Delaytid

[ Kapitel 3: Delay ]

Beroende på hur långt delayet blir kommer vi att uppleva det olika och det kommer att ge oss olika möjligheter. Grovt brukar man dela in delayet i 3 olika längder, långt, medium och kort.

 

Långt           

Ett långt delay brukar vara över 50ms och så långt som det kan bli… Under 50 ms så blir det ett mediumdelay. Det långa delayet skall vara så långt så att vi uppfattar det som ett separat ljud, ett eko. Ett mer perkussivt ljud, t.ex. en trumma, är lätt att höra som två separata ljud om vi blandar in ett delay runt 50ms. En helnot på en kontrabas är betydligt svårare att uppfatta som två separata ljud vid samma tid. Då behöver vi förmodligen höja delaytiden om vi ska få den effekten.

Man kan enkelt säga att ett delay anses som långt när vi uppfattar det som två ljud.

 

Medium

Mediumdelayet faller i spannet 20-50ms. Det låter inte som två separata ljud utan påminner mera om ett mycket enkelt reverb. Beroende på hur mycket feedback vi har kan vi skapa klangliga förändringar. Inte så stora klangliga förändringar som vi kan göra med ett kort delay, men det skapar intressanta möjligheter och intressanta ljudlandskap.

 

Kort

Det korta elayet kan skapa helt nytt spektralt innehåll åt oss. När delaytiden blir tillräckligt kort kommer den inte att uppfattas som ett eko och när den blir riktigt kort så kommer den, när den blandas med originalljudet på ett sätt som gör att vi skapar nya klanger. Delayet beter sig då som en mycket speciell EQ.

För att vi ska förstå det här kommer det att krävas lite matematik.

 

1000Hz

Om vi har en sinuston på 1000Hz så kommer den att svänga 1000 gånger på en sekund. Tidslängden på sinusvågen blir då 1ms, dvs. på en millisekund så kommer sinusvågen att fullborda en hel cykel.

 

500Hz

Om vi har en sinuston på 500Hz, så svänger den sålunda 500 gånger på en sekund. Tidslängden på inusvågen blir då 2ms, dvs. på en millisekund så kommer den att fullborda en halv cykel.

OOm vi har dessa två toner och blandar in ett delay på 1ms så kommer det att hända intressanta saker. 1000Hz tonen kommer att få en fördröjd signal som blir exakt i fas med sig själv. 1000Hz tonen kommer då att bli förstärkt. 500Hz tonen kommer att blandas med en fasvänd signal av sig själv och det kommer att medföra att det blir helt tyst.


Här syns signalerna som de är ursprungligen.

 


Här syns de som de skulle bli med ett delay på 1ms. Observera att det inte blir någon skillnad på 1000Hz tonen. Det är bara 500Hz tonen som blir förändrad.

 


Här ser vi nu vad som händer när de läggs ihop. 1000Hz tonen kommer att förstärkas då 2 identiska signaler läggs ihop. 500Hz tonen kommer att försvagas och bli helt tyst då det är 2 motsatta krafter som läggs ihop.

 

Det här fenomenet kommer att komma igen med jämna intervaller. Vissa frekvenser kommer att bli förstärkta och vissa kommer att bli försvagade. Det som händer är att vi får det som kallas för kamfilter.

För att få fram vilka frekvenser som kommer att påverkas så är det följande som måste räknas ut. Först måste vi ta reda på hur lång en period är vid en specifik frekvens.

För att ta reda på detta är det följande formel vi använder:

Perioden = 1
frekvensen 

 

Det skulle ge för 500Hz:
1 = 0,002 sekunder = 2 ms
500 

 

Och för 1000Hz:
1 = 0,001 sekunder = 1 ms
1000 

 

När vi nu har tidslängden på en period vid en specifik frekvens kan vi räkna ut hur ett eventuellt delay kommer att påverka vårt ljud och vid vilka frekvenser.

För att få fram vilka frekvenser som kommer att förstärkas (dubblas upp) så är formeln som följer. 1/t, 2/t, 3/t osv. i all oändlighet. (t uttryckt i sekunder inte millisekunder).

För 1ms kommer vi att få förstärkningar på 1000 Hz, 2000 Hz, 3000 Hz, 4000 Hz, osv.

För 2ms kommer vi att få förstärkningar på 500 Hz, 1000 Hz, 1500 Hz, 2000 Hz, osv.

Enkelt förklarat så innebär det att varje frekvens som får max förstärkning har gjort en exakt en period, eller två, eller tre osv. när delaytiden uppnås.

Men…                                                                                       

Vi kommer ju också att få en försvagning vid vissa frekvenser. Formeln för dessa frekvenser är förljande: 1/2t, 3/2t, 5/2t, 7/2t osv. i all oändlighet. Dessa frekvenser är de som har gått en halv period när delaytiden uppnås.

 

För 1ms får vi följande utsläckningar, 500 Hz, 1500Hz, 2500Hz, 3500 Hz, osv.

För 2ms får vi följande utsläckningar, 250 Hz, 750 Hz, 1250 Hz, 1750 Hz osv.

 

Frekvenserna mellan våra förstärkningar och försvagningar kommer också att påverkas men inte lika mycket.

De frekvenser som ligger nära en förstärkning kommer att bli något starkare.

De som ligger nära en försvagning kommer att bli något svagare.

 

På det här sättet kan vi använda oss av ett delay för att förändra ljudstyrkan vid specifika frekvenser, inte en EQ. Naturligtvis kommer det att påverka ljudet annorlunda när vi har en komplex signal från ett instrument. Men det ger oss helt nya möjligheter att påverka ljudet, på ett sätt som skulle varit extremt komplicerat att uppnå med hjälp av en EQ. För att det här ska fungera som vi vill så måste vi se till att det är 50% direktsignal och 50% delay. Om vi har någon annan blandning kommer vi inte att få total utsläckning/förstärkning. Det kan i och för sig vara önskvärt.

 

 

[ Kapitel 3: Delay ]