Signalflöde

[ Kapitel 3: Delay ]

 

I figuren kan vi se ungefär hur signalflödet ser ut i ett delay. Vi tar och tittar på vilka parametrar som finns och vad de gör.

 

Ljud in – där ljudet kommer in…

Ingångsförstärkning – Finns alltid någon form av förstärkningskrets där vi kan ställa ingångsnivån. Om nivån skulle vara svag eller stark så ska vi kunna ställa in nivån så att delayet får processa ljudet på den nivå som den arbetar bäst med

Delaytid – Naturligtvis måste vi ha något som vi kan ställa in tiden med, så att vi kan justera fördröjningen. På en rullbandspelare var enda möjligheten till detta att justera bandhastigheten. Fast för inte så länge sedan var det faktiskt liknande på analoga och tidiga digitala delay, vi hade bara en ratt för att ställa in delay-tiden. Det innebar att den som mixade fick förlita sig helt på sina öron, när delay-tiden ställdes in. Det är något som vi bör göra även idag. Även om vi lätt kan skriva in exakt vilken tid vi vill ha och idag t o m ange det i notvärden, måste vi förlita oss på våra öron. Ska vi skapa ett musikaliskt delay så ska vi i första hand lyssna, inte titta.

Feedback – ”Återkoppling” eller feedback som vi säger, ger oss möjligheten att skicka tillbaka lite av det fördröjda ljudet till summeringspunkten, där det återigen skickas in i delayet. Det är på det sättet vi kan skapa flera ekon efter varandra.

Lågpassfilter – Det finns flera anledningar till att ha med ett lågpassfilter som standard i delayet. Det skapar ofta mer naturliga ekon och kan även hjälpa till att minska effekten av eventuell stökighet som delayet kan skapa.

Fasvändning – Att kunna fasvända signalen är så användbart så att det oftast finns som standard. Det är mycket som kan hända med en signal när vi fasvänder den, det kan bli bredare, konstigare. Vissa effekter som vi skapar med delayet får helt annat spektralt innehåll när vi fasvänder signalen.

Ljud ut – Där den fördröjda signalen kommer ut.

 

 

[ Kapitel 3: Delay ]