, från den nedre stångens mittpunkt till den övre stångens motsvarande punkt. Tack vare roteringen vi gjorde blir räcket helt rakt och runt -- om cirkeln vore riktad någon grad fel hade räcket blivit ovalt istället, vilket i och för sig kanske hade fungerat, men det är inte så vi vill ha det i det här fallet.

 

Eftersom X-Ray fortfarande är igång ser vi vridlinjen mitt i det utdragna räcket. Den behövs inte längre, så klicka på den med Select. Då markeras den trots att den ligger mitt i "tuben". När X-Ray är igång kan man alltså markera även linjer som annars vore dolda.

 

Tryck sedan på Delete (Windows) eller Backspace (Mac), så raderas linjen.

 

Nu ska vi placera räcket inuti en trappstegsinstans.

Stäng räckets grupp genom att klicka utanför dess kantlinjer med Select, eller genom att trycka på Esc.

Markera sedan gruppen genom att klicka en gång på den...

 

... och högerklicka sedan på den och välj Explode. Då upplöses räckets grupp...

 

... och dess linjer och ytor markeras automatiskt. Låt dem vara markerade (och om de blivit avmarkerade, trippelklicka på räcket för att markera det igen).

 

Gå sedan in på menyn Edit > Cut.

 

Då klipps det markerade räcket ut och lagras i datorns minne.

 

Dubbelklicka på det nedre trappstegets stång...

 

... så det trappstegets instans öppnas för redigering.

 

Gå sedan in på Edit > Paste in Place. Det här är något vi tittade på i grundkursen: Det vanliga kommandot för att klistra in, Paste, fäster bara en kopia på det som är kopierat eller urklippt vid pekaren...

 

... medan Paste in Place får kopian att hamna på exakt samma position som när vi klippte ut den -- men eftersom trappstegets instans nu är öppne innebär det att kopian hamnar inuti den instansen istället för att vara utanför den, så som räcket var när vi klippte ut det.

Resultatet blir att båda trappstegen nu får varsin del av räcket.

 

Och då är räcket faktiskt klart.

 

Vi kan stänga av visningsläget X-Ray...

 

... och ta fram resten av trappan genom att gå in på Edit > Unhide > All.

 

Då visas alla 11 instanser av trappsteget, som alla nu fått en del av räcket i sig. Räcket bildar kanske ingen perfekt kurva, men det ser bra ut ändå. Linjesegmenten mellan räckena försvinner om man väljer att dölja linjerna genom att gå in på Edit > Edge Style och bocka av valen Edges och Profiles. (Du behöver bocka för Edges igen för att fortsätta jobba med ritningen, annars kan du inte påverka dess kantlinjer -- men Profiles får gärna vara avbockad om du vill eftersom det valet faktiskt kan kräva en hel del kraft av datorn.)

 

 

 

14.7. Dra ut räcket vid första trappsteget

Bara en liten detalj kvarstår: Vi ska få räcket vid det nedersta trappsteget att sticka ut en bit bortanför stången, annars ser det konstigt ut. Men för att inget annat trappsteg ska få samma ändring -- det är trots allt bara det nedersta som behöver den -- så måste vi göra det trappsteget unikt innan vi gör något i det.

Högerklicka på det nedersta trappsteget och välj Make Unique. Då bildas en ny komponent baserad på det trappsteget, och trappsteget blir genast en instans av den nya komponenten. Det innebär att den nu inte längre är sammankopplad med de övriga trappstegen, så den ändring vi nu gör kommer endast att påverka det nedersta trappsteget.

 

Öppna det nedersta trappstegets instans genom att dubbelklicka på det med Select. Då kan du välja Push/Pull och peka på räckets cirkel.

 

Dra ut den en bit bortanför stången och klicka.

 

Då är ändringen klar. Nu ser stången betydligt bättre ut vid det nedersta trappsteget.

 

 

 

14.8. Lyft trappan

Nu är det inte mycket kvar att göra.

En detalj man ofta missar när man skapar spiraltrappor är att det nedersta steget ska ligga en bit ovanför marken. Det är vanligt att man skapar trappan och sedan snopet märker hur dess nedersta steg ligger platt mot golvet.

Vi ska lyfta trappan lika högt som avståndet mellan två trappsteg är. (Det här är förstås något man gärna kan göra så tidigt som möjligt under trappskapandets gång, särskilt innan man börjar skapa de våningar trappan ska leda mellan, annars kan det bli helt fel.)

Jag väljer Tape Measure och mäter upp avståndet mellan två trappsteg. I mitt fall är det 127,2 mm mellan dem.

 

Då kan jag markera hela trappans alla instanser och göra en grupp av dem (eller en komponent, om du hellre vill det).

 

Sedan kan vi välja Move och klicka på en punkt var som helst på trappan.

 

Lyft trappan längs blå axel...

 

... och skriv in samma avstånd som det var mellan två trappsteg -- i mitt fall 127,2 mm.

 

Om vi nu ritar en golvyta under trappan...

 

... så ser vi att den svävar ovanför golvet. Det är så det ska vara, annars hade det nedersta trappsteget alltså legat tryckt mot golvet, och det hade förstås inte sett bra ut.

 

 

 

14.8. Skapa en pelare i trappans mittpunkt

Det sista vi ska göra är att skapa en pelare mitt i trappan. Det får trappan att se mer realistisk ut än den gör nu, när alla trappstegen svävar i tomma luften.

Välj verktyget Circle och peka på en av det nedersta trappstegets hörnpunkter längs den smala kortsidan. När etiketten "Endpoint in Component" visas har du fått kontakt.

 

Då kan du föra pekaren en bit bortanför den smala kortsidan tills pekaren snärtar till och etiketten "Center in Component" visas. Då har pekaren hittat den punkt där trappstegets sluttande långsidor skulle ha korsat varandra ifall de inte tagit slut vid kortsidan. Det är den exakta mittpunkten mellan alla trappsteg. Klicka där...

 

... och dra ut cirkeln längs samma axel som den allra första cirkeln vi skapade, den vi gjorde ett trappsteg av -- i mitt fall var det röd axel, så det är den axeln jag drar ut den här linjen längs. Det är viktigt, för då kommer den här cirkelns kanter att ligga exakt jämns med trappstegens smala kortsidor. Annars finns risken att pelaren och trappstegen ligger litet skevt mot varandra, vilket kan se fult ut.

 

Dra ut cirkeln så den nuddar vi en punkt vid något av av trappstegens smala kortsida. Då kan du klicka...

 

... så skapas cirkeln. Välj Push/Pull, klicka på cirkeln...

 

... och dra den nedåt tills den tar i golvet. Klicka.

 

Klicka sedan på cirkelns ovansida...

 

... och dra den rakt uppåt. Gör pelaren så hög du vill ha den.

 

Och då är spiraltrappan klar.

 

 

 

 

 

Övningar, fortsättningslektion 1

1. Skapa ett bord

• Gör ett bord. Bordet ska ha svarvade ben som du skapat med hjälp av Follow Me. Bordet får gärna ha andra sirliga detaljer. Bordet ska vara av mörkt trä och ha en ljus duk eller löpare på sig. Observera att duken inte får fladdra när man flyttar på kameran! Om den gör det så beror det på att du skapat duken mitt på bordets yta, vilket får bordsytan och duken att konkurrera om samma område. Lösningen är att öka dukens tjocklek med någon millimeter.

• Det ska stå minst ett dricksglas, ett vinglas, och en flaska på bordet (men gärna fler än så). Samtliga ska vara skapta med hjälp av Follow Me, och samtliga ska vara genomskinliga (fast du får gärna göra egna genomskinliga material).

Guldstjärna i boken om du skapar drycker i de olika glasen samt i flaskan/flaskorna. Det är enklare än du kanske tror! Markera den här texten om du vill ha lösningen: Du behöver inte börja skapa en separat form för drycken med Follow Me, utan det räcker med att göra en cirkel inuti glaset så den separerar glasets insida i två sektioner: Ytorna ovanför cirkeln och ytorna nedanför cirkeln. Sedan kan du färga ytorna nedanför cirkeln med t ex vinröd färg. Då färgar du alltså bara insidan av glaset, men slutresultatet blir detsamma. Rita gärna en linje tvärs över cirkeln när du är klar så den sluts med en yta. Sudda sedan bort linjen och färga cirkelns yta med samma färg du målade på insidan av glaset.

Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "fortsättning - bordet" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - fortsättning - bordet", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.

 

 

2. Trevåningslägenhet

• Gör en trevåningslägenhet, alltså ett boende vars rum är uppdelat på tre olika våningar. Du får använda precis hurdan planlösning och möblering du vill, men använd bara en yttervägg så man får tydlig insikt i de olika våningarnas rum.

• Det ska gå en spiraltrappa från markplan upp till den första våningen. Spiraltrappan ska ha ett räcke så som det vi gjorde i den här lektionen.

• Det ska gå en vanlig trappa från första våningen upp till den andra. Trappan ska ha ett räcke som det vi gjorde i den här lektionen.

• Varje rum i din ritning ska ha både golv- och taklister. Möblera gärna varje rum, men det är inget krav och du behöver absolut inte bil detaljtokig -- ingen kan ändå se allt.

• Använd Follow Me för att skapa lister runt fönster- och dörröppningar. Gör även minst en tavla som har en tavelram du skapat med Follow Me.

• Om det blir segt för din dator att jobba med en så stor ritning, kom ihåg att du kan samla saker i grupper och gömma dem via Edit > Hide eller via paletten Outliner. Det är mest det grupper är till för nu när vi kan hantera komponenter.

Kom även ihåg att du kan välja att visa enskilda gömda grupper direkt via paletten Outliner, medan kommandot Unhide i menyn Edit bara tar fram antingen det du gömde senast eller precis allt du gömt. Det är sällan något av de valen passar det man tänkt sig.

• Stäng av alla linjer om du vill. Du får även gärna aktivera skuggorna. Ta sedan bilder på din ritning genom att positionera kameran och gå in på File > Export > 2D Graphic, så som vi gjort tidigare. Spara varje bild i formatet JPEG.

Ta minst en bild på din spiraltrappa.

Ta minst en bild på din vanliga trappa.

Ta minst två olika helhetsbilder på din trevåningslägenhet.

Ta minst tre olika bilder på tre olika rum i lägenheten.

I övrigt får du ta hurdana bilder du vill.

Spara. När du är klar skickar du in bilderna, inte ritningen. Döp bilderna till ditt namn följt av "fortsättning - trevåning 1", "fortsättning - trevåning 2".... I mitt fall skulle alltså första bilden heta "mats holmgren - fortsättning - trevåning 1", andra bilden skulle heta "mats holmgren - fortsättning - trevåning 2", och så vidare. Du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.

 

 

3. Stol

Skapa en stol med böjd metallkarm som den vi skapade i punkt 11 i den här lektionen. Den får gärna vara litet mer ergonomiskt uttänkt än min bisarra skapelse -- hemligheten till en bra form ligger i skelettet man bygger innan man böjer dess hörn. Så tänk till och skapa en egen stol som utklassar min!

Spara. När du är klar sparar du ritningen. Döp den till ditt namn följt av "fortsättning - stol" -- i mitt fall alltså "mats holmgren - fortsättning - stol", fast du skriver naturligtvis ditt eget namn istället.

 

 

 

När du är klar...

När du är klar meddelar du mig på olika vis beroende på hur du läser kursen.

Klicka på den länk som gäller för dig och följ instruktionerna:

 

Jag är elev på Svefi
Stäng  
Jag läser detta som distanskurs via Nätbildarna
Stäng  
Jag läser detta som privat distanskurs via Barents hus AB
Stäng